Moon

Moon

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Ποδόσφαιρο στο Αλι Σαμιγιεν






Όπως όλοι ξέρουμε αύριο η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη στο στάδιο Αλι Σαμιγιεν. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι η έδρα της Γαλατά Σαράι. Αριθμεί 24,990 θέσεις και βρίσκεται στην περιοχή Mecidiyeköy προάστιο Şişli. Το 1940 το περίφημο στάδιο "Ταξίμ" κατεδαφίστηκε για να γίνει στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ το πάρκο Taksim Gezi Park. Η Γαλατάσαραι αποφάσισε να κτίσει ένα νέο μοντέρνο γήπεδο το οποίο άρχισε να κτίζεται το 1943. Αποπερατώθηκε το 1945 το γήπεδο όμως στην σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1964. Το Αλι Σαμιγιεν εγαινιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1964. Στο γήπεδο φιλοξενήθηκαν αγώνες με γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες όπως FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, PSV Eindhoven, AS Monaco, Leeds United, Deportivo La Coruna, PSG, Rangers.


Το όνομα του σταδίου προέρχεται απο τον Ali Sami Yen που γεννήθηκε στο προάστειο Kandilli στις 20 Μαρτίου του 1886. Το όνομα του ήταν Ali Sami και ήταν γιος ενός Αλβανού προύχοντα της Κωνσταντινούπολης. Το 1934 με την μεταρύθμιση για τα ονόματα πρόσθεση το Yen που σημαίνει κτύπα. Ο Σαμιγιεν στο λύκειο Galatasaray που θεωρείται ένα απο τα σημαντικότερα σχολεία και έπαιξε ρόλο στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Το 1905 μαζί με άλλους ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου καθώς και πρόεδρος. Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Τουρκικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και προπονητής της ποδοσφαιρικής Εθνικής Ομάδας της Τουρκίας. Ο Σαμιγιέν πέθανε το 1951 και αποφασίστηκε το νέο στάδιο της ομάδας να πάρει το όνομα του.
Ο αυριανός αγώνας θα είναι και ο τελευταίος επίσημος της Εθνικής Τουρκίας στο συγκεκριμένο γήπεδο επειδή το συγκεκριμένο γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα κτιστεί πάρκο όπως ακριβώς και το 1940. Το νέο γήπεδο της Γαλατά σαράι θα βρίσκεται στο προάστειο Maslak, στον λόφο Aslantepe (Λόφος των Λιονταριών) αφού το λιοντάρι είναι και το σύμβολο της ομάδας. Το νέο στάδιο θα έχει χωρητικότητα 52000 θέσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2009.
Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον αγώνα της Εθνικής. Για την ιστορία στις 24 Μαρτίου, παραμονή της Εθνικής Επετείου στις 25 Μαρτίου η Ελλάδα έχασε απο την Τουρκία μέσα στην έδρα της με 4-1. Οι Έλληνες ελπίζουν μέσα στο Αλι Σαμιγιεν να πάρουν την ρεβανς αυτού του αγώνα. Φυσικά όπως αναμένεται το εθνικιστικό στοιχείο ανάμεσα στις δύο ομάδες θα είναι έντονο. Οπόταν αναμένουμε το αυριανό αποτέλεσμα για να επανέλθω με άλλα σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: