Moon

Moon

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ νικητής των ευρωεκλογών

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Στις 4,36 μονάδες διαμορφώθηκε η διαφορά ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών Ευρωεκλογών, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 36,65% (1.878.696 ψήφοι), έναντι ποσοστού 32,29% (1.655.461 ψήφοι) που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,35% (428.209 ψήφοι), ο ΛΑΟΣ με 7,15% (366.562 ψήφοι), ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,70% (240.865 ψήφοι) και οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3,49% (178.952 ψήφοι).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο ρεκόρ του 47,37%.
Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, από 8 ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, από 2 το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ και από έναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι.
Οι 22 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι εξής:
ΠΑΣΟΚ:
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαάτσογλου- Παλιαδέλη, Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά και Κρίτων Αρσένης.
ΝΔ:
Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κώστας Πουπάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου και Γιάννης Τσουκαλάς.
ΚΚΕ:
Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας
ΛΑΟΣ:
Νίκη Τζαβέλλα και Θανάσης Πλεύρης
ΣΥΡΙΖΑ:
Νίκος Χουντής και
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Μιχάλης Τρεμόπουλος
(http://www.naftemporiki.gr/euroelection/story.asp?id=1674640)
Οι δημοσκοπήσεις κάλπης έχασαν. Μέσα σε δύο ώρες, από τις 7.00 το απόγευμα που βγήκαν στον αέρα οι πρώτες κάρτες των exit polls έως και τις 9.00 το βράδυ, όταν οι δημοσκόποι αναγκάστηκαν να δώσουν διορθωτικά αποτελέσματα με τη διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μειώνεται από τις έξι στις τέσσερις μονάδες, στην τηλεόραση άλλαζαν… κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι όμως διέψευσαν και τα exit polls και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το σύνολο των exit polls στα έξι κανάλια στις 7.00 μ.μ. συνέπεσε στη διαφορά ανάμεσα στα δύο πολιτικά κόμματα -6 ως 6,5 μονάδες- ενώ στα άλλα κόμματα, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση ψήφου παρουσίαζε ελάχιστη διαφοροποίηση. Εκ των υστέρων φάνηκε πως μόνο στο ποσοστό που εξασφαλίζει ο ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή πέτυχαν.Η ήττα των exit polls έγινε φανερή όταν δόθηκε επίσημα από το υπουργείο Εσωτερικών η αποχή, που άγγιζε το 54% στην επικράτεια. Οι χειρότεροι φόβοι των δημοσκόπων φαίνονταν να επαληθεύονται. Από τους πρώτους που βγήκαν να μιλήσουν για μικρότερη διαφορά ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος της GPO στο Mega και ο Δημήτρης Μαύρος της MRB στη ΝΕΤ. Ο κ. Μαύρος, αιτιολογώντας τη διαφορά των πραγματικών αποτελεσμάτων κάλπης και των exit polls, θύμισε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -ανάμεσά τους αυτή του ΕΤ την περασμένη Παρασκευή- στις οποίες η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ έφθανε τις τέσσερις μονάδες.Η αποτυχία των exit polls θύμισε σε πολλούς την πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές του 2000, όταν οι δημοσκοπήσεις κάλπης είχαν προβάλει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από την πραγματική ψήφο των Ελλήνων πολιτών, ανακηρύσσοντας άλλη κυβέρνηση για τρεις ώρες! Ανάλογες εικόνες εξέπεμψαν τα τηλεοπτικά κανάλια μία ώρα μετά τα exit polls, θεωρώντας ως πραγματική βούληση των πολιτών τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάλπης.Μετά τις 9.00 το βράδυ, όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων μετέδωσαν διορθωτικές κάρτες exit polls με αιτιολογία ότι πρόκειται πλέον για το 100% του δείγματος. Η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατέβηκε στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των «άλλων κομμάτων» από 5% περίπου σε ποσοστό άνω του 7%. Οι εκλογολόγοι απέδωσαν τη βαριά ήττα των exit polls στη μεγάλη αποχή των πολιτών, αλλά και στην άρνηση των ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα να απαντήσουν στα ερωτήματα της δημοσκόπησης κάλπης. Aλλο επιχείρημα που ακούστηκε ήταν ότι από το πρωί προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ, ενώ από τη Ν.Δ. πήγαν να ψηφίσουν αργά το απόγευμα.Η απογοήτευση από την αποτυχία των exit polls φαίνεται πολύ μεγαλύτερη, με δεδομένη την άριστη προετοιμασία των εταιριών δημοσκοπήσεων.
(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=93953)
Αλλαξαν χρώμα οι περισσότεροι νομοί της χώρας, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από 15 χρόνια κέρδισε τη μάχη των ευρωεκλογών.
Και από σήμερα οι 22 Ελληνες ευρωβουλευτές καλούνται να υψώσουν φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο διεκδικώντας τα μέγιστα για τη χώρα.
Αν και ο αριθμός των Ελλήνων ευρωβουλευτών μειώθηκε στους 22 -από 24- και αποτελούν μόλις το 3% στο σύνολο των 736 ευρωβουλευτών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή αυξήθηκε στα έξι, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι κέρδισαν το στοίχημα και μαζί 1 έδρα.
Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, νίκη που είχε να κατακτήσει από το 1994 και εξέλεξε 8 ευρωβουλευτές (όσους και το 2004). Το ποσοστό του αυξήθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, καθώς προσεγγίζει το 37% από 34%. Αν η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεπεράσει το 4.5% τότε το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει 9 βουλευτές και η ΝΔ 7. Μέχρι τις πρωτες πρωινές ώρες η διαφορά ήταν στο 4.37%.
Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται από το ΠΑΣΟκ είναι οι κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαατσόγλου Παλιαδέλη, Γ. Σταυρακάκης, Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης.
Η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε την αυξημένη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της για τις πολιτικές της κινήσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Τα ποσοστά της συνετρίβησαν σε σχέση με το 2004, καθώς σημείωσαν κάθετη πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο 33% από 43%.
Και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές από 11 το 2004. Τους κ. Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργο Παπαστάμκο, Κωνσταντίνο Πουπάκη, Θόδωρο Σκυλακάκη, Γιώργο Κουμουτσάκο, Γιώργο Παπανικολάου, Ιωάννη Τσουκαλά.
Το ΚΚΕ καταγράφει επίσης απώλειες σε ποσοστά και εκπροσώπηση, καθώς από το 9,48% έπεσε στο 8% και από τις 3 στις 2 έδρες με ευρωβουλευτές τους κ. Θανάση Παφίλη και Γιώργο Τούσσα. Ο ΛΑΟΣ αύξησε τη δύναμή του στο 7% από 4,12% και ταυτόχρονα κέρδισε 2 έδρες στην Ευρωβουλή (από 1 το 2004) και εκλέγει την οικονομολόγο κ. Νίκη Τζαβέλλα και τον δικηγόρο βουλευτή του κόμματος κ. Αθανάσιο Πλεύρη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στα ίδια επίπεδα το ποσοστό του στο 4,6% από 4,16% και εκλέγει 1 ευρωβουλευτή, τον κ. Νίκο Χουντή, γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, καθώς με 3,5% μπαίνουν στην Ευρωβουλή με τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους νομούς που τα κόμματα πήραν τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά είναι:
Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στον Νομό Ηρακλείου και το χαμηλότερο στην Καστοριά.
Η ΝΔ εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό της στον Νομό Καστοριάς και το χαμηλότερο στη Β Πειραιά.
Το ΚΚΕ το υψηλότερο ποσοστό στη Σάμο και το χαμηλότερο στην Ευρυτανία.
Ο ΛΑΟΣ εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια Αττικής και το χαμηλότερο στον Νομό Λασιθίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το καλύτερο ποσοστό του στην Α Αθήνας και το χαμηλότερό του στην Ευρυτανία.
Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι κέρδισαν το υψηλότερο ποσοστό τους στη Β Αθήνας και το χαμηλότερο στον Νομό Γρεβενών.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2007 η Νέα Δημοκρατία έχασε 9 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλεια 1 μονάδας, το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του, ο ΛΑΟΣ κάνει τη μεγάλη διαφορά καθώς σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του και ο ΣΥΡΙΖΑ «γράφει» μικρές απώλειες.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=4018848
Την πρώτη μεγάλη ήττα τους εδώ και πέντε χρόνια υπέστησαν χθες η Ν.Δ. και ο Κ. Καραμανλής, παρά τη σκληρή πολωτική προεκλογική εκστρατεία, στην οποία κατέφυγαν στο τελευταίο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την πρώτη νίκη του σε ευρωεκλογές εδώ και 15 χρόνια και την πρώτη του σε όλες τις αναμετρήσεις από το 2004. Το ποσοστό του πλησιάζει το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2007 (ήταν 38%), γεγονός που καθιστά προσιτό τον στόχο του να πλησιάσει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.
Το αποτέλεσμα, αν και αναμενόμενο από το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ο οποίος ίσως χρειαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκρίνει τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων.
Οι εκπλήξεις
Από τα μικρότερα κόμματα, εντυπωσιακή ήταν η επίδοση που πέτυχε το ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ διατήρησε την τρίτη θέση, αλλά το ποσοστό του ήταν κάτω από το αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2004. Το μόνο κόμμα που δεν είναι ικανοποιημένο από την επίδοσή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που παραδέχτηκε στις δηλώσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς έρχεται πίσω από το κόμμα της Ακροδεξιάς. Το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων απέχει αρκετά από αυτά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά καταγράφονται πλέον ως υπαρκτή πολιτική δύναμη και εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή.
Σημαντική παράμετρος αυτών των εκλογών είναι η αποχή, η οποία έφτασε σε ύψος-ρεκόρ, αγγίζοντας το 48%. Αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έπληξε περισσότερο τη Ν.Δ., δεν έμειναν αλώβητα και τα υπόλοιπα κόμματα, γεγονός που θεωρείται ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, εξαιρουμένου του ΛΑΟΣ, που ανέβασε το ποσοστό του εκμεταλλευόμενο τη διαμαρτυρία ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Ομως, παρά τη μεγάλη αποχή και το κύμα δυσαρέσκειας για τα δύο μεγάλα κόμματα, πρωτίστως για το κυβερνών κόμμα, ο δικομματισμός δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα. Αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έφτασαν το 70%. Στη μεταξύ τους μάχη το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρός νικητής, με διαφορά πάνω από το όριο του 3% που επιθυμούσαν στη Ν.Δ., ώστε να μπορούν να κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη ήττα».
Ενδοαριστερή μάχη
Στην ενδοαριστερή μάχη το ΚΚΕ αναδεικνύεται, επίσης, καθαρός νικητής, καθώς ο βασικός αντίπαλός του (ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπόρεσε να το απειλήσει και, επιπλέον, έμεινε στην πέμπτη θέση, πίσω από τον κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με όσα είπαν στις νυχτερινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μετεκλογικό τοπίο θα κινηθεί σε δύο άξονες:
Δύο άξονες
* Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. θα επιχειρήσουν από σήμερα κιόλας να πείσουν τους ψηφοφόρους που την εγκατέλειψαν ή έκαναν αποχή ότι πήραν το μήνυμα και θα κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Από τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή φάνηκε καθαρά ότι στόχος του είναι να αποκρούσει κάθε πίεση για προσφυγή σε εθνικές εκλογές.
**Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα ασκούν συνεχή πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς πιστεύουν ότι το 37% που πήραν στις ευρωεκλογές και η μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. αποτελούν πρόκριμα αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές για το εθνικό Κοινοβούλιο.
Η Ν.Δ. θα αισθάνεται μια επιπλέον πίεση στα δεξιά της, καθώς το ΛΑΟΣ καταγράφεται πλέον ως σταθερή δύναμη. Και αυτό ίσως υποχρεώσει τον κ. Καραμανλή να καταφύγει σε πιο συντηρητικές επιλογές σε ορισμένες πλευρές της πολιτικής του.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=52087
Μετριοπαθής, με εμφανή διάθεση να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε χθες ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει πορεία ο τόπος και να βγει η χώρα από την κρίση και φέρνει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στη αυτοδυναμία...
Για τον λόγο αυτό, θύμισε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας όμως ότι τώρα πια είναι απαίτηση του λαου. Τόνισε ότι «το εδώ και καιρό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος, γίνεται σήμερα λαϊκή απαίτηση, είναι το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών». «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Ελληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία, οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα» είπε.
- Δεν χρησιμοποίησε τη φράση «οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής», που έλεγε στις προεκλογικές του ομιλίες. Ομως υποστήριξε ότι «η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι γεγονός» και ότι το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε τα δεδομένα.
«Οχι αλαζονεία»
- Απέφυγε να κάνει αναφορά στην αποχή σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που σε αυτή απέδωσε την ήττα της Ν.Δ. Με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε σ' αυτή, όταν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μοιραστούν τη χαρά τους με τους γείτονές τους, τους συναδέλφους τους, με τους συμπολίτες τους που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ή που απείχαν από τις εκλογές, και να τους πουν ότι και αυτούς «τους χρειαζόμαστε, να τους ακούσουμε...».
- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι συγκυριακή, ούτε αποτέλεσμα της καθίζησης της Ν.Δ. Είπε δηλαδή ότι «είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, είναι ανατροπή με την υπεύθυνη πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ μηνών και όχι ημερών».
- Συνέστησε χαμηλούς τόνους στους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για «θριαμβολογίες και αλλαζονεία» αλλά «από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του Ελληνα, για την εμπιστοσύνη του, κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας, συνεχίζουμε ακούραστα... Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια, συνεχίζουμε τη δουλειά».
- Κάνοντας κατά μία ένοια και άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις, είπε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=52091

Δεν υπάρχουν σχόλια: