Moon

Moon

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Ιστορίες της μαντήλας....



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση για να επιτραπεί στις φοιτήτριες να φοράνε μαντήλα στα πανεπιστήμια. Και στην Τουρκία έγινε το έλα να δεις. Κάποιοι θεωρούν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου απλώς αποτελεί την αρχή για το κλείσιμο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Ήδη τα σενάρια μιλούν για δημιουργία νέου κόμματος με αρχηγού τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν τα νήματα όμως θα κινεί ο Ερντογάν. Το νέο κόμμα θα προσέλθει στις πρόωρες όπως διαφαίνεται εκλογές και αναμένεται να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Ήδη εκκρεμεί εισήγηση για κλείσιμο του ΑΚΡ καθώς και απαγόρευση για συμμετοχή στην πολιτική τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και του Τούρκου προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Η σύγκρουση κοσμικού κράτους με Ισλάμ στην Τουρκία παίρνει διαστάσεις. Στα πανεπιστήμια επικρατεί χάος αφού η απόφαση ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη. Ενώ οι συζητήσεις στα ΜΜΕ της χώρας δίνουν και παίρνουν για το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Το βαθύ κράτος στην Τουρκία, στρατιωτικοί και δικαστικοί κύκλοι θέτουν επιτακτικά το θέμα της κοσμικότητας, του κοσμικού κράτους όπως αυτό δημιουργήθηκε απο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός ότι τόσο η κυρία Ερντογάν όσο και η κυρία Γκιουλ φορούν μαντήλα. Το γεγονός προκάλεσε πολλές συζητήσεις στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας ενώ οι δύο κυρίες αποκλείστηκαν απο διάφορες εκδηλώσεις.
Τέλος οπαδοί του ΑΚΡ και ειδικότερα γυναίκες διαδήλωσαν το Σαββατοκυρίακο κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οψώμεθα και αναμένουμε για τις εξελίξεις.
Ενδεικτικά παραθέτω το δημοσίευμα του Ελεύθερου τύπου με τον εύστοχο τίτλο "Η μαντήλα της οργής". (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=39388)
Μαντήλα, πρόωρες και κλώνοι είναι το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=65363352).
Τέλος η ιστοσελίδα reporter gr αναφέρει ότι η απόφαση άνοιξε τους ασκούς του αιόλου καθώς σύμφωνα με την απόφαση οι φοιτήτριες θα πρέπει να ξαναβγάλουν την μαντήλα για να γίνουν δεκτές στα πανεπιστήμια. (http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=151152).

Δεν υπάρχουν σχόλια: