Moon

Moon

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η ασθένεια Ερντογάν...

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη του στην Αθήνα κατά την οποία θα παρευρίσκετο στην τελετή εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης.
Πολλοί μίλησαν για διπλωματική ασθένεια.
Διακριτική προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση της έλευσης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα το Σάββατο, επεχείρησε χθες η τουρκική κυβέρνηση, αποδίδοντας επισήμως σε «εξάντληση και προβλήματα πίεσης» την ανατροπή του προγράμματος του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μ. Αρίντς δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά προήλθαν από την υπερβολική ζέστη στην Αδριανούπολη (όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις ο κ. Ερντογάν) και εξήγησε ότι οι «γιατροί συνέστησαν ανάπαυση και ακύρωση του ταξιδιού στην Ελλάδα...».
Τα ερωτηματικά πάντως παραμένουν στην Αθήνα, καθώς ο κ. Ερντογάν, αν και ακύρωσε τις κομματικές υποχρεώσεις του για χθες, το Σάββατο ενώ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση να ματαιωθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα, συμμετείχε σε εκδήλωση στη Σμύρνη, ενώ σχολιάζεται αρνητικά και το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, αφού συνέβη αυτό το «απρόοπτο» δεν φρόντισε να εκπροσωπηθεί στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έστω με τον υπουργό Επικρατείας κ. Μπαγίς, που συνόδευε τον Τούρκο πρωθυπουργό. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πέραν των προβλημάτων υγείας, ο κ. Ερντογάν να θέλησε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις.
Η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να δοκιμάσει με κάθε τρόπο τα όρια αντοχής της ελληνικής πλευράς και να κατοχυρώσει στις διμερείς σχέσεις τη δική της ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται η κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, όπου μετά τις παραβιάσεις τείνουν να αποτελέσουν ρουτίνα οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ενώ σοβαρότατη εξέλιξη θεωρήθηκε η επιλογή του κ. Ερντογάν να θέσει ο ίδιος θέμα Θράκης δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη άφιξή του στην Αθήνα.
ΑντιφατικάΗ Αγκυρα το τελευταίο διάστημα λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από την Ελλάδα. Η κ. Μπακογιάννη στις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν απέφυγε να θέσει το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, ενώ παραδέχθηκε ότι στη συζήτηση τέθηκε θέμα Θράκης από την άλλη πλευρά και η ίδια εξήγησε την ελληνική πολιτική για τη μειονότητα. Επίσης η τουρκική κυβέρνηση μέχρι τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες (και κυρίως πριν από την εκλογική άνοδο του ΛΑΟΣ) δεν είχε αισθανθεί πίεση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ετσι η αλλαγή πλεύσης των τελευταίων ημερών (με την κ. Μπακογιάννη να απαντά στη δήλωση Ερντογάν για τη Θράκη, τα διαβήματα για τις υπερπτήσεις) αλλά και η έγερση θέματος λαθρομετανάστευσης και διασύνδεσής του με τον ρόλο της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγκυρα.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη γενικότερη στάση που θα κρατήσει η τουρκική πλευρά και εάν θα επιλέξει να συμβάλει στην αποφόρτιση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, μέχρι τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ντ. Μπακογιάννη και Α. Νταβούτογλου θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Και το επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση ευκαιρίας ώστε να πραγματοποιηθεί έστω και ανεπίσημα η ακυρωθείσα έλευση του κ. Ενρτογάν στην Αθήνα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=4236821
Διευκρινίσεις για τους λόγους υγείας που προκάλεσαν τη ματαίωση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, και δημιούργησαν ερωτήματα, έδωσε η Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε προβλήματα αρτηριακής πίεσης, και για το λόγο αυτό ματαίωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
«Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέφερε από εξάντληση και αδυναμία μετά τον εξαιρετικά ζεστό καιρό και αυτό οδήγησε σε προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.
Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα ταξίδια του στην Αλβανία και το Βέλγιο, τα επόμενα 24ωρα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1025630
Το μεσημέρι του Σαββάτου, κι ενώ αναμενόταν ο Ερντογάν στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, υπήρξε τηλεφώνημα του τελευταίου προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με το οποίο γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα υγείας και η αδυναμία να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στην Αθήνα. Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την επιθυμία σύντομα να επισκεφθεί την Αθήνα. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ερντογάν είχε προγραμματισμένη ομιλία στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν εμφανώς καταβεβλημένος. Στην ομιλία αυτή ανακοίνωσε εξάλλου και τη ματαίωση τού ταξιδιού του στην Αθήνα. Στη συνέχεια ματαιώθηκε το υπόλοιπό του πρόγραμμα στη Σμύρνη αλλά και η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε μετά την Αθήνα στον νομό Καχραμάνμαρας.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, υπογραμμίστηκε ότι δεν είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν και ότι ο οργανισμός του καταπονήθηκε από την υπερβολική ζέστη που επικρατούσε την περασμένη Παρασκευή στην Αδριανούπολη, όπου βρισκόταν για κομματική δραστηριότητα ο Ερντογάν.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» χθες επικαλέστηκε το περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού για να γράψει ότι «οι γιατροί, μετά την Αδριανούπολη, είχαν συστήσει στον Ερντογάν να μην πάει όχι μόνο στην Αθήνα αλλά ούτε στη Σμύρνη».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι γιατροί συνέστησαν τελικά στον Ερντογάν να περιορίσει το πρόγραμμά του στη Σμύρνη και να μην επισκεφθεί την Αθήνα και το Καχραμάνμαρας.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, απαντώντας στη Σμύρνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε: «Το ξεπεράσαμε το πρόβλημα», ενώ ερωτηθείς αν τίθεται θέμα υψηλής πίεσης, αρκέστηκε στην απάντηση «οι γιατροί ξέρουν».
Πρόβλημα πίεσης είχε αντιμετωπίσει ο Ερντογάν και πριν από περίπου τρία χρόνια.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=56479

Δεν υπάρχουν σχόλια: