Moon

Moon

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Απειλές για το πετρέλαιο

Αρχισαν τα όργανα για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Αντιδράσεις προκαλεί στην Αγκυρα η απόφαση αμερικανικής εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να απαντήσουν, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι θέσεις μας σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου έχουν αλλεπάλληλες φορές γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες αυτές της ΕΔΝΚ δεν συμβαδίζουν πρώτα από όλα με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ζητούμενο για μας είναι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών, να επιδεικνύεται σωφροσύνη και να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=4519322
Κρίση ετοιμάζονται να προκαλέσουν οι Τούρκοι με αφορμή τις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προειδοποιούν απροκάλυπτα ότι ο πολεμικός τους στόλος θα απομακρύνει κάθε ερευνητικό σκάφος από την περιοχή, ακόμη και εάν είναι αμερικανικό.
Η δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία ότι αμερικανική εταιρεία θ' αρχίσει πετρελαϊκές έρευνες στην κυπριακή περιοχή, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, αντιδράσεις που συνοδεύονται με απροκάλυπτες απειλές κατά της Κύπρου.
Η εφημερίδα «Χουριέτ», υπό τον τίτλο «Κρίση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δημοσιεύει ανταπόκριση από τα κατεχόμενα, στην οποία αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, που πραγματοποίησε «μυστικές επαφές» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αναζητήσει πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα της «νότιας Κύπρου» παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η «Χουριέτ», αν και δεν κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία, τη χαρακτηρίζει «γίγαντα πετρελαίου».
Η εφημερίδα δημοσιεύει απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, οι οποίοι ανέφεραν: «Ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αξία του πετρελαίου στην κυπριακή περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια.
Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει και τη μυστικότητα με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει το θέμα των ερευνών. Επίσης, επικαλείται εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, γιατί τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Γι' αυτό απαιτείται η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται, συνεπώς, προσθέτει, ότι η ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρεία πρέπει να είναι κολοσσός. Αναφέρει σχετικά ότι την απαιτούμενη τεχνολογία για τέτοιες έρευνες, διαθέτουν μόνο εταιρείες, όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil.
H «Xoυριέτ» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αρμόδιοι, που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν: «Ο τουρκικός στόλος απομακρύνει από την περιοχή τα πλοία που διενεργούν έρευνες πετρελαίου. Στην περιοχή περιπολούν τα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη και αν χρειαστεί να επέμβουμε κατά των Αμερικανών, θα το πράξουμε».
Με το θέμα ασχολείται και η «Σαπάχ» η οποία στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο: «Στα πρόθυρα νέας έντασης στην Κύπρο». Γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή «αναστάτωσαν το νησί» και προβάλλει τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού εξωτερικών ότι οι έρευνες μπορούν να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες, όπως και η απόφαση για τους Όραμς.Επίσης ευρεία αναφορά κάνουν η «Τζουμχουριέτ» και η «Ζαμάν».
Κυπριακή αντίδρασηΟ Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, δήλωσε: «Όλες οι διαδικασίες προχωρούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού». Τόνισε ότι «το θέμα είναι ευαίσθητο και λεπτό και όσο λίγο μιλάμε τόσο το καλύτερο». Ανέφερε ακόμη ότι ο οιοσδήποτε πλούτος υπάρχει στην Κύπρο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλο. Ευχήθηκε να λυθεί το Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επωφεληθούν το ίδιο όπως οι Ελληνοκύπριοι.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές των Τούρκων ότι το θέμα των ερευνών θα επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό, απάντησε: «Αν αυτό είναι αφορμή για να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, ή για να παρακωλύσουν τις συνομιλίες, είναι ένα. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει κάνει ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα η έρευνα και η πιθανή εξεύρεση πετρελαίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε».
http://www.sigmalive.com/news/politics/157898
Η έρευνα όπως και η αξιοποίηση του όποιου πλούτου διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυριαρχικό της δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως ''ασκώντας αυτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει ανάλογα''.
Κληθείς μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για ματαίωση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως ''εάν εκτοξεύονται αυτές οι απειλές, νομίζω είναι ένα θέμα που και η ίδια η διεθνής κοινότητα πρέπει να το δει - γιατί εδώ υπάρχουν διεθνείς νόμοι, υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει μια τάξη, την οποία όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μηδενός εξαιρουμένου''.
Απ' εκεί και πέρα, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάμει ότι θεωρεί ωφέλιμο και κατάλληλο για τα ζωτικά της συμφέροντα υλοποιώντας και εφαρμόζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Κληθείς να σχολιάσει αν 'η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχεια είναι υπό την απειλή όπλου της Τουρκίας ότι κι αν κάνει σε διάφορα θέματα', ο κ. Στεφάνου είπε πως ''πολύ ψύχραιμα, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα''.
Κάποιοι άλλοι, σημείωσε, αν δεν θέλουν να λειτουργούν στη βάση του διεθνούς νόμου και θέλουν να συμπεριφέρονται με ένα τρόπο που αποτελεί πρόκληση τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την ίδια την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θέμα που ο καθένας θα πρέπει να το κρίνει.
Εμείς επαναλαμβάνω, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, υλοποιούμε και λειτουργούμε στα πλαίσια και του διεθνούς νόμου και πλήρως ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είναι και το δικαίωμα μας.
''Επαναλαμβάνω όμως με πολύ ψυχραιμία και διεκδικώντας και προφυλάσσοντας αυτά μας τα δικαιώματα'', ανέφερε.
Σε ερώτηση αν υπήρξε από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγελία στα όργανα της ΕΕ, για τις τουρκικές απειλές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε : ''Το πώς θα λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι εδώ που θα το δούμε. Επαναλαμβάνω πάντα ότι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί και προφυλάσσει τα δικαιώματα της και ανάλογα πράττουμε''.
Κι εδώ θα ήθελα να σημειώσω ξανά, πρόσθεσε, ότι είναι κάτι που πρέπει και η διεθνής κοινότητα να το δει αυτό, και ασφαλώς και η ίδια η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί και μέλος.
Αντίδραση ΤαλάτΣε ερώτηση αν η καθυστέρηση της δεύτερης φάσης γίνεται λόγω διαμαρτυρίας του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να μην χαλάσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν έχουν σχέση οι διαπραγματεύσεις με τις έρευνες.
''Αυτό είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το καλό να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα, να επανενώσουμε την χώρα μας και να μπορούν όλοι να έχουν όφελος από την όποια πιθανή εξεύρεση των όποιων κοιτασμάτων - για να μην λειτουργούμε πλέον ως και να είμαστε έτοιμοι να έχουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, είμαστε στο στάδιο των ερευνών'', συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν υπήρξε επιστολή Ταλάτ για το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε πως ''δεν μπορώ να το πω αυτή την ώρα''.
Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από καιρό, με την παρενόχληση των ερευνητικών σκαφών, είχε στείλει στον ΟΗΕ επιστολή στον ίδιο τον ΓΓ και προς την ΕΕ στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο.
''Επαναλαμβάνω, πάντοτε πολύ ψύχραιμα αλλά και με πολλή αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλοι παρανομούν'', κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
http://www.sigmalive.com/news/politics/157987

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταθλιπτικό το προεκλογικό τοπίο στην Κύπρο


http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1495:2009-05-29-12-33-09&catid=95:2008-10-17-07-29-22&Itemid=282