Moon

Moon

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ποιά Λαϊκή;;;

Η Μαρφίν Λαϊκή αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας απο την Κύπρο στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Και ενώ ο Πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκή διαβεβαίωσε ότι δεν απολυθεί κανείς άρχισε να επικρατεί ανησυχία...


Τις διαβεβαιώσεις του εκτελεστικού προέδρου της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέα Βγενόπουλου έχει ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ούτε το υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας στην Κύπρο, ούτε οι εργασίες της, αλλά ούτε και η σημασία η οποία θα δίνεται από τον Ομιλο στις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κύπρο.Το είπε ο ίδιος ο κ. Σταυράκης χθες στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Λονδίνο όπου βρίσκεται με σκοπό την προώθηση της έκδοσης των κρατικών χρεογράφων τετραετούς διάρκειας αξίας 1 δισ. ευρώ σε ξένους επενδυτές.Όπως είπε ο Υπουργός σε επαφή που είχε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο τελευταίος του έδωσε τις πιο πάνω διαβεβαιώσεις, γεγονός που ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη. Είπε επίσης ότι οι υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα της Κυβέρνησης από τις εισπράξεις εταιρικού φόρου της Μαρφίν Λαϊκής λόγω της μεταφοράς της έδρας της τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα.Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το θέμα της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο είναι καθαρά αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας, ενός ανεξάρτητου θεσμού, «τον οποίο πρέπει», όπως είπε, «όλοι μας να σεβόμαστε».
«Προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Κεντρική Τράπεζα χειρίστηκε το όλο θέμα της Μαρφίν Λαΐκής με τον σωστό τρόπο και για το καλό της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.
Στην Κύπρο το προσωπικό, οι μέτοχοι και γενικά οι επενδυτές αλλά και οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι οικονομικοί παράγοντες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αυριανή ομιλία και ενημέρωση της οποίας θα τύχουν οι μέτοχοι της Μαρφίν Λαϊκής από τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.Η συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, του οποίου μεγαλομέτοχος είναι ο πρόεδρος της Μαρφίν, αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση για μεταφορά της εδρας της τράπεζας στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο.
Δεν πρόκειται να ανασταλεί η διαπραγμάτευσηΟ πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, σε δηλώσεις χθες στη «Σημερινή», ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Μαρφίν Λαϊκής, μια και δεν συντρέχει κανένας λόγος για μια τέτοια απόφαση.Από τη στιγμή, είπε, που έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι προθέσεις του Ομίλου και είναι γνωστές σε όλους τους επενδυτές, δεν τίθεται θέμα αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Αυτό θα ίσχυε σε περίπτωση που υπήρχαν άλλες πληροφορίες, οι οποίες δεν ήταν γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες να δημιουργούν οποιοδήποτε ερωτηματικό.
Όχι σε βιαστικές αποφάσειςΣε ερώτησή μας πώς αναμένει ότι θα κινηθεί η μετοχή σήμερα, πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση της Μαρφίν για μεταφορά της έδρας στην Αθήνα, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων κατά την οποία θα αποφασιστεί τελεσίδικα αν θα εγκριθούν οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Τραπεζών Μαρφίν Εγνατία και Μαρφίν Λαϊκή.Οι μέτοχοι, είπε, θα έχουν την ευκαιρία αύριο να ακούσουν το διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση, γι' αυτό και θα πρέπει να αποφύγουν βεβιασμένες αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί κάποιος να αποφασίσει είτε αγορά είτε πώληση των με των μετοχών που κατέχει.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να αναμένει να συγκεκριμενοποιηθούν πλήρως όλες οι ενέργειες του Ομίλου και να εκδοθεί και το ενημερωτικό δελτίο ώστε να μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πάρει τις αποφάσεις του.
Στην Κύπρο το Ενημερωτικό ΔελτίοΣύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η Εγνατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου, το οποίο θα υποβάλει στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε την εξαγορά της Μαρφίν Λαϊκής από τη Μαρφίν Εγνατίας, είπε, με βάση τα στοιχεία που θα περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο.Σε ερώτησή μας ποια είναι τα βασικότερα από τα στοιχεία αυτά, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε:Θα πρέπει να αναφέρονται τα οικονομικά στοιχεία, οι στρατηγικές κινήσεις, οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρείας μετά την εξαγορά, τι θα γίνει με το προσωπικό καθώς και οι όροι της ανταλλαγής των μετοχών των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά την τιμή της ανταλλαγής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει αν αυτή είναι περίπου λογική.Τέλος, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το Ενημερωτικό Δελτίο θα πρέπει να κατατεθεί στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η δε Επιτροπή είναι υποχρεωμένη σε καθορισμένο από το νόμο χρονοδιάγραμμα να απαντήσει.
http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/153959
Το νέο νομικό καθεστώς της Μαρφίν Λαϊκής, όπως αυτό θα προκύψει μετά και από την αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, θα καθορίσει εν πολλοίς και τον τρόπο φορολογίας του. Δηλαδή, εάν η έδρα της μεταφερθεί στην Ελλάδα, τότε η φορολογία επί των εργασιών θα καταβάλλεται στον ελληνικό κράτος. Εάν επανιδρυθεί νέα τράπεζα με έδρα την Κύπρο, τότε θα καταβάλλεται φορολογία στο κυπριακό κράτος για τις εδώ δραστηριότητες της.Μέχρι σήμερα, το Κράτος ελάμβανε ένα σημαντικό ποσό από τις μέχρι σήμερα εργασίες της Μαρφίν Λαϊκής. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυπριακή τράπεζα πλήρωσε σε φόρους €56 εκατομμύρια το 2008 και €83 εκατομμύρια το 2007 στο κυπριακό κράτος.Επομένως, εφόσον στην αυριανή Συνέλευση ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η τράπεζα στο νησί, μετά την μεταφορά της έδρας της στην Ελλάδα, θα μπορεί να υπολογιστεί και ο τρόπος φορολογίας της.Η απόφαση της Μαρφίν, έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να πείσει για το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί στο νησί.Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης απόφασης είναι ήδη μεγάλος για το κυπριακό Χρηματιστήριο αφού χάνει μια εταιρεία, η οποία πραγματοποιούσε όγκους συναλλαγών που κυμαίνονταν στο 20 – 25% του συνόλου. Η όποια θυγατρική ή αυτόνομη άλλη τράπεζα δημιουργηθεί, σίγουρα δεν αναμένεται να έχει το μέγεθος που έχει σήμερα η Μαρφίν στο κυπριακό Χρηματιστήριο. Εξάλλου, τίθεται και το θέμα γοήτρου του ΧΑΚ, το οποίο θα χάσει μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του.
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/154035

Δεν υπάρχουν σχόλια: