Moon

Moon

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Για να μην ξεχνάμε











Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Απο εκείνο τον φρικτό Αύγουστο του 2007 όταν η Ελλάδα καιγόταν. Ένας χρόνος απο τότε που ο Πολύδωρας είπε το ασύλληπτο "δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή".. Ναι όντως βγήκε η φωτιά και πήρε ασύμμετρα σβάρνα την Ηλεία και την Πελοπόννησο. Ένα ελληνικό κράτος απών...Ζωές στα καμένα συντρίμια....Και εκείνος ο στίχος των going through ότι έμεινε τα έκαψε η φωτιά μαζί με το καλημέρα ελλάδα...Πόνος, καταστροφή και ο λαός θεατής της ανευθυνότητας και αδιαφορίας του κράτους.
Δεν θα ξεχάσω τον Λαζόπουλο που βγήκε με το Αλ Τσαντίρι αυγουστιάτικα. Και άρχισε με το πολυαγαπημένο των Greenday Wake me up when September ends...Και είχε εκείνες τις φοβερές εικόνες που αποτύπωσαν τα κανάλια...Την απελπισία, τον πόνο...Δεν θα ξεχάσω την φωνή εκείνης της δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 που παρακαλούσε για βοήθεια αποκλεισμένη με άλλα άτομα στο δημοτικό σχολείο ενός χωριού.Δεν θα ξεχάσω το ύφος εκείνου του άντρα που έχασε την αδελφή του με τα παιδιά της...Και δεν θα ξεχάσω εκείνα τα πρόσωπα που έκλαιγαν στις κάμερες λέγοντας πως τους άφησαν εν έτει 2007 στο έλεος του Θεού..Και δεν θα ξεχάσω όλους αυτούς που έκαναν τα γενέθλια μου στις 26 να μοιάζουν με κηδεία αφού τόσος κόσμος χάθηκε...Στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα που το 2004 φιλοξένησε τους λαμπρότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ελλάδα που φιλοξένησε την Γιουροβίζιον το 2005 πέθαιναν άνθρωποι απο τις πυρκαγιές.......
Πριν ένα ακριβώς χρόνο με αφορμή αυτό το γεγονός ξεκίνησε το μπλοκ. Να είναι καλά η Ρακου που με μύησε στον μαγικό κόσμο της μπλοκογραφίας.
Και έμαθα να εκφράζομαι μέσα απο αυτό..
Το θέμα μας όμως δεν είναι το μπλοκ αλλά οι πυρκαγιές..Ένας χρόνος μετά και ο κόσμος στις πυρόπληκτες περιοχές προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμια των ζωών του..Γιατί ένα χρόνο μετά οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Και ο κόσμος ζητά ακόμα την δικαίωση...Και οι νεκροί των πυρκαγιών, άφησαν πίσω τις οικογένειες τους με ένα γιατί.....Όλοι τους έχουν τραγικές ιστορίες. Όπως εκείνη η μάνα με τα παιδιά της...Και τόσες άλλες ιστορίες ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί το 2007. Αιωνία η μνήμη τους...Ας ελπίσουμε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν..Λέμε τώρα. Τιμωρήθηκε ποτέ κανείς για τίποτα σε Ελλάδα και Κύπρο;;;Μπα δεν θυμάμαι, δεν νομίζω, δεν γνωρίζω...
Αντιγράφοντας την ελληνική βίκιπαιδεία διαβάζουμε τα εξής :

"Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως το μήνα Αύγουστο, έκαψαν συνολικά εκτάσεις 268.834 εκταρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και έμείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες πλήγηκαν αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.
Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της έξαρσης των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα όμως τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και μέρος της αντιπολίτευσης επισήμαναν ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών το οποίο τέθηκε σε ισχύ, αλλά και την έλλειψη επαρκών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί η φονική καταστροφή.
Στα πλαίσια των γεγονότων ο Πρωθυπουργός της χώρας, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καθόρισε άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 Ευρώ κατα οικογένεια. Επίσης, λόγω των πυρκαγιών, η ΕΠΟ αποφάσισε την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. "
(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%82_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85_2007)
Κάπως έτσι.......Είχαν προηγηθεί οι πυρκαγιές στον Σαιττά αν θυμάστε στην Κύπρο...Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα βάλουμε μυαλό.Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε άλλη Αρτέμιδα.......Μπράβο στην κυπριακή κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που πήρε για στήριξη των πυροπλήκτων, μπράβο και στην εκκλησία....Είναι κρίμα και άδικο να χάνονται περιουσίες και άνθρωποι απο ανευθυνότητα...Να θυμόμαστε για να μην πάθουμε ξανά τα ίδια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: