Moon

Moon

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κάποιος να μαζέψει τα σπασμένα....

Η ιστορία με την αναθεώρηση της ιστορίας συνεχίζεται προκαλώντας τριγμούς στην συγκυβέρνηση. Την περασμένη Κυριακή ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά μίλησε για το κυπριακό. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Παιδείας Αντρέα Δημητρίου.

Αναφορικά με το ερώτημα του Υπουργού Παιδείας, κατά πόσον οι τοποθετήσεις του κ. Βαρνάβα απηχούν και τις απόψεις της ΕΔΕΚ, ο Γ. Ομήρου είπε πως «ασφαλώς οι δηλώσεις των βουλευτών του Κινήματος απηχούν τις απόψεις του Κινήματος. Διαφορετικά, τι είδους βουλευτές είναι», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως «ο κάθε βουλευτής έχει το δικό του τόνο και το δικό του χρωματισμό σε μια τοποθέτηση. Δεν είμαστε της λογικής της απόλυτης ομοιομορφίας».Αλλά, η αντιπαράθεση της ΕΔΕΚ με τον Αντρέα Δημητρίου επεκτάθηκε και στον επιμνημόσυνο λόγο του Επιτίμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς συγκεκριμένες αναφορές της ομιλίας του ιστορικού ηγέτη του Κινήματος προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Παιδείας.«Υπήρξαν κάποιες ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σε ό,τι αφορά τον επιμνημόσυνο λόγο του Επιτίμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Μαχαιρά. Φαίνεται ότι ο Υπουργός δεν γνώριζε επακριβώς το τι ελέχθη σ’ αυτό τον επιμνημόσυνο λόγο. Έθιξε μιαν αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από ορισμένους για τα γεγονότα του ‘63 - ‘64 διά στόματος του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θαν, ότι επρόκειτο πράγματι περί μιας προσπάθειας της Τουρκίας να καταστρέψει το νεοσύστατο τότε κυπριακό κράτος. Συνεπώς, προς τι η αντίδραση του Υπουργού; Υπάρχει διαφωνία επί αυτού του θέματος;», σημείωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε παραινέσεις ή υποδείξεις προς το πρόσωπο του κ. Λυσσαρίδη. Είναι μια φυσιογνωμία πανελλήνια και παγκόσμιας εμβέλειας και η ιστορική του διαδρομή καταδεικνύει ότι έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού μας. Άρα λοιπόν», συνέχισε, «οι υποδείξεις είναι και αχρείαστες και άτοπες». Ο κ. Ομήρου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η ΕΔΕΚ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να σέβεται τον πολιτισμό, την ιστορία, τις εθνικές και τις πολιτιστικές μας ρίζες».
Οξείες αιχμές ΛυσσαρίδηΕπί του θέματος τοποθετήθηκε χθες, με γραπτή δήλωσή του, και ο ίδιος ο Βάσος Λυσσαρίδης, απαντώντας στα εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας σχόλια.«Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως ο εξοχότατος Υπουργός συγκαταλέγει τον εαυτό του» στους «νεοφιλόσοφους του πολιτικού μαζοχισμού», «που με ακαδημαϊκή ψευδοακεραιότητα του παραλόγου επιρρίπτουν την ευθύνη και στη δική μας πλευρά για τις καλούμενες δικοινοτικές ταραχές».Ο κ. Λυσσαρίδης διευκρινίζει, επίσης, πως δεν στόχευε ούτε στοχεύει να εμπλακεί σε διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, ιδιαίτερα «αναφορικά με το δικό του και το δικό μας παρελθόν και τις τοποθετήσεις μας στις κρίσιμες ώρες της κυπριακής ιστορίας». Πρόσθεσε, δε, με νόημα, πως «είναι γεγονός ότι σε δίσεκτα χρόνια ίσως βρεθήκαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα, για να επισημάνει πως «πίστευα πάντα πως οι άνθρωποι αλλάζουν και ήμουν πάντα πρόθυμος να αναγνωρίσω την αλλαγή όταν υπάρχει».Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στο Μαχαιρά, ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνει πως αναφέρθηκε στα γεγονότα των καλουμένων δικοινοτικών ταραχών, τις οποίες ο τότε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ου Θαν χαρακτήρισε ως μη δικοινοτικές, αλλά υλοποίηση των πάγιων στόχων της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός προγεφυρώματος, σημειώνονταςπως, μετά την ομολογία του Υπουργού Παιδείας, εγείρεται «το τρομερό ερώτημα, εάν αυτή είναι η επίσημη πολιτική». «Ελπίζω πως όχι», πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, σημειώνοντας πως αναμένει γι’ αυτό το θέμα την απάντηση της Κυβέρνησης.

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129959)

Και όλα αυτά εν μέσω των διαρροών των εγγράφων της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.Τα έγγραφα διέρρευσαν στα ΜΜΕ και προβλήθηκαν και απο τα τουρκικά ΜΜΕ γεγονός που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης.
Το έγγραφο έκτασης 35 σελίδων, με το οποίο ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωνε με κάθε λεπτομέρεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα στις απευθείας συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις θέσεις των δύο πλευρών στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης/Κατανομής Εξουσιών, διέρρευσε αυτούσιο στην εφημερίδα «Σημερινή», που προχώρησε σε άμεση δημοσιοποίησή του.
Εγκυρες πληροφορίες φέρουν τον κ. Χριστόφια να είναι έξω φρενών με τη διαρροή. Αλλωστε και ο ίδιος δήλωσε δημόσια ενοχλημένος «τα μάλα» για την ανευθυνότητα του συγκεκριμένου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου που διέρρευσε το έγγραφο.
Πηγές του Προεδρικού αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξαναμοιράσει έγγραφα στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε γενική αναδόμηση του Σώματος. Πάντως, από την ανάγνωση του εγγράφου επιβεβαιώνονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε κεφαλαιώδη ζητήματα.
Στο κρίσιμο υποκεφάλαιο της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης, ενώ στην ενότητα Σχέση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με τις πολιτείες, όπου επίσης είναι χαώδες το χάσμα, καταγράφονται μόλις τρία σημεία σύγκλισης και έξι σημεία διαφωνίας.
Με βάση το έγγραφο, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει στην ουσία λύση συνομοσπονδίας επί τη βάσει δύο ισχυρών κυρίαρχων κρατών με μια ασθενή κεντρική κυβέρνηση, αποψιλωμένη από θεμελιώδεις εξουσίες. Επιπρόσθετα, φαίνεται να επιδιώκει να διασφαλίσει τη δυνατότητα παρέμβασης των συνιστώντων κρατιδίων στις λειτουργίες της κεντρικής κυβέρνησης.
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2558787)

Η διαρροή έγγραφων από την τελευταία συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου, έχει ενοχλήσει έντονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπως ανέφερε ο ίδιος, αναχωρώντας το πρωί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής.
Ερωτηθείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέπεμψε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, η οποία όπως είπε, είναι και δήλωση του ιδίου του Προέδρου. «κατ’ αρχήν ήταν και δική μου δήλωση», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα τις οποίες σκέψεις του. «Ασφαλώς με έχει ενοχλήσει πολύ, διότι είναι θέμα υπευθυνότητας κατά την άποψη μου», δήλωσε. «Επιφυλάσσομαι να συζητήσω αυτό το θέμα με τα μέλη του Εθνικού συμβουλίου, έχοντας πολύ έντονες ευαισθησίες επί του θέματος».

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129323)
Θλίψη, απογοήτευση αλλά και τον έντονο προβληματισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης για την διαρροή εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέφρασε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Εκφράζουμε τη θλίψη, την απογοήτευση αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας, γιατί έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου όχι απλώς διέρρευσαν αλλά παραδόθηκαν αυτούσια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό συνιστά ανεύθυνη και απαράδεκτη συμπεριφορά από μέλος ή μέλη του Εθνικούς Συμβουλίου, που παραβιάζει ξεκάθαρη δέσμευση που έχει αναληφθεί από όλους για εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η δέσμευση για εχεμύθεια είχε ανανεωθεί με ένα ξεκάθαρο τρόπο σε πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τέτοιες συμπεριφορές ναρκοθετούν τη λειτουργία και το ρόλο του ιδίου του Εθνικού Συμβουλίου».
«Πολύ περισσότερο, όμως», σημείωσε «ναρκοθετούν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
«Λύση», διευκρίνισε ο κ. Στεφάνου, «που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129163)

Δεν υπάρχουν σχόλια: