Moon

Moon

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Προσοχή γιατί εδώ δέρνουν


Μπανανίας εγκώμιον συνέχεια. Στην Κύπρο του 2009 οι δέκα αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορούνταν για τον άγριο ξυλοδαρμό του Μάρκου Παπαγεωργίου και του Γιάννη Νικολάου στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στο σύμπλεγμα των οδών Αρμενίας και Σαπφώς στην Ακρόπολη. Η αθωωτική απόφαση πάρθηκε στις 19 Μαρτίου και πυροδότησε όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις. Η Κυπριακή Αστυνομία που ψάχνει να βρει την ταυτότητα της μετά το φιάσκο της υπόθεσης του Αντώνη Προκοπίου Κίτα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Πολίτες καταδίκασαν την απόφαση του Κακουργιοδικείου η οποία ήταν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε απο πολλούς κυπριακή ζαρτινιέρα ανάλογη με την περίπτωση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στην Θεσαλονίκη.Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το βίντεο που τράβηξε πολίτης δεν έγινε αποδεκτό σαν μαρτυρικό υλικό.Συγγνώμη δηλαδή σε αυτό τον τόπο έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ή να ακούμε για αστυνομία και να θέλουμε να τρέχουμε προς άγνωστη κατεύθυνση.


Τα σχόλια του τύπου....

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε και απάλλαξε σήμερα από κάθε κατηγορία τους δέκα αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν δύο φοιτητές στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στη Λευκωσία.

Την απόφαση του Κακουργιοδικείου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Γιασεμής Γιασεμή.

Η ανάγνωση της απόφασης 158 σελίδων από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου, με επικεφαλής τον κ. Γιασεμή, άρχισε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.30.

Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό ως μαρτυρικό υλικό το βίντεο που κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο απορρίφθηκε ως μαρτυρικό υλικό γιατί «στέρησε το δικαίωμα στους αστυνομικούς της δίκαιης δίκης» αφού η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να ανακρίνει τον παραγωγό της βιντεοταινίας, όπως αποφάνθηκε το Κακουργιοδικείο.

Επίσης η μαρτυρία των ειδικών δεν κρίθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ορθή για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οπτικού υλικού. Οι ειδικοί ανέφεραν οτι ήταν η πρώτη φορά στην οποία προέβεναιν σε κάτι τέτοιο.

Αναφέρεται επίσης ότι ασκήθηκε έμμεση πίεση στους αξιωματικούς της Αστυνομίας για να αναγνωρίσουν από το οπτικό υλικό τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στις Μονάδες τους.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, έφθασε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα του μαρτυρικού υλικού (βίντεο), που δεν έγινε αποδεκτό, στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό μορφή νομικού ερωτήματος.

Το αίτημα του κ. Κληρίδη δεν έκανε αποδεκτό ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να ζητήσει να μάθει το δικαιολογητικό που δεν έγινε αποδεκτό το βίντεο.

Ο κ. Γιασεμή περιορίστηκε να πει ότι απαγγέλει απόφαση, με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να αποχωρήσει από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκεται μόνο ένας από τους παραπονούμενος, ο Γιάννος Νικολάου.
(http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=51624&-V=news&w=)



Kύπρος: Απαλλάχθηκαν αστυνομικοί για κακοποίηση φοιτητών
Από κάθε κατηγορία απάλλαξε τους δέκα αστυνομικούς, που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν δύο φοιτητές, στις 20 Δεκεμβρίου του 2005, στη Λευκωσία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο της πόλης. Την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Γιασεμής Γιασεμή.
Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό, ως μαρτυρικό υλικό, το βίντεο, που κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο δεν ελήφθη υπόψη διότι, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, «στέρησε δικαίωμα στους αστυνομικούς της δίκαιης δίκης», αφού η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να ανακρίνει τον παραγωγό της βιντεοταινίας.
Κατά την ανάγνωση της αποτελούμενης από 158 σελίδες απόφασης, από τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, μπήκε στην αίθουσα του ακροατηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία, προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα του μαρτυρικού υλικού (βίντεο), που δεν έγινε αποδεκτό, στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπό μορφή νομικού ερωτήματος.
Το αίτημα του κ. Κληρίδη δεν έκανε αποδεκτό ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου και ο κ. Κληρίδης ζήτησε την αιτιολογία της απόρριψης του βίντεο. Ο κ. Γιασεμή περιορίστηκε να πει ότι απαγγέλει απόφαση και ο κ. Κληρίδης αποχώρησε από την αίθουσα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η μαρτυρία των ειδικών δεν κρίθηκε ως, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ορθή για τον τρόπο, που χρησιμοποίησαν σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οπτικού υλικού. Οι ειδικοί ανέφεραν, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι ήταν η πρώτη φορά που προέβαιναν σε κάτι τέτοιο.


Αθώοι για την κυπριακή "ζαρντινιέρα

Το Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας αθώωσε και απάλλαξε την Πέμπτη από όλες τις κατηγορίες, δέκα αστυνομικούς οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2005 μετείχαν σε επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού δύο φοιτητών. Το επεισόδιο που συνέβη σε δρόμο της Λευκωσίας είχε κινηματογραφηθεί από περίοικο. Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε αποδεκτό το βίντεο υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα των κατηγορούμενων αστυνομικών σε δίκαιη δίκη επειδή δεν προσήλθε να καταθέσει ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές. Το Δικαστήριο υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί προπηλακίστηκαν από τα ΜΜΕ που πρόβαλαν επανειλημμένως τις σκηνές του ξυλοδαρμού και συνεπώς δεν έγινε σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας. Ως εκ τούτου μετά την εξέλιξη της αυτή και οι δέκα αστυνομικοί που τελούσαν τα τελευταία χρόνια σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, και όπως αναμένεται, με όπλο την απόφαση του Δικαστηρίου θα κινηθούν με αγωγές εναντίον των ΜΜΕ απαιτώντας αποζημιώσεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει την έκπληξη του Νομικού Κόσμου της Κύπρου, που θεωρεί ότι δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη και η απόφαση βρίσκεται σε διάθεση με το περί δικαίου αίσθημα αλλά και με την κοινή λογική. Στο βίντεο που είχε δημοσιοποιηθεί διακρίνονται αστυνομικοί να ξυλοκοπούν τους φοιτητές, Μάρκο Παπαγεωργίου και Γιάννο Ιωάννου, ενώ είναι δεμένοι με χειροπέδες και πεσμένοι στο έδαφος. Ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο εκφράζοντας φόβους για την ζωή του αφού δέχθηκε απειλές. Το βίντεο κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, και δεν έγινε δεκτό ως τεκμήριο.



Έφεση στην Κύπρο κατά της αθώωσης 10 αστυνομικών για κακοποίηση φοιτητών Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ότι η Νομική Υπηρεσία θα εφεσιβάλει την απόφαση του Κακουργιοδικείου για αθώωση των δέκα αστυνομικών, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακοποίησης δύο φοιτητών.
Οι λόγοι της έφεσης θα αφορούν την αυθεντικότητα του βίντεο, την απόρριψη της μαρτυρίας των δύο φοιτητών και των αξιωματικών, που αναγνώρισαν μέσω του βίντεο τους δέκα αστυνομικούς, το θέμα των πιέσεων, που όπως λέχθηκε από το δικαστήριο, ασκήθηκαν από τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη και την καταδίκη των αστυνομικών, η οποία βάσει της απόφασης υπήρξε, λόγω της δημοσιότητας, που δόθηκε στο θέμα.
Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά δήλωσε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σχετική νομοθεσία, που αφορά τον περί αποδείξεως νόμο, χρειάζεται τροποποιήσεις, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται βάσει των πραγματικών γεγονότων και όχι να κωλύεται από νομικές αδυναμίες.
Ο κ. Λουκά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι σεβαστές και οφείλουμε όλοι να τις σεβόμαστε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει εδώ, αφού όπως ανέφερε, υπάρχει και το στάδιο της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης, θέμα, όμως είπε, το οποίο αφορά αποκλειστικά το Γενικό Εισαγγελέα και τους ανακριτές της υπόθεσης.
Την απόφαση του Κακουργιοδικείου θέτει ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο πρόεδρός της, Ιωνάς Νικολάου.
Αφού σημείωσε ότι η κοινή γνώμη δικαιολογημένα νιώθει ότι η δικαιοσύνη δεν εξυπηρετήθηκε, τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της νομοθεσίας και έθεσε προς συζήτηση το δίκαιο της απόδειξης και την επιμέρους εξ ακοής μαρτυρία, καθώς και την αξιολόγηση μαρτυρίας ενώπιον του δικαστηρίου.
Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης για την απόφαση του Κακουργιοδικείου να αθωώσει τους δέκα αστυνομικούς.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως το όλο σκηνικό που εκπέμπει το θέμα της απόφασης και των αντιδράσεων θυμίζει διάλυση των θεσμών και της δικαιοσύνης και αυτό ανησυχεί τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος μέχρι σήμερα ένιωθε ασφάλεια έναντι της δικαιοσύνης.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια Λευκωσίας εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των δύο φοιτητών, αλλά και απλοί πολίτες.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως ''νιώθουμε ευάλωτοι, πονάμε και ντρεπόμαστε για την κατάντια των θεσμών μας''.
Θλίψη Χριστόφια για την υπόθεση αθώωσης των δέκα αστυνομικών
Έκπληξη και θλίψη για την απόφαση του Κακουργιοδικείου, με την οποία αθώωσε τους 10 αστυνομικούς στην υπόθεση του ξυλοδαρμού δύο φοιτητών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του απόψε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιδρά και θεωρεί ότι η απόφαση αποτελεί πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Υπό αυτή την έννοια, είπε, το γεγονός με θλίβει.
Όμως, πρόσθεσε, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι υποχρεωμένος να τονίσω την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του δικαστηρίου και να πω ότι σέβομαι αυτή την ανεξαρτησία.
Διαφωνία με την απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέφρασε ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Σε ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος καλεί την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να λάβουν αμέσως όλα τα νόμιμα και δέοντα μέτρα, ώστε εκείνοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι με βαναυσότητα, όπως αναφέρει, κτυπούσαν τους δύο πολίτες να διωχθούν πειθαρχικά και να υποχρεωθούν σε παραίτηση από το αστυνομικό σώμα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/03/2009_272012
Κρίση θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την απάντησή της με αφορμή την εκτενή αναφορά του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας το οποίο αθώωσε τους 10 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για κακοποίηση των δυο 28χρονων Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου στις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως έδωσε χθες η ίδια η Ηλιάνα Νικολάου, η οποία φέρεται ενοχλημένη από τις εκτενείς αναφορές του Κακουργιοδικείου στο ρόλο που εξασκεί ως θεσμικό όργανο.
Χθες, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ανέφερε στη «Σ» ότι η ανακοίνωση δεν στρέφεται θεσμικά κατά της Δικαιοσύνης, αλλά επικρίνει τις ενέργειες της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, με δήλωσή του ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαΐδης δικαίωσε την Επίτροπο Διοικήσεως.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε τα εξής: «Η Επίτροπος Διοικήσεως δεν υπόκειται ιεραρχικά στη δικαστική εξουσία. Είναι ανεξάρτητος θεσμός με καθοριστικές αρμοδιότητες στην κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εξωδικαστικός θεσμός ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης για τη συνέπειά τους απέναντι στο νόμο και την ανταπόκρισή τους στα δικαιώματα του πολίτη. Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν πάντοτε οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία, και σε καμιά περίπτωση φυσικό πρόσωπο υπό την ιδιότητά της αυτή».Η έρευνα που είχε διενεργηθεί από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στρεφόταν κατά της Αστυνομίας και των ενεργειών ή παραλείψεών της στη διερεύνηση καταγγελιών προσώπων ότι είχαν υποστεί κακοποίηση, ενώ τελούσαν υπό σύλληψη. Σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική σε σχέση με υποθέσεις κακοποίησης πολιτών από την Αστυνομία. Από το Γραφείο της Επιτρόπου έχουν υποβληθεί δεκάδες εκθέσεις για το θέμα αυτό που έχουν επηρεάσει και τη σχετική νομοθεσία.
Στην έκθεση, στα πλαίσια της διαφάνειας που αποτελεί στοιχείο κάθε ενέργειας του Επιτρόπου, γίνεται αναφορά στα πρόσωπα που, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπλέκονταν στη σύλληψη των παραπονουμένων που κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρία για το αντικείμενο της έρευνας, δηλαδή την παραβίαση από την Αστυνομία των κανόνων δικαίου.
Η έκθεση περιορίζεται αυστηρά στη διοικητική της φύση και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε θέματα ποινικής ευθύνης. Καταλήγει η Επίτροπος στη διαπίστωση ότι «υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε όσους αστυνομικούς συμμετείχαν ενεργά στην κακοποίηση των παραπονουμένων, όσο και όσους παρέλειψαν να προστατεύσουν τους παραπονούμενους από τις ενέργειες των συναδέλφων τους, καθώς και σε εκείνους που συγκάλυψαν τα γεγονότα ή παραπλάνησαν τις σχετικές με αυτά έρευνες».
Μέχρι το σημείο αυτό και με τη σημαντική διευκρίνιση της Επιτρόπου ότι «δεν συνιστά δική μου αρμοδιότητα ο καταλογισμός ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έργο αυτό καλείται να επιτελέσει από ποινική πλευρά ο Γενικός Εισαγγελέας και τα όργανα της Δικαιοσύνης και από πειθαρχική πλευρά ο Αρχηγός Αστυνομίας».
Όλα τα συμπεράσματα και εισηγήσεις της Έκθεσης απευθύνονται αποκλειστικά στην Αστυνομία και αφορούν τις αδυναμίες του συστήματος και τον τρόπο αντίδρασής της σε περιπτώσεις παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και εφόσον το σχετικό βίντεο είχε προβληθεί στην Κύπρο και το εξωτερικό κρίθηκε αναγκαία για να καταδειχθεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν και δεν παραμένουν απαθείς, προς καθησυχασμό της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι σε θέματα που προκαλούν την αντίδραση της κοινής γνώμης, ο Επίτροπος έχει δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης.
Ενοχλημένη από τις αναφορές ΔικαστηρίουΗ Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αναφορές του Δικαστηρίου για την έκθεση του Γραφείου της. Όπως και τα σχόλια κατά πόσο η έρευνα του Γραφείου «ολοκληρώθηκε σε μερικές μόνο εβδομάδες» ή κατά πόσο γνώριζε το διορισμό ποινικού ανακριτή κατά τον τρόπο που σημειώνεται στην απόφαση. Όπως είπε, ασφαλώς το γνώριζε και είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα συνέχιζε την έρευνα λόγω του διαφορετικού της αντικειμένου.
Η Επίτροπος Διοικήσεως αποτελεί σύγχρονο θεσμό μια επιπλέον επιλογή στον πολίτη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Έχει σαφώς διακριτό ρόλο από το Δικαστήριο αλλά δεν αποκλείεται σε πολλές περιπτώσεις το αντικείμενο της έρευνας να συμπίπτει, με διαφορετική όμως κατεύθυνση και δικονομικές εγγυήσεις. Η πολλαπλότητα των θεσμών ελέγχου προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύει το νέο πλαίσιο που το ίδιο το κράτος θεσμοθετεί για διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του. Η πραγματικότητα αυτή προσδίδει ενδεχομένως μια διαφορετική διάσταση στην έννοια των επιμέρους αρμοδιοτήτων.Η ανακοίνωση της Επιτρόπου καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η διεύρυνση, κατοχύρωση και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση της εποχής μας. Και όλοι οι θεσμοί που είμαστε επιφορτισμένοι και έχουμε την ευθύνη στο θέμα αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε φαινόμενα όπως αυτά, που δικαίως συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αφού πλήττουν το νομικό και πολιτικό της πολιτισμό, να μην επαναληφθούν στο μέλλον».
Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της δεν στράφηκε κατά της Δικαιοσύνης, αλλά κατά των ενεργειών της Αστυνομίας. Όπως εξήγησε, μια ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο καταλήγει με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως. Εξάλλου, ο δικηγόρος Λουκής Λουκαΐδης δικαίωσε, μιλώντας στη «Σ», απόλυτα την Επίτροπο Διοικήσεως, λέγοντας ότι η δικαστική εξουσία, αλλά και το Γραφείο της Επιτρόπου είναι εντελώς διαφορετικοί θεσμοί και ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλο.
http://www.sigmalive.com/news/local/136799
Δυναμική μορφή προσλαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις από την απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που αθώωσε τους 10 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό των δυο 28χρονων Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου. Χθες, τα ξημερώματα άγνωστοι έριξαν σακούλια με μαύρες μπογές στο κτήριο 2 του Επαρχιακού Δικαστηρίου της πρωτεύουσας με συνέπεια την κινητοποίηση της Αστυνομίας. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ομάδα 100 πολιτών προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της οποίας έκλεισαν το δρόμο για περίπου 10 λεπτά. Η διαμαρτυρία τελικά κατέληξε στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού, όπου οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν. Θα ακολουθήσουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα.Συγκεκριμένα, στη μία χθες τα ξημερώματα ειδικός αστυφύλακας που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εντόπισε ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα να κατευθύνονται προς το χώρο των Δικαστηρίων. Ακολούθως, κλήθηκε στο μέρος περιπολικό με στόχο να προβεί σε έρευνα. Με την άφιξη του περιπολικού τρία - τέσσερα πρόσωπα, που επέβαιναν στα οχήματα και έφεραν προσωπίδες, κατευθύνθηκαν στο κτήριο 2 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.Το πλήρωμα του περιπολικού είδε τα πρόσωπα με τις προσωπίδες να πετούν σακούλια με μπογιές και αμέσως τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους υπόπτους αντιμετώπισαν τη μήνιν των δραστών, αφού ένας από τους αστυνομικούς δέχθηκε στο πρόσωπο σπρέι, ενώ τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αστυνομικών διέφυγαν. Στη συνέχεια, τα μέλη της Αστυνομίας που βρέθηκαν στο χώρο των Δικαστηρίων παρέλαβαν τεκμήρια. Παράλληλα, δυο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.Με βάση μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από την Αστυνομία, ανάμεσα στους δράστες συμπεριλαμβάνονται δυο πρόσωπα ηλικίας 26 και 22 χρονών και τα μέλη της Δύναμης προχώρησαν στη σύλληψη ενός εκ των δυο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το εν λόγω πρόσωπο είναι γνωστό στους κόλπους της Αστυνομίας για τις αντεξουσιαστικές του απόψεις. Παράλληλα, τα μέλη της Αστυνομίας εξασφάλισαν εντάλματα σύλληψης και αναζητούν δυο πρόσωπα. Μιλώντας στη «Σ», ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας Θωμάς Ευθυμίου ανέφερε ότι μετά τη χθεσινή επίθεση με μπογιές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θ' αυξηθούν οι περιπολίες της Αστυνομικής Δύναμης έξω από το χώρο των Δικαστηρίων. Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε, όμως, ότι η άμεση παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο ήταν αυτή που απέτρεψε χειρότερες καταστάσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα ομάδα πολιτών θα βρεθεί έξω από το χώρο Δικαστηρίων για να διαμαρτυρηθεί για δεύτερη συνεχή ημέρα για την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου κρατώντας στα χέρια μπανάνες.Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου, ομάδα 100 πολιτών προέβη σε πορεία διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Μακαρείου και Διγενή Ακρίτα, με αφορμή την αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Εκεί πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση και αφού έκλεισαν για δέκα λεπτά το δρόμο, κατευθύνθηκαν προς τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού και στη συνέχεια αποχώρησαν.Την Παρασκευή η έφεσηΣε μιαν άλλη εξέλιξη, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να καταχωρηθεί η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γενικής Εισαγγελίας κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η έφεση θα βασιστεί στη λανθασμένη εκτίμηση του Κακουργιοδικείου, το οποίο απέρριψε την κασέτα, στην εσφαλμένη αξιολόγηση της μαρτυρίας και στο γεγονός ότι το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε υπόψη του ότι ένας εκ των αθωωθέντων αστυνομικών απολογήθηκε για τη στάση του, ενώ υπήρξε μαρτυρία από τέσσερις εκ των κατηγορουμένων για τη γνησιότητα της κασέτας. Ο Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση Σάββας Μάτσας ανέφερε στη «Σ» ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έκρινε σκόπιμη την κατάθεση του παραγωγού ενώπιον του Δικαστηρίου λόγω του πλούσιου μαρτυρικού υλικού που υπήρχε ενώπιον του Δικαστηρίου.
Κατανοεί, αλλά συστήνει ψυχραιμία ο ΧριστόφιαςΣε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι κατανοεί τα αισθήματα των δυο φοιτητών και των συγγενών τους στην υπόθεση ξυλοδαρμού τους από δέκα αστυνομικούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το διαχωρισμό των εξουσιών του κράτους». Κληθείς στο περιθώριο του συνεδρίου του Κινήματος των Οικολόγων να σχολιάσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις του κόσμου για την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ό,τι είχα να πω το είπα. Δεν είναι απλή η θέση μου όσο και εάν έχω εξωτερικεύσει τα συναισθήματά μου». Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, «θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε ένα δομημένο κράτος με τις εξουσίες να είναι διαχωρισμένες και πρέπει να σεβαστούμε το διαχωρισμό των εξουσιών. Από την άλλη, κατανοώ και τα αισθήματα των κακοποιηθέντων, των συγγενών τους, αλλά και του κόσμου».Κληθείς να σχολιάσει τις ζημιές που έγιναν χθες στο Δικαστήριο Λευκωσίας αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου στην απόφαση του Κακουργιοδικείου στο θέμα της κακοποίησης δύο φοιτητών από δέκα αστυνομικούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι «είναι γεγονός πως η απόφαση του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και όχι αδικαιολόγητα, γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του κυπριακού λαού και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Όμως», συνέχισε, «χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του ασχολήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και τα όσα επακολούθησαν της απόφασης. Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύει ότι δηλώσεις και αντεγκλήσεις σε σχέση με την απόφαση του Κακουργιοδικείου μόνο ζημιά προκαλούν στη Δικαιοσύνη και δεν εισφέρουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να μετατρέψουμε το χώρο των Δικαστηρίων σε τόπο οχλαγωγίας και διαμαρτυριών σε μια δημοκρατική χώρα».

http://www.sigmalive.com/news/local/136380

Δεν υπάρχουν σχόλια: