Moon

Moon

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Το ΔΕΚ αποφάσισε

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με σημερινή απόφαση του αναφέρει ότι σχέση με την υπόθεση Μ. Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.
Το ΔΕΚ εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.


Δεσμευτικές σε όλη την ΕΕ είναι οι αποφάσεις των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαίωσε έτσι Ελληνοκύπριο που διεκδικεί τη γη του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία στο μεταξύ πουλήθηκε σε ζευγάρι Βρετανών.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενδέχεται να ενθαρρύνει πολλούς Ελληνοκυπρίους που διεκδικούν αποζημιώσεις για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν κατά την τουρκική εισβολή, ενώ μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού.
Ο Μελέτης Αποστολίδης αναγκάστηκε το 1974 να εγκαταλείψει τη γη του, η οποία αγοράστηκε στη συνέχεια από ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι έχτισαν εκεί κατοικία. Ο κ. Αποστολίδης είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και ζητώντας την κατεδάφιση του σπιτιού.
Κυπριακό δικαστήριο τον είχε δικαιώσει, ωστόσο δικαστήριο στη Βρετανία είχε αποφανθεί ότι τα πορίσματα των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων και οι νόμοι της ΕΕ δεν είναι εφαρμόσιμοι στα κατεχόμενα.
«Μία απόφαση δικαστηρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναγνωρίζεται και να εφαρμόζεται από τις άλλες κράτη-μέλη (σ.σ. Τη Βρετανία), ακόμα και αν αφορά γη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ακόμη κι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού το έδαφος είναι υπό τουρκική κατοχή, ο κ. Αποστολίδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από δικαστήριο της Βρετανίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/28/1657662.htm
Ευρωπαϊκό δικαστήριο υποστήριξε το δικαίωμα ενός Ελληνοκύπριου να διεκδικήσει τη γη του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία στο μεταξύ είχε πουληθεί σε ζευγάρι Βρετανών.
Ο Μελέτης Αποστολίδης ήταν ένας από τους χιλιάδες Ελληνοκύπριους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την εισβολή του 1974. Η γη του Αποστολίδη πουλήθηκε αργότερα στους Λίντα και Ντέιβιντ Όραμς, ζευγάρι Βρετανών, που έχτισαν πολυτελή κατοικία στο οικόπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Αποστολίδης θεώρησε ότι η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου για κατεδάφιση της βίλας ευσταθεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ακόμη κι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού το έδαφος είναι υπό τουρκική κατοχή, ο Αποστολίδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από δικαστήριο της Βρετανίας.
Η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για εκατοντάδες ακόμη Ελληνοκύπριους που ζητούν να λάβουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στην τουρκική εισβολή.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/04/2009_276977

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον ελληνοκύπριο πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη, δίνοντάς του το δικαίωμα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία του από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
Ο Αποστολίδης, ένας από τους χιλιάδες ελληνοκύπριους, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διεκδικήσει την περιουσία του, η οποία πουλήθηκε από το ψευδοκράτος σε βρετανούς υπηκόους.
Το ζεύγος των Βρετανών, της Λίντας και του Ντέιβιντ Όραμ, που αγόρασαν τη γη τού Αποστολίδη,έχτισαν μια βίλα την οποία τώρα, σύμφωνα με την απόφαση καλούνται να γκρεμίσουν.
Αν και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν έχουν ισχύ στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια και να ζητήσει οικονομική αποζημίωση.
Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανοίγει πλέον το δρόμο για εκατοντάδες ελληνοκυπρίους, να διεκδικήσουν επανορθώσεις.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=39170
Στο μεταξύ ικανοποίηση εξέφρασαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση του ΔΕΚ δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως εάν η Κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη.
Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι με την απόφασή του το ΔΕΚ απέρριψε τις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος.
Στη δήλωσή του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΔΕΚ, «εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, με την απόφασή του για την υπόθεση Οραμς, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην περιουσία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως αν αυτή βρίσκεται στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.»
«Με την απόφασή του, το ΔΕΚ απέρριψε τις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος,» τόνισε, προσθέτοντας «αν υιοθετείτο τέτοια προσέγγιση, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα στερούνταν οποιασδήποτε διεθνούς νομικής δυνατότητας προστασίας των περιουσιών τους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές».
Η απόφαση του ΔΕΚ, συνεχίζει, «επιβεβαιώνει ότι η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία προβλέπει το Πρωτόκολλο 10, δεν εμποδίζει την αρμοδιότητα των κυπριακών δικαστηρίων να αποφασίζουν για περιουσιακά δικαιώματα στα κατεχόμενα.»
«Κατ’επέκταση, η απόφαση δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους μέλους να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αν η Κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη,» επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.
«Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ΔΕΚ, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό, στις απευθείας διαπραγματεύσεις,» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
Αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένωνΗ σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επιτρέπει στους Κυπρίους εκτοπισμένους να υπερασπίσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους, ενώπιον των αστικών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή της σε σχέση με τη σημερινή απόφαση που έλαβε το ΔΕΚ για την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει ότι ''ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να 'αγοράσει' ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης''.
Σημειώνει επίσης ότι ''με τον τρόπο αυτό, οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ενισχύονται εφόσον αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων''.
Η Νομική Υπηρεσία προσθέτει ότι το ΔΕΚ έκρινε ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με τέτοιες περιουσίες και ότι ''με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα των αρχών της Δημοκρατίας για το σύνολο του εδάφους της χώρας''.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147719

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς και πρόσθεσε πως η απόφαση βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Ομάν και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΕΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν η σωστή απόφαση και βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν επηρεάστηκε από οποιαδήποτε πολιτικά κριτήρια ή πολιτικές σκοπιμότητες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ερμηνεύει σωστά το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει δύο βασικά ζητήματα: ότι το Πρωτόκολλο 10 μπορεί να αναστέλλει την εφαρμογή του (ευρωπαϊκού) κεκτημένου στα κατεχόμενα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αποφάσεις κυπριακών Δικαστηρίων που αφορούν τα κατεχόμενα δεν θα εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Παραμένει», συνέχισε, «αυτή η υποχρέωση των κρατών μελών και βεβαίως αναγνωρίζει τόσο τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Δικαστηρίων της και στις κατεχόμενες περιοχές, όπως και το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Κυπρίων πολιτών ως Ευρωπαίων πολιτών και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτό το δικαίωμα».
Πιστεύω, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι η απόφαση του ΔΕΚ «βάζει τα δεδομένα στα σωστά νομικά τους πλαίσια και δίνει τα σωστά μηνύματα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας. Ακριβώς», σημείωσε, «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απεφάνθη την Τρίτη, σε σχέση με την υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.
Το ΔΕΚ εξέδωσε την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147766
Η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς είναι πολύ σημαντική απόφαση με πολλαπλούς αποδέκτες δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν διατυπώνοντας ικανοποίηση και σημειώνοντας πως αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό χώρο σε χώρο δικαίου που σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το ΔΕΚ στην απόφαση του δικαιώνει τον κ. Αποστολίδη και τις θέσεις δικαίου που είχε προβάλει και την απαίτηση του να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του» είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως «με αυτή την απόφαση το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει αναδείξει τον ευρωπαϊκό χώρο ως ένα χώρο δικαίου που σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών».
Η απόφαση του ΔΕΚ «ταυτόχρονα στέλνει πολλαπλά μηνύματα ουσιαστικής σημασίας που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα πολιτών, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως τη δικιά μας η οποία είναι υπό κατοχή και στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες παραβιάζονται καθημερινά από το 1974.
Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια χώρα όπως η Κύπρος που έχει κατοχικά στρατεύματα, εποίκους, και μια κατοχική δύναμη που δεν επιτρέπει στους νομίμους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών να νέμονται την περιουσία τους και να μπορούν να την αξιοποιούν όπως οι ίδιοι θέλουν, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147768

Δεν υπάρχουν σχόλια: