Moon

Moon

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Οταν κάποιοι αποφασίζουν για την μοίρα μας

Ε/κ στρατιώτης εισέβαλε την περασμένη βδομάδα απρόσκλητος σε τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Αγίου Δομετίου την ώρα που αυτό δεν ήταν επανδρωμένο κλέβοντας μια τουρκική σημαία και στρατιωτικές εξαρτήσεις. Το πρωτοφανές επεισόδιο που συνέβει ενώ διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο τουρκικός στρατός επάνδρωσε στην περιοχή Αγίου Δομετίου φυλάκια τα οποία είχαν απαγκιστρωθεί ενώ το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής καταρρακώθηκε βλέποντας σε απόσταση αναπνοής τα τουρκικά στρατεύματα απέναντι τους....Το περιστατικό οδήγησε στην σύλληψη του εθνοφρουρού όμως ενώ αυτός ήταν φυλακισμένος διάφορες οργανώσεις πραγματοποίησαν διαμαρυρία για απελεύθερωση του. Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και οι κατοχικές αρχές προσάθησαν να ρίξουν στα μαλακά την υπόθεση η οποία όμως βγήκε στο φως από τα ΜΜΕ.

Στα στρατιωτικά κρατητήρια με 20 μέρες αυστηρά φυλάκιση κλείστηκε 19χρονος στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο οποίος εισήλθε σε τουρκικό φυλάκιο στην «πράσινη γραμμή» και κατέβασε την τουρκική σημαία, την οποία πήρε ως λάφυρο μαζί με ένα κράνος και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.Ο στρατιώτης υπηρετεί σε φυλάκιο στην περιοχή Λευκωσίας και ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, εγκατέλειψε τη θέση του και πήγε ένοπλος στο τουρκικό φυλάκιο, που απέχει μόλις 50 μέτρα από τις ελληνικές θέσεις. Το φυλάκιο των Τούρκων δεν ήταν επανδρωμένο και έτσι, χωρίς να γίνει αντιληπτός, κατέβασε τη σημαία και πήρε τις στρατιωτικές εξαρτύσεις και επέστρεψε στη θέση του. Ο στρατιώτης παρουσιάστηκε στον αξιωματικό του φυλακίου επιδεικνύοντας την τουρκική σημαία, αναμένοντας προφανώς εύσημα. Ωστόσο, ο αξιωματικός ειδοποίησε το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο έδωσε οδηγίες για σύλληψη του στρατιώτη. Αμέσως υπήρξε επαφή του Γενικού Επιτελείου με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και διευθετήθηκε η επιστροφή της σημαίας και των εξαρτύσεων στις τουρκικές δυνάμεις.Το συμβάν έθεσε σε συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, με επάνδρωση όλων των θέσεων και διπλές σκοπιές, για αποφυγή αντιποίνων. Ο στρατιώτης αναμένεται να προσαχθεί στο Στρατοδικείο, ενώ η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την ενέργειά του, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.Στην περιοχή που συνέβη το επεισόδιο είχε δολοφονηθεί από Τούρκους στρατιώτες, εντός της νεκρής ζώνης, στις 3 Ιουνίου 1996 ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή. Στις 9 Απριλίου 1976 είχε δολοφονηθεί στον Αγιο Κασσιανό ο εθνοφρουρός Μιχάλης Σοφοκλέους. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 νεκρός έπεσε στο Καϊμακλί ο εθνοφρουρός Χριστάκης Γεωργίου. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1983, και πάλι στον Αγιο Κασσιανό, δολοφονήθηκε ο εθνοφρουρός Τρύφωνας Τρύφωνος.Ακολούθησαν στις 28 Μαΐου 1985 η δολοφονία του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Χαραλάμπους στην Αθηαίνου και στις 31 Ιουλίου 1988 η δολοφονία του λοχία Ευαγόρα Ευαγόρου στον Αγιο Κασσιανό. Τέλος, στις 6 Απριλίου 1993 νεκρός από πυρά Τούρκων στο Καϊμακλί ο εθνοφρουρός Αθανάσιος Κλεοβούλου.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=85052

Τα κανάλια ανέφεραν ότι το 1996 στην περιοχή δολοφονήθηκε ο Στέλιος Παναγή. Εκείνο όμως που ξέχασαν είναι ότι το 1996 είχε ξεκινήσει αρκετά στραβά για το κυπριακό.
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση.[1] Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%99%CE%BC%CE%AF%CF%89%CE%BD)
Υπό την προεδρία του Κληρίδη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο όπου συζητάται η ελληνοτουρική κρίση στο Αιγαίο και τα επεισόδια στην Ιμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πιθανή επανάληψη θερμού επεισοδίου λέγοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα και λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους γεγονότα με ψυχραιμία".
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/jan.html

16 Φεβρουαρίου: Η κυπριακή εφημερίδα"Αλήθεια" αποκαλύπτει ότι πέντε ημέρες πριν την ελληνοτουρκική κριση στο Αιγαίο, στις 25 Ιανουαρίου, έγινε "μινι απόβαση" της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τουρκικά αρματαγωγά μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, ημέρα το ξημέρωμα της οποίας βρήκε Ελλαδα και Τουρκία στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης της έντασης
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/feb.html

3 Ιουνίου: Νεκρός από τις σφαίρες των Τουρκων στρατιωτών πέφτει το πρωί ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Καλλής. Είναι ο δέκατος εθνοφρουρός που δολοφονείται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής τα δεκα τελευταία χρόνια κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Ο Καλλής που υπηρετούσε στη γραμμή αντιπαράταξης εισήλθε στην ουδέτερη ζώνη άοπλος, στην περιοχή Αγίου Ανδρέα και δέχθηκε τα πυρά των Τουρκων στρατιωτών. Στον τόπο του επεισοδίου μετέβησαν ο υπουργός Αμυνας της Κυπρου Κώστας Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ν.Βορβολάκος. Αυξημένα μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται στα φυλάκια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/jun.html

11 Αυγούστου: Στις 10 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κληρίδη και τη συμμετοχή υπουργών, αξιωματούχων, της ηγεσίας της αστυνομίας και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετισών Γ.Χατζηκώστας. Για λόγους υψίστης ασφαλείας αποφασίζεται η ματαίωση της αντικατοχικής πορείας. Στη λήψη της απόφασης βάρυνε και η έκκληση που είχε απευθύνει ο γ.γ. του ΟΗΕ ο οποίος είχε ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπουν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια.
Ο Χατζηκώστας ανακοινώνει στους μοτοσικλετιστές την ματαίωση της πορείας και τους καλεί να επιστρέψουν στη Λευκωσία. Με έκδηλη απογοήτευση οι μοτοσυκλετιστές φεύγουν απο το Μακάριο στάδιο και διασπώνται προσπαθωντας να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Στις 12 το μεσημέρι μια ομάδα διαδηλωτών ξεφεύγει από την αστυνομία και τη δύναμη του ΟΗΕ και κατευθύνεται προς την πράσινη γραμμή και καταφέρνουν να περάσουν το συρματόπλεγμα και εισέλθουν στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους ο Τάσος Ισαάκ.
Στα κατεχόμενα δημιουργούνται δυο μέτωπα συγκρούσεων των μοτοσυκλετιστών και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το πρώτο στην περιοχή Αχνας Βρυσούλλων μεταξύ Δεκέλειας και Δερύνειας και το δεύτερο στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία
Στις 4.430 το απόγευμα ο Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνιο δολοφονείται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας από ομάδα πολιτών που κρατούσαν ρόπαλα και τσεκούρια.
Οι τραυματίες από τα επεισόδια στη γραμμή της αντιπαράταξης ανέρχονται στους 41.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κυπρου και της Ελλαδας καταδικάζουν και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του 24χρονου Τάσου Ισαάκ. Ο Κληρίδης χαρακτηρίζει εγκληματική και αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία.
Οι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού και η είδηση της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλουν αναστάτωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ωστόσο χλιαρά τη δολοφονία. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κυπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην κυπριακή αστυνομία της οποίας ευθύνη ήταν να αποτρέψει τους διαδηλωτες να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη αλλά και ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων να εμποδίσουν τους αντιδιαδηλωτες να πλησιάσουν της γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/aug.html

14 Αυγούστου: Σε γενικό πένθος κηδεύεται στις 11 το πρωί ο Τάσος Ισαάκ. Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλαδας συνοδεύουν τον 24χρονο Ελληνοκύπριο στην τελευταία του κατοικία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι η Ελλαδα θα ειναι η ανάδοχος του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.
Μετά την κηδεία μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στα κατεχόμενα να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος. Νέες συγκρούσεις ξεσπουν και οι Τουρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτων.
Στις 2.25 το μεσημέρι δολοφονείται ο 26χρονος Σολομών Σολωμού όταν άοπλος προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευματων κατοχής της Δερύνειας και να την κατεβάσει. Τρία ακόμη άτομα τραυματίζονται σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.
Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο τίθεται σε επιφυλακή ενώ ο Κληρίδης έχει διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του και το απόγευμα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/aug.html

Αυτά για να μην ξεχνάμε...Το θέμα όμως που τίθεται είναι το εξής...Μπορεί ο καθένας έτσι επειδή του κατέβηκε να θέτει την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην πράσινη γραμμή σε κίνδυνο..Ζώντας για χρόνια στην πράσινη γραμμή ένα είναι το σίγουρο...Κάτι τέτοια μειώνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων...Δεν ξέρω τι να θυμηθώ και πόσα ψυχολογικά έχω απο τα παιδικά μου χρόνια όταν άκουγα ότι κάποιος στρατιώτης δολοφονήθηκε. Και ακόμα χειρότερα δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον ήχο των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από τα σπίτια μας κάθε 20 Ιουλίου και 15 Νοεμβρίου....Όπως δεν θα ξεχάσω ποτέ μου εκείνη την γροθιά στο στομάχι και το δέος που ένιωσα όταν είδα σε απευθείας μετάδοση του Σολωμού Σολωμού από την τηλεόραση....Και όταν τότε όταν ήμουν παιδί ακόμα έβλεπα τις γυναίκες στον Αγιο Κασσιανό να μπαίνουν στην νεκρή ζώνη και να συλλαμβάνονται απο τους Αττίλες....Για όλα αυτά και για πολλά άλλα βιώματα όπως εκείνο το τεράστιο χέρι στον δρόμο της Αθηαίνου που μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε προς την τουρκοκρατούμενη περιοχή, ή εκείνο τον δρόμο στις Βρυσούλλες προς το μοναστήρι του Αγίου Κενδέα.....Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα......Αν θα ζήσουμε μαζί με τους Τ/κ καλώς...Αν πάλι κάποιοι θέλουν διχοτόμηση οκ....Ομως για όνομα του Θεού....Νεανικές τρέλες γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του εθνοφρουρού είναι κρίμα να μας οδηγήσουν σε ένα νέο θερμό επεισόδιο.....Αν θες να κάνεις αντίσταση ή να δείξεις την διαφωνία σου για κάτι κάντο αλλιώς..Οχι με τρέλες.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: