Moon

Moon

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Λίβανος η ιστορία επαναλαμβάνεται

Αντιγράφω απο την ελληνική Βίκιπαιδεία (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82)". Η περιοχή του Λιβάνου είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια, σαν τμήμα της Φοινίκης και φημιζόταν για τα δάση της, που την αρωματική ξυλεία τους εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Οι φοινικικές πόλεις των παραλίων του Λιβάνου και ιδιαίτερα η Τύρος είχαν αποκτήσει μεγάλη ισχύ και τα πλοία τους έπλεαν σε όλες τις τότε γνωστές θάλασσες. Αργότερα η περιοχή του Λιβάνου δέχτηκε την κυριαρχία των Περσών, των Ελλήνων, όπου στο κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτέλεσε τμήμα της επικράτειας των Σελευκιδών. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τον 7ο αιώνα από τους Άραβες και αργότερα από τους Τούρκους. Το 1861 έγινε αυτόνομο κράτος με την επίβλεψη του Σουλτάνου. Το 1914 ο Λίβανος περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής μέχρι το 1926, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία, με την ουσιαστική όμως διακυβέρνηση των Γάλλων. Από το 1940 οι Λιβανέζοι άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και το 1944 κατάφεραν να την αποκτήσουν. Κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 έγινε στόχος ισραηλινών επιθέσεων, επειδή ήταν τόπος συγκέντρωσης των Παλαιστινίων και των προσφύγων.
Στις 13 Απριλίου 1975 ξέσπασε στο Λίβανο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ φαλαγγιτών (δεξιών χριστιανών) και αριστερών Μουσουλμάνων Παλαιστινίων που κράτησε ως τις 18 Οκτωβρίου 1976, οπότε υπογράφτηκε ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνέπειες του πολέμου αυτού, που επιδεινώθηκαν με την επέμβαση συριακών και άλλων αραβικών δυνάμεων που υποστήριζαν τους φαλαγγίτες, ήταν δυσμενείς. Ο πόλεμος αυτός κόστισε 6.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και καταστροφή πόλεων. Τον Ιούνιο του 1982 έγινε εισβολή Ισραηλινών, που κατέλαβαν το Ν. τμήμα της χώρας με σκοπό την εξόντωση των Παλαιστινίων. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν το 2000.
Ο Λίβανος βρισκόταν υπό Συριακή κατοχή μέχρι το 2005, όταν ο συριακός στρατός αποχώρησε. Πρωθυπουργός του Λιβάνου είναι ο Φουάντ Σινιόρα. Μία οργάνωση που χαίρει μεγάλης ισχύος εντός του Λιβάνου είναι η Χεζμπολλάχ. Το καλοκαιρι του 2006 η Χεζμπολλάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες προκαλώντας την έκρηξη ενός πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση ο οποίος διήρκεσε αρκετούς μήνες και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές."Το 2005 η φιλοσυριακή παράταξη του Λιβάνου σκότωσε των πρώην υπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι στις 14 Φεβρουαρίου. Η δολοφονία του Χαρίρι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ενώ δεκάδες χιλιάδες άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Το καλοκαίρι του 2006 η Χεζμπολλάχ με ηγέτη τον Χασάν Νασράλα απήγαγε 2 Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ με την υποστήριξη των Αμερικανών άρχισε ένα πόλεμο που διήρκησε περίπου 2 μήνες προκαλώντας τεράστιες κασταστροφές στην ήδη πληγωμένη απο τον εμφύλιο χώρα. Η χώρα που προσπάθησε να ανακάμψει βρέθηκε και πάλι στην δίνη ενός παράλογου πολέμου με πολλά θύματα και ζημιές. Χθές 19/9/2007 διενεργήθηκε επίθεση εναντίον του βουλευτή Αντουάν Γάνεμ, μέλος των Φαλαγγιτών, στον χριστιανικό τομέα σε πολυσύχναστο σημείο της Βηρυτού. Από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακόμη οκτώ άτομα και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν. Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες με καιγόμενα αυτοκίνητα και τραυματιοφορείς που είχαν σπεύσει στο σημείο της έκρηξης. Για ακόμα μια φορά η γειτονική αυτή χώρα έχει πέσει θύμα των εμφύλιων διαφορών ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθείο ακόμα απαθής χωρίς να κάνει τίποτα. Και εμείς μένουμε απλά στο ίδιο έργο θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: