Moon

Moon

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Κώστας Κύρρης


Ενας από τους μεγαλύτερους Κύπριους επιστήμονες ο ιστορικός και ερευνητής Κώστας Κύρρης μετά από τρεις μήνες ταλαιπωρίας στο κρεβάτι, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Γεννήθηκε στην Αγία Αναστασία Λαπήθου και σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βυζαντινές και Ανατολικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Καλών Τεχνών και διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Δρ Κύρρης διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και συνέβαλε στην ίδρυση πολλών επιστημονικών και φιλολογικών συνδέσμων. Στο ερευνητικό του έργο συγκαταλέγονται επιστημονικά άρθρα και ιστορικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν τόσο σε κυπριακά έντυπα όσο και σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ επιλεκτικός κατάλογος δημοσιευμάτων του βρίσκεται στην Επετηρίδα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του επιστημονικού και πνευματικού του έργου και υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ιστορίας των Βρυξελλών, της Μεσαιωνικής Ακαδημίας Αμερικής, της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών κ.ά. Διέθετε δε μία προσωπική βιβλιοθήκη-θησαυρό, με πάνω από 100.000 τόμους σε θέματα ανθρωπιστικών επιστημών.
Για το πολύτιμο έργο και την αξιόλογη προσφορά του στα γράμματα, τις επιστήμες, την έρευνα, ο Δρ Κύρρης έτυχε σημαντικών βραβεύσεων, όπως: Το 1964 από τον αείμνηστο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου, από την Ακαδημία Αθηνών το 1978, από τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη το 2001, από το Δήμο Αγλαντζιάς και το βραβείο Davinci από το Βρετανικό Βιογραφικό Ίδρυμα.
Ανάμεσα στις αυτοτελείς εκδόσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες: «Κύπρος, Τουρκία, και Ελληνισμός, Θεσμοί, Δομές, Σχέσεις, προβλήματα», «Τουρκία και Βαλκάνια», «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καταγωγή - μέθοδος - χαρακτηριστικά», «Η Κύπρος μεταξύ Ανατολής και Δύσης ως σήμερον», «Ιστορία της Κύπρου», και δεκάδες άλλα έργα, άρθρα και μελέτες. Έχει επίσης εκδώσει «Χρονικά της Λαπήθου» σε έξι τόμους, ένα έργο που χαρακτηρίζεται από το Δήμο Λαπήθου ως «ανεκτίμητης αξίας για τον πολιτισμό της Λαπήθου, χρήσιμο σε κάθε μελετητή αλλά και κάθε άνθρωπο».
Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: