Moon

Moon

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η οικογένεια Γκάντι ξανά στο προσκήνιο




Η ΣΟΝΙΑ ΓΚΑΝΤΙ και ο συνασπισμός του Κόμματος του Κογκρέσου του οποίου ηγείται κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διήρκεσαν πέντε ολόκληρες εβδομάδες στην Ινδία με μιαν απροσδόκητη πλειοψηφία: 262 έδρες, μόλις 10 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στο 543μελές κοινοβούλιο, έναντι 157 του συνασπισμού των εθνικιστών ινδουιστών του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (ΒJΡ). Το αποκαλούμενο Τρίτο Μέτωπο κατέρρευσε, καθώς οι κύριες συνιστώσες του, τα άλλοτε ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, υπέστησαν δεινές ήττες που μείωσαν τη δύναμή τους κάτω από το μισό. Και οι ηγέτες του Κογκρέσου άρχισαν χθες τις συναντήσεις με μικρότερα κόμματα επιδιώκοντας την υποστήριξη των λίγων βουλευτών που χρειάζονται για να σχηματίσουν έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό.




Η νίκη «ξεπέρασε και τα πιο τρελά μας όνειρα». Τα λόγια ενός εκ των αρχιτεκτόνων του επικοινωνιακού στρατηγικού σχεδιασμού του Κόμματος του Κογκρέσου δίνουν γλαφυρά την εικόνα της σαρωτικής νίκης που κατήγαγε το κόμμα της δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι, της πιο απροσδόκητης τις τελευταίες δεκαετίες στην Ινδία.

Μπορεί η εκλογική διαδικασία σε αυτό το ετερόκλητο έθνος των 1,17 δισ. ψυχών να διήρκεσε πάνω από ένα μήνα και οι πάντες, στην καλύτερη περίπτωση, να εξέφρασαν ανησυχία για την προοπτική αβέβαιων συμμαχιών και στη χειρότερη να κινδυνολόγησαν, όμως η κεντροαριστερή κυβερνώσα συμμαχία υπό το Κόμμα του Κογκρέσου διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Λαμβάνει 262 από τις 543 έδρες, που πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται μόλις 10 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία. Και όλοι ξέρουν ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τις βρει από μικρά κόμματα, χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή του στους για πολλά χρόνια συμμάχους του κομμουνιστές. Η συμμαχία των κομμουνιστικών κομμάτων υπέστη συντριβή χάνοντας τις μισές έδρες από όσες κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Ο δε κυριότερος αντίπαλος του Κογκρέσου, η Εθνική και Δημοκρατική Συμμαχία υπό το δεξιό ινδουιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα, έμεινε στη δεύτερη θέση (160 έδρες) και η ηγεσία της παραδέχτηκε την ήττα.
Ενότητα κι ελπίδα
Οι πολιτικοί παρατηρητές είδαν τη νίκη του Κογκρέσου ως πρόθεση του λαού να τερματιστούν οι διχασμοί και η αβεβαιότητα, ως μήνυμα μιας Ινδίας «που κοιτά προς το μέλλον με ταπεινότητα, ενότητα και ελπίδα», όπως έγραψαν οι «Hindustan Times». Στις εκλογές ψήφισε το 60% των 714 εκατ. εγγεγραμμένων. Εκατό εκατομμύρια ήταν νέοι ψηφοφόροι, τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έφερε στο κόμμα ο 38χρονος Ραούλ Γκάντι, γιος της προέδρου του κινήματος, Ιταλίδας Σόνιας Γκάντι. Η Γκάντι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και άλλα στελέχη άρχισαν ήδη τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας προηγουμένως καλέσει φίλους και αντιπάλους να κοιτάξουν μπροστά ενωμένοι. Ο 76χρονος Σινγκ πιστεύεται ότι θα παραμείνει στο πόστο του πρωθυπουργού, αν και πολλά γράφονται για το νέο αστέρι της πολιτικής, τον Ραούλ Γκάντι.
Το Κογκρέσο βασίστηκε για την επιτυχία του στην πολιτική της «συνεκτικής ανάπτυξης», ήτοι την προώθηση της ελεύθερης αγοράς σε συνδυασμό με πολιτικές που θα βοηθήσουν τις χαμηλότερες τάξεις. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη, κατά κύριο λόγο οικονομική, αν και οι παγκόσμιες αγορές ανέπνευσαν με ανακούφιση θεωρώντας ότι πλέον είναι εγγυημένη η σταθερότητα, αλλά και ότι οι σχέσεις με το Πακιστάν θα περάσουν σε νέα φάση. *




Δεύτερη θητεία για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ρόλο για τον γιο της Σόνια Γκάντι έδειξαν οι κάλπες στην Ινδία. Ο Ραχούλ Γκάντι αναμένεται να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα, το αργότερο σε 2 χρόνια

Στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου, το κόμμα του Κογκρέσου πέτυχε μεγάλη νίκη, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων των τελευταίων 20 ετών. Μαζί με τους συμμάχους του εξασφαλίζει 260 από τις συνολικά 543 έδρες του κοινοβουλίου. Η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της, ανακοινώνοντας ότι «σέβεται τη βούληση των πολιτών της χώρας».


Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει νέα θητεία και ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου: "Οι ψηφοφόροι ήθελαν μια σταθερή κυβέρνηση, έναν αξιόπιστο και ικανό πρωθυπουργό που θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Οι ψηφοφόροι ήθελαν μία χρήσιμη κυβέρνηση και όχι μια πολιτική όπως αυτή που πρόβαλε στον προεκλογικό αγώνα το BJP ".

Ο εκπρόσωπος αναφέρεται στο αντιπολιτευόμενο ινδουιστικό κόμμα BJP, το οποίο στον προεκλογικό του αγώνα έβαλε συχνά κατά των μουσουλμάνων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θρήσκευμα και το σύστημα των καστών συνεχίζουν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική συμπεριφορά των Ινδών.

Νίκη δύο προσώπων

Για νίκη κυρίως δύο προσώπων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου: "Το αποτέλεσμα συνιστά εντολή για την Σόνια Γκάντι και τον πρωθυπουργό".


Η Σόνια Γκάντι, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, και ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ θα συνεχίσουν να κρατούν τα ηνία της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο νυν πρωθυπουργός είναι 77 ετών και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το αργότερο σε δύο χρόνια θα παραιτηθεί παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα γενιά των πολιτικών και συγκεκριμένα στον 38χρονο γιο της Σόνια Γκάντι, Ραχούλ.

Βέβαιο θεωρείται ότι η δυναστεία Γκάντι θα συνεχίσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ινδίας και τα επόμενα χρόνια.

Ο εκλογικός μαραθώνιος στην Ινδία διεξήχθη σε πέντε φάσεις, από τις 16 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου. Δικαίωμα ψήφου είχαν 714 εκατομμύρια πολίτες, ενώ τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν περισσότερα από 820 χιλιάδες. Η συμμετοχή κινήθηκε στο 60 %.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4259715,00.html

Τον πατέρα του Ρατζίβ και τη γιαγιά του Ιντιρα Γκάντι -και οι δύο δολοφονήθηκαν- και τον προπάππου του Τζαβαχαρλάλ Νεχρού. Ο 38χρονος άγαμος γιος της Σόνιας Γκάντι, που δούλεψε όσο κανείς για να φέρει στο Κόμμα του Κογκρέσου τη νεολαία οργανώνοντας τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις την ημέρα, θεωρείται ότι πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του Μανμοχάν Σινγκ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: