Moon

Moon

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τώρα αυτά είναι φυσιολογικά;


Ακόμα δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο νεορισθείς Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα. Και όλοι διερωτώνται αν αυτές οι εξελίξεις είναι φυσιολογικές και αν θα επηρεάσουν και πως το κυπριακό....


"Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών (για το Κυπριακό), μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα στην Κύπρο.Ο Νταβούτογλου είπε πως αφού ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα, "υπογραμμίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τη σταθερότητα και την ευημερία της ΤΔΒΚ". Είθισται, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα.Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι "οι βασικές αρχές της λύσης ( του Κυπριακού) για την Τουρκία, είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού και η εφαρμογή της λύσης αυτής στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας".



Η κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει τη μετάβαση του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές ως μια ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Τίτος Χριστοφίδης.
''Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της''.
Η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Σε μια περίοδο όπου στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
''Καταδεικνύουν επίσης, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.





Δεν υπάρχουν σχόλια: