Moon

Moon

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ματωμένος γάμος στην Τουρκία


Σε μακελειό κατέληξε γαμήλιο πάρτι σε χωριό της Τουρκίας, όταν ένοπλοι, με αυτόματα και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο χώρο και σκότωσαν τουλάχιστον 41 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δεκαεπτά.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το συμβάν συνέβη στο χωριό Σουλτανσεχμούζ, κοντά στην πόλη Μαρντίν, ενώ δεν έγινε γνωστό ποιοι ήταν οι δράστες ή τα κίνητρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού κυβερνήτη πιθανότατα δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά για βεντέτα μεταξύ μεγάλων οικογενειών της περιοχής




Σε σφαγείο μετατράπηκε το γαμήλιο γλέντι σε χωριό κοντά στο Μαρντίν της Ν.Α. Τουρκίας όταν άγνωστοι μασκοφόροι επιτέθηκαν στον κόσμο που διασκέδαζε και σκότωσαν τουλάχιστον 44 άτομα με τη χρήση χειροβομβίδων και αυτόματων όπλων.
Στην περιοχή αναπτύσσουν δράση Κούρδοι αντάρτες όμως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών.


Τόσο η οικογένεια του γαμπρού όσο και της νύφης έχουν υποστηρίξει το στρατό στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και στο γαμήλιο γλέντι παραυρίσκονταν και αρκετά μέλη της τοπικής εθνοφυλακής.
Εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες ενώ νύφη ήταν η κόρη του τοπικού άρχοντα (Μουχτάρ).
Για την επίθεση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Ερντογάν και το χωριό αποκλείστηκε από δυνάμεις του στρατού.


Γαμήλια γιορτή βάφτηκε στο αίμα αργά χθες βράδυ όταν ένοπλοι που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο της δεξίωσης, πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους.
Τουλάχιστον 45 σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από τα πυρά των ενόπλων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.
Το μακελειό συνέβη στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο κοριτσιών που περιγράφουν τις σκηνές της επίθεσης: «Βρισκόμασταν όλοι οι καλεσμένοι σε δύο δωμάτια όταν μπήκαν μέσα οι ένοπλοι κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως».
Οι ίδιες σώθηκαν διότι, όπως είπαν, έπεσαν επάνω τους νεκροί από τα πυρά των δραστών δύο άντρες και τις κάλυψαν με το σώμα τους.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο.
Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο άτομα που επιτέθηκαν στη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης.
Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, σημειώνει η «Μιλιέτ».
Απέκλεισαν την τρομοκρατική ενέργειαΓια το τραγικό γεγονός ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Αταλάι σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Κάτοικοι της τοπικής κοινότητας ανέφεραν ως πιθανή αιτία της σφαγής τη βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Διαμάχες μεταξύ φατριών έχουν και στο παρελθόν καταλήξει σε αιματηρά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ποτέ δεν είχαν αυτή την ένταση και τόσα πολλά θύματα.
Η επαρχία όπου σημειώθηκε το μακελειό συνορεύει με τη Συρία. Πλειοψηφούν οι Κούρδοι και οι κοινωνικές σχέσεις καθορίζονται από φεουδαρχικές παραδόσεις. Κυριαρχεί ο αναλφαβητισμός και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές, ιδιαίτερα σε θέματα οικογενειακής τιμής, επιλύονται με τα όπλα.
Στην περιοχή δρουν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι που συμμετέχουν σε φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία στηρίζει τον τουρκικό στρατό στον αγώνα του εναντίον του PKK.
Με αίμα βάφτηκε γαμήλια τελετή στην Τουρκία όταν ένοπλοι με κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο της δεξίωσης, πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους. Το αποτέλεσμα ήταν 45 νεκροί και 17 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Το μακελειό συνέβη στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Μπεσίρ Αταλάι, πρόκειται πιθανόν για βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο. Ηδη έχουν συλληφθεί 8 ύποπτοι, ενώ οι μαρτυρίες είναι αντιφατικές εξαιτίας του πανικού που επικρατούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: