Moon

Moon

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ηττήθηκε η Χεζπολλάχ στο Λίβανο

Νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο αναδείχθηκε ο κυβερνών συνασπισμός των μετριοπαθών και φιλοδυτικών κομμάτων, έναντι της συμμαχίας κομμάτων υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ.
Ο ηγέτης του συνασπισμού Σαάντ Χαρίρι δήλωσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως «μόνη νικήτρια είναι η Δημοκρατία στο Λίβανο».
Ο Χαρίρι ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός, που συγκροτήθηκε στις 14 Μαρτίου, εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ισχυρότερου χριστιανικού κόμματος και βασικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, πρώην στρατηγός Μισέλ Αούν παραδέχθηκε την ήττα.
«Είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στη Βηρυτό να εγγυηθεί ότι ο Λίβανος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ και των Ισραηλινών», τονίζεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα τη Δευτέρα, οι εκτιμήσεις είναι πως στο σύνολο των 128 εδρών του κοινοβουλίου, ο συνασπισμός του Χαρίρι θα λάβει περίπου 70 έδρες και η συμμαχία της Χεζμπολάχ 58.
Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου έφθασε το 50%.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1021584
Σε μια κρίσιμη αναμέτρηση κονταροχτυπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο, από τη μια τα φιλοδυτικά και μετριοπαθή κόμματα και από την άλλη ο συνασπισμός της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της που έχουν την υποστήριξη της Συρίας και του Ιράν.
Η συμμετοχή έφτασε στο 52%, ξεπερνώντας το 45% του 2005, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό για τον Λίβανο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες από τους 3,26 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ζουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ακόμη κι αν η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της ανατρέψουν την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των αντιπάλων τους, η πιθανότερη έκβαση θα είναι άλλη μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», στην οποία ίσως τις ισορροπίες να τις κρατά μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων.
Οι Λιβανέζοι πήγαν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Περίπου 50 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, οι μετριοπαθείς είχαν κερδίσει τις εκλογές που διεξήχθησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης των ψηφοφόρων. Στην πράξη όμως, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει πολλά εξαιτίας της παρατεταμένης αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ.
Παρατηρητές ανέμεναν ότι τόσο ο υποστηριζόμενος από τη Δύση πολιτικός συνασπισμός όσο και ο υποστηριζόμενος από τη Συρία και το Ιράν, θα είναι τελικά κοντά σε αριθμό ψήφων και θα τους χωρίζουν μόνο μερικές έδρες στο αποτελούμενο από 128 έδρες Κοινοβούλιο.
Οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν 587 ενώ πάνω από 200 διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, βρίσκονται στη χώρα για τις εκλογές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι από το αποτέλεσμα θα καθοριστεί σε έναν σημαντικό βαθμό ο προσανατολισμός της χώρας στο μέλλον. Στον συνασπισμό της Χεζμπολάχ μετέχουν το σιιτικό κίνημα Αμάλ και ένα ισχυρό κόμμα Χριστιανών υπό τον πρώην στρατηγό Μισέλ Αούν. Στο αντίπαλο στρατόπεδο επικεφαλής του συνασπισμού των σουνιτών είναι ο Σαάντ Χαρίρι.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=52127
Επικράτησε έναντι της Χεζμπολάχ και των πολιτικών της συμμάχων ο κυβερνητικός φιλοδυτικός συνασπισμός.
«Συγχαρητήρια στο Λίβανο, συγχαρητήρια στη δημοκρατία, συγχαρητήρια στην ελευθερία» δήλωσε ο ηγέτης του συνασπισμού, Σαάντ αλ Χαρίρι.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε δεκτό με χαρά από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, που υποστήριζαν την κυβέρνηση.
«Χάσαμε τις εκλογές» παραδέχτηκε υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του συνασπισμού της Χεζμπολάχ. «Δεχόμαστε το αποτέλεσμα ως τη θέληση του λαού» .
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2009_283359

Δεν υπάρχουν σχόλια: