Moon

Moon

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Τιμωρία για τους υπεύθυνους της Ηλιος;;;;;


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μονίμου Κακουργιοδικείου τους πέντε κατηγορούμενους για την πτώση του αεροσκάφους της Ηλιος τον Αύγουστο του 2005, με τους ίδιους όρους εγγύησης.

Η δίκη των Ανδρέα Δράκου, Εκτελεστικού Προέδρου της ''Ηλιος», της εταιρείας «Ηλιος» ως νομικού προσώπου, του Δημήτρη Πανταζή Διευθύνοντος Συμβούλου της ''Ηλιος'', του Γιώργου Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και του Γιάνκο Στόϊμενοβ, Αρχιπιλότου της εταιρείας, ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορίσθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου στις 9.00.

Τοποθετούμενος επί της εξέλιξης αυτής, μετά τη σημερινή δικαστική διαδικασία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Συγγενών των Θυμάτων Νικόλας Γιασουμής δήλωσε πως το γεγονός ότι παραπέμπονται ενώπιον του διαρκούς Κακουργιοδικείου είναι ένα αναμενόμενο βήμα και μια θετική εξέλιξη.

«Θέλουμε να γίνει δίκη μέσα στο Δικαστήριο και το Δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη όπως περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι συγγενείς», πρόσθεσε ο κ. Γιασούμης και αναφέροντας πως θα φανεί στη συνέχεια εάν ο χρόνος που διήλθε μέχρι τη δίκη θα αδυνατίσει την υπόθεση, διατύπωσε την ελπίδα ότι «δεν θα συμβεί αυτό που φοβόμαστε».

Ο κ. Γιασούμη είπε ακόμα πως η ευθύνη για το πού έχει φθάσει σήμερα η υπόθεση αυτή ανήκει στην πολιτεία και εάν έχει εκτροχιαστεί ή όχι από το στόχο που είναι η απονομή δικαιοσύνης, αναφέροντας πως αυτό θα κριθεί στην όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει

«Ελπίζουμε ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη, διότι εάν δεν απονεμηθεί δικαιοσύνη δεν ξέρουμε τι θα γίνει», είπε ο εκ των συγγενών των θυμάτων Παναγιώτης Ρίκκου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να βγουν από την ψυχή σου, ο γιος σου, η κόρη σου».

Η σύζυγος του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Πάμπου Χαραλάμπους, Σοφία Χαραλάμπους δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Αναφέροντας πως δεν βλέπει να απονέμεται δικαιοσύνη όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, είπε πως για τέσσερα χρόνια διενεργούνταν έρευνες και εξάγονταν πορίσματα που στο τέλος καταλήγουν να κατηγορούν δύο πιλότους οι όποιοι είναι νεκροί και δεν μπορούν να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους.

«Θεωρούν τους πιλότους ακατάλληλους, είπε προσθέτοντας πως ο σύζυγος της είχε 4.000 ώρες πτήσεις στον ιδίου τύπου αεροσκάφος με σύνολο ωρών πτήσεων 7.500, άριστες συστάσεις από όλες τις εταιρείες στις οποίες εργάστηκε και οι εξετάσεις του έγιναν από Βρετανούς και Ελβετούς», είπε προσθέτοντας πως «εάν ο άντρας μου είναι ακατάλληλος θα πρέπει οι εξεταστές που του έδωσαν τις άδειες να βρεθούν στο εδώλιο και στο κατηγορητήριο και όχι ο σύζυγος μου».

«Αλλα αναμέναμε μετά τις μαρτυρίες που δόθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή και μετά το πόρισμα Καλλή, και άλλα ακολούθησαν», είπε η κ. Χαραλάμπους προσθέτοντας πως στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής επιρρίπτονται ευθύνες στην Boeing, στην Πολιτική Αεροπορία και στην ‘Ηλιος’.

Η μετάθεση της ευθύνης στο σύζυγο μου είναι η εύκολη λύση, είπε προσθέτοντας πως για την ίδια υπεύθυνοι για την αεροπορική τραγωδία είναι η «Ηλιος», η Boeing, και η Πολιτική Αεροπορία.

Ο Δικαστής Σταύρος Σταύρου, παραπέμποντας τους κατηγορουμένους σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μονίμου Κακουργιοδικείου είπε πως στο τεκμήριο Β’ περιέχεται επαρκής μαρτυρία για παραπομπή των κατηγορουμένων σε απευθείας δίκη.

Δηλώνοντας πως το παραπέμπον Δικαστήριο τοποθετείται στην όψη της υπόθεσης και μόνο, είπε πως ζητήματα που άπτονται της απόδειξης της μαρτυρίας ανήκουν στο εκδικάζον Δικαστήριο.

Ο Δικαστής Σταύρου παρέπεμψε τους κατηγορουμένους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο με τους ίδιους όρους εγγύησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: