Moon

Moon

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Τεχνολογία και πληροφόρηση

Μεταδεδομένα (δεδομένα για τα δεδομένα) είναι τα στοιχεία που περιγράφουν το περιεχόμενο και τις ιδιότητες οποιουδήποτε συγκεκριμένου αντικειμένου μιας ψηφιακής βιβλιοθήκηςΠρωτόκολλο Ζ39.50 είναι ένα πρωτόκολλο ανάκτησης πληροφοριών, ένα διεθνές πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιλαμβάνει λειτουργίες που διευκολύνουν τη διαχείριση ερωτημάτων και την επιστροφή αποτελεσμάτων.
Πρότυπο ISO-2709 είναι ένα σχήμα (format) που βοηθάει στην εισαγωγή των εξαγόμενων αρχείων σε ένα βιβλιογραφικό σύστημα. Οι βιβλιογραφικές εγγραφές είναι διαθέσιμες σε 3 διαφορετικά μορφότυπα: MARC ISO-2709, MARCXML και MODS.
Το OAI – PMH = Open Αrchive Initiative – Protocol Metadata Harvesting είναι ένα πρωτόκολλο ανοικτής πρόσβασης που επιτρέπει τη συγκέντρωση και μεταφορά εγγραφών μεταδεδομένων ή επιτρέπει τη συγκομιδή δεδομένων από κάποιο σύστημα σε κάποιο άλλο (ανταλλάσσει και κωδικοποιεί σε XML).
GreenStone είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα για ψηφιακές βιβλιοθήκες, Βοηθά την οργάνωση πληροφοριών και τη διάθεση τους μέσω του Διαδικτύου.
Fedora είναι λογισμικό αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών ανοικτού κώδικα και χρησιμεύει σε συστήματα διαχείρισης πληροφοριών.
Eprints είναι γενικό λογισμικό αρχειοθέτησης και δημιουργεί διαμορφώσιμες ψηφιακές βιβλιοθήκες βασισμένες στον Ιστό, ανοικτό λογισμικό για τη διαχείριση ερευνητικών εργασιών και αρχεία για εικόνες, αρχεία ήχου και οτιδήποτε μπορεί να αποθηκευτεί ψηφιακά. Συμβατό με ΟΑΙ.
Keystone είναι λογισμικό διαχείρισης περιεχομένων ανοικτού κώδικα, συνδυάζει διαχείριση περιεχομένου με την ανακάλυψη και ανάκτηση πληροφοριών. Βασίζεται στις τεχνολογίες του Ιστού και διευκολύνει την κατασκευή ιστοχώρων για ψηφιακές βιβλιοθήκες.
Το σύνολο των στοιχείων μεταδεδομένων του Dublin Core είναι ένα πρότυπο περιγραφής μεταδεδομένων που χρησιμοποιείται κυρίως για τεκμηρίωση ψηφιακών αρχείων. Έγινε πρότυπο του ISO με αριθμό ISO-15836 : 2003.
Βάσεις δεδομένων είναι ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης με δομημένο ευρετήριο πάνω σε συγκεκριμένο θέμα μέσω διαδικτύου.
Αρχεία καθιερωμένων όρων ονομάζονται τα αρχεία των οποίων οι όροι ευρετηριάζονται, στα οποία δηλαδή, μπορεί να γίνει αναζήτηση και εύρεση των όρων τους.
Ψηφιοποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής, δημιουργίας, αποθήκευσης και διαχείρισης βιβλίων, περιοδικών, χειρογράφων, φωτογραφιών, ηχητικών κασετών κ.τ.λ. σε ηλεκτρονική μορφή προσβάσιμη από ηλεκτρονική υπολογιστή.
Ψηφιακή βιβλιοθήκη (Digital Library) είναι μία συλλογή πληροφοριών σε ψηφιακή μορφή (βιβλιοθήκη χωρίς τοίχους), οι πληροφορίες που περιλαμβάνει μπορεί να βρίσκονται σε μορφή κειμένου, ήχου, εικόνας, βίντεο ή και σε συνδυασμό διαφόρων ψηφιακών μέσων. .
Υβριδική βιβλιοθήκη (Hybrid library) αναφέρεται στη συνύπαρξη (εντός της ίδιας β/θ) περιεχομένου σε ψηφιακή και «παραδοσιακή» - έντυπη μορφή.
Χώρος εξασφάλισης πρόσβασης σε έντυπο και ψηφιακό υλικό.
Ηλεκτρονική ή Αυτοματοποιημένη βιβλιοθήκη (Electronic or Computerized Library) είναι η βιβλιοθήκη, στην οποία το σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών λειτουργιών της πραγματοποιείται με την χρήση υπολογιστή.
Νοητή βιβλιοθήκη (Virtual Library) είναι σύμπλεγμα υπολογιστικών συστημάτων, λογισμικού και δικτυώσεων. Δίκτυα βιβλιοθηκών (Libraries networks) είναι μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ βιβλιοθηκών.
Πρότυπο Resource Description Framework (RDF = πλαίσιο περιγραφής των πόρων, είναι μια γλώσσα για την αντιπροσώπευση των πληροφοριών για τους πόρους στο World Wide Web.)
Πληροφοριακή παιδεία είναι το σύνολο δυνατοτήτων (δεξιοτήτων) που απαιτείται να έχουν οι χρήστες μια βιβλιοθήκης ώστε να γνωρίζουν να εντοπίζουν, να αξιολογούν και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις πληροφορίες που χρειάζονται. Πληροφοριακή παιδεία είναι η παιδεία (εκπαίδευση) που παρέχεται σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης που έχουν
Ανοικτή Πρόσβαση (ΟΑ) είναι ένα κίνημα που έχει ως στόχο την τοποθέτηση στο διαδίκτυο, ψηφιακά, το πλήρες κείμενο επιστημονικών άρθρων, ανακοινώσεων, παρουσιάσεων, κλπ., σε ελεύθερη πρόσβαση.
OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) είναι ένα απλό πρωτόκολλο που επιτρέπει τη συγκέντρωση και μεταφορά εγγραφών μεταδεδομένων από κάποιο σύστημα σε κάποιο άλλο. Το Open Archives Initiative έχει αναπτύξει δικά του μεταδεδομένα (π.χ. “date”, “author”, “title”, “journal”, etc.).
E-prints είναι τα ψηφιακά κείμενα έγκυρων (peer-reviewed) επιστημονικών άρθρων πριν ή και μετά την έκδοση τους.
Κοινωνία της πληροφορίας είναι η δυνατότητα πρόσβασης στις πηγές πληροφόρησης που είναι συμβατές με τις νέες τεχνολογίες. Η πληροφορία γενική και ευρύτερη. Μπορεί να είναι πολυχρηστική και πολυχρησμική. Ενώ το ίδιο ισχύει και για την ψηφιοποιημένη πληροφορία που υπάρχει προσβάσιμη σε διάφορους χρήστες.
Πληροφοριακή παιδεία Η εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον χρήστη να παίρνει την πληροφορία που είναι πολυχρηστική και πολυχρησμική.
Αφιερωμένο στην ΒΠΚ.....Επίσης οι σημειώσεις βασίστηκαν στις σημειώσεις για τις εξετάσεις της ΒΙΒ του Αντώνη και δημοσιεύθηκαν σχεδόν μια βδομάδα μετά δηλαδή οι εξετάσεις ήταν Σάββατο 15/9 και δημοσιεύθηκαν Παρασκευή 21/9......Ο νοών νοείτο.

3 σχόλια:

Rakuneta είπε...

ayto itan paei teliwse aytoktonwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!

ps. ksexases to dublin core, ta TEI, ABEKT, MARC, METS, XML, HEALLINK, AACR2, IFLA, IL GRECO, TA PEDIA KATALOGOGRAFISIS, THN HLEKTRONIKH VIVLIOTHIKI, TH DIA VIOY MATHISI, TA TAKSINOMIKA SISTIMATA (DDC UDC LGC COLON BLISS KTL), ta elekrtonika apothetiria vl. E-LIS, KTL KTL KTL

egw pantws ama ksanadw paromoio post sto lew aytoktonwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!

Unknown είπε...

Λοιπόν φιλενάδα μου. Ο σκοπός ήταν να γράψω αυτά που μου είπε η Φρύνη χθές κάτι με κοινωνίας της πληροφορίας κλπ. Αλλά επειδή δεν την βρήκα να μου τα πει το άφησα έτσι...Όταν μου τα πει κάτι για κοινωνία της πληροφορίας και την ψηφιοποιημένη πληροφορία. Α και μου έδωσες ιδέα για τις σημειώσεις του Αντώνη... Χαχα!!! Θέλω τον Παπαλουκά....Πρέπει να απαντήσει. Τα νεύρα μου, τα χάπια μου και ένα ταξί να φύγω......

Rakuneta είπε...

aparaitito efodio gia tin koinwnia tis pliroforias ine i pliroforiaki paidia. ine dld to mesw pou aksiopoiite i koinwnia tis pliroforias, i opoia sxetizete me tis nees texnologies k tin psifiaki vivliothiki. ine i dinatotita aksipoiisis olwn twn pigwn pliroforisis pou diatithontai sto diadiktio ite mesw opes archives, ite mesw vasewn dedomenwn , ite mesw tis psifiakis vivliothikis, mesw twn mixanwn anazitisis ktl, kai olwn ton ipologistikwn sistimatwn pou ine epektasima kai simvata me tin texnlogia!

me liga logia prokeitai gia ena sinothileuma pigwn pliroforisis pou prosferei i ekseliksi tis texnlogias!

toulaxiston egw etsi katalavw!!!
p.s. min ksexnas to polixristikoi kai polixrismiki! mouahahhahaha