Moon

Moon

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Οταν η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα




Η μικρή επαρχιακή πόλης της Λ' Ακουιλα στην Ιταλία κτυπήθηκε ανελέητα χθες απο τον εγκέλαδο με αποτέλεμσα ένα μεγάλο μέρος της να καταστραφεί. Ο σεισμός των 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους της πόλης. Πολλοί Ελληνες φοιτητές καθώς και 2 Κύπριες φοιτήτριες βρίσκονταν στην πόλη. Ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς είναι νεκρός ενώ η αδελφή του Διονυσία νοσηλεύεται τραυματισμένη στο νοσοκομείο.
Το χειρότερο σενάριο γίνεται πραγματικότητα δυστυχώς στην περίπτωση του Έλληνα φοιτητή Βασιλή Κουφαλιά που βρισκόταν εγκλωβισμένος στα συντρίμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε κοντά στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης.
Τον 28χρονο αναγνώρισε η φίλη του που πήγε στο νεκροτομείο μαζί με εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας της Ρώμης, ενώ η μητέρα του ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.


Εικόνες Αποκάλυψης στην κεντρική Ιταλία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου -μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες και 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ- που έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουΐλα, στην ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 150 ανθρώπων - ανάμεσά τους και φοιτητές.


Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, καθώς πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο έχουν καταρρεύσει, μεταξύ αυτών και μία φοιτητική εστία. Οι άστεγοι αναμένεται να φθάσουν τις 100 χιλιάδες, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει τη γειτονική χώρα από το 1980, όταν μία σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου τριών χιλιάδων ανθρώπων. Στη Λ' Ακουΐλα είχε σημειωθεί τόσο καταστροφικός σεισμός το 1786.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα και επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή, απ όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου βεβαιώνοντας ότι κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
ΕφιάλτηςΣύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, είκοσι έξι δήμοι μετρούν ήδη τις πληγές τους και περισσότερα από 10 χιλιάδες σπίτια και κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, που αριθμεί περίπου 70 χιλιάδες ανθρώπους.
Για τη «μεγαλύτερη καταστροφή της χιλιετίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας, Γουίντο Μπερτολάσο.
Μηχανικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κατασκευών της Λ' Ακουΐλα εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Το πανεπιστήμιο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τον πρύτανη του Ιδρύματος, και γι αυτόν τον λόγο 27 χιλιάδες φοιτητές θα πρέπει να μεταστεγαστούν.
Ανιση μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων.
«Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την κεντρική Ιταλία σχεδόν κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος σε 15 χιλιάδες κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου, Τζανφράνκο Φίνι.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική Ιταλία. Είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3 και μισή το πρωί (τοπική ώρα), με επίκεντρο περίπου 95 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Για το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
ΜαρτυρίεςΣύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πληγείσα περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ ήδη άρχισαν οι λεηλασίες. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, τα πάντα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους συντριμμιών, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, ενώ μετ εμποδίων διεξάγονται οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές.
Σε κατάσταση σοκ οι περισσότεροι κάτοικοι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται.
Πολλές χώρες προσέφεραν τη βοήθειά τους στην Ιταλία - εκτός από την Ελλάδα, και η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η ΕΕ.
Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα του σεισμού εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑΜάνα θυσιάστηκε για να σώσει το παιδί της
Μία μητέρα που θυσιάστηκε για να σώσει τη 2χρονη κορούλα της πρωταγωνίστησε στη συγκινητικότερη από τις χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίχθηκαν χθες στην περιφέρεια του Αμπρούτσο.
Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων στη συνοικία Σαν Γκρεγκόριο της Λ' Ακουιλα έμειναν άφωνοι αντικρίζοντας μία νεκρή γυναίκα να έχει κάνει ασπίδα το σώμα της για να προστατεύσει την κόρη της από τα χαλάσματα. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.
Στη γειτονική κωμόπολη Φόσα σώθηκε ένα κοριτσάκι 3 χρόνων ρωσικής καταγωγής, αλλά η δίδυμη αδελφή της έχασε τη μάχη μαζί με τρεις συγγενείς. Ενας 20χρονος φοιτητής σώθηκε χάρη στην έμπνευση της αδελφής του να τον πάρει στο κινητό. Αν και εγκλωβισμένος κάτω από ερείπια, κατόρθωσε να φτάσει τη συσκευή και να καθοδηγήσει τους διασώστες του.
Η κατάρρευση του τοπικού νοσοκομείου, το οποίο εκκενώθηκε έως τις 7 το βράδυ, προκάλεσε αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικών παραγόντων. Ο δήμαρχος της κωμόπολης Πράτο ντ' Ανσιντόνια κατήγγειλε για σκάνδαλο τον κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος έδινε συνέντευξη Τύπου. «Δεν είναι δυνατόν μια βασική υποδομή να μην έχει αντισεισμικές προδιαγραφές», τόνισε ο δήμαρχος.
ΧΑΘΗΚΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟΙΤεράστιες καταστροφές σε μνημεία
Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικές εκκλησίες ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν μερικώς από τον σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιταλία.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρώμης, τουλάχιστον τέσσερις ρομανικές και αναγεννησιακές εκκλησίες, ένα κάστρο του 16ου αιώνα, αλλά και δημόσια οικοδομήματα του 3ου αιώνα μ.Χ. επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.
Τμήμα μίας από τις διασημότερες εκκλησίες της κεντρικής Ιταλίας, του κεντρικού κλίτους της Βασιλικής της Σάντα Μαρία ντι Κολεμάτζιο, κατέρρευσε. Χτισμένη σε ρομανικό και γοτθικό ρυθμό, η εκκλησία προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Καταστροφές υπέστη και το καμπαναριό της αναγεννησιακής βασιλικής του Σαν Μπερναντίνο.
Επιπλέον από τον σεισμό επλήγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα οι Θέρμες του Καρακάλλα, ένα επιβλητικό ρωμαϊκό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ.




«Η γη τρέμει ακόμη στη Λ' Ακουιλα», έγραφε ρεπορτάζ της «Corriere» τον Οκτώβριο του 1996. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να ξεκινά και σήμερα. 6,3 Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος, συγκλόνισαν την περιφέρεια του Αμπρούτσο, στην Κεντρική Ιταλία, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες άστεγους και αφανίζοντας ολόκληρες πόλεις.


Σκηνές που θύμιζαν πόλεμο, άνθρωποι σε απόγνωση με βαλίτσες και κουβέρτες στον δρόμο να γίνονται πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη και οικοδομικά τετράγωνα να μοιάζουν με βουνά ερειπίων. Αγνοούμενοι. Σαστισμένοι διασωθέντες να σκάβουν με τα χέρια πλάι στα συνεργεία διάσωσης, που όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις δίνουν την πιο σκληρή μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και την ανάσυρσή τους.
Είκοσι ώρες αφότου ένας δυνατός θόρυβος ακούστηκε και η γη άρχισε το φονικό τρεμούλιασμά της, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 150, οι τραυματίες τους 1.500 και οι φρενήρεις σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταματούσαν να ανακοινώνουν με τρόπο ανατριχιαστικό τη μεταφορά τραυματισμένων στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Πιο δυνατά χτυπήθηκε η μεσαιωνική πόλη της Λ' Ακουιλα, σημερινή πανεπιστημιούπολη, όπου και σημειώθηκαν και οι περισσότερες απώλειες, αλλά συνολικά επλήγησαν 26 πόλεις στην περιφέρεια του Αμπρούτσο και 15 χιλιάδες κτίρια κρίθηκαν ετοιμόρροπα.




Στο μεταξύ έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις Ιταλού ερευνητή ότι προέβλεψε τον σεισμό.


Ο Τζοακίνο Τζουλιάνι λέει σήμερα ότι όλοι όσοι τον αγνόησαν και τον αποκάλεσαν «ανόητο» θα φέρουν το βάρος της τραγωδίας στη συνείδησή τους και θα πρέπει να του ζητήσουν συγγνώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει: «Δεν υπάρχει επιστημονική πρόβλεψη σεισμού».Βασιζόμενος σε συσκευές καταγραφής έκλυσης ραδονίου, ενός ευγενούς ραδιενεργού αερίου, ο Τζουλιάνι, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, υποστηρίζει ότι μπορεί να προβλέψει με πιθανότητα επιτυχίας 80% επερχόμενο σεισμό, 6 έως 24 ώρες νωρίτερα.
Πριν από λίγες εβδομάδες προέβλεψε «κατατροφικό» σεισμό για την περιοχή του Αμπρούτσο, περί τη Λ' Ακουιλα, στις 29 Μαρτίου. Σεισμός έγινε μερικά χιλιόμετρα ΝΑ της Λ' Ακουιλα, στη Σουλμόνα, αλλά ήταν μόνο 4 Ρίχτερ. Ο ερευνητής είχε ανεβάσει την πρόβλεψη στο διαδίκτυο και είχε ενημερώσει τον δήμαρχο, ο οποίος έγινε έξαλλος, γιατί άτομα σε φορτηγάκια γύριζαν την πόλη και ζητούσαν την εκκένωσή της. Μετά το 4άρι, πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Ο Τζουλιάνι κατηγορήθηκε για διασπορά πανικού και εκδόθηκε δικαστική διαταγή εις βάρος του, η οποία τον υποχρέωσε να αποσύρει την ανακοίνωση από το Ιντερνετ. Στις 31 Μαρτίου συγκλήθηκε εκτάκτως η Επιτροπή Αποτίμησης Μεγάλων Κινδύνων μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ότι η σεισμική ακολουθία «είναι απολύτως φυσιολογική σε μια σεισμογενή περιοχή όπως αυτή γύρω από τη Λ'Ακουιλα», που βρισκόταν σε σεισμική έξαρση τους τελευταίους μήνες. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται». Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, έξαλλος, είχε τότε επιτεθεί κατά «των ανόητων που διασκεδάζουν διασπείροντας αβάσιμες φήμες». Χθες, στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Μπερλουσκόνι και οι δύο δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων για τον Τζουλιάνι και επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει επιστημονικά αξιόπιστος τρόπος πρόγνωσης σεισμού.
Ο Τζουλιάνι επανήλθε χθες με συνεντεύξεις του -«αν και ξέρω ότι αύριο μπορεί να είμαι στη φυλακή»- για να πει ότι «είναι ψέμα πως οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν». «Εδώ και τρεις ημέρες βλέπαμε πολύ αυξημένα επίπεδα ραδονίου, που είναι προάγγελοι ισχυρών σεισμών. Ομως δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».
Το διαδίκτυο -σε παρεμβάσεις στα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά πολύ περισσότερο στα blogs και στο facebook- πλημμύρισε από μηνύματα υποστήριξης στον Τζουλιάνι, αλλά και από μομφές κατά των κυβερνώντων για τους χειρισμούς τους. Δεν ήταν όμως μόνο οι πολίτες που αντέδρασαν. Ο Αντόνιο Τζιριτάνο, εκπρόσωπος του ιταλικού συνδικάτου πυροσβεστών, κατήγγειλε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Stampa», ότι ενώ υπήρχαν σημάδια πιθανού σεισμού στην κεντρική χώρα και «κάποιοι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε μια τέτοια πιθανότητα... όλοι εκκώφευσαν». «Στην Ιταλία δεν παρεμβαίνουν ακόμη και όταν τα επείγοντα περιστατικά προαναγγέλλονται», είπε.






Αυτή είναι και η αιτία που προκάλεσε τον χθεσινό πολύνεκρο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, που συγκλόνισε την πόλη Λ' Ακουιλα, στην Κεντρική Ιταλία, επισημαίνει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Στην Ιταλία υπάρχει μία σεισμική ζώνη κατά μήκος των Απεννίνων, με διεύθυνση Β-ΒΔ-Ν-ΝΑ, όπως ακριβώς και η διεύθυνση της χερσονήσου της Ιταλίας. Στη ζώνη αυτή επικρατούν εφελκυστικές δυνάμεις, που «τραβούν» την ανατολική πλευρά της χώρας προς τα ανατολικά και τη δυτική προς τα δυτικά. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στην περιοχή ρήγματα που δίνουν σεισμούς όπως ο χθεσινός, τονίζει. Οι δυνάμεις αυτές, εξηγεί ο Κ. Παπαζάχος, εμφανίστηκαν καθώς με την πάροδο των αιώνων μειώνονται οι συμπιεστικές δυνάμεις, που έχουν αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βουνών και των οροσειρών. Ετσι δεν υπάρχει η δύναμη που «στηρίζει» ένα βουνό, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρέει υπό το ίδιο του το βάρος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται βαρυτική κατάρρευση, ακριβώς γιατί η κατάρρευση προκαλείται από το βάρος του ίδιου του βουνού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: