Moon

Moon

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ναι υποστηρίζουμε την ενταξιακή της Τουρκίας




Με ένα τουρκικό Evet-Ναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με ομιλία του χθες ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Ομπάμα ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία στα πλαίσια της 2ης Συνάντησης της Συμμαχίας των Πολιτισμών η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τόνισε για άλλη μια φορά μετά την σύνοδο της Πράγας την υποστήριξη του στην Τουρκία. Και είναι φανερό ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως απαραίτητου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πλέον ξεκάθαρος και δεν σηκώνει καμιά αμφισβήτηση.




"Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την
υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε.", είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό"




Η ομιλία του κ. Ομπάμα περιελάμβανε δύο θετικές αναφορές, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Κυπριακό, ενώ απηύθυνε συστάσεις στην Αγκυρα για τον σεβασμό των ανθρώπινων, θρησκευτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων.




Mόνο οι αφελείς εξεπλάγησαν ακούγοντας τον Μπαράκ Ομπάμα να ζητάει με έμφαση την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Η Ουάσιγκτον έχει εξ αρχής μετατραπεί σε ατζέντη της τουρκικής ένταξης όχι από φιλοτουρκισμό, αλλά επειδή μία τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα πάγια συμφέροντά της. Tο ενδιαφέρον της έχει στρατηγικό υπόβαθρο. Δεν έβλεπε ποτέ με καλό μάτι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επειδή τη θεωρεί δυνάμει ανταγωνιστική του δικού της ηγεμονικού ρόλου. Προτιμάει η Ε. Ε. να μην υπερβεί το καθεστώς της διακυβερνητικής συνεργασίας.




Αρχισαν να ζώνουν τα φίδια όσους είχαν ελπίσει ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια θετική αλλαγή ορισμένων τουλάχιστον πτυχών της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας. Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο ως την ακόμη ευρισκόμενη σε εξέλιξη επίσκεψή του στην Τουρκία, οι θέσεις που προβάλλει ο Ομπάμα σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος προκαλούν μικρότερες ή μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Πριν εξετάσουμε όμως τα επιμέρους ζητήματα, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας πρώτα απ όλα στη στρατηγικής σημασίας επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου να αναβαθμίσει θεαματικά την Τουρκία στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και μάλιστα στον πιο κρίσιμο σήμερα τομέα για την Ουάσιγκτον: στην αποκατάσταση των σχέσεων της Αμερικής με τον μουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο φυσικά περιλαμβάνονται ως υποσύνολα οι Αραβες και το Μεσανατολικό, το Ιράν και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του, το Αφγανιστάν μαζί με το ραγδαία αποσταθεροποιούμενο Πακιστάν...




Με μία ανιστόρητη αναφορά, με την οποία αθωώνει την Τουρκία για τη Μικρασιατική καταστροφή, καταλογίζοντας στις τότε «ξένες δυνάμεις», δηλαδή την Ελλάδα, πρόθεση «ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας», χρωμάτισε την ομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Άγκυρα αναζωογόνησε… μια παλιά φιλία, αναβαθμίζοντας πλήρως τη χώρα, με τις αναφορές του για «αιώνες ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου που ενώνουν Τουρκία και Ευρώπη». Επίσης, στην προσπάθειά του να επαναστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν παρέλειψε ακόμη να δώσει ισχυρότερη βάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αναφερόμενος συνεχώς με κολακευτικά σχόλια στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των πολιτικών θεμάτων που επιδίωκε η Άγκυρα να προσκομίσει από τις ΗΠΑ…




Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ, η φιγούρα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους γινόταν, στους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αντικείμενο βιτριολικών επιθέσεων και λοιδορίας. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελευταία φάση της πρώτης, ευρωπαϊκής περιοδείας μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, αντιμετώπισε μια πολύ φιλικότερη κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της τουρκικής πρωτεύουσας μετονόμασε για την ευκαιρία τον παραδοσιακό του μπακλαβά σε... Μπαρακλαβά!




Ο Μπαράκ Ομπάμα εντάσσει την Τουρκία στον πυρήνα της νέας εξωτερικής πολιτικής που εγκαινιάζει με στόχο την προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου. Οι σύμβουλοί του βλέπουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην Τουρκία, το μόνο μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, και το Πακιστάν, τη μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν πως ο τρόπος που θα χειρισθούν την Αγκυρα θα στείλει και τα ανάλογα μηνύματα στο Ισλαμαμπάντ. Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται την Αγκυρα άμεσα και σε τακτικό επίπεδο, για τη διέλευση από το τουρκικό έδαφος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που θα αποσυρθούν από το Ιράκ τους επόμενους 18 μήνες.




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα δύο τεμένη στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, κάνοντας έτσι πράξη αυτό που είπε χθες στην ομιλία του στην Άγκυρα, ότι δηλαδή θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με την Τουρκία και το μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Ομπάμα συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, επισκεπτόμενος δύο τόπους συμβολικούς για το Ισλάμ και για τις σχέσεις του με το χριστιανικό κόσμο.
Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομπάμα περπάτησε για ώρα μέσα στην Αγία Σοφία ακούγοντας με μεγάλη προσοχή την ιστορία αυτής της βασιλικής που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Η τελευταία μετατροπή του οικοδομήματος έλαβε χώρα το 1935 με διάταγμα της λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας: έγινε μουσείο στο οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα μπόρεσε να θαυμάσει τα αρχικά χριστιανικά μωσαϊκά, τα οποία διατηρήθηκαν κατά την οθωμανική περίοδο κάτω από ένα στρώμα σοβά κατόπιν διαταγής του σουλτάνου, και τις μουσουλμανικές καλλιγραφίες.
Από εκεί ο Ομπάμα μετέβη στο Μπλε Τζαμί, που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα κατ' εντολήν του Οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ 1ου. Έχοντας βγάλει τα παπούτσια του και συνοδευόμενος από τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης, θαύμασε τα τιρκουάζ φαγεντιανά στα οποία οφείλει το τέμενος το όνομά του.
Ο Ομπάμα, ο οποίος είναι χριστιανός, χαμογέλασε μαθαίνοντας από το στόμα του μουφτή ότι το δεύτερο όνομά του, το Χουσέιν, είναι γραμμένο στο θόλο του τεμένους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Χουσέιν ήταν το πατρώνυμο ενός από τους εγγονούς του Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως συζητήσει με τους αρχηγούς διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων -μουσουλμανική, ελληνορθόδοξη, αρμενική, συριακή, εβραϊκή- που συνυπάρχουν στην Τουρκία.
Πρόκειται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία με μια συζήτηση με φοιτητές από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια.
Το χέρι που έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μουσουλμανικό κόσμο χαιρετίσθηκε ομόφωνα σήμερα από τον τουρκικό Τύπο, όπως και η επιμονή του στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ, το 2003.
«Ο Ομπάμα κατέκτησε τις καρδιές», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Vatan ενώ η ισλαμο-συντηρητική Zaman εξέφραζε ικανοποίηση για τα «ιστορικά και θερμά μηνύματα» που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ισχυρά μηνύματα που δείχνουν ότι άρχισε μια νέα εποχή», γράφει ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά στη φιλελεύθερη εφημερίδα Milliyet. «Παρουσίασε το όραμα ενός κόσμου που δεν βασίζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ, αλλά επίσης στην ειρήνη, το συμβιβασμό και το διάλογο».
«Στην πολύ καινούρια δημόσια τάξη, οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο πλευρό της Τουρκίας», σχολίασε ο αρθρογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sabah.
«Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα: έντιμος, ευαίσθητος και φιλικός», αποφάνθηκε ο Τσενγκίζ Καντάρ στη φιλελεύθερη εφημερίδα Radikal.




Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία και τη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζητήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μπαράκ Ομπάμα.Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε για το Φανάρι και δεν παρέστη στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τοπικούς θρησκευτικούς παράγοντες της Κωνσταντινούπολης.


Με δηλώσεις του, Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισε "ευγενικό και απλό άνθρωπο". Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για την αναφορά του για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.Ο κ . Βαρθολομαίος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής συνιστά ζήτημα ουσίας και όχι γοήτρου, καθώς είναι απαραίτητη για τη στελέχωση του Πατριαρχείου.Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: