Moon

Moon

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Κρίση στην Οσετία

Η Νότια Οσετία είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Αν και αυτή η πρώην σοβιετική αυτόνομη περιφέρεια διακήρυξε την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας, ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα και θεωρείται μέρος της χώρας της Γεωργίας. Η Γεωργία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσετία ως διαφορετική κρατική οντότητα ή αυτόνομη περιοχή, αλλά αναφέρεται σε αυτήν είτε με το μεσαιωνικό όνομα Samachablo, είτε, πιο πρόσφατα, Tskhinvali.
Η Νότια Οσετία διεκδικεί την ανεξαρτησία από τη Γεωργία από το 1988.Το South Ossetian Popular Front (Ademon Nykhas), εθνικο κίνημα ης Οσσετίας, ιδρυεται το 1988 και το 1989 στις 10 Νοεμβριου το Ανωτατο Οσσετικο συμβουλιο ζηταει απο το Ανωτατο Σοβιετ , να αναβαθμιστει η Οσσετια σε Αυτονομη Δημοκρατια.Αγνοειται το αιτημα και το Γεωργιανο ΣΟΒΙΕΤ με νομο απαγορευει περαιτερω ανεξαρτητοποιησεις . Οι Οσσετιοι μποικοταρουν τις εκλογές του 1990 και κάνουν δικές τους εκλογές.Ο τότε πρόεδρος ( μέσα στα πλαίσια της Σοβιετίας ακύμα) της Γεωργίας , ο Zviad Gamsakhurdia , κύρηξε παρύνομη την εκλογική διαδικασία της Οσετίας, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης(1991).Οι μάχες ξεκίνησαν το 1991 , όταν οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν και έκαψαν συθεμελα τα Οσσετικα χωρια με αποτελεσμα 1000 νεκρους σε πρωτη φαση και 100.000 Οσσετιοι εγκατεληψαν την περιοχή.Με την διαλυση της Σοβιετιας, οι ΗΠΑ αναγνωριζουν τις απισχισθεισες περιοχες απο την Ρωσια, με τα σύνορα που ισχυαν απο πριν της Molotov-Ribbentrop συμφωνιας το 1933.Η γεωργια εξαναγκαζεται σε καταπαυση πυρος με την Οσσετια , με την Ρωσια να αποτελει μερος της ειρηνευτικης δυναμης, και με εγγυησεις εκατερωθεν για μη χρηση βιας.
Η Γεωργία επανηλειλημενα εχει καταπατησει τους ορους της συμφωνιας αυτης , μεταξυ αλλων κατεχοντας παρανομα ακομα το Akhalgori Το 2006, έγινε ανεπίσημο δημοψήφισμα, που αποφάνθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Το θέμα της Ν. Οσετίας αλλά και της Αμπχαζίας, άλλης περιοχής που διεκδικεί την απόσχισή της από τη Γεωργία, έγινε αίτιο τριβής στις σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, καθώς η δεύτερη επέβαλλε κυρώσεις στην πρώτη. Οι κυρώσεις άρθηκαν τον Απρίλιο του 2008, με παράλληλη ωστόσο απόφαση της Ρωσίας για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη χορήγηση ρωσικού διαβατηρίου σε όσους κατοίκους της Ν. Οσετίας το επιθυμούσαν. Τον ίδιο καιρό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Γεωργία θα μπορούσε να ενταχθεί μελλοντικά στον Οργανισμό, προκαλώντας επιπλέον δυσαρέσκεια στη Μόσχα.
(http://el.wikipedia.org/wiki/Νότια_Οσετία)

Η κρίση του 2008
Στις 4 Ιουλίου του 2008 η Γεωργία επιτέθηκε κατά της Ν. Οσετίας, με τελικό απολογισμό έξι νεκρούς, ενώ η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε προειδοποιητικές πτήσεις πάνω από τη Ν. Οσετία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στις 7 Ιουλίου. Από τότε υπήρξαν διπλωματικές συνομιλίες μέσω ΟΗΕ οι οποίες πίεζαν τόσο την Ρωσία αλλά κυρίως την Γεωργία να σταματήσουν οι παραβιάσεις της συνθήκης, τόσο μέσω εναέριων μέσων, όσο και μέσω τρομοκρατίας.Στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο ξέσπασαν συγκρούσεις στο έδαφος της Οσετίας, μετά από επίθεση της Γεωργίας με την αιτιολόγηση της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. «Παρά την έκκλησή μας για ειρήνη και τη μονομερή κατάπαυση του πυρός οι αυτονομιστές συνέχισαν το βομβαρδισμό των γεωργιανών χωριών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη σε όλη την περιοχή» δήλωσε ο Μαμούκα Κουρασβίλι. Καθώς οι γεωργιανές δυνάμεις κλιμάκωναν την επίθεση, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο έδαφος της Οσετίας, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, ενώ ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Από το απόγευμα της 8ης μαινόταν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι, που υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς και μεγάλες καταστροφές. Οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για αρκετά θύματα, Γεωργιανούς, Οσετούς και Ρώσους (μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή), αλλά κυρίως οι νεκροί είναι άμαχοι πολίτες, ηλικιωμένοι και παιδιά, από τους "τυφλούς" βομβαρδισμούς των Γεωργιανών, ενώ έχει ξεκινήσει φυγή προσφύγων από την Οσετία τόσο προς τη Βόρεια Οσετία (τμήμα της Ρωσίας) όσο και προς τη Γεωργία.Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κατήγγειλε το γεγονός της αποστολής χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία, και έκανε γνωστό ότι έχουν καταρριφθεί πολλά ρωσικά αεροσκάφη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για εθνοκάθαρση των Οσετών, πολλοί από τους οποίους έχουν ρωσική υπηκοότητα, από το γεωργιανό στρατό.Την επόμενη μέρα οι διαμάχες γενικεύτηκαν, καθώς και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, από τους οποίους καταστράφηκε το λιμάνι Πότι καθώς και στρατιωτικοί στόχοι στην πόλη Γκόρι. Στη Γεωργία θα μεταβεί κοινή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχουν 2.000 νεκροί άμαχοι, εκτίμηση που διαψεύδεται από τους Γεωργιανούς. Η Γεωργία τέθηκε σε κατάσταση πολέμου για δεκαπέντε μέρες, ενώ ανακάλεσε τη στρατιωτική δύναμη που είχε στείλει στο Ιράκ, συνολικά 2.000 άνδρες
(http://el.wikipedia.org/wiki/Νότια_ΟσετίÎ%B)
Το αποτέλεσμα του πενθήμερου πολέμου αποκάλυψε ένα σκηνικό όπου : Μια Ρωσία που θυμίζει τις μέρες της ισχυρής Σοβιετικής Ενωσης, μια Ουάσιγκτον που ψελλίζει απειλές χωρίς περιεχόμενο, ένας ΟΗΕ μπλοκαρισμένος σε αδιέξοδα όπως στην εποχή του ψυχρού πολέμου, μια ευρωπαϊκή διπλωματία που δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις, και οι εχθροί της Μόσχας δαρμένοι στη γωνία να μην βλέπουν μέλλον.
(http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=81074728)
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στην "Καθημερινή τα εξής :

"Είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό. Τώρα προσπαθώ να σώσω τη χώρα μου», ήταν η απάντηση του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, στην ερώτηση της «Κ» αν ο θερμός Αύγουστος του 2008 σηματοδοτεί στροφή στο διεθνοπολιτικό προσανατολισμό της Τιφλίδας. Αν, δηλαδή, εγκαταλείπεται ο στόχος της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, προς όφελος μιας πολιτικής αυστηρής ουδετερότητας και μιας προοπτικής καθαρά ευρωπαϊκής, κατά τα πρότυπα της Φινλανδίας ή της Κύπρου. Το ερώτημα ακούγεται πράγματι πρωθύστερο, ιδίως απευθυνόμενο σε έναν ηγέτη πεπεισμένο ότι στο στόχαστρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής βρίσκεται πρωτίστως ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Οι αποφάσεις της Μόσχας, υποστηρίζει ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, εκπορεύονται από «έναν και μόνο άνθρωπο που στερείται λογικής» και επιδιώκει «να πάρει εκδίκηση από την Αμερική», προσδίδοντας έτσι στη σημερινή κρίση τόνους προσωπικής βεντέτας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Σαακασβίλι επιμένει ότι οι επιλογές του ήταν σωστές κι ότι αν μπορούσε να γυρίσει στο χρόνο, δεν θα άλλαζε τίποτα. Απορρίπτει την κατηγορία ότι ο ίδιος κλιμάκωσε την ένοπλη αντιπαράθεση στη Νότια Οσετία. Ο βομβαρδισμός του Τσχινβάλι -εκτός από τα κτίρια που στέγαζαν την κυβέρνηση, το στρατιωτικό επιτελείο και το ραδιόφωνο της αυτόνομης αρχής της Ν. Οσετίας- δεν ήταν έργο του γεωργιανού στρατού αλλά του ρωσικού, ο οποίος εκτέλεσε με ακρίβεια ένα καλά μελετημένο σχέδιο «καθεστωτικής αλλαγής και κατάληψης της Γεωργίας», εκμεταλλευόμενος την Ολυμπιακή χαλάρωση και ιλαρότητα. Στη λογική του κ. Σαακασβίλι, το ερώτημα «αν είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον» δεν τίθεται καθώς η μόνη πρωτοβουλία που πήρε -χωρίς επιτυχία- ήταν να βομβαρδίσει με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς μία γέφυρα κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Οσετία για να ανακόψει την κάθοδο των ρωσικών τανκς."
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/08/2008_281497)
Εν τω μεταξύ αλληλοσυγρκουόμενες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμα αποχωρήσει από την περιοχή…
Τέλος συνειρμικά κάποιοι διερωτούνται για τον συμβολισμό μεταξύ Κύπρου και Οσετίας. Όπως είπε ο Εύλογος στην "Σημερινή" : "Για να είμαστε ειλικρινείς, κι εμείς αντιμετωπίζουμε δίλημμα ποια στάση να τηρήσουμε. Διότι έχουμε παρόμοιο πρόβλημα στο δικό μας σπίτι, οπότε τη στιγμή που πρέπει να πάρουμε απόφαση, προβάλλουμε κι εμείς μια... παροιμία: «Αν εφτύσω πάνω, φτύννω του προσώπου μου. Εν εφτύσω κάτω, φτύννω των γενιών μου».Διότι, κακά τα ψέματα, οι δυο αποσχισθείσες περιοχές αποτελούν ψευδοκράτη. Φίλτατοι μεν οι Ρώσοι, αλλά φιλτάτη και η αλήθεια ότι αν κάνουμε το λάθος να δείξουμε συμπάθεια προς την Οσετία και την Απχαζία, είναι σαν να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας (προτιμούμε να τα βγάζουμε με τις... Ρωσίδες)."
(http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=345701)

Δεν υπάρχουν σχόλια: