Moon

Moon

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Κύπρος της γρίπης


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά, έξι νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Κύπρο στα 20.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα αφορούν πέντε Κύπριους και μια Αγγλίδα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 45 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής και ότι σε είκοσι από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).



«Εισβολή» από τη νέα γρίπη δέχεται η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Η μαζική κάθοδος τουριστών στα δημοφιλή θέρετρα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας ευνοεί τη μετάδοση της νόσου, γι’ αυτό και τα περισσότερα κρούσματα (με εξαίρεση μόνο ένα) που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο αφορούν τουρίστες ή ντόπιους που διαμένουν στην εν λόγω περιοχή. Χθες επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών στα 14. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα τετράχρονο κοριτσάκι.Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της Γρίπης Α στο Υπουργείο Υγείας, δρ Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν Κυπρίους και προέρχονται από την περιοχή της Αγίας Νάπας. Πρόκειται, όπως είπε, για τρεις άνδρες ηλικίας 23, 37 και 29 χρονών, μια γυναίκα 29 χρονών και το 4χρονο κοριτσάκι της. Δεν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των ασθενών, εκτός από την περίπτωση της μητέρας και του μικρού παιδιού, ωστόσο όλα τα άτομα εργάζονται σε κέντρα αναψυχής και καθημερινά έρχονταν σε επαφή με πολλά άτομα. Ως γνωστόν, ο ιός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία.
Κατ’ οίκον περιορισμόςΗ κατάσταση της υγείας και των πέντε ασθενών είναι καλή, είπε η λειτουργός, επισημαίνοντας ότι οι τέσσερις, περιλαμβανομένων της μητέρας και του παιδιού, έχουν παραμείνει στο σπίτι τους και λαμβάνουν την απαραίτητη αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή. «Έχουν λάβει οδηγίες περιορισμού και λήψης αυστηρών μέτρων προφύλαξης, έτσι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Το πέμπτο περιστατικό στάλθηκε για θεραπεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού» σημείωσε η δρ Χατζηαναστασίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πρόκλησης πανικού.Προέτρεψε, επίσης, τον κόσμο που επισκέπτεται την περιοχή της Αγία Νάπας για διακοπές, ιδιαίτερα τη νεολαία καθώς και τα άτομα που εργάζονται εκεί, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Συνέστησε, παράλληλα, στους πολίτες ν’ αποφεύγουν τις περιστασιακές σχέσεις και να επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά, ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Αχρείαστες οι μάσκεςΤο Υπουργείο Υγείας αναμένει ότι θα συνεχίσουν να καταγράφονται κρούσματα της νέας γρίπης στο νησί μας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών από χώρες που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο. Δεν θεωρεί, ωστόσο, αναγκαία την τοποθέτηση θερμικών καμερών στα αεροδρόμια καθότι, όπως εξήγησε η δρ Χατζηαναστασίου, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι θερμικές κάμερες δεν βοηθούν στον εντοπισμό ατόμων που φέρουν τον ιό της γρίπης A (H1N1). «Τα πρώτα περιστατικά της νόσου που καταγράφηκαν στην Κύπρο και αφορούσαν ξένους επισκέπτες, δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τις θερμικές κάμερες διότι δεν παρουσίαζαν πυρετό κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, αλλά μετά εμφάνισαν συμπτώματα. Οι εμπειρίες άλλων χωρών, που τοποθέτησαν θερμικές κάμερες, δείχνουν ότι είναι δυνατό να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα παρά να επιλύσουν», σημείωσε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες, διότι και αυτές δεν κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Επιβεβαιώθηκαν 14 κρούσματαΜέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 36 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε δεκατέσσερα από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της γρίπης Α (Η1Ν1). Όλα τα περιστατικά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και κάποια από τα άτομα που νοσηλεύονταν στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του Νοσοκομείου Λεμεσού έχουν αποθεραπευτεί και πήραν ήδη εξιτήριο.



Και τώρα στο θέμα μας. Πώς ένας νοσηλευτής και ένας οδηγός ασθενοφόρου προσβλήθηκαν απο γρίπη; Μήπως γιατί δεν πάρθηκαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Μετά είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι τα πλείστα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου; Ο Υπουργός Υγείας πότε επιτέλους θα ανησυχήσει; Οταν τα κρούσματα φθάσουν τα 100; Με δεδομένο τον πληθυσμό της Κύπρου τα κρούσματα δεν είναι υπερβολικά;;;;;

Ποιά μέτρα παίρνονται σε αεροδρόμια και λιμάνια με δεδομένο τον ερχομό των τουριστών λόγω καλοκαιρινής περιόδου; Υπάρχουν θερμικές κάμερες;;; Στα οδοφράγματα παίρνονται κάποια μέτρα; (Αν όχι κακώς)....

Δεν υπάρχουν σχόλια: