Moon

Moon

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πάμε ξανά....


Ο Ντερβίς Ερογλου ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ήταν ο μεγάλος νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα που έγιναν στις 19 Απριλίου ημέρα του Πάσχα.Η εκλογή του άλλαξε τα δεδομένα ενώ είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος...Το θέμα είναι πως επηρεάζονται οι συνομιλίες αφού είναι σίγουρο ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι υπέρ της συνομοσπονδίας.



Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 έχει προσδιορισθεί εδώ και καιρό από διπλωματικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ως «εξάμηνο Κυπριακού». Καθώς ο πρώτος κύκλος των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, βαίνει προς ολοκλήρωση, θεωρείτο δεδομένο ότι η διαδικασία θα εισέλθει σε φάση επιτάχυνσης αμέσως μετά. Παράλληλα, καθώς η συνολική αξιολόγηση της Τουρκίας ως προς την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., «περνάει» μέσα από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, την τελωνειακή σύνδεση με την Κύπρο και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Λευκωσία, είναι αναμενόμενη η αύξηση πιέσεων από τρίτα μέρη, προκειμένου να καταγραφεί απτή πρόοδος στο Κυπριακό. Στο, ούτως ή άλλως, πολυσύνθετο αυτό πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί, από την περασμένη Κυριακή, ένας επιπλέον παράγοντας, που, όπως εκτιμούν Αθήνα και Λευκωσία, κάθε άλλο παρά θα διευκολύνει την κατάσταση.
Πρόκειται για την επικράτηση του ακροδεξιού Ντερβίς Ερογλου στις εκλογές που έγιναν στα Κατεχόμενα. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Ερογλου έσπευσε να επαναλάβει τις απόψεις του για «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο νησί», φουντώνοντας τις ανησυχίες για κίνδυνο εκτροπής της διαπραγμάτευσης από την πορεία που έχει μέχρι τώρα χαραχθεί, βασικό στοιχείο της οποίας είναι λύση στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων, τόσο η Αγκυρα, διά του προέδρου Αμπντουλαχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, έσπευσαν να διατυπώσουν την υποστήριξή τους στον κ. Ταλάτ ως επίσημου διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων. Η επίσημη Αγκυρα έσπευσε ουσιαστικά να διαμηνύσει ότι παραμένει «μεγάλος παίκτης» στο Κυπριακό, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στα Κατεχόμενα.
Νέοι συσχετισμοί
Παρά τη στήριξη που έλαβε ο κ. Ταλάτ, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η επικράτηση Ερογλου στις εκλογές διαμορφώνει νέο συσχετισμό δυνάμεων και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα λειτουργεί στη διαπραγμάτευση τόσο ελεύθερα όσο πριν. Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχει εκπρόσωπός του στις διαπραγματεύσεις, συνοδεύοντας τον κ. Ταλάτ. Το ζήτημα αυτό συζήτησαν οι δύο εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην πρώτη μετά τις εκλογές συνάντησή τους, την περασμένη Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η εκπροσώπηση της νέας «κυβέρνησης» των Κατεχόμενων στις συνομιλίες θα γίνει σε επίπεδο «υπουργείου Εξωτερικών».
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό, όταν οι συνομιλίες εισέλθουν σε κρίσιμη φάση, ο κ. Ερογλου να ζητήσει να συμμετέχει και ο ίδιος σε αυτές, υπενθυμίζοντας ότι και ο κ. Ταλάτ είχε πράξει ανάλογα το 2003, όταν μετά την επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα, είχε ζητήσει και είχε επιτύχει τη συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα του Ραούφ Ντενκτάς. Ο ίδιος ο κ. Ερογλου, μετά τη συνάντηση, μίλησε για «πραγματικότητες» τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την πίεσή της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς, όπως ανέφερε, «η καλή θέληση των Τουρκοκυπρίων δεν είναι αρκετή».
Αθήνα και Λευκωσία προσθέτουν ένα ακόμα στοιχείο στον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις: Τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα σε ένα χρόνο και την εκπεφρασμένη επιθυμία του κ. Ερογλου να επικρατήσει και σε αυτές. Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, σταδιακά, να επικρατήσει η εθνικιστική λογική και η πλειοδοσία εθνικισμού, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Οι περιουσίες
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν μία ακόμη παράμετρο της επικράτησης Ερογλου. Οπως αναφέρουν, στην απόφαση των ψηφοφόρων φαίνεται να βάρυναν περισσότερο η αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και η υψηλή ανεργία και ακολούθως οι χειρισμοί στο Κυπριακό. Ετσι, δεν αποκλείεται, εν όψει και των προεδρικών εκλογών και για να δείξει γρήγορα αποτελέσματα στην οικονομία, η κυβέρνηση Ερογλου να προχωρήσει σε εντατική εκποίηση περιουσιών στα Κατεχόμενα, ανατρέποντας έτσι την πραγματικότητα στο περιουσιακό, με βάση την οποία γίνεται αυτή η στιγμή η διαπραγμάτευση. Ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για μαζικές εκχωρήσεις υπηκοότητας στους εποίκους. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της απευθείας διαπραγμάτευσης, είχε παρατηρηθεί ανάσχεση στο ζήτημα αυτό.
Κλειστά χαρτιά από Αθήνα - Λευκωσία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο στα μέσα της εβδομάδας ήταν η ευκαιρία για Αθήνα και Λευκωσία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να συντονίσουν τη στάση τους για το επόμενο διάστημα. Παρά την επαναλαμβανόμενη διατύπωση ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» και ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αφεθούν χωρίς παρεμβάσεις να διαμορφώσουν το πλαίσιο λύσης, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πιέσεις θα υπάρξουν, όπως και παρεμβάσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό ο κ. Καραμανλής έσπευσε να επισημάνει ότι η όποια παρέμβαση τρίτων μερών δεν θα πρέπει να είναι αντιπαραγωγική.
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για λύση, μεταβάλλοντας την πολιτική της για την Κύπρο. Οι κ. Καραμανλής και Χριστόφιας εμφανίσθηκαν σταθεροί στη θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεών της.
Στις δημόσιες δηλώσεις από τη Λευκωσία δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε ενδεχόμενο ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν θέλουν ακόμα να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, υπάρχουν εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει κάποια στιγμή και σχετικά σύντομα, η Αθήνα να τοποθετηθεί με δημόσια σαφή αναφορά και σε αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και σε ενδεχόμενο ειδικής σχέσης, θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την Αγκυρα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_26/04/2009_312337


Αρνητική επίδραση στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «βλέπουν» Αθήνα και Λευκωσία στην επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στα Κατεχόμενα.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε χθες να διαμηνύσει προς τον κ. Ερογλου ότι η Αγκυρα έχει και λόγο και ρόλο στη διαδικασία και ότι δεν σκοπεύει να τα απεμπολήσει. Η δημόσια δήλωσή του ερμηνεύεται ως απάντηση στις δηλώσεις Ερογλου ότι το κόμμα του υποστηρίζει κάθε λύση που αναγνωρίζει «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο νησί» και ότι θεωρεί φυσικό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συνοδεύεται από εκπρόσωπο του κόμματός του, οι οποίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία για κίνδυνο εκτροπής της διαπραγμάτευσης. «Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί ακριβώς όπως προηγουμένως. Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση αδυνατίσει τη διαπραγματευτική θέση του Ταλάτ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα είναι λάθος η νέα κυβέρνηση να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις ή να τις θέσει σε βάση διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν για να «υπενθυμίσουν» ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος «παίκτης», αυτή καθοδηγεί και ρυθμίζει τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι η επίσημη Αγκυρα δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση έναν ανεξέλεγκτο Ερογλου να χαράσσει πολιτική στα Κατεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, παρά το ότι η επικράτησή του στις εκλογές του δίδει έστω και οριακή αυτοδυναμία, αναμένεται να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Λευκωσίας για τις εξελίξεις διατύπωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης κ. Στέφανος Στεφάνου. Οπως δήλωσε, με βάση τις δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, αναμένεται ότι η νίκη του «θα δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».
Το επόμενο διάστημα θα φανεί στην πράξη σε ποιο βαθμό αυτές οι ανησυχίες θα επιβεβαιωθούν. Διπλωματικές πηγές τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν επακριβώς οι επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών στα Κατεχόμενα. Μια βασική παράμετρος των εξελίξεων είναι το πώς θα ισορροπήσουν στη μεταξύ τους σχέση οι κ. Ταλάτ και Ερογλου, πόσο θα αντέξουν να συνυπάρξουν ως δίδυμο εξουσίας με δεδομένο, μάλιστα ότι ο κ. Ερογλου δεν κρύβει την επιθυμία του να επικρατήσει και στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα τον επόμενο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται ανησυχία να εκτραπεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στα Κατεχόμενα σε απόλυτα εθνικιστική λογική, σε πλειοδοσία εθνικισμού, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2010.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στα Κατεχόμενα συζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη χθεσινή τους συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας έγινε προεργασία για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την οικονομία. Ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα των εκλογών στα Κατεχόμενα, παρέπεμψε όμως στις δηλώσεις Στεφάνου.
Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίσθηκε για τις 5 Μαΐου και αναμένεται μέχρι τότε να έχει δοθεί δείγμα γραφής για την τακτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει ο κ. Ερογλου ως προς τη διαπραγμάτευση. Η επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου στις εκλογές συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Από αμερικανικής πλευράς επαναδιατυπώθηκε η υποστήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.




Ο Ντερβίς Ερογλου δεν άντεξε στον πειρασμό και δήλωσε ότι «το κόμμα του υποστηρίζει κάθε λύση που αναγνωρίζει δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο Νησί».


Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα εργαστεί για να βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό. Για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι ο στόχος του για 28 έδρες δεν έχει επιτευχθεί επειδή τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν κάποιοι από την Αγκυρα που επηρέασαν ψηφοφόρους.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα στον Ερογλου να μην επιχειρήσει να διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό ή να διαφοροποιήσει τη βάση των διαπραγματεύσεων όπως αυτές διεξάγονται.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, συνεχίζεται ο απόηχος των ''εκλογών'' της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.
Οπως μεταδίδεται, μεταξύ άλλων συζητείται η δήλωση του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς για εξαγορά ψήφων.
Σε νεότερες δηλώσεις του στην ''Σταρ'', ο Σερντάρ είπε ότι δεν περίμενε από τα κόμματα να παραδεχτούν ότι εξαγόρασαν ψήφους.
Καλεί τα κόμματα που ανακοίνωσαν ότι η εξαγορά δεν τα αφορά, αν είχαν προς τούτο προτάσεις.
Καλεί ακόμη τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, τις μη κυβερνηντικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα να αναχαιτίσουν την κατάσταση διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα για όλους.
Η ''Κίπρισλι'' τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμα ''Ο Σερντάρ ίσως οδηγηθεί στις φυλακές'' και γράφει ότι σύμφωνα με το λεγόμενο σύνταγμα του ψευδοκράτους, η εξαγορά ψήφου τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών.
Οπως αναφέρεται, μετά τις «εκλογές» ο Σερντάρ δήλωσε ότι όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό του, εξαγόρασαν ψήφους.
Το σύνολο των κομμάτων διέψευσε ότι είχε παρόμοιες συναλλαγές.
Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Σινασί Μπασαράν ισχυρίζεται ότι στις παραμονές του δημοψηφίσματος του 2004, είχαν διατεθεί κονδύλια για εξαγορά ψήφων.
Σχηματισμός ''κυβέρνησης''Ο νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα Ντερβίς Ερογλου θα αρχίσει από αύριο τις επαφές του με τα ''κοινοβουλευτικά κόμματα'' προκειμένου να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας ψευδοκυβέρνησης και να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ευθύς μόλις λάβει την εντολή, την 1η Μαΐου.
Σήμερα θα συζητήσει τα του σχηματισμού με την ''κοινοβουλευτική ομάδα'' του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Αριθμός αρθρογράφων στον τ/κ Τύπο, γράφει ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμης ''κυβέρνησης'' με 26 μόνο ''βουλευτές'', εγκυμονεί κινδύνους και υποστηρίζει συνεργασία με άλλο κόμμα.

http://www.sigmalive.com/news/politics/147207

Δεν υπάρχουν σχόλια: