Moon

Moon

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Απειλές για το πετρέλαιο

Αρχισαν τα όργανα για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Αντιδράσεις προκαλεί στην Αγκυρα η απόφαση αμερικανικής εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να απαντήσουν, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι θέσεις μας σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου έχουν αλλεπάλληλες φορές γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες αυτές της ΕΔΝΚ δεν συμβαδίζουν πρώτα από όλα με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ζητούμενο για μας είναι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών, να επιδεικνύεται σωφροσύνη και να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=4519322
Κρίση ετοιμάζονται να προκαλέσουν οι Τούρκοι με αφορμή τις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προειδοποιούν απροκάλυπτα ότι ο πολεμικός τους στόλος θα απομακρύνει κάθε ερευνητικό σκάφος από την περιοχή, ακόμη και εάν είναι αμερικανικό.
Η δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία ότι αμερικανική εταιρεία θ' αρχίσει πετρελαϊκές έρευνες στην κυπριακή περιοχή, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, αντιδράσεις που συνοδεύονται με απροκάλυπτες απειλές κατά της Κύπρου.
Η εφημερίδα «Χουριέτ», υπό τον τίτλο «Κρίση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δημοσιεύει ανταπόκριση από τα κατεχόμενα, στην οποία αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, που πραγματοποίησε «μυστικές επαφές» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αναζητήσει πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα της «νότιας Κύπρου» παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η «Χουριέτ», αν και δεν κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία, τη χαρακτηρίζει «γίγαντα πετρελαίου».
Η εφημερίδα δημοσιεύει απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, οι οποίοι ανέφεραν: «Ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αξία του πετρελαίου στην κυπριακή περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια.
Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει και τη μυστικότητα με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει το θέμα των ερευνών. Επίσης, επικαλείται εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, γιατί τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Γι' αυτό απαιτείται η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται, συνεπώς, προσθέτει, ότι η ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρεία πρέπει να είναι κολοσσός. Αναφέρει σχετικά ότι την απαιτούμενη τεχνολογία για τέτοιες έρευνες, διαθέτουν μόνο εταιρείες, όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil.
H «Xoυριέτ» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αρμόδιοι, που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν: «Ο τουρκικός στόλος απομακρύνει από την περιοχή τα πλοία που διενεργούν έρευνες πετρελαίου. Στην περιοχή περιπολούν τα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη και αν χρειαστεί να επέμβουμε κατά των Αμερικανών, θα το πράξουμε».
Με το θέμα ασχολείται και η «Σαπάχ» η οποία στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο: «Στα πρόθυρα νέας έντασης στην Κύπρο». Γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή «αναστάτωσαν το νησί» και προβάλλει τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού εξωτερικών ότι οι έρευνες μπορούν να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες, όπως και η απόφαση για τους Όραμς.Επίσης ευρεία αναφορά κάνουν η «Τζουμχουριέτ» και η «Ζαμάν».
Κυπριακή αντίδρασηΟ Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, δήλωσε: «Όλες οι διαδικασίες προχωρούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού». Τόνισε ότι «το θέμα είναι ευαίσθητο και λεπτό και όσο λίγο μιλάμε τόσο το καλύτερο». Ανέφερε ακόμη ότι ο οιοσδήποτε πλούτος υπάρχει στην Κύπρο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλο. Ευχήθηκε να λυθεί το Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επωφεληθούν το ίδιο όπως οι Ελληνοκύπριοι.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές των Τούρκων ότι το θέμα των ερευνών θα επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό, απάντησε: «Αν αυτό είναι αφορμή για να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, ή για να παρακωλύσουν τις συνομιλίες, είναι ένα. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει κάνει ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα η έρευνα και η πιθανή εξεύρεση πετρελαίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε».
http://www.sigmalive.com/news/politics/157898
Η έρευνα όπως και η αξιοποίηση του όποιου πλούτου διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυριαρχικό της δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως ''ασκώντας αυτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει ανάλογα''.
Κληθείς μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για ματαίωση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως ''εάν εκτοξεύονται αυτές οι απειλές, νομίζω είναι ένα θέμα που και η ίδια η διεθνής κοινότητα πρέπει να το δει - γιατί εδώ υπάρχουν διεθνείς νόμοι, υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει μια τάξη, την οποία όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μηδενός εξαιρουμένου''.
Απ' εκεί και πέρα, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάμει ότι θεωρεί ωφέλιμο και κατάλληλο για τα ζωτικά της συμφέροντα υλοποιώντας και εφαρμόζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Κληθείς να σχολιάσει αν 'η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχεια είναι υπό την απειλή όπλου της Τουρκίας ότι κι αν κάνει σε διάφορα θέματα', ο κ. Στεφάνου είπε πως ''πολύ ψύχραιμα, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα''.
Κάποιοι άλλοι, σημείωσε, αν δεν θέλουν να λειτουργούν στη βάση του διεθνούς νόμου και θέλουν να συμπεριφέρονται με ένα τρόπο που αποτελεί πρόκληση τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την ίδια την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θέμα που ο καθένας θα πρέπει να το κρίνει.
Εμείς επαναλαμβάνω, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, υλοποιούμε και λειτουργούμε στα πλαίσια και του διεθνούς νόμου και πλήρως ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είναι και το δικαίωμα μας.
''Επαναλαμβάνω όμως με πολύ ψυχραιμία και διεκδικώντας και προφυλάσσοντας αυτά μας τα δικαιώματα'', ανέφερε.
Σε ερώτηση αν υπήρξε από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγελία στα όργανα της ΕΕ, για τις τουρκικές απειλές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε : ''Το πώς θα λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι εδώ που θα το δούμε. Επαναλαμβάνω πάντα ότι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί και προφυλάσσει τα δικαιώματα της και ανάλογα πράττουμε''.
Κι εδώ θα ήθελα να σημειώσω ξανά, πρόσθεσε, ότι είναι κάτι που πρέπει και η διεθνής κοινότητα να το δει αυτό, και ασφαλώς και η ίδια η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί και μέλος.
Αντίδραση ΤαλάτΣε ερώτηση αν η καθυστέρηση της δεύτερης φάσης γίνεται λόγω διαμαρτυρίας του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να μην χαλάσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν έχουν σχέση οι διαπραγματεύσεις με τις έρευνες.
''Αυτό είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το καλό να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα, να επανενώσουμε την χώρα μας και να μπορούν όλοι να έχουν όφελος από την όποια πιθανή εξεύρεση των όποιων κοιτασμάτων - για να μην λειτουργούμε πλέον ως και να είμαστε έτοιμοι να έχουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, είμαστε στο στάδιο των ερευνών'', συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν υπήρξε επιστολή Ταλάτ για το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε πως ''δεν μπορώ να το πω αυτή την ώρα''.
Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από καιρό, με την παρενόχληση των ερευνητικών σκαφών, είχε στείλει στον ΟΗΕ επιστολή στον ίδιο τον ΓΓ και προς την ΕΕ στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο.
''Επαναλαμβάνω, πάντοτε πολύ ψύχραιμα αλλά και με πολλή αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλοι παρανομούν'', κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
http://www.sigmalive.com/news/politics/157987

Οταν το πρόβλημα γίνεται και δικό μας

Κύπρια φοιτήτρια η οποία έφθασε στην Κύπρο από το Εδιμβούργο και είχε παρουσιάσει τα συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης ήταν το πρώτο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων. Οι Υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα και η φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού σε ειδικό θάλαμο.
Εγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και τα δείγματα που λήφθηκαν στάληκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.Η φοιτήτρια πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Λεμεσού χθες βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Σήμερα όμως παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με συμπτώματα γρίπης, γυναίκα, η οποία επέστρεψε στην Κύπρο από ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη 28 Μαΐου. Και σε αυτή την περίπτωση έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και τα δείγματα στάλησαν εκ νέου στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Πρόκειται για δεύτερο υπό διερεύνηση περιστατικό του ιού της γρίπης A (H1N1).
Εξάλλου ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση ότι πριν δύο μέρες έχει εντοπιστεί και διαγνωστεί μια περίπτωση πνευμονικής φυματίωσης σε μαθητή του Γυμνασίου Φανερωμένης, στη Λευκωσία.
Τελικά αν ένα πρόβλημα δεν σου κτυπήσει την πόρτα δεν γίνεται δικό σου.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ποιά Λαϊκή;;;

Η Μαρφίν Λαϊκή αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας απο την Κύπρο στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Και ενώ ο Πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκή διαβεβαίωσε ότι δεν απολυθεί κανείς άρχισε να επικρατεί ανησυχία...


Τις διαβεβαιώσεις του εκτελεστικού προέδρου της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέα Βγενόπουλου έχει ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ούτε το υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας στην Κύπρο, ούτε οι εργασίες της, αλλά ούτε και η σημασία η οποία θα δίνεται από τον Ομιλο στις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κύπρο.Το είπε ο ίδιος ο κ. Σταυράκης χθες στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Λονδίνο όπου βρίσκεται με σκοπό την προώθηση της έκδοσης των κρατικών χρεογράφων τετραετούς διάρκειας αξίας 1 δισ. ευρώ σε ξένους επενδυτές.Όπως είπε ο Υπουργός σε επαφή που είχε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο τελευταίος του έδωσε τις πιο πάνω διαβεβαιώσεις, γεγονός που ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη. Είπε επίσης ότι οι υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα της Κυβέρνησης από τις εισπράξεις εταιρικού φόρου της Μαρφίν Λαϊκής λόγω της μεταφοράς της έδρας της τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα.Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το θέμα της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο είναι καθαρά αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας, ενός ανεξάρτητου θεσμού, «τον οποίο πρέπει», όπως είπε, «όλοι μας να σεβόμαστε».
«Προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Κεντρική Τράπεζα χειρίστηκε το όλο θέμα της Μαρφίν Λαΐκής με τον σωστό τρόπο και για το καλό της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.
Στην Κύπρο το προσωπικό, οι μέτοχοι και γενικά οι επενδυτές αλλά και οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι οικονομικοί παράγοντες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αυριανή ομιλία και ενημέρωση της οποίας θα τύχουν οι μέτοχοι της Μαρφίν Λαϊκής από τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.Η συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, του οποίου μεγαλομέτοχος είναι ο πρόεδρος της Μαρφίν, αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση για μεταφορά της εδρας της τράπεζας στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο.
Δεν πρόκειται να ανασταλεί η διαπραγμάτευσηΟ πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, σε δηλώσεις χθες στη «Σημερινή», ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Μαρφίν Λαϊκής, μια και δεν συντρέχει κανένας λόγος για μια τέτοια απόφαση.Από τη στιγμή, είπε, που έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι προθέσεις του Ομίλου και είναι γνωστές σε όλους τους επενδυτές, δεν τίθεται θέμα αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Αυτό θα ίσχυε σε περίπτωση που υπήρχαν άλλες πληροφορίες, οι οποίες δεν ήταν γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες να δημιουργούν οποιοδήποτε ερωτηματικό.
Όχι σε βιαστικές αποφάσειςΣε ερώτησή μας πώς αναμένει ότι θα κινηθεί η μετοχή σήμερα, πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση της Μαρφίν για μεταφορά της έδρας στην Αθήνα, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων κατά την οποία θα αποφασιστεί τελεσίδικα αν θα εγκριθούν οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Τραπεζών Μαρφίν Εγνατία και Μαρφίν Λαϊκή.Οι μέτοχοι, είπε, θα έχουν την ευκαιρία αύριο να ακούσουν το διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση, γι' αυτό και θα πρέπει να αποφύγουν βεβιασμένες αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί κάποιος να αποφασίσει είτε αγορά είτε πώληση των με των μετοχών που κατέχει.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να αναμένει να συγκεκριμενοποιηθούν πλήρως όλες οι ενέργειες του Ομίλου και να εκδοθεί και το ενημερωτικό δελτίο ώστε να μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πάρει τις αποφάσεις του.
Στην Κύπρο το Ενημερωτικό ΔελτίοΣύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η Εγνατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου, το οποίο θα υποβάλει στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε την εξαγορά της Μαρφίν Λαϊκής από τη Μαρφίν Εγνατίας, είπε, με βάση τα στοιχεία που θα περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο.Σε ερώτησή μας ποια είναι τα βασικότερα από τα στοιχεία αυτά, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε:Θα πρέπει να αναφέρονται τα οικονομικά στοιχεία, οι στρατηγικές κινήσεις, οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρείας μετά την εξαγορά, τι θα γίνει με το προσωπικό καθώς και οι όροι της ανταλλαγής των μετοχών των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά την τιμή της ανταλλαγής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει αν αυτή είναι περίπου λογική.Τέλος, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το Ενημερωτικό Δελτίο θα πρέπει να κατατεθεί στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η δε Επιτροπή είναι υποχρεωμένη σε καθορισμένο από το νόμο χρονοδιάγραμμα να απαντήσει.
http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/153959
Το νέο νομικό καθεστώς της Μαρφίν Λαϊκής, όπως αυτό θα προκύψει μετά και από την αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, θα καθορίσει εν πολλοίς και τον τρόπο φορολογίας του. Δηλαδή, εάν η έδρα της μεταφερθεί στην Ελλάδα, τότε η φορολογία επί των εργασιών θα καταβάλλεται στον ελληνικό κράτος. Εάν επανιδρυθεί νέα τράπεζα με έδρα την Κύπρο, τότε θα καταβάλλεται φορολογία στο κυπριακό κράτος για τις εδώ δραστηριότητες της.Μέχρι σήμερα, το Κράτος ελάμβανε ένα σημαντικό ποσό από τις μέχρι σήμερα εργασίες της Μαρφίν Λαϊκής. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυπριακή τράπεζα πλήρωσε σε φόρους €56 εκατομμύρια το 2008 και €83 εκατομμύρια το 2007 στο κυπριακό κράτος.Επομένως, εφόσον στην αυριανή Συνέλευση ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η τράπεζα στο νησί, μετά την μεταφορά της έδρας της στην Ελλάδα, θα μπορεί να υπολογιστεί και ο τρόπος φορολογίας της.Η απόφαση της Μαρφίν, έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να πείσει για το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί στο νησί.Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης απόφασης είναι ήδη μεγάλος για το κυπριακό Χρηματιστήριο αφού χάνει μια εταιρεία, η οποία πραγματοποιούσε όγκους συναλλαγών που κυμαίνονταν στο 20 – 25% του συνόλου. Η όποια θυγατρική ή αυτόνομη άλλη τράπεζα δημιουργηθεί, σίγουρα δεν αναμένεται να έχει το μέγεθος που έχει σήμερα η Μαρφίν στο κυπριακό Χρηματιστήριο. Εξάλλου, τίθεται και το θέμα γοήτρου του ΧΑΚ, το οποίο θα χάσει μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του.
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/154035

Η οικογένεια Γκάντι ξανά στο προσκήνιο




Η ΣΟΝΙΑ ΓΚΑΝΤΙ και ο συνασπισμός του Κόμματος του Κογκρέσου του οποίου ηγείται κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διήρκεσαν πέντε ολόκληρες εβδομάδες στην Ινδία με μιαν απροσδόκητη πλειοψηφία: 262 έδρες, μόλις 10 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στο 543μελές κοινοβούλιο, έναντι 157 του συνασπισμού των εθνικιστών ινδουιστών του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (ΒJΡ). Το αποκαλούμενο Τρίτο Μέτωπο κατέρρευσε, καθώς οι κύριες συνιστώσες του, τα άλλοτε ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, υπέστησαν δεινές ήττες που μείωσαν τη δύναμή τους κάτω από το μισό. Και οι ηγέτες του Κογκρέσου άρχισαν χθες τις συναντήσεις με μικρότερα κόμματα επιδιώκοντας την υποστήριξη των λίγων βουλευτών που χρειάζονται για να σχηματίσουν έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό.




Η νίκη «ξεπέρασε και τα πιο τρελά μας όνειρα». Τα λόγια ενός εκ των αρχιτεκτόνων του επικοινωνιακού στρατηγικού σχεδιασμού του Κόμματος του Κογκρέσου δίνουν γλαφυρά την εικόνα της σαρωτικής νίκης που κατήγαγε το κόμμα της δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι, της πιο απροσδόκητης τις τελευταίες δεκαετίες στην Ινδία.

Μπορεί η εκλογική διαδικασία σε αυτό το ετερόκλητο έθνος των 1,17 δισ. ψυχών να διήρκεσε πάνω από ένα μήνα και οι πάντες, στην καλύτερη περίπτωση, να εξέφρασαν ανησυχία για την προοπτική αβέβαιων συμμαχιών και στη χειρότερη να κινδυνολόγησαν, όμως η κεντροαριστερή κυβερνώσα συμμαχία υπό το Κόμμα του Κογκρέσου διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Λαμβάνει 262 από τις 543 έδρες, που πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται μόλις 10 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία. Και όλοι ξέρουν ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τις βρει από μικρά κόμματα, χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή του στους για πολλά χρόνια συμμάχους του κομμουνιστές. Η συμμαχία των κομμουνιστικών κομμάτων υπέστη συντριβή χάνοντας τις μισές έδρες από όσες κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Ο δε κυριότερος αντίπαλος του Κογκρέσου, η Εθνική και Δημοκρατική Συμμαχία υπό το δεξιό ινδουιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα, έμεινε στη δεύτερη θέση (160 έδρες) και η ηγεσία της παραδέχτηκε την ήττα.
Ενότητα κι ελπίδα
Οι πολιτικοί παρατηρητές είδαν τη νίκη του Κογκρέσου ως πρόθεση του λαού να τερματιστούν οι διχασμοί και η αβεβαιότητα, ως μήνυμα μιας Ινδίας «που κοιτά προς το μέλλον με ταπεινότητα, ενότητα και ελπίδα», όπως έγραψαν οι «Hindustan Times». Στις εκλογές ψήφισε το 60% των 714 εκατ. εγγεγραμμένων. Εκατό εκατομμύρια ήταν νέοι ψηφοφόροι, τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έφερε στο κόμμα ο 38χρονος Ραούλ Γκάντι, γιος της προέδρου του κινήματος, Ιταλίδας Σόνιας Γκάντι. Η Γκάντι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και άλλα στελέχη άρχισαν ήδη τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας προηγουμένως καλέσει φίλους και αντιπάλους να κοιτάξουν μπροστά ενωμένοι. Ο 76χρονος Σινγκ πιστεύεται ότι θα παραμείνει στο πόστο του πρωθυπουργού, αν και πολλά γράφονται για το νέο αστέρι της πολιτικής, τον Ραούλ Γκάντι.
Το Κογκρέσο βασίστηκε για την επιτυχία του στην πολιτική της «συνεκτικής ανάπτυξης», ήτοι την προώθηση της ελεύθερης αγοράς σε συνδυασμό με πολιτικές που θα βοηθήσουν τις χαμηλότερες τάξεις. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη, κατά κύριο λόγο οικονομική, αν και οι παγκόσμιες αγορές ανέπνευσαν με ανακούφιση θεωρώντας ότι πλέον είναι εγγυημένη η σταθερότητα, αλλά και ότι οι σχέσεις με το Πακιστάν θα περάσουν σε νέα φάση. *




Δεύτερη θητεία για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ρόλο για τον γιο της Σόνια Γκάντι έδειξαν οι κάλπες στην Ινδία. Ο Ραχούλ Γκάντι αναμένεται να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα, το αργότερο σε 2 χρόνια

Στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου, το κόμμα του Κογκρέσου πέτυχε μεγάλη νίκη, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων των τελευταίων 20 ετών. Μαζί με τους συμμάχους του εξασφαλίζει 260 από τις συνολικά 543 έδρες του κοινοβουλίου. Η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της, ανακοινώνοντας ότι «σέβεται τη βούληση των πολιτών της χώρας».


Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει νέα θητεία και ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου: "Οι ψηφοφόροι ήθελαν μια σταθερή κυβέρνηση, έναν αξιόπιστο και ικανό πρωθυπουργό που θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Οι ψηφοφόροι ήθελαν μία χρήσιμη κυβέρνηση και όχι μια πολιτική όπως αυτή που πρόβαλε στον προεκλογικό αγώνα το BJP ".

Ο εκπρόσωπος αναφέρεται στο αντιπολιτευόμενο ινδουιστικό κόμμα BJP, το οποίο στον προεκλογικό του αγώνα έβαλε συχνά κατά των μουσουλμάνων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θρήσκευμα και το σύστημα των καστών συνεχίζουν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική συμπεριφορά των Ινδών.

Νίκη δύο προσώπων

Για νίκη κυρίως δύο προσώπων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου: "Το αποτέλεσμα συνιστά εντολή για την Σόνια Γκάντι και τον πρωθυπουργό".


Η Σόνια Γκάντι, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, και ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ θα συνεχίσουν να κρατούν τα ηνία της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο νυν πρωθυπουργός είναι 77 ετών και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το αργότερο σε δύο χρόνια θα παραιτηθεί παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα γενιά των πολιτικών και συγκεκριμένα στον 38χρονο γιο της Σόνια Γκάντι, Ραχούλ.

Βέβαιο θεωρείται ότι η δυναστεία Γκάντι θα συνεχίσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ινδίας και τα επόμενα χρόνια.

Ο εκλογικός μαραθώνιος στην Ινδία διεξήχθη σε πέντε φάσεις, από τις 16 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου. Δικαίωμα ψήφου είχαν 714 εκατομμύρια πολίτες, ενώ τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν περισσότερα από 820 χιλιάδες. Η συμμετοχή κινήθηκε στο 60 %.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4259715,00.html

Τον πατέρα του Ρατζίβ και τη γιαγιά του Ιντιρα Γκάντι -και οι δύο δολοφονήθηκαν- και τον προπάππου του Τζαβαχαρλάλ Νεχρού. Ο 38χρονος άγαμος γιος της Σόνιας Γκάντι, που δούλεψε όσο κανείς για να φέρει στο Κόμμα του Κογκρέσου τη νεολαία οργανώνοντας τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις την ημέρα, θεωρείται ότι πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του Μανμοχάν Σινγκ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας

Το παραμύθι της Eurovision


Ενα μουσικό νορβηγικό παραμύθι ήταν ο νικητής του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που διεξήχθη στη Μόσχα με την Ισλανδία να ακολουθεί με μια υπέροχη μπαλάντα και το Αϊζερμπαιτζάν με ένα ποπ τραγούδι που αναμένεται να ακουστεί πολύ το καλοκαίρι στα κλαπ.

Ο Σάκης Ρουβάς περιορίστηκε στην 7η θέση γεγονός που απογοήτευσε πολλούς ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τον τελικό ζήτησε συγγνώμη που δεν έφερε την πρωτιά στην Ελλάδα.. Κατά τα άλλα ο φετινός τελικός είχε πολλά εφέ, μια εντυπωσιακή έναρξη και πολλές φωτιές και πυροτεχνήματα σε πολλά τραγούδια. Αυτό το γεγονός με έκανε προσωπικά να αναρωτηθώ αν φέτος η φωτιά αποτελούσε θεματική ενότητα του διαγωνισμού.



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φεστιβάλ του κιτς με αποκρουστικά τέρατα, γυμνόστηθους κενταύρους, αμαζόνες, αυθάδικες κότες και γελωτοποιούς. Μια μέρα ήρθε ένα αγόρι, τους έπαιξε βιολί και τους αποκοίμισε μέχρι τον επόμενο αιώνα. Και έζησε αυτός καλά και ο θεσμός καλύτερα. Το πανηγυράκι έγινε… παραμυθάκι.Σχεδόν 4 εκατομμύρια Ελληνες έστρεψαν το βλέμμα στη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου για να παρακολουθήσουν τον τελικό της Eurovision, που ανέδειξε νικητή τον Αλεξάντερ Ρίμπακ από τη Νορβηγία.Με το 83,3% των Ελλήνων τηλεθεατών στο πλευρό του ανέβηκε στη σκηνή της Μόσχας ο Σάκης Ρουβάς, ενώ την ώρα της ανακοίνωσης της ψηφοφορίας η τηλεθέαση χτύπησε κόκκινο, αγγίζοντας το 88,8%. Το παραμύθι του Αλεξάντερ έγινε εφιάλτης για τον Σάκη. Από τον έβδομο ουρανό, όπου έφτασε με τα εντυπωσιακά του άλματα, προσγειώθηκε στην έβδομη θέση του πίνακα βαθμολογίας.Προσηλωμένος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην πρωτιά, ο Σάκης Ρουβάς δεν έκρυψε τη λύπη του για το αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε συγγνώμη που «δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες όσων Ελλήνων πίστεψαν σε αυτόν». «Ηθελα να νικήσουμε και το προσπάθησα πάρα πολύ» τόνισε. Σύμφωνα άλλωστε και με τα αποτελέσματα του β’ ημιτελικού της Πέμπτης, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα προκρίθηκε τέταρτη στη σειρά. Η άριστη σκηνική παρουσία του Σάκη δεν στάθηκε αρκετή να υπερκαλύψει την αδυναμία του ίδιου του τραγουδιού, που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στις μουσικές υπερδυνάμεις.
Καλλιτεχνική αναβάθμιση
Φέτος το πεντάγραμμο εκδικήθηκε. Ο θρίαμβος του Νορβηγού Αλεξάντερ Ρίμπακ πέτυχε περισσότερα από το να φέρει τη Eurovision 2010 στη χώρα των φιόρδ. Σήμανε το τέλος μιας εποχής -όταν το απλό και ωραίο έδινε τη θέση του στο οπτικά εντυπωσιακό- αλλά και την αρχή μιας νέας. Αντίστοιχα και η ανάδειξη σε υψηλές θέσεις τραγουδιών όπως της Ισλανδίας (2η), της Αγγλίας (5η) και της Γαλλίας (8η) και της Βοσνίας (9η) προήγαγε την καλλιτεχνική αναβάθμιση ενός διαγωνισμού που κατά καιρούς δεν απέφυγε να συνδεθεί με την ποπ υπο-κουλτούρα. Ο συνδυασμός κοινού και κριτικών επιτροπών φαίνεται πως κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ανακόπτοντας -αν μη τι άλλο- την πορεία «αστείων» συμμετοχών.
«Κέρδισα γιατί είχα μια ιστορία να πω» είπε το παιδί με το δοξάρι και έτσι απλά αποστόμωσε όσους αναζητούν περίτεχνες «συνταγές» επιτυχίας. Το νικητήριο τραγούδι «Fairytale» συνδύασε -όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρίμπακ- τη μελαγχολία της Λευκορωσίας, χώρας καταγωγής του, με τη χαρά των Νορβηγών και μία ιστορία αγάπης. Με απόσταση σχεδόν 170 βαθμών από τη δεύτερη Ισλανδία, ο 23χρονος έσπασε κάθε ρεκόρ. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών με 387 βαθμούς (αμέσως προηγούμενοι οι Lordi με 293).
Παρά τις «αυστηρές» απαγορεύσεις της Μπέτυς Μαγγίρα αλλά και ουκ ολίγων εκπομπών, που επιχείρησαν να δασκαλέψουν το ελληνικό κοινό να «μαυρίσει» τον Νορβηγό, οι Ελληνες τηλεθεατές και η κριτική επιτροπή ψήφισαν κατά συνείδηση, δίνοντας το 12άρι στον Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και την Αγγλία και το 10άρι στη Νορβηγία.


1. Νορβηγία 387 βαθμοί 2. Ισλανδία 218 βαθμοί 3. Αζερμπαϊτζάν 207 βαθμοί 4. Τουρκία 177 βαθμοί 5. Ηνωμένο Βασίλειο 173 βαθμοί 6. Εσθονία 129 βαθμοί 7. Ελλάδα 120 βαθμοί 8. Γαλλία 107 βαθμοί 9. Βοσνία & Ερζεγοβίνη 106 βαθμοί 10. Αρμενία 92 βαθμοί 11. Ρωσία 91 βαθμοί 12. Ουκρανία 76 βαθμοί 13. Δανία 74 βαθμοί 14. Μολδαβία 69 βαθμοί 15. Πορτογαλία 57 βαθμοί 16. Ισραήλ 53 βαθμοί 17. Αλβανία 48 βαθμοί 18. Κροατία 45 βαθμοί 19. Ρουμανία 40 βαθμοί 20. Γερμανία 35 βαθμοί 21. Σουηδία 33 βαθμοί 22. Μάλτα 31 βαθμοί 23. Ισπανία 23 βαθμοί 23. Λιθουανία 23 βαθμοί 25. Φινλανδία 22 βαθμοί
Από τον έβδομο ουρανό, έβδομος, πίσω ακόμα και από την -Dum tek tek- Τουρκάλα! Η σαββατιάτικη νύχτα στην παγωμένη Μόσχα για τον τελικό της 54ης Eurovision δεν ήταν του Σάκη Ρουβά -που έκανε πάντως εντυπωσιακή εμφάνιση- αλλά του Αλεξάντερ Ρίμπακ, του Λευκορώσου «Χάρι Πότερ» από τη Νορβηγία που με το «Παραμυθάκι» (βγαλμένο από τη ζωή και συγκεκριμένα τη... χυλόπιτα που έφαγε από μια γυναίκα) και το βιολί του κατέκτησε την πρωτιά με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο (Ισλανδία). «Ορίστε οι φλέβες μου. Πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο!» είπε ο -«στραπατσαρισμένος» από το αποτέλεσμα- Sakis όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει τα αρνητικά σχόλια εκείνων που περίμεναν κάτι καλύτερο. Το ότι βρήκε το κουράγιο να κάνει χιούμορ έκανε πολλούς να μιλήσουν ακόμη και για ειρωνεία ανάμικτη με πίκρα που έκρυβαν τα λόγια του. «Ζητώ συγγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες του κόσμου. Το ζητούμενο για μένα ήταν να έρθει η Eurovision στην Ελλάδα. Υποδοχή... ήρωα, πάντως, του επιφύλασσαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» χθες λίγο μετά τις 18.00 , ενώ ο ίδιος δήλωσε «ευλογημένος» που τόσος κόσμος τον αγαπάει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Αυτό ήθελα και προσπάθησα με την καρδιά, την ψυχή και όλες μου τις δυνάμεις» πρόσθεσε, ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που πήρε το «This is our night», «αυτό που παρουσιάσαμε το ευχαριστήθηκαν όλοι οι Ελληνες». Ο αέρας του νικητή, η θετική ενέργεια για την οποία μιλούσε συνέχεια ο Κερκυραίος τραγουδιστής είχαν γεμίσει ελπίδα τους φανατικούς του. Μόνο που τοο «This is our night» δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της φετινής Eurovision. Οσοι συνάντησαν ή μίλησαν με τον Sakis τις πρώτες ώρες μετά το φινάλε του διαγωνισμού αναφέρουν ότι «ψυχολογικά ήταν ράκος». «Εκείνο που του χρειάζεται είναι ηρεμία, που μόνο η Κάτια και η κόρη του μπορούν να του προσφέρουν. Ηθελε να φέρει τη Eurovision στην Ελλάδα, αυτός ήταν ο στόχος του και αυτό τον στενοχώρησε πιο πολύ» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων μετά το ΔΕΚ τι;

Και ενώ στα κατεχόμενα επικρατεί πανικός για την απόφαση του Δικαστηρίων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την υπόθεση Οραμς ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι περίπου 390 Ε/κ έχουν προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και ότι ολοκλήρωσε την εξέταση 59 φακέλων και ότι σε 52 από αυτούς αποφασίστηκε η καταβολή αποζημίωσης, σε δύο αποζημίωση και ανταλλαγή και σε τέσσερις επιστροφή και αποζημίωση ενώ για έναν άλλο φάκελο λήφθηκε η απόφαση της επιστροφής μετά τη λύση.

Ο τουρκική εφημερίδα "Μπιργκιούν" αναφέρει ακόμα ότι όλοι οι φάκελοι έκλεισαν με αμοιβαία συμφωνία ενώ οι τέσσερις φάκελοι, για τους οποίους ελήφθη απόφαση να υπάρξει ανταλλαγή, ανήκουν σε δύο Ε/κ, οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Τέλος η εφημερίδα αναφέρει ότι η λεγόμενη επιτροπή ήλθε σε συμφωνία και με το Μαϊκ Τύμβιο, ο οποίος πέρσι είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ ενώ υπήρξε συμφωνία ανταλλαγής και με την Ανδρομάχη Αλεξάνδρου, που και αυτή τους περασμένους μήνες είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ αναφορικά με δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Επιχείρηση μετριασμού του αρνητικού κλίματος της απόφασης Όραμς
Παρηγοριά η «επιτροπή»
Το ψυχολογικό σοκ που έχει προκαλέσει η απόφαση του ΔΕΚ και το φόβο στα κατεχόμενα για το στάτους των «τίτλων» ιδιοκτησίας του ψευδοκράτους επιχειρεί να αναστρέψει η «προεδρία»
Με αντίδοτο τη δράση της «επιτροπής αποζημιώσεων» επιχειρεί η «προεδρία» του ψευδοκράτους να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και τον τρόμο απώλειας περιουσιών και «τίτλων» που προκάλεσε στο εσωτερικό των κατεχομένων η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Όραμς. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από αρκετό καιρό «συσκότισης» γύρω από το θέμα ο «κρατικός» σταθμός του «Μπαϊράκ» μετέδωσε πληροφορίες για τα πεπραγμένα της «επιτροπής», με το κύριο μήνυμα της μετάδοσης να είναι ότι η «επιτροπή» έχει απήχηση στους Ε/Κ και πως προστατεύοντας τα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» των Τ/Κ διατηρεί βάσιμες ελπίδες να πάρει το χρίσμα του εσωτερικού ένδικου μέσου από το ΕΔΑΔ.Μεταξύ άλλων, στην καταγραφή των πεπραγμένων της «επιτροπής» συμπεριλαμβάνεται το πρόσφατο «τρόπαιό» της που δεν είναι άλλο από την επίτευξη φιλικού διακανονισμού για προσφυγή που εκκρεμούσε (στο στάδιο της επιδίκασης αποζημιώσεων μάλιστα) στο ΕΔΑΔ. Πρόκειται για την περίπτωση που αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο «Π» και η οποία διευθετήθηκε με τη μέθοδο των αποζημιώσεων (πέριξ των δυο εκατομμυρίων ευρώ) και της αποκατάστασης περιουσιών (επιστροφή περίπου 300 σκάλες γης). Μόνο που ο «Μπαϊράκ» ανέφερε και το όνομα της Ε/Κ που ήλθε σε συμβιβασμό. Πρόκειται για την Ανδρομάχη Αλεξάνδρου, η οποία είχε προσφύγει το 1990 στο Στρασβούργο, με το ΕΔΑΔ να βγάζει τον περασμένο Ιανουάριο απόφαση υπέρ της. Το πλεονέκτημα που αποκτά με αυτή την υπόθεση η τουρκική πλευρά είναι ότι η «επιτροπή» έλυσε προσφυγή που εκκρεμούσε στο Στρασβούργο και μάλιστα με τη μέθοδο της επιστροφής σημαντικής έκτασης γης (όταν επικυρωθεί ο διακανονισμός). Παρόμοιο επίτευγμα ήταν για την «επιτροπή» η υπόθεση Τύμβιου.Ο «Μπαϊράκ» λοιπόν αναφέρει ότι οι Ε/Κ συνεχίζουν να απευθύνονται στην «επιτροπή» με τις αιτήσεις να φθάνουν τις 390. Επαναλαμβάνει ότι έχουν επιλυθεί 59 υποθέσεις από τις οποίες οι 52 με αποζημιώσεις, οι δυο με ανταλλαγή, οι τέσσερις με επιστροφή και η μια με επιστροφή περιουσίας μετά τη λύση. Υπογραμμίζει δε ότι οι αρμόδιοι της «επιτροπής» δεν δίνουν στοιχεία για τα ποσά των αποζημιώσεων αλλά διευκρινίζουν ότι οι επιστροφές ακινήτων περιουσιών αφορούν μόνο αδιάθετες εκτάσεις κι όχι σπίτια ή «τίτλους» Τ/Κ.Οργή από ΤαλάτΓια παραγνώριση της πολιτικής πτυχής του κυπριακού από το ΔΕΚ έκανε λόγο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχολιάζοντας την απόφαση Όραμς. Ενημερώνοντας Τ/Κ δημοσιογράφους είπε πως το ΔΕΚ αγνόησε τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν (προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των συνομιλιών) λέγοντας πως η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες. Υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της «προεδρίας» για την υπόθεση σημειώνοντας ότι η απόφαση υποκινήθηκε από όσους στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν λύση και ένταξη της Τουρκίας. «Μετά την απόφαση ο Χριστόφιας, κι αν ακόμη το επιθυμούσε, δεν θα μπορεί να προβεί σε παραχωρήσεις στο περιουσιακό», τόνισε ενώ δεν απέκλεισε να απαγορευτεί στον δικηγόρο Κ. Καντούνα η μετάβαση στα κατεχόμενα. Έβαλε δε εναντίον της Βρετανίας κι άλλων χωρών που δεν στήριξαν τις τ/κ θέσεις στο ΔΕΚ. Τέλος, ο νομικός Μετίν Χακκί δήλωσε ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι προσφυγές του επιχειρηματία Λόρδου στο ΕΔΑΔ.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=869863&-V=articles

Τώρα αυτά είναι φυσιολογικά;


Ακόμα δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο νεορισθείς Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα. Και όλοι διερωτώνται αν αυτές οι εξελίξεις είναι φυσιολογικές και αν θα επηρεάσουν και πως το κυπριακό....


"Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών (για το Κυπριακό), μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα στην Κύπρο.Ο Νταβούτογλου είπε πως αφού ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα, "υπογραμμίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τη σταθερότητα και την ευημερία της ΤΔΒΚ". Είθισται, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα.Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι "οι βασικές αρχές της λύσης ( του Κυπριακού) για την Τουρκία, είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού και η εφαρμογή της λύσης αυτής στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας".



Η κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει τη μετάβαση του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές ως μια ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Τίτος Χριστοφίδης.
''Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της''.
Η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Σε μια περίοδο όπου στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
''Καταδεικνύουν επίσης, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.





Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Οι συνομιλίες μια πονεμένη ιστορία

Εν μέσω απειλών του Ντερβίς Ερογλου για διακοπή των συνομιλιών μετά την απόφαση του ΔΕΚ για την υπόθεση Αποστολίδη Οραμς οι συνομιλίες για το κυπριακό συνεχίζονται.

Στο μεταξύ χθες ο Ερογλου, παρουσίασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το νέο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενέκρινε το νέο ''υπουργικό σχήμα''.Το λεγόμενο νέο υπουργικό αποτελούν: Λεγόμενος πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου, λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ''υπουργός'' εσωτερικών Ιλκάι Καμίλ, ''υπουργός'' οικονομικών Ερσίν Τατάρ, ''υπουργός'' παιδείας και αθλητισμού Κεμάλ Ντιουρούστ, ''υπουργός'' υγείας Αχμέτ Κασίφ, ''υπουργός'' γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου, ''υπουργός'' δημοσίων έργων Χασάν Τατσόι, λεγόμενος υπουργός τουρισμού Χαμζά Ερσάν Σανέρ, ''υπουργός'' εργασίας Τουργκάι Τοκέλ και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/149524

Ο Ερογλου βρήκε και πάλι τον παλιό κακό εαυτό του για να πει ότι δεν επιδιώκει μια διζωνική λύση αλλά μια λύση των δύο κρατών.

Ματωμένος γάμος στην Τουρκία


Σε μακελειό κατέληξε γαμήλιο πάρτι σε χωριό της Τουρκίας, όταν ένοπλοι, με αυτόματα και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο χώρο και σκότωσαν τουλάχιστον 41 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δεκαεπτά.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το συμβάν συνέβη στο χωριό Σουλτανσεχμούζ, κοντά στην πόλη Μαρντίν, ενώ δεν έγινε γνωστό ποιοι ήταν οι δράστες ή τα κίνητρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού κυβερνήτη πιθανότατα δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά για βεντέτα μεταξύ μεγάλων οικογενειών της περιοχής




Σε σφαγείο μετατράπηκε το γαμήλιο γλέντι σε χωριό κοντά στο Μαρντίν της Ν.Α. Τουρκίας όταν άγνωστοι μασκοφόροι επιτέθηκαν στον κόσμο που διασκέδαζε και σκότωσαν τουλάχιστον 44 άτομα με τη χρήση χειροβομβίδων και αυτόματων όπλων.
Στην περιοχή αναπτύσσουν δράση Κούρδοι αντάρτες όμως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών.


Τόσο η οικογένεια του γαμπρού όσο και της νύφης έχουν υποστηρίξει το στρατό στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και στο γαμήλιο γλέντι παραυρίσκονταν και αρκετά μέλη της τοπικής εθνοφυλακής.
Εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες ενώ νύφη ήταν η κόρη του τοπικού άρχοντα (Μουχτάρ).
Για την επίθεση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Ερντογάν και το χωριό αποκλείστηκε από δυνάμεις του στρατού.


Γαμήλια γιορτή βάφτηκε στο αίμα αργά χθες βράδυ όταν ένοπλοι που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο της δεξίωσης, πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους.
Τουλάχιστον 45 σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από τα πυρά των ενόπλων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.
Το μακελειό συνέβη στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο κοριτσιών που περιγράφουν τις σκηνές της επίθεσης: «Βρισκόμασταν όλοι οι καλεσμένοι σε δύο δωμάτια όταν μπήκαν μέσα οι ένοπλοι κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως».
Οι ίδιες σώθηκαν διότι, όπως είπαν, έπεσαν επάνω τους νεκροί από τα πυρά των δραστών δύο άντρες και τις κάλυψαν με το σώμα τους.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο.
Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο άτομα που επιτέθηκαν στη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης.
Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, σημειώνει η «Μιλιέτ».
Απέκλεισαν την τρομοκρατική ενέργειαΓια το τραγικό γεγονός ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Αταλάι σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Κάτοικοι της τοπικής κοινότητας ανέφεραν ως πιθανή αιτία της σφαγής τη βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Διαμάχες μεταξύ φατριών έχουν και στο παρελθόν καταλήξει σε αιματηρά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ποτέ δεν είχαν αυτή την ένταση και τόσα πολλά θύματα.
Η επαρχία όπου σημειώθηκε το μακελειό συνορεύει με τη Συρία. Πλειοψηφούν οι Κούρδοι και οι κοινωνικές σχέσεις καθορίζονται από φεουδαρχικές παραδόσεις. Κυριαρχεί ο αναλφαβητισμός και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές, ιδιαίτερα σε θέματα οικογενειακής τιμής, επιλύονται με τα όπλα.
Στην περιοχή δρουν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι που συμμετέχουν σε φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία στηρίζει τον τουρκικό στρατό στον αγώνα του εναντίον του PKK.
Με αίμα βάφτηκε γαμήλια τελετή στην Τουρκία όταν ένοπλοι με κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο της δεξίωσης, πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους. Το αποτέλεσμα ήταν 45 νεκροί και 17 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Το μακελειό συνέβη στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Μπεσίρ Αταλάι, πρόκειται πιθανόν για βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο. Ηδη έχουν συλληφθεί 8 ύποπτοι, ενώ οι μαρτυρίες είναι αντιφατικές εξαιτίας του πανικού που επικρατούσε.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΠΑΟ πήρε το 5ο και έσπασε την κατάρα




Ο ΠΑΟ στέφθηκε ψες για πέμπτη φορά πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα σπάζοντας την κατάρα που θέλει τις ομάδες που προέρχονται από την ίδια χώρα και προκρίνονται στον τελικό να χάνουν από την αντίπαλο τους..Μετά το παιχνίδι για καρδιακούς που είχαμε στον τελικού του κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού το Σάββατο ακολούθησε το ματς για καρδιακούς του ΠΑΟ με την ΤΣΣΚΑ.


Πρωταθλητής Ευρωλίγκα για 5η φορά στην ιστορία του στέφθηκε ο Παναθηναϊκός μέσα στο Βερολίνο, δύο χρόνια μετά τη στέψη του μέσα στο ΟΑΚΑ. Συγκλονιστικός ο τελικός απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της οποίας επικράτησε με ένα καλάθι, 73-71, όπως και στην Αθήνα πάλι στον τελικό το 2007. Τους 7 τίτλους Ευρωλίγκα έφτασε ο τεχνικός της "πράσινης" αυτοκρατορίας στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Πρώτος εν ενεργεία παίκτης και από καταβολής φάιναλ φορ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 5 τίτλους, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετρά τέσσερις τίτλους σε τέσσερις τελικούς στην καριέρα του με τρεις διαφορετικές ομάδες. ΜVP του φάιναλ φορ αναδείχτηκε ο Βασίλης Σπανούλης που σημείωσε 13 πόντους στον τελικό, όσους και ο Αντώνης Φώτσης. Παρούσα σε 7 διαδοχικά φάιναλ φορ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απώλεσε την ευκαιρία να σηκώσει το 7ο τρόπαιο στην ιστορία της που θα ήταν το 5ο προσωπικό για τον τεχνικό της Έτορε Μεσίνα. Ένας ονειρεμένος Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος οικοδόμησε διαφορά 20 πόντων στο ημίχρονο, αλλά η ΤΣΣΚΑ ροκάνισε τη διαφορά κι έδωσε χαρακτήρα ντέρμπι, όπως αρμόζει στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μία άστοχη βολή του Γιασικεβίτσιους στα 5.2΄΄ πάγωσε το "02 World" του ανατολικού Βερολίνου και τους 3 χιλιάδες φιλάθλους του Παναθηναϊκού κι όταν ο Σισκάουσκας αστόχησε από το ύψος του φάουλ... ο Παναθηναϊκός ήταν στην κορυφή της Ευρώπης.Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71






Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης από τον Παναθηναϊκό είναι στην πλειοψηφία των ΜΜΕ η πρώτη είδηση! Οι “πράσινοι” γνωρίζουν την αποθέωση για την κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού τίτλου τους, όπως άλλωστε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έφτασε αισίως στον έβδομο τίτλο του. L' Equipe: «Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός αφού νίκησε την κάτοχο του τίτλου ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Έλληνες είχαν εξασφαλίσει διαφορά 23 πόντων αλλά οι Ρώσοι επέστρεψαν και πήγαν το παιχνίδι στο τελευταίο σουτ».Gazzetta dello Sport: «Ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-71 την ΤΣΣΚΑ και κατέκτησε για πέμπτη φορά στην ιστορία του τον ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Ετόρε Μεσίνα έχασε για τέταρτη φορά σε τελικό, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε τις 7 κατακτήσεις. Ο Σισκάουσκας επιχείρησε να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του αλλά το τελευταίο τρίποντο βρήκε σίδερο».Μarca: «Σε ένα δραματικό τελικό ο Παναθηναϊκός πήρε την 5η Ευρωλίγκα της ιστορίας του. Οι Έλληνες ήταν ξεκάθαρα ανώτεροι στα πρώτα 20 λεπτά αλλά η ΤΣΣΚΑ θα μπορούσε να είχε κερδίσει αν το τρίποντο του Σισκάουσκας έβρισκε στόχο. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Αντώνης Φώτσης και ο Βασίλης Σπανούλης είχαν από 13 πόντους».Sport Express: «Η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Η ομάδα του στρατού έκανε ένα μικρό θαύμα καλύπτοντας διαφορά 23 πόντων, αλλά στο τέλος οι Αθηναίοι ήταν πιο τυχεροί. Μοναδικό το ρεκόρ του Ομπράντοβιτς με 7 κατακτήσεις».El Pais: «O πρωταθλητής της δεκαετίας. Ο Σισκάουσκας δεν τα κατάφερε και ο Παναθηναϊκός σήκωσε το πέμπτο τρόπαιο της ιστορίας του»Αnsa: «O Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής. Ήταν κυρίαρχος σε όλο το παιχνίδι, με την ομάδα του Μεσίνα να προσπαθεί στο τέλος να γυρίσει το ματς».As: «Ο μάγος Ομπράντοβιτς ξανά στο θρόνο. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για πέμπτη φορά το τρόπαιο και ο Ομπράντοβιτς νίκησε τον Μεσίνα στη μάχη των πάγκων».Sport: «Ο Παναθηναϊκός εκθρόνισε την ΤΣΣΚΑ και στέφθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης. Νέος Βασιλιάς. Δραματικός τελικός, αν και οι Έλληνες ήταν καλύτεροι»Bild: «Ο Παναθηναϊκός κέρδισε ακόμα ένα Final 4. Οι Έλληνες πήραν το πέμπτο τους τρόπαιο κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ»Spiegel: «Θρίαμβος στην Αθήνα. Ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός σε αυτό το φάιναλ φορ και πήρε δίκαια το πέμπτο του τρόπαιο»Eurosport: «Ο Παναθηναϊκός το έκανε ξανά. Όπως το 2007 ο Παναθηναϊκός κέρδισε ξανά την ΤΣΣΚΑ και πήρε το τρόπαιο».






ΑΕΚ-Ολυμπιακός 14-15 στα πέναλτι




Το ζήσαμε και αυτό. Ο Ολυμπιακός νίκησε προχθές το Σάββατο την ΑΕΚ για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς με 14-15 στα πέναλτι.

Το τέταρτο νταμπλ στα τελευταία πέντε χρόνια πήρε το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε στην «ρώσικη ρουλέτα» της ΑΕΚ με 14-15! Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 3-3 ενώ στην παράταση οι δύο ομάδες πέτυχαν από ένα τέρμα (4-4). Πρωταγωνιστής ο Νικοπολίδης που απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι και στην συνέχεια ευστόχησε, δίνοντας το τρόπαιο στους «ερυθρόλευκους».

Το παιχνίδι δεν ήταν για... καρδιακούς. Η εναλλαγή συναισθημάτων ήταν αστραπιαία και κανένας δεν ήταν σίγουρος για τον τελικό νικητή του μεγάλου τελικού. Έπρεπε να φτάσουμε στο 34ο πέναλτι για να αναδειχθεί ο Κυπελλούχος για το 2009.

http://www.sportnet.gr/report.aspx?id=186855
Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την ΑΕΚ, που κατάφερε να αιφνιδιάσει στο απόλυτο τον Ολυμπιακό και να πετύχει μέσα σε τέσσερα λεπτά δύο γκολ με τον Ίσμαελ Μπλάνκο, ο οποίος στο 4ο και 8ο λεπτό εξέθεσε την κακή άμυνα των Πειραιωτών, νικώντας με ευκολία τον Αντώνη Νικοπολίδη. Με παρακαταθήκη ένα γρήγορο και άνετο 2-0, η τυπικά γηπεδούχος ομάδα της «Ένωσης», μπόρεσε να περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τα ατού του αντιπάλου, στημένη άψογα από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός επέλεξε το 4-4-2 και δικαιώθηκε, με τους Μπλάνκο και Τζιμπούρ να αναστατώνουν συνεχώς την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Αβραάμ Παπαδόπουλος και Παρασκευάς Άντζας παρουσιάστηκαν χαμένοι, δίνοντας το δικαίωμα στους «κιτρινόμαυρους», να… κάνουν πάρτι στην περιοχή του Νικοπολίδη. Μαζί με τους δύο παραπάνω, κακή απόδοση είχαν και τα αμυντικά άκρα. Τοροσίδης και Ντομί έγιναν συχνά-πυκνά, έρμαιο των ορέξεων των αντιπάλων. Ειδικά ο Γάλλος μπακ, πέρα από πολλά και ανεπίτρεπτα λάθη, είδε τον Σκόκο να τον εκθέτει ουκ ολίγες, δημιουργώντας του δυσεπίλυτα προβλήματα. Εξαιρετική δουλειά από τον Ενσαλίβα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με σωστές και καίριες επεμβάσεις, αλλά και ψύχραιμο «άνοιγμα» παιχνιδιού στα άκρα. Αμυντικά η ΑΕΚ δεν είχε πρόβλημα και πέτυχε να ανακόψει τις επιθετικές πρωτοβουλίες του Ολυμπιακού (η «Ένωση» πίεσε με επιτυχία ψηλά…), ο οποίος είχε εντελώς λάθος πλάνο, παίζοντας με σέντρες, απέναντι στο εκπληκτικό, στον αέρα, δίδυμο των Κυργιάκου και Μαϊστόροβιτς! Ο Γκαλέτι χάθηκε στη μετριότητα, ο Πατσατζόγλου δεν υπήρχε πουθενά, ο Λέτο αναλώθηκε σε ντρίμπλες και… χορευτικά, ο Ντιόγο δεν πήρε καμία σωστή πάσα και το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου χαρακτηρίζεται δίκαιο, πέρα για πέρα. Καμία στιγμή έμπνευσης από την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, με το Βάσκο να μην μπορεί να μεταδώσει πάθος, αντάξιο ενός μεγάλου τελικού, τουλάχιστον στα πρώτα σαρανταπέντε λεπτά… Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Πειραιά μιμήθηκε την ΑΕΚ και μπήκε εκείνος εκπληκτικά στον αγωνιστικό χώρο, μειώνοντας μόλις στο 47ο λεπτό με τον Ντάρμπισιρ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στη θέση του αρνητικού Χρήστου Πατσατζόγλου! Σέντρα του Ντομί και εξαιρετική κεφαλιά από τον Άγγλο επιθετικό… Ο «Ντάρμπι» μπήκε και άλλαξε άρδην την εικόνα του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε τη θέληση και το πάθος που τόσο πολύ έλειψαν στην αρχή του αγώνα. Πίεση και καλύτερη κυκλοφορία μπάλας, ήταν τα κύρια συστατικά των «ερυθρολεύκων», με την ΑΕΚ να μην μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό τους. Μάλιστα, στο 70ο λεπτό ο Ντουντού έφερε το ματς στα ίσα με κοντινό πλασέ και το ΟΑΚΑ πήρε… φωτιά! Απίστευτα ανεβασμένος ο Ολυμπιακός, με τον Τζόρτζεβιτς να μπαίνει και να δίνει πνοή στο αριστερό άκρο και τον Γκαλέτι να οργιάζει στα δεξιά (μετά το πρώτο γκολ), εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Κυργιάκου και «χτύπησε» στο κέντρο της άμυνας. Η ΑΕΚ ήταν όμως εκείνη που έκανε το 3-2 με τον Σκόκο στο 90ο λεπτό! Και εκεί που όλα είχαν κριθεί, ο απίστευτος Άγγλος των «ερυθρολεύκων», ο Ματ Ντάρμπισιρ, ισοφάρισε με δύσκολη κεφαλιά και πήγε το ματς στην παράταση! Απίστευτες στιγμές στο ΟΑΚΑ, με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται διαρκώς και το ποδόσφαιρο να κερδίζει ακόμα περισσότερους θαυμαστές… Ο Γκαλέτι έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό στο 102ο λεπτό (!) και εκεί που όλοι πιστέψαμε πως τελείωσε ο αγώνας, ο Σκόκο έβαλε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα (φέρει ευθύνη ο Νικοπολίδης) και το 4-4 ενθουσίαζε φίλους και… εχθρούς! Οι αποβολές των Γκαλέτι (δεύτερη κίτρινη επειδή έβγαλε τη φανέλα στους πανηγυρισμούς) και Αβραάμ Παπαδόπουλου (σκληρό μαρκάρισμα και δεύτερη κίτρινη) έδωσαν στην ΑΕΚ την ευκαιρία να απειλήσει περισσότερο και ο Αργεντινός την άρπαξε από τα μαλλιά. Οι περιγραφή φαίνεται μικρή, μπροστά σε όλα όσα ζήσαμε στο γήπεδο… Εν τέλει, πήγαμε στα πέναλτι και εκεί επικράτησε μετά από 34 εκτελέσεις (!) ο Ολυμπιακός, με το νικητήριο πέναλτι να ανήκει στον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος απέκρουσε και δύο της ΑΕΚ! Η σειρά των πέναλτι:Καφές- Εύστοχος! Όσκαρ- Εύστοχος! Μπλάνκο- Εύστοχος! Ντουντού- Εύστοχος! Σκόκο- Εύστοχος! Ντιόγο- Εύστοχος! Εντίνιο- Εύστοχος! Ντομί- Εύστοχος! Μαϊστόροβιτς- Άστοχος! Τζόρτζεβιτς- Άστοχος! Ενσαλίβα- Εύστοχος! Τοροσίδης- Εύστοχος! Σάχα- Εύστοχος! Μπελούτσι- Εύστοχος! Πελετιέρι- Εύστοχος! Νικοπολίδης- Εύστοχος! Γεωργέας- Άστοχος! Άντζας- Άστοχος! Καφές- Εύστοχος! Όσκαρ- Εύστοχος! Μπλάνκο- Εύστοχος! Ντουντού- Εύστοχος! Σκόκο- Εύστοχος! Ντιόγο- Εύστοχος! Εντίνιο- Εύστοχος! Ντομί- Εύστοχος! Μαϊστόροβιτς- Εύστοχος! Τζόρτζεβιτς- Εύστοχος! Ενσαλίβα- Εύστοχος! Τοροσίδης- Εύστοχος! Σάχα- Εύστοχος! Μπελούτσι- Εύστοχος! Πελετιέρι- Άστοχος! Νικοπολίδης- Εύστοχος!
http://www.goal.com/gr/Articolo.aspx?ContenutoId=1242748

Ευρύς ανασχηματισμός στην Τουρκία και τώρα τι




Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του διορίζοντας τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην θέση του ΥΠΕΞ. Ο Ο νέος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, γεννήθηκε το 1959 στην Τασκένδη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις. Το 1993 ανακηρύχθηκε αναπληρωτής και το 1999 τακτικός καθηγητής. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπέϊκέντ. Από το 2003, ήταν σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το 2003 ανακηρύχθηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.
Έπαιξε πολύ δραστήριο ρόλο στις σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο, στις πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στη μεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας στη διένεξη του Ισραήλ με τους Παλαιστίνους και τη Συρία. Το σημαντικότερό του έργο θεωρείται το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος - Η διεθνής Θέση της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε στην Τουρκία σε πρώτη έκδοση το 2001.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τη θεώρηση του κ. Νταβούτογλου γύρω από το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο το μέλλον και τις προοπτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Άλλα έργα του είναι τα «Παγκόσμια Κρίση» (κυκλοφόρησε το 2002 στην Τουρκία), «Alternative Paradigms» (κυκλοφόρησε το 1993 στις ΗΠΑ) και «Civilizational Transformation and the Muslim World» (Κυκλοφόρησε το 1994 στην Τουρκία στην αγγλική γλώσσα). Ο κ. Νταβούτογλου είναι ο όγδοος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας από το 1923 και ο πρώτος μη διπλωματικός εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/05/2009_277568

Αναλυτικά οι υπουργοί είναι

Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Χαγιατί Γιαζιτζί
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μεχμέτ Αϊντίν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Ναφίζ Όζακ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σελμά Αλιγιέ Καβάφ
Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ
Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ
Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Εθνικής Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού
Υπουργός Ανοικοδόμησης Μουσταφά Ντεμίρ
Υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκνταγ
Υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ
Υπουργός Γεωργίας Μεχμέτ Μεχντί Εκέρ
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων Ομέρ Ντιντσέρ
Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Νιχάτ Εργκιούν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ
Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/05/2009_277568

Αμφιβάλλουμε σφόδρα αν οι Κύπριοι πολιτικοί και η Κυβέρνηση γνωρίζουν ποιος είναι ο μέχρι σήμερα μυστηριώδης καθηγητής Νταβούτογλου. Κυρίως αμφιβάλλουμε πλήρως αν γνωρίζουν γιατί θεωρείται, κυρίως από τους Αμερικανούς, ως ο «Κίσινγκερ» της Τουρκίας και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή εκτυλίσσεται και εκδιπλούται τα τελευταία 5-6 χρόνια. Η επιρροή του ισλαμιστή Νταβούτογλου πρώτα στον Ερντογάν και δι’ αυτού στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι τόσο σημαντική ώστε δικαίως ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Μαρκ Πάρις, παρομοίωσε το νέο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών με τον Χένρι Κίσινγκερ. Ο Νταβούτογλου είναι ο αρχιτέκτονας των ενεργειών και δράσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τον Καύκασο μέχρι τα υψίπεδα της Κεντρικής Ασίας και από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράν και το Ιράκ, χωρίς να παραγνωρίζεται η ευθεία μεσολαβητική εμπλοκή της Άγκυρας μεταξύ Συρίας-Ισραήλ, Ισραήλ-Παλαιστινίων. Με κορύφωση την εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. και την αναγόρευσή της, πρόσφατα, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα όχι μόνο ως σημαντικού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ αλλά και ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης. Πίσω απ' όλες τις ενέργειες και δραστηριότητες της Τουρκίας βρισκόταν ο καθηγητής Νταβούτοβλου, μία αινιγματική προσωπικότητα που απέφευγε επιμελώς να εκτεθεί στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός εισηγήθηκε να προσκληθεί στην Άγκυρα ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της τρομοκρατικής Χαμάς. Αυτός πρότεινε το άνοιγμα προς την Αρμενία και το Ιρακινό Κουρδιστάν και ο Νταβούτογλου σχεδίασε την ανάληψη ενεργού τουρκικού ρόλου στον Καύκασο, μετά τον περσινό πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας. Ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε όπως η Τουρκία μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ-Τεχεράνης. Και για να έρθουμε και στο Κυπριακό, ο Νταβούτογλου οργάνωσε τη συνάντηση Χίλαρι Κλίντον-κατοχικού Ταλάτ. Ο Νταβούτογλου έγραψε πέντε βιβλία. Εκείνο που τον καθιέρωσε και σήμερα θεωρείται ως η βίβλος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι το βιβλίο, που έγραψε το 2001, με τίτλο, «Στρατηγικό βάθος». Πρόκειται για ένα ογκώδες σύγγραμμα 500 σελίδων, που δεν έχει μεταφραστεί, όμως γνώστες της τουρκικής πολιτικής το θεωρούν ως «το πιο συστηματικό, ουσιαστικό και αναλυτικό όραμα σχετικά με τη στρατηγική θέση της Τουρκίας, που έχει γραφεί ποτέ». Σύμφωνα με τη θεωρία Νταβούτογλου περί «Στρατηγικού βάθους», η Τουρκία κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική και στρατηγική θέση, διά της οποίας καλείται να συνδυάσει τη φιλοδυτική της προσέγγιση με τη μουσουλμανική ιδιότητα και κληρονομιά της. Ο Νταβούτογλου επιδιώκει να αναβιώσει το δόγμα του «νέο-οθωμανισμού», που θεμελίωσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Τουργκούτ Οζάλ. Το βασικό επιχείρημα του νέου Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία για πολλές δεκαετίες έδινε πολλή σημασία στην εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας τουρκικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Με τη νέα στρατηγική Νταβούτογλου, που συνδυάζει την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη σημερινή αναπτυξιακή πολιτική και τους νέους προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής της, η Τουρκία έκτισε, τα τελευταία 5-6 χρόνια, την εικόνα μιας περιφερειακής δύναμης. Αυτή η περιφερειακή δύναμη απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη από τους άλλους μεγάλους δρώντες και να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις κρίσεις και στις υποθέσεις της ευρύτερης περιοχής. Έναντι της νέας, δυναμικής αλλ’ υπερφίαλης, λόγω ισχύος, Τουρκίας, τι έχει να παρατάξει ο Ελληνισμός; Μια Ελλάδα, που έχει εκδιωχθεί από την κοιτίδα της στην Αν. Μεσόγειο, έρμαιο των αρπακτικών διαθέσεων της Άγκυρας. Η δε Κύπρος, υπό την παρούσα κυβέρνηση, δίνει την εικόνα του τελευταίου τριτοκοσμικού μέλους της ΕΕ, που δεν θέλει να συγχρονίζει τα βήματά της με εκείνα των εταίρων μας. Ο διορισμός Νταβούτογλου στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την Ελλάδα και την Κύπρο.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/148821