Moon

Moon

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Το παραμύθι της Eurovision


Ενα μουσικό νορβηγικό παραμύθι ήταν ο νικητής του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που διεξήχθη στη Μόσχα με την Ισλανδία να ακολουθεί με μια υπέροχη μπαλάντα και το Αϊζερμπαιτζάν με ένα ποπ τραγούδι που αναμένεται να ακουστεί πολύ το καλοκαίρι στα κλαπ.

Ο Σάκης Ρουβάς περιορίστηκε στην 7η θέση γεγονός που απογοήτευσε πολλούς ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τον τελικό ζήτησε συγγνώμη που δεν έφερε την πρωτιά στην Ελλάδα.. Κατά τα άλλα ο φετινός τελικός είχε πολλά εφέ, μια εντυπωσιακή έναρξη και πολλές φωτιές και πυροτεχνήματα σε πολλά τραγούδια. Αυτό το γεγονός με έκανε προσωπικά να αναρωτηθώ αν φέτος η φωτιά αποτελούσε θεματική ενότητα του διαγωνισμού.



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φεστιβάλ του κιτς με αποκρουστικά τέρατα, γυμνόστηθους κενταύρους, αμαζόνες, αυθάδικες κότες και γελωτοποιούς. Μια μέρα ήρθε ένα αγόρι, τους έπαιξε βιολί και τους αποκοίμισε μέχρι τον επόμενο αιώνα. Και έζησε αυτός καλά και ο θεσμός καλύτερα. Το πανηγυράκι έγινε… παραμυθάκι.Σχεδόν 4 εκατομμύρια Ελληνες έστρεψαν το βλέμμα στη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου για να παρακολουθήσουν τον τελικό της Eurovision, που ανέδειξε νικητή τον Αλεξάντερ Ρίμπακ από τη Νορβηγία.Με το 83,3% των Ελλήνων τηλεθεατών στο πλευρό του ανέβηκε στη σκηνή της Μόσχας ο Σάκης Ρουβάς, ενώ την ώρα της ανακοίνωσης της ψηφοφορίας η τηλεθέαση χτύπησε κόκκινο, αγγίζοντας το 88,8%. Το παραμύθι του Αλεξάντερ έγινε εφιάλτης για τον Σάκη. Από τον έβδομο ουρανό, όπου έφτασε με τα εντυπωσιακά του άλματα, προσγειώθηκε στην έβδομη θέση του πίνακα βαθμολογίας.Προσηλωμένος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην πρωτιά, ο Σάκης Ρουβάς δεν έκρυψε τη λύπη του για το αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε συγγνώμη που «δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες όσων Ελλήνων πίστεψαν σε αυτόν». «Ηθελα να νικήσουμε και το προσπάθησα πάρα πολύ» τόνισε. Σύμφωνα άλλωστε και με τα αποτελέσματα του β’ ημιτελικού της Πέμπτης, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα προκρίθηκε τέταρτη στη σειρά. Η άριστη σκηνική παρουσία του Σάκη δεν στάθηκε αρκετή να υπερκαλύψει την αδυναμία του ίδιου του τραγουδιού, που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στις μουσικές υπερδυνάμεις.
Καλλιτεχνική αναβάθμιση
Φέτος το πεντάγραμμο εκδικήθηκε. Ο θρίαμβος του Νορβηγού Αλεξάντερ Ρίμπακ πέτυχε περισσότερα από το να φέρει τη Eurovision 2010 στη χώρα των φιόρδ. Σήμανε το τέλος μιας εποχής -όταν το απλό και ωραίο έδινε τη θέση του στο οπτικά εντυπωσιακό- αλλά και την αρχή μιας νέας. Αντίστοιχα και η ανάδειξη σε υψηλές θέσεις τραγουδιών όπως της Ισλανδίας (2η), της Αγγλίας (5η) και της Γαλλίας (8η) και της Βοσνίας (9η) προήγαγε την καλλιτεχνική αναβάθμιση ενός διαγωνισμού που κατά καιρούς δεν απέφυγε να συνδεθεί με την ποπ υπο-κουλτούρα. Ο συνδυασμός κοινού και κριτικών επιτροπών φαίνεται πως κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ανακόπτοντας -αν μη τι άλλο- την πορεία «αστείων» συμμετοχών.
«Κέρδισα γιατί είχα μια ιστορία να πω» είπε το παιδί με το δοξάρι και έτσι απλά αποστόμωσε όσους αναζητούν περίτεχνες «συνταγές» επιτυχίας. Το νικητήριο τραγούδι «Fairytale» συνδύασε -όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρίμπακ- τη μελαγχολία της Λευκορωσίας, χώρας καταγωγής του, με τη χαρά των Νορβηγών και μία ιστορία αγάπης. Με απόσταση σχεδόν 170 βαθμών από τη δεύτερη Ισλανδία, ο 23χρονος έσπασε κάθε ρεκόρ. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών με 387 βαθμούς (αμέσως προηγούμενοι οι Lordi με 293).
Παρά τις «αυστηρές» απαγορεύσεις της Μπέτυς Μαγγίρα αλλά και ουκ ολίγων εκπομπών, που επιχείρησαν να δασκαλέψουν το ελληνικό κοινό να «μαυρίσει» τον Νορβηγό, οι Ελληνες τηλεθεατές και η κριτική επιτροπή ψήφισαν κατά συνείδηση, δίνοντας το 12άρι στον Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και την Αγγλία και το 10άρι στη Νορβηγία.


1. Νορβηγία 387 βαθμοί 2. Ισλανδία 218 βαθμοί 3. Αζερμπαϊτζάν 207 βαθμοί 4. Τουρκία 177 βαθμοί 5. Ηνωμένο Βασίλειο 173 βαθμοί 6. Εσθονία 129 βαθμοί 7. Ελλάδα 120 βαθμοί 8. Γαλλία 107 βαθμοί 9. Βοσνία & Ερζεγοβίνη 106 βαθμοί 10. Αρμενία 92 βαθμοί 11. Ρωσία 91 βαθμοί 12. Ουκρανία 76 βαθμοί 13. Δανία 74 βαθμοί 14. Μολδαβία 69 βαθμοί 15. Πορτογαλία 57 βαθμοί 16. Ισραήλ 53 βαθμοί 17. Αλβανία 48 βαθμοί 18. Κροατία 45 βαθμοί 19. Ρουμανία 40 βαθμοί 20. Γερμανία 35 βαθμοί 21. Σουηδία 33 βαθμοί 22. Μάλτα 31 βαθμοί 23. Ισπανία 23 βαθμοί 23. Λιθουανία 23 βαθμοί 25. Φινλανδία 22 βαθμοί
Από τον έβδομο ουρανό, έβδομος, πίσω ακόμα και από την -Dum tek tek- Τουρκάλα! Η σαββατιάτικη νύχτα στην παγωμένη Μόσχα για τον τελικό της 54ης Eurovision δεν ήταν του Σάκη Ρουβά -που έκανε πάντως εντυπωσιακή εμφάνιση- αλλά του Αλεξάντερ Ρίμπακ, του Λευκορώσου «Χάρι Πότερ» από τη Νορβηγία που με το «Παραμυθάκι» (βγαλμένο από τη ζωή και συγκεκριμένα τη... χυλόπιτα που έφαγε από μια γυναίκα) και το βιολί του κατέκτησε την πρωτιά με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο (Ισλανδία). «Ορίστε οι φλέβες μου. Πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο!» είπε ο -«στραπατσαρισμένος» από το αποτέλεσμα- Sakis όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει τα αρνητικά σχόλια εκείνων που περίμεναν κάτι καλύτερο. Το ότι βρήκε το κουράγιο να κάνει χιούμορ έκανε πολλούς να μιλήσουν ακόμη και για ειρωνεία ανάμικτη με πίκρα που έκρυβαν τα λόγια του. «Ζητώ συγγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες του κόσμου. Το ζητούμενο για μένα ήταν να έρθει η Eurovision στην Ελλάδα. Υποδοχή... ήρωα, πάντως, του επιφύλασσαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» χθες λίγο μετά τις 18.00 , ενώ ο ίδιος δήλωσε «ευλογημένος» που τόσος κόσμος τον αγαπάει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Αυτό ήθελα και προσπάθησα με την καρδιά, την ψυχή και όλες μου τις δυνάμεις» πρόσθεσε, ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που πήρε το «This is our night», «αυτό που παρουσιάσαμε το ευχαριστήθηκαν όλοι οι Ελληνες». Ο αέρας του νικητή, η θετική ενέργεια για την οποία μιλούσε συνέχεια ο Κερκυραίος τραγουδιστής είχαν γεμίσει ελπίδα τους φανατικούς του. Μόνο που τοο «This is our night» δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της φετινής Eurovision. Οσοι συνάντησαν ή μίλησαν με τον Sakis τις πρώτες ώρες μετά το φινάλε του διαγωνισμού αναφέρουν ότι «ψυχολογικά ήταν ράκος». «Εκείνο που του χρειάζεται είναι ηρεμία, που μόνο η Κάτια και η κόρη του μπορούν να του προσφέρουν. Ηθελε να φέρει τη Eurovision στην Ελλάδα, αυτός ήταν ο στόχος του και αυτό τον στενοχώρησε πιο πολύ» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: