Moon

Moon

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Ονειροπαγίδα



Σύμφωνα με την αγγλική wikipaideia (http://en.wikipedia.org/wiki/Dreamcatcher)

"Στον πολιτισμό Ojibwa (Chippewa), είναι ένα χειροποίητο αντικείμενο βασισμένο σε μια στεφάνη ιτιών. Η ονειροπαγίδα είναι διακοσμημένη με τα προσωπικά και ιερά στοιχεία όπως τα φτερά και οι χάντρες. Οι ονειροπαγίδες δημιουργήθηκαν στο έθνος Ojibwa, κατά τη διάρκεια της παν-ινδικής μετακίνησης στις δεκαετίες του '60 και '70, ενώ υιοθετήθηκαν από εγγενείς Αμερικανούς διάφορων διαφορετικών εθνών. Σύμφωνα με κάποιους αποτελούν σύμβολο της ενότητας μεταξύ των διάφορων ινδικών εθνών, και ως γενικό σύμβολο του προσδιορισμού με τους εγγενείς αμερικανικούς ή πρώτους πολιτισμούς των ινδιανικών εθνών. Παραδοσιακά, οι ονειροπαγίδες κατασκευάζονται απο τους Ινδιάνους . Η ονειροπαγίδα, κρεμασμένη πάνω από το κρεβάτι, χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τα παιδιά όταν κοιμούνται από τους εφιάλτες. Οι ονειροπαγίδες φιαγμένες από ιτιά δεν προορίζονται να διαρκέσουν για πάντα αλλά σταματούν να χρησιμοποιούνται όταν το παιδί μεγαλώσει. Οι Ojibwa θεωρούν ότι τα φίλτρα μιας ονειροπαγίδας προστατεύουν απο τα κακά όνειρα . Σύμφωνα με Terri J. Andrews στο άρθρο σε ένα άρθρο του για την ονειροπαγίδα και τους μύθους της, μόνο τα καλά όνειρα επιτρέπονται στο φίλτρο ενώ αντίθετα σταματά τα κακά όνειρα. Ένας άλλος μύθος τωνLakota, «τα καλά όνειρα περνούν μέσω της κεντρικής τρύπας . Τα κακά όνειρα είναι παγιδευμένα στον Ιστό, όπου χάνονται υπό το φως της αυγής.» Τώρα οι ονειροπαγίδες είναι πολύ δημοφιλείς εκτός από το έθνος των Ojibwa, και από τις παν-ινδικές κοινότητες, ενώ εκτίθενται και πωλούνται από με άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με το Philip Jenkins, αυτό θεωρείται από τους περισσότερους παραδοσιακούς εγγενείς λαούς και τους υποστηρικτές τους μια ανεπιθύμητη μορφή πολιτιστικού σφετερισμού. "

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση και πάλι απο την αγγλική wikipaideia (http://www.theosociety.org/pasadena/sunrise/46-96-7/ms-lakot.htm)

"Ο πνευματικός ηγέτης Lakot βρισκόταν σε ένα υψηλό βουνό και είχε ένα όραμα. Στο όραμά του, ο Iktomi, (μια θεότητα και δάσκαλος της φρόνησης), εμφανίστηκε υπό μορφή αράχνης. Ο Iktomi μίλησε σε τον σε μια ιερή γλώσσα που μόνο οι πνευματικοί ηγέτες των Lakota θα μπορούσαν να καταλάβουν. Δεδομένου ότι μίλησε ο Iktomi, η αράχνη, πήρε την παλαιότερη στεφάνη ιτιών που είχε τα φτερά, την τρίχα αλόγων, τις χάντρες και τις προσφορές σε το και άρχισε να περιστρέφει έναν Ιστό. Μίλησε στον παλαιότερο για τους κύκλους της ζωής… και πώς αρχίζουμε τις ζωές μας ως νήπια και κινούμαστε προς την παιδική ηλικία, και έπειτα προς την ενηλικίωση. Τέλος, πηγαίνουμε στα γηρατειά όπου μας πρέπει να φροντίσουν ως νήπια, που ολοκληρώνουν τον κύκλο. «Αλλά,»ο Iktomi συνέχισε να περιστρέφει τον Ιστό του, και είπε ότι κάθε φορά στην ζωή υπάρχουν πολλές δυνάμεις καλές και κακές.Εάν ακούμε τις καλές δυνάμεις, θα μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά εάν ακούμε τις κακές δυνάμεις, θα μας βλάψουν και θα μας οδηγήσουν στη λανθασμένη κατεύθυνση.» Συνεχίζοντας ο μύθος λέει ότι, «υπάρχουν πολλές δυνάμεις και διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορούν να βοηθήσουν ή να παρεμποδίσουν με την αρμονία της φύσης, όπως το μεγάλο πνεύμα και όλες οι θαυμάσιες διδασκαλίες του.» Ενώ η αράχνη μιλούσε, συνέχισε να υφαίνει τον Ιστό του που αρχίζει από τη εξωτερική όψη και που λειτουργεί προς το κέντρο. Όταν ο Iktomi τελείωσε, έδωσε στο Lakota παλαιότερο τον Ιστό και του είπε«δείτε, ο Ιστός είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά υπάρχει μια τρύπα στο κέντρο του κύκλου. Χρησιμοποιήστε τον Ιστό για να ενισχυθείτε και να πετύχετε τους στόχους σας και να κάνει την καλή χρήση των ιδεών, των ονείρων και των οραμάτων των ανθρώπων σας. Εάν πιστεψετε στο μεγάλο πνεύμα, ο Ιστός θα πιάσει τις καλές ιδέες σας -- και οι κακές θα περάσουν από την τρύπα.» Έτσι οι Lakota και οι Ινδοί χρησιμοποιούν τις ονειροπαγίδες σαν Ιστό της ζωής τους. Κρεμιέται επάνω από τα κρεβάτια τους ή στο σπίτι τους για να κοσκινίσει τα όνειρα και τα οράματά τους. Το αγαθό στα όνειρά τους συλλαμβάνεται στον Ιστό της ζωής και μεταφέρεται σε αυτούς. Αλλά το κακό στα όνειρά τους δραπετεύει μέσω της τρύπας στο κέντρο του Ιστού και δεν είναι πλέον μέρος τους. Θεωρούν ότι η ονειροπαγίδακρατά το πεπρωμένο του μέλλοντός τους." (From Sunrise magazine, October/November 1996. Copyright © 1996 by Theosophical University Press)

1 σχόλιο:

Rakuneta είπε...

e vevaia, oi sigxrones koinwnies teinoun na sfeterizontai katheti paradosiako, enosw mporoun na vgaloun katitis apo ayto!

distrevlwnoyn mithous, aksies k paradosis sto vwmo tou eukolou kerdous!

re gmt ma pou zoume? k meta sou lene na feris k paidia se ayto ton kosmo! sampws k den tha mporesw!