Moon

Moon

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Εδώ γίνεται της Γάζας



















Ποιός να το έλεγε ότι το 2009 θα άρχιζε με ένα ανελέητο πόλεμο στην Γάζα. Η επίθεση των Ισραηλινών στην Γάζα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς αφήνοντας στο πέρασμα της πολλούς άμαχους νεκρούς κυρίως παιδιά. Ακόμα μια προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια ξεκίνησε απο την Κύπρο με στόχο να φτάσει στον προορισμό της αν βέβαια οι Ισραηλινοί το επιτρέψουν. Το Ισραήλ στέλνει συνέχως εφεδρείες στην ΓάζαΜετά τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισραηλινά στρατεύματα που ενισχύθηκαν και με εφεδρείες προωθήθηκαν από τα νότια στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και για πρώτη φορά στις 17 ημέρες των συγκρούσεων ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ δήλωσε ότι «το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει».Σύμφωνα με παράγοντες του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ενώ από πλευράς Ισραήλ τα θύματα είναι 13.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες που έχουν αναμιχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αιγύπτου εκτιμούν ότι το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε από τη Δαμασκό ότι μια συμφωνία μπορεί να ισχύσει αν τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Ο Μεσάαλ είπε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο επιθετικότητας και περιέγραψε τα αιματηρά γεγονότα ως «ολοκαύτωμα».
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προωθούν το σχέδιο της Αιγύπτου που έχει ως κύρια σημεία το σταμάτημα εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς και το μπλοκάρισμα της μεταφοράς πυρομαχικών και όπλων από τα τούνελ, ενώ σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα σταματήσει την επιδρομή, θα επιτρέψει τον εφοδιασμό της Γάζας με τρόφιμα και καύσιμα, και θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τόνυ Μπλερ και Ισραηλινοί παράγοντες βρίσκονται σήμερα στο Κάϊρο για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός , ενώ το Ισραήλ απειλεί ότι σε περίπτωση αδιεξόδου θα περάσει στην «τρίτη φάση» των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς.Παρά τις ανακοινώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Όλμερτ, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και για τα κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι στιγμής το Ισραήλ.
Ο στρατός δεν παίρνει σαφείς εντολές και στις συγκρούσεις που έγιναν στα περίχωρα της Γάζας σημειώθηκαν περικυκλώσεις από μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Η αεροπορία του Ισραήλ σφυροκοπά θέσεις στην περιοχή της Ράφα για να καταστρέψει τα τούνελ ανεφοδιασμού, ενώ 3 ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν σημεία εντός του Ισραηλινού εδάφους την Κυριακή.
Το Ισραήλ παραδέχθηκε μετά από διερεύνηση της υπόθεσης ότι η ανατίναξη σχολείου του ΟΗΕ που προκάλεσε το θάνατο πολλών παιδιών οφείλονταν σε λάθος, αν και στρατιωτικοί κύκλοι επιμένουν στον ισχυρισμό ότι ανταπέδωσαν πυρά που είχαν δεχθεί από τον περίβολο του σχολείου.Παράγοντες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρνούνται την παρουσία Παλαιστινίων μαχητών στην περιοχή του σχολείου και ζητούν να γίνει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το έγκλημα σε βάρος αμάχων.
Αποστολή ισραηλινών εφέδρων στη Γάζα Το Ισραήλ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας στέλνοντας εφέδρους στην περιοχή, με τον Εχούντ Ολμέρτ να δηλώνει ικανοποιημένος από την έκβαση των επιχειρήσεων.
Το Ισραήλ προώθησε μεγάλο αριθμό εφέδρων στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε χθες το απόγευμα το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι "Τσάνελ 2".Ο ταξίαρχος Μπεναγιάχου, που δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του καναλιού αυτού, αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή ένδειξη, εάν η προσθήκη των εφέδρων σημαίνει ταυτόχρονα "διεύρυνση" των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την ονομασία "Συμπαγές μολύβι"-- είναι στο 16ο, συνεχές, 24ωρό τους, σήμερα.Ειδικά οι χερσαίες επιχειρήσεις, ξεκίνησαν την 3η Ιανουαρίου (στη Λωρίδα της Γάζας), υπενθυμίζεται.Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είχε, αμέσως με την έναρξη των επιχειρήσεων, που εκδηλώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια, να συμπεριληφθούν έφεδροι σε αυτές.
Και ενώ στην Λωρίδα της Γάζας γίνεται το έλα να δεις στην Κύπρο ασχολούμαστε ακόμα με το ποιός και τι έφταιξε στην υπόθεση Κίτα. Οι εξαγγελίες ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο ήταν απλώς κούφια λόγια. Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η κατάθεση Κίτα διέρευσε στα ΜΜΕ. Ο πρώην δραπέτης κατηγορεί ευθέως αστυνομικούς ότι εμπλέκονταν τόσο στην δραπέτευση του απο την Στασικράτους όσο και στην διαφυγή του απο το Ζύγι. Η εξαγγελίες ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος ήταν απλώς λόγια. Όπως λέει και ο Θανάσης Φωτίου στο Down Town δεν θα γίνει και της Γάζας....Και απο ότι φαίνεται η αστυνομία έχει ρέντα αφού συνέλαβε ακόμα ένα δραπέτη τον Ντέλμοτς χθες στην Πάφο με σκηνές που θύμιζαν CSI....Το ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι αστυνομικοί που κάνουν την δουλειά τους σωστά και που θέλουν να προσφέρουν είναι κοινώς αποδεκτό. Αυτό που προκαλεί όμως το δημόσιο αίσθημα είναι ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι οι οποίοι συνεργάζονται με εγκληματικά και κακοποιά στοιχεία. Και δυστυχώς οι όποιοι ευσυνείδητοι αστυνομικοί επισκιάζονται απο αυτούς τους διεφθαρμένους...Και επίσης αυτό που ενοχλεί τον κόσμο είναι ότι σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς για οτιδήποτε......Και εντάξει ας φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο..Αλλά ας αποδωθούν επιτέλους ευθύνες για το ποιός και τι φταίει...
ΜΕ καθυστέρηση μιας εβδομάδας, παρά τον καταιγισμό πληροφορίων και στοιχείων που συνέδεαν υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τον ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, χθες αποφασίστηκε να ληφθούν δραστικά μέτρα προφύλαξης των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώνουν οι διωκτικές Αρχές. Το ξέσπασμα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος δημόσια (ΑΝΤ1) αποκάλυψε ότι αστυνομικοί παρεμποδίζουν τις έρευνες γύρω από το "σκάνδαλο Κίτα", υποχρέωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να συγκαλέσει αργά χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως: 1. Εκδοθεί σήμερα αυστηρή εγκύκλιος από τον Αρχηγό προς όλα τα μέλη του σώματος. Με την εγκύκλιο θα επισημαίνεται στους αστυνομικούς ότι οφείλουν να συνεργαστούν με τους ανακριτές που διερευνούν τις συνθήκες κράτησης και την απόδραση του ισοβίτη. 2. Ληφθούν "προληπτικά" και "ηχηρά" μέτρα κατά δύο αστυνομικών της ΥΚΑΝ, τους οποίους φέρεται να καίει ο Κίτας στην κατάθεση που έδωσε. Οι δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστηρίζει ο ισοβίτης, είχαν περίεργα πάρε-δώσε μαζί του. 3. Προχωρήσει "το συντομότερο δυνατό" το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, χθες η αστυνομία με επεισοδιακό τρόπο συνέλαβε τον 23χρονο δραπέτη Ντέμλοτς στην Πάφο. Ο δραπέτης ανέσυρε πιστόλι κατά αστυνομικών αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: