Moon

Moon

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κύπρο

Ψες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου την παράσταση "Ο ποπολάρος" του Γρηγόριου Ξενόπουλο απο το θεατρικό εργαστήρι της Πίτσας Αντωνιάδου, στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο «Ποπολάρος» είναι ένα κοινωνικό-ερωτικό έργο εποχής. Το θέμα του είναι οι κοινωνικές τάξεις του τέλους του 19ου αιώνα και της αρχής του 20ού. Τάξεις που καθορίζουν τους «πάνω» και τους «κάτω» και οι δυνατοί μεσότοιχοι που ήταν χτισμένοι και τους χώρισαν. Και το ερώτημα που θέτει ο Ξενόπουλος είναι: μια μεγάλη αγάπη δύο νέων ανθρώπων μπορεί να γκρεμίσει τους τοίχους της κοινωνίας; Ναι, φαίνεται ότι μπορεί. Η δική μας παράσταση, αναφέρει η Πίτσα Αντωνιάδου, ο δικός μας «Ποπολάρος» επενδυμένη με μουσική της αρχής του 20ου αιώνα με κοστούμια και σκηνικά εποχής, μας ταξιδεύει ρομαντικά σε παλιές όμορφες εποχές, τότε που η τεχνολογία δεν είχε αγγίξει και αναμιχθεί στα ανθρώπινα συναισθήματα και στον τρόπο ζωής. Δύο ώρες φυγής.

(http://www.philenews.com/main/main.asp?gid=506&id=558241&issuenum=17467)

Η προσπάθεια πραγματικά ήταν αξιόλογη και αξίζουν συγχαρητήρια στην συγκεκριμένη θεατρική ομάδα.

Ο ΘΟΚ αναφέρει στην ιστοσελίδα του για το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κύπρο αναφέρει τα εξής : O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, την πιο αγνή ίσως μορφή ένδειξης αγάπης για το θέατρο. Η απόφαση κάθε Ομίλου για δραστηριοποίηση στον τομέα του Θεάτρου αγκαλιάζεται πάντα με θέρμη γιατί οδηγεί σε νέους δρόμους αναζήτησης της δημιουργικότητας και υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις και παραστάσεις.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες σε σχήματα που αποδεδειγμένα έχουν δραστηριοποιηθεί στο χώρο του Ερασιτεχνικού Θεάτρου:
α) Εγγραφή στο μητρώο ερασιτεχνικών σχημάτων του ΘΟΚ και κατά καιρούς αποστολή πληροφοριών για ό,τι αφορά το ερασιτεχνικό θέατρο.
β).Αποστολή διμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου και μικρού αριθμού προσκλήσεων για τις παραστάσεις του ΘΟΚγ. Διοργάνωση κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, του Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος ερασιτεχνικά σχήματα απ’ όλη την Κύπρο με παραστάσεις που δίνονται σε χώρο της επιλογής τους.
γ)Μέσα από το Παγκύπριο Φεστιβάλ επιλέγεται η καλύτερη παράσταση, η οποία και εκπροσωπεί την Κύπρο στη «Συνάντηση» Ερασιτεχνικών Σχημάτων Αιγαίου που διεξάγεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, σ’ ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί. Κάθε σχήμα που λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ παίρνει συμβολική επιχορήγηση ύψους £600.
δ. Παροχή πληροφοριών για θέματα που μπορεί να αφορούν τα μέλη των σχημάτων σε σχέση με το ανέβασμα των θεατρικών παραστάσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων
ε) Βοήθεια στην εξεύρεση θεατρικών κειμένωνστ. Παροχή συμβουλών στο ανέβασμα συγκεκριμένης παράστασης, για τις οποίες τα σχήματα μπορούν να αποτείνονται στον κ. Τάκη Χριστοφάκη, σκηνοθέτη/ηθοποιό, ο οποίος εργοδοτείται από τον Οργανισμό ακριβώς για παροχή συμβουλών και βοήθειας σε ερασιτεχνικά σχήματα και Ομίλους σχολείων.
ζ. Στοιχεία επικοινωνίας άλλων ερασιτεχνικών σχημάτων με έδρα την Κύπρο και την Ελλάδα για ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριώνη.
στ)Κατά καιρούς διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων,
(http://thoc.org.cy/gr/theatre/development/amateur_theatre.htm)


(Αφιερωμένο στον Ευγένιο)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: