Τελικά αυτός ο άνθρωπος δεν θα μας αφήσει ποτέ ήσυχους..Ακόμα και από την φυλακή θα μας απασχολεί. Την περασμένη Πέμπτη παραιτήθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας μετά απο αρκετό καιρό και σύμφωνα με απαίτηση λαϊκή. Τα όργανα όμως άρχισαν μετά όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν πληροφορίες για συνάντηση την περασμένη Τρίτη του Γενικού Εισαγγελέα με τον τέως Αρχηγό...Και σαν να μην έφταναν αυτά κάποιες εφημερίδες δημοσίευσαν το σημείωμα που κρατούσε ο Γενικός Εισαγγελέας για το σε ποιά άτομα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις...Και ενώ όλοι διερωτούνται για το ποιός επιτέλους φταίει σε αυτή την ιστορία φαίνεται ότι θα διωχθούν ποινικά μέλη της ΥΚΑΝ (συμπεριλαμβανομένων και των δύο που είχαν συλληφθεί) αλλά και ο διευθυντής των φυλακών που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα...
Και ενώ ο γενικός εισαγγελέας παραδέχθηκε ότι ναι μεν ο τέως αρχηγός έχει ευθύνες εντούτοις δεν τον διώκει...
Οι «διαπραγματεύσεις» για το κουκούλωμα, όπως αποδεικνύεται, των ευθυνών του Ιάκωβου Παπακώστα άρχισαν από την περασμένη Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Στις 11 το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με αντικείμενο τις υποθέσεις που καθυστερούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη σύσκεψη παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ενώ είχε ειδοποιηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο Ιάκωβος Παπακώστας. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το ΕΔΑΔ, η συζήτηση περιστράφηκε στο θέμα των πορισμάτων για την υπόθεση Κίτα. Στο σημείο εκείνο «έσκασε η βόμβα».
Τι προηγήθηκε της παραίτησηςΟ Γενικός Εισαγγελέας σε μια πρωτοφανή κίνηση φέρεται να ξεκαθάρισε στον παραιτηθέντα Αρχηγό Αστυνομίας ότι μέσα από τις αποφάσεις του σε σχέση με τα πορίσματα προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του τέως Αρχηγού. Για το λόγο αυτό φέρεται να του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του γιατί αλλιώς θα διώκετο ποινικά και θα τον έπαυε από τη θέση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την παραίτηση Παπακώστα, αλλά επίσης και τη μη ποινική δίωξη του Αρχηγού Αστυνομίας. Την επομένη, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, ο Παπακώστας μετέβη κανονικά στο γραφείο του και διεκπεραίωσε τις εργασίες της ημέρας. Το βράδυ, όμως, τέθηκαν σε ισχύ η υλοποίηση των φερόμενων οδηγιών που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία. Ο τέως Αρχηγός συναντήθηκε με στενούς του συνεργάτες στους οποίους ανέφερε τις προθέσεις του, ενώ προέβη και σε έναν αριθμό μικρής έκτασης μεταθέσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα τεκταινόμενα ενημερώθηκε και το Προεδρικό. Επισημαίνεται ότι την Τετάρτη το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι τη μεθαύριο Παρασκευή (σ.σ. προχθές) θα ανακοινώνονταν οι αποφάσεις για την υπόθεση Κίτα.Την περασμένη Πέμπτη στις 8 το πρωί ο Ιάκωβος Παπακώστας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και με την επιστολή παραίτησης ανά χείρας συνάντησε τον Πρόεδρο Χριστόφια. Δέκα λεπτά αργότερα και αφού ο Πρόεδρος έκανε αποδεκτή την παραίτησή του εγκατέλειπε το Προεδρικό ως απλός πολίτης και με τη σιγουριά ότι δεν θα σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Λάθος αναστάτωσηςΠροχθές στις 4 το απόγευμα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας ανακοίνωσαν ότι μέσα από το υλικό που είχαν στα χέρια τους προέκυπταν ποινικές ευθύνες. Ερωτηθείς ο Γενικός Εισαγγελέας πόσα άτομα θα διωχθούν ποινικά, ανέφερε ότι αυτά είναι έξι άτομα, αφού προηγουμένως τα είχε μετρήσει. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μισή ώρα περίπου μετά τις 4. Όπως, όμως, διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέπεσε σε λάθος, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Εισαγγελέας κρατούσε την ώρα της ανακοίνωσης στα χέρια του δύο σημειώματα. Στο ένα αναφέρονταν τα πέντε άτομα που θα διώκονταν και στο άλλο τα πέντε άτομα που θα διώκονταν μαζί με αυτό του Αρχηγού Αστυνομίας, σύνολο δηλαδή έξι. Κατόπιν στιγμιαίου λάθους ο Γενικός ανακοίνωσε στην αρχή ότι θα διώξει πέντε άτομα, το σωστό αριθμό δηλαδή και στη συνέχεια έκανε αναφορά στα έξι. Αποτέλεσμα τούτου, ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι να εγκαταλείψουν την αίθουσα της διάσκεψης με τη βεβαιότητα ότι θα καταχωριστούν κατηγορητήρια για έξι πρόσωπα.Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 4.50 και από εκείνη τη στιγμή η Νομική Υπηρεσία άρχισε έναν αγώνα δρόμου να προλάβει το επικοινωνιακό λάθος και να μην προβληθεί η δίωξη έξι ατόμων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των Σταθμών και στις χθεσινές εφημερίδες. Τελικά, στις 6.45 το απόγευμα τηλεφωνήματα που έγιναν από τη Νομική Υπηρεσία στα δημοσιογραφικά γραφεία γινόταν λόγος ότι τα άτομα που θα διωχθούν είναι πέντε και όχι έξι τελικά.Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσιζε τελικά την ποινική δίωξη του παραιτηθέντος Αρχηγού Αστυνομίας τότε θα καταχωρείτο σε βάρος του κατηγορητήριο και θα οδηγείτο στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανεξαρτήτως της υποβολής παραίτησής του. Μετά όμως από τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης διαγράφηκαν οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν: Κατάχρηση εξουσίας, παρέμβαση δικαστικής διαδικασίας, απόκρυψη στοιχείων, αμέλεια καθήκοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κακουργήματος.
Έντονος προβληματισμόςΑξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας προβληματίστηκαν έντονα σε σχέση με το πρόσωπο του τέως Αρχηγού Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα. Στο πλαίσιο της προχθεσινής διάσκεψης Τύπου, ο Γενικός ανέφερε: «Με προβληματίζει πολύ έντονα η δίωξη και του τελευταίου πολίτη της Δημοκρατίας. Πόσω μάλλον η δίωξη του Αρχηγού Αστυνομίας».
http://www.sigmalive.com/news/local/165015
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου