Moon

Moon

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Ένας γάμος και ένας πόλεμος











Την περασμένη Κυριακή στην Τουρκία συνέβει ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Η κόρη του Αμπντουλλάχ Γκιούλ Κούπρα παντρεύτηκε τον καλό της Μεχμέτ Σαριμερμέρ. Ο γάμος ήταν το κοινωνικό γεγονός της χρονιάς. Στο γάμο παρευρέθηκε φυσικά και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγιπ Ερντογάν με την σύζυγο του Εμινέ. Όμως δεν πήγε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιουκανίτ.
Η νύμφη όπως και η μητέρα της φοράει την παραδοσιακή μαντίλα ενώ το βέλος του νυφικού ήταν κάπως περίεργο αφού φορούσε την μαντήλα και απο πάνω κάτι σαν καπέλο για να στηρίζεται το βέλος. Το ζεύγος αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια δήλωσε πως τα όποια δώρα πάρει απο τον γάμο θα τα δώσει στις οικογένειες των μαρτύρων=şehit.Έτσι ονομάζονται όσοι πεθάνουν πολεμώντας για την πατρίδα και φυσικά εννοούν όλους τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο μέτωπο του ακήρυκτου πολέμου στο Βόρειο Ιράκ.
Και εδώ έρχεται το άλλο μεγάλο θέμα, της εισβολής στο Βόρειο Ιράκ. Οι Τούρκοι σαφώς και ετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Μάλιστα έκλεισαν το εναέριο χώρο πάνω απο το Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα την πόλη Ερμπίλ. Τα αεροπλάνα προερχόμενα απο την Ρωσσία πετάνε πάνω απο Συρία και Αίγυπτο αφού δεν μπορούν να πετάξουν πάνω απο το Βόρειο Ιράκ. Προφανώς ο πόλεμος είναι κοντά.
Η πόλη Ερμπίλ βρίσκεται πολύ κοντά σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με την εκπομπή "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα η πόλη αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια των Αμερικανών. Οι Αμερικάνοι επιθυμούν διακαώς να ιδρυθεί κουρδικό κράτος στην περιοχή. Έτσι θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή που δεν είναι άλλα απο τα πετρέλαια του Κιρκούκ και της Μοσούλης. Η Ερμπίλ είναι μια σύγχρονη πόλη που έχει το δικό της κοινοβούλιο, το δικό της Πανεπιστήμιο και γενικά οτιδήποτε μπορεί να παραπέμψει σε ανεξάρτητο κράτος....Το θέμα είναι το τι προσπαθούν να πετύχουν οι Τούρκοι με την εισβολή τους. Οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και η διεθνής κοινότητα είναι δυσαρεστημένη με την στάση τους. Επίσης μια εισβολή την συγκεκριμένη εποχή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ο χειμώνας στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ βαρύς με πολύ κρύο και χιόνια. Υπάρχει μεγάλη η πιθανότητα αποτυχίας των τουρκικών στρατευμάτων αφού οι Κούρδοι αντάρτες είναι χρόνια συνηθισμένοι στον ανταρτοπόλεμο και έχουν καταφέρει τεράστσια πλήγματα στον τουρκικό στρατό. Ίσως αυτή η εισβολή να είναι όμοια με τον πόλεμο του Λιβάνου πέρσι. Το πάνοπλο Ισραήλ έκανε ένα πόλεμο διάρκειας ενός μηνός χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο μάλλον θα γίνει με την Τουρκία. Και ενώ ο πρόεδρος Γκιούλ χαιρόταν για τον γάμο του πρώτου του παιδιού ο Ερντογάν έθεσε χθές θέμα εισβολής στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πρόταση που ναι μεν πέρασε αλλά δέχθηκε επικρίσεις απο τους Κούρδους βουλευτές..Είναι θεαματική η αλλαγή συναισθημάτων. Απο την μια ένας γάμος που σχολιάζεται σε μια ολόκληρη χώρα κατά την διάρκεια του μπαιραμιού και απο την άλλη οι πολεμικές ετοιμασίες. Πώς τα φέρνει κάποτε η ζωή. Εν πάσει περιπτώσει αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις...

2 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Θα μπορούσες άνετα να γράφεις στις κοινωνικές στήλες και παράλληλα να είσαι πολεμικός ανταποκριτής :)

Όσο αφορά τα σύννεφα του πολέμου μόνο καλά μαντάτα δεν μπορούν να αποτελούν για μας. Η γειτονιά μας δεν προβλέπω να πάψει σύντομα να είναι η μπαρουταποθήκη της υφηλίου. Τα κακά μας, ανεξάρτητα από την ατζαμοσύνη μας δεν είναι άσχετα με τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται γύρω μας.

Όμως για δες, life goes on! Άνθρωποι γεννιόνται, ερωτεύονται, παντρεύονται, πεθαίνουν προσαρμοσμένοι συνήθως στα αποδεκτά πλαίσια του στενού τους περιβάλλοντος.

Unknown είπε...

Συμφωνώ με όλα όσα έγραψες. Έχω ένα απίστευτο πλουραλισμό θεμάτων ίσως πρέπει να ειδικευτώ σε κάτι. Όμως ένας τέτοιος πόλεμος θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην περιοχή. Οψώμεθα για το τι θα γίνει.