Moon

Moon

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το τέλος ενός θρύλου


Ο θρύλος της ποπ Μαϊκλ Τζάκσον πέθανε σήμερα απο καρδιακή προσβολή.
Μάικλ Τζάκσον, το "παιδί θαύμα" και ιδιοφυία της μουσικής που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των "μεταμορφώσεων" στις οποίες υποβλήθηκε.

Αφού ουσιαστικά "εξαφανίστηκε" μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ο 50χρονος "βασιλιάς της ποπ" επανήλθε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με μια σειρά συναυλιών στο Λονδίνο.
Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, ήταν ήδη γνωστός από τα 10 χρόνια του αλλά σταδιακά έγινε διεθνής σταρ και κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.
Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος σε ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.
Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ "Jackson Five".
Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Thriller, ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι Bad (1987) και Dangerous (1991).
Την ίδια περίοδο όμως η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του λευκαίνει και η μύτη του λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.
Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει.
Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.
Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.
Το άλμπουμ Invincible, που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.
Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μόλις πρόσφατα είχε πετύχει μια μικρή "νίκη" μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουνίου, αφού μεταφέρθηκε, σε βαθύ κώμα, από τραυματιοφορείς του πυροσβεστικού σώματος σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

Ο Μάικλ Τζάκσον θα μείνει στην ιστορία πάνω απ'όλα για τα τραγούδια που ο ίδιος έγραψε και ερμήνευσε
Μένει να δούμε αν οι Αμερικανοί θα θυμούνται τον Μάικλ Τζάκσον για τη μουσική του.
Ο άνθρωπος αυτός δημιούργησε μια περιουσία που εκτιμάται ότι έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και στη συνέχεια βάλθηκε να την καταστρέψει μπροστά στις κάμερες.
Ο άνθρωπος αυτός παραμόρφωσε το πρόσωπό του με πλαστικές εγχειρήσεις μέχρι να γίνει από μαύρος λευκός και στη συνέχεια έγραψε ένα τραγούδι, το Black or White, για να πει ότι το χρώμα του δέρματος δεν έχει εν τέλει καμιά σημασία.
Ο άνθρωπος αυτός κλειδώθηκε σε μια φυλακή που ο ίδιος δημιούργησε και την ονόμασε Neverland (Χώρα του Ποτέ), με έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο από κατοικίδια, ένα τρένο-μινιατούρα και μια ρόδα του λούνα παρκ όπου ανέβαινε μόνο αυτός.
Ο άνθρωπος αυτός έπασχε από το σύμπτωμα του Πίτερ Παν, κάτι που αποτελούσε είτε προμετωπίδα για το αρρωστημένο ενδιαφέρον του για τα αγόρια - όπως προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να αποδείξει ένας εισαγγελέας του δικαστηρίου της Σάντα Μπάρμπαρα - είτε ένα από τα πολλά συμπτώματα μιας πνευματικής κατρακύλας που διήρκεσε δύο δεκαετίες και ίσως να οδήγησε στο θάνατό του.
Το ότι ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε νέος, γράφει ο Κρις Εϊρς στους Τάιμς, δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη. Στην πραγματικότητα, έζησε είκοσι ζωές σε διάστημα μόλις μιας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας τραγουδιστής σε ηλικία 8 ετών. Ηταν τόσο ταλαντούχος, ώστε πολλοί υποπτεύτηκαν ότι ο πατέρας του ήταν ένας απατεώνας: είχε αγοράσει ένα νάνο και τον παρουσίαζε ως παιδί του.
Στο κάτω-κάτω ποιο παιδί θα μπορούσε να χορεύει τόσο καλά;
Ο νεαρός Μάικλ μπορούσε να χορεύει και να τραγουδά εξίσου καλά. Ετσι, μόλις τον «έκλεισε» ο Μπέρι Γκόρντι από τη Motown Records, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι θα γινόταν σταρ.
Η έκπληξη ήταν ότι έγινε κάτι παραπάνω από σταρ. Και η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, που συχνά ξεχνάμε στην εποχή του Ομπάμα, είναι ότι έγινε τόσο μεγάλος σταρ αν και ήταν μαύρος.
Είκοσι χρόνια νωρίτερα, ένας νεαρός αφροαμερικανός που έβγαζε από το στόμα του κοριτσίστικους ήχους δεν θα περνούσε καν την πόρτα πολλών μουσικών εταιρειών. Ισως να έπαιρνε ένας λευκός τα τραγούδια του και να κατάφερνε να φτάσει με αυτά στην κορυφή των charts. Το φαινόμενο Μάικλ Τζάκσον, που στην εποχή της δόξας του ήταν εξίσου δημοφιλής με τον Ιησού και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.
Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τζάκσον έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια του. Το Beat It και το Billie Jean, τα διασημότερα τραγούδια του διασημότερου άλμπουμ του, του Thriller, που μια εποχή πουλούσε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα και παραμένει το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, ήταν δικές του συνθέσεις. Ούτε οι Μπιτλς δεν θα μπορούσαν να παινευτούν για αυτό το τριπλό ταλέντο: γράψιμο καταπληκτικών τραγουδιών, εξαιρετική ικανότητα στην ερμηνεία τους και χορευτικές κινήσεις που θα τις ζήλευε ένας επαγγελματίας αθλητής.
Αν αναμίξει κανείς όλα αυτά με τη δίψα του Τζάκσον για τον καπιταλισμό - δεν δείλιαζε να υπογράψει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Pepsi - καταλήγει σε μια μοναδική αμερικανική δημιουργία του 20ού αιώνα.
Λέγεται ότι ο δημιουργός του Πίτερ Παν, ο βρετανός συγγραφέας Τζ.Μ.Μπάρι, δημιούργησε αυτόν τον χαρακτήρα όταν πέθανε ο αδελφός του σε ένα ατύχημα με το σκέιτ, σε ηλικία 7 ετών. Η μητέρα του δεν το ξεπέρασε ποτέ.
Στον Μάικλ Τζάκσον, πάλι, είχαν πει από τότε που ήταν μικρός ότι το παν ήταν να γίνει ένας καλός σόουμαν. Κι έτσι προσπαθούσε πάντα να σοκάρει και να ψυχαγωγεί το κοινό του, ακόμη κι όταν το κοινό αυτό το αποτελούσαν οι πιο διαφορετικοί άνθρωποι στον κόσμο. Η προσπάθεια αυτή, όμως, τον οδήγησε τελικά να έχει σχέση μόνο με τα παιδιά.
Τον ακριβή χαρακτήρα αυτής της σχέσης ίσως να μην τον μάθουμε ποτέ.
Παρά την τρέλα του όμως, καταλήγει ο αρθρογράφος των Τάιμς, αυτό που ο Τζάκσον αφήνει πάνω απ'όλα πίσω του είναι μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά τραγούδια του 20ού αιώνα. Και το πιο πιθανό είναι ότι για τη μουσική θα τον θυμούνται, όχι για όσα τη συνόδευσαν.

(Πηγή: The Times)


Συλληπητήρια από διάσημους και θαυμαστές
O κόσμος έχασε ένα από τα είδωλα με την μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική βιομηχανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. "Παρότι υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα για την προσωπική του ζωή, ο Μάϊκλ ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης".
Η Υπηρεσία Κοινωνικής Δικτύωσης, το γνωστό μπλογκ Twitter, κατακλύστηκε από μηνύματα σε τέτοιο βαθμό που πολλοί θαυμαστές του Τζάκσον δυσκολεύτηκαν να "ανεβάσουν" τα μηνύματά τους.
Η ηθοποιός Ντεμί Μουρ έγραψε στη δική της σελίδα στο Twitter: "Είμαι πολύ στενοχωρημένη για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον και της Φάρα Φόουσετ (η οποία επίσης πέθανε χθες). Ειδικά για τα παιδιά τους".
Η ποπ σταρ Μαντόνα είπε:" Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω με την δυσάρεστη αυτή είδηση...Πάντα θαύμαζα τον Μάικλ Τζάκσον". "Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγάλους, αλλά η μουσική του θα ζει για πάντα".
Η τραγουδίστρια Σερ έγραψε στην ιστοσελίδα του BBC: "Έχω ένα εκατομμύριο διαφορετικά συναισθήματα που δεν περίμενα ότι θα είχα. Ήταν ένας εξαιρετικός τραγουδιστής- ο Θεός σου δίνει συγκεκριμένα χαρίσματα και αυτό το παιδί ήταν απλά ένα καταπληκτικό παιδί με εξαιρετικές ικανότητες. Μπορούσε να τραγουδήσει όπως κανένας άλλος και να επικοινωνεί με τον κόσμο".
Η πρώην σύζυγος του Τζάκσον, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, κόρη του αείμνηστου Έλβις, δήλωσε "απόλυτα σοκαρισμένη και συντετριμμένη" από τον θάνατό του. "Λυπάμαι πολύ για τα παιδιά και την οικογένειά του", δήλωσε.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επίσης κατέθεσε τις σκέψεις του στο Twitter:"Κανένας άλλος δεν έφθασε τόσο ψηλά για να πέσει τόσο χαμηλά ".
Ο θάνατος του Τζάκσον ήταν σήμερα ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις που κυριάρχησαν στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, παρότι η είδηση έγινε γνωστή πολύ αργά και πολλές εφημερίδες δεν πρόλαβαν να την δημοσιεύσουν.
Ακόμη και η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η People's Daily, αφιέρωσε, στην ιστοσελίδα της, μία ολόκληρη σελίδα στον θάνατό του, με δεκάδες φωτογραφίες του από διαφορετικά στάδια της καριέρας του.
Στη Μαλαισία, όπου ο Τζάκσον είχε δώσει συναυλία το 1996 στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, οι θαυμαστές του σήμερα έστειλαν συλλυπητήρια για τον θάνατό του μέσω των τοπικών εφημερίδων.
Και στη Νέα Ζηλανδία, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κατακλύστηκαν από μηνύματα θαυμαστών.
Στην Ολλανδία, οι πολυάριθμοι θαυμαστές του Τζάκσον κατέθεταν τα συλλυπητήριά τους σε μία σελίδα στο Ίντερνετ που άνοιξε ως βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του τραγουδιστή.
Η Γιάνεκε βαν ντερ Λίντεν, εκπρόσωπος του κλαμπ των θαυμαστών του, που αριθμεί 1.600 μέλη, δήλωσε ότι οι θαυμαστές του είναι "σοκαρισμένοι" από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του.
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Τζάκσον εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, Τσουτόμου Σάτο.
Την θλίψη του εξέφρασαν και τα μέλη του ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα.
"Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον. Η απώλεια είναι μεγάλη για τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο", αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.
Ο Τζάκσον γνώρισε τον Μαντέλα τον 1999 και στη συνέχεια έκανε δωρεά στο Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα για τα Παιδιά.


Σπάνιο μουσικό ταλέντο

Το μουσικό χάρισμα του Τζάκσον εξήραν πολλοί ειδικοί από τον χώρο της μουσικής.
"Η επιρροή του ήταν μεγαλύτερη από όλα τα ταλέντα του μαζί", λέει η Σέρι Πάρις, πρώην καθηγήτρια Ιστορίας του Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
"Η μουσική του άνοιξε τον δρόμο για την χιπ χοπ, η παρουσία του βοήθησε τους αφροαμερικανούς (καλλιτέχνες) να γίνουν αποδεκτοί. Αλλά ήταν το χάρισμα του απόλυτου σταρ που διέθετε, το οποίο τον μετέτρεψε στον πρώτο μαύρο απόλυτο αστέρα παγκοσμίως και έκανε την μουσική ποπ ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανά τον κόσμο, ήταν ενθουσιασμένοι μαζί του", λέει η ίδια.
'Ενας μουσικολόγος στην Αυστραλία χαρακτήρισε το ταλέντο του Τζάκσον όμοιο με εκείνο του Έλβις Πρίσλεϊ, ενώ αυστραλοί συνάδελφοί του περιέγραψαν το πόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για εκείνους και οι απλοί αυστραλοί πολίτες αντιμετώπισαν με δάκρυα την είδηση του θανάτου του.
Στην Αυστραλία, άλλωστε, παντρεύτηκε ο Τζάκσον τον Νοέμβριο του 1996, στα 38 του χρόνια, την 37χρονη τότε νοσοκόμα Ντέμπι Ρόου, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη.
Το ζευγάρι είχε παντρευτεί στο ξενοδοχείο Sheraton, επωφελούμενο από τους ισχύοντες νόμους που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να παντρευτεί οπουδήποτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Μάλιστα, αυτός ήταν ο δεύτερος διάσημος γάμος που έγινε στο Σίδνεϊ και προκάλεσε έκπληξη εξ αιτίας της αμφιλεγόμενης σεξουαλικότητας του γαμπρού.
Τον Φεβρουάριο του 1984, σε μία πολυτελή τελετή, ο Έλτον Τζον παντρεύτηκε την γερμανίδα τεχνικό στούντιο Ρενάτε Μπλάουελ.
Μάλιστα, όταν ο ΄Ελτον Τζον πληροφορήθηκε το 1996 ότι ο Τζάκσον είχε επίσης παντρευτεί στο Σίδνεϊ, φέρεται ότι αστειεύτηκε και ταυτόχρονα αυτοσαρκάστηκε: "Όλοι οι τρελοί παντρεύονται στο Σίδνεϊ".


Ο Μάικλ Τζάκσον πρώτος στις πωλήσεις άλμπουμ μέσω του Ίντερνετ λίγο μετά το θάνατό του Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, οι δίσκοι του Μάικλ Τζάκσον κατέλαβαν τις πρώτες 15 θέσεις του καταλόγου με τους δίσκους που έχουν τις καλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα Amazon.com.
Η επανέκδοση του "Thriller", η οποία κυκλοφόρησε το 2008 με αφορμή την 25η επέτειο από την κυκλοφορία της πρώτης ομώνυμης μουσικής συλλογής, είναι το άλμπουμ που σημειώνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα, ενώ ακολουθούν το "Off the Wall" (1979) και το "Bad" (1987).
Στον εκλιπόντα βασιλιά της ποπ κατακυρώνεται εξάλλου η πρώτη θέση στο iTunes της Apple, την πλατφόρμα τηλεχρέωσης για κατέβασμα τραγουδιών από το Ίντερνετ, με 6 άλμπουμ του να έχουν ανέβει στο Top 10.
Μπεστ σέλερ είναι το άλμπουμ "The Essential" (2005), το οποίο προηγείται των "Thriller" και "Off the Wall".
Φόρο τιμή στον τραγουδιστή θα αποτίσει εξάλλου αυτό το Σαββατοκύριακο το φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, κατά τις συναυλίες που θα γίνουν στο πλαίσιό του, ανακοίνωσαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι διοργανωτές του.
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=6766

Δεν υπάρχουν σχόλια: