Moon

Moon

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Βλήματα παντού




Εκπαιδευτικό βλήμα όλμου, 81 χιλιωστών έπεσε το πρωί σε σπίτι στον Αγιο Δομέτιο, θέτωντας σε συναγερμό τις Αρχές Ασφαλείας. Προκλήθηκαν ζημιές στη στέγη του σπιτιού. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, σε μικρή απόσταση από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, απουσίαζε από το σπίτι της. Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργήθηκαν από εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και εκπροσώπων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, το βλήμα που προσέκρουσε στην οροφή της οικίας προέρχεται από τα κατεχόμενα. Η Εθνική Φρουρά προέβη σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία και διερευνούν το όλο ζήτημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, πρόκειται για βλήμα ασκήσεων όλμου 81 χιλ. τουρκικής προέλευσης, τύπο βλήματος τον οποίο δεν διαθέτει η Εθνική Φρουρά. Το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι το βλήμα προσέκρουσε στην οροφή οικίας που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας αρ. 81, στις ελεύθερες περιοχές του Δήμου Αγίου Δομετίου, περίπου στις 10:40 το πρωί. Από την πρόσκρουση, δεν υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός πέραν από περιορισμένες υλικές ζημιές. Το Υπουργείο Αμυνας διευκρινίζει πως από την οπή που διανοίχθηκε στην ταράτσα του κτιρίου καταδεικνύεται η κατεύθυνση της τροχιάς του βλήματος και προσθέτει πως απ' όλα τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύεται ότι το βλήμα προήλθε από την κατεχόμενη περιοχή.Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου, Ανδρέας Χατζηλοΐζου, δήλωσε ότι θα ζητηθεί ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα, λόγω του ότι η περιοχή γειτνιάζει με τα κατεχόμενα.Ο Δήμαρχος είπε ότι ο κόσμος είναι πανικοβλημένος γιατί κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Είπε επίσης ότι το βλήμα έπεσε κοντά σε σχολείο.



Άσκηση των κατοχικών δυνάμεων σήκωσε χθες το πρωί στο πόδι τον Άγιο Δομέτιο
Βλήμα όλμου, τρύπα στην ασφάλεια
Κακός υπολογισμός, έστειλε το βλήμα του όλμου 81 χιλιοστών στις ελεύθερες περιοχές χτυπώντας σπίτι στον Άγιο Δομέτιο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απολογήθηκε για το συμβάν ενώ το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη χθεσινή τους συνάντηση

Μικρό το κακό, αλλά μεγάλος ο κίνδυνος. Το εκπαιδευτικό βλήμα όλμου 81 χιλιοστών, που χτύπησε στέγη σπιτιού στην οδό Δημοκρατίας στον Άγιο Δομέτιο, θα μπορούσε να ήταν πραγματικό... Τότε δεν θα μιλούσαμε απλώς για ατύχημα αλλά για τραγωδία, αφού το βλήμα έπεσε σε σπίτι που βρίσκεται σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αγίου Δομετίου.
Χθες γύρω στις 10 και 20 το πρωί οι κάτοικοι του Αγίου Δομετίου άκουσαν ένα σφύριγμα στον αέρα χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν από πού ακριβώς προερχόταν και για τι ακριβώς επρόκειτο. Ωστόσο, η έκρηξη που ακολούθησε προκάλεσε πανικό και αναστάτωση. Το εκπαιδευτικό βλήμα των 81 χιλιοστών είχε εκρηκτική ύλη σε μικρή ποσότητα και μικρής ισχύος, η οποία προκαλεί κρότο αλλά όχι ζημιές, ενώ δημιουργεί και καπνό.
Οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν έντρομοι στο δρόμο προσπαθώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Όταν αντιλήφθηκαν τις ζημιές στην στέγη του σπιτιού κάλεσαν αμέσως την Αστυνομία. Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε συναγερμό και στο μέρος έφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμή, αποτελούμενη από μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας, μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ξεκίνησαν έρευνες. Στις έρευνες μετείχαν και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επί τόπου βρέθηκε ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας, Ανδρέας Νικολαϊδης, ο αστυνομικός διευθυντής Κύπρος Μιχαηλίδης, ο υπεύθυνος του ΥΠΕΓΕ, Ν. Κερίμης και ο υπεύθυνος του ΤΑΕ, Θ. Ευθυμίου.
Όπως διαπιστώθηκε, το βλήμα προσέκρουσε στην οροφή του σπιτιού και κατέληξε στο υπνοδωμάτιο της ιδιοκτήτριας Δόξας Λάμπρου, η οποία ευτυχώς εκείνη την ώρα απουσίαζε στην εργασία της. Ειδοποιήθηκε λίγο αργότερα από την Αστυνομία και φανερά σοκαρισμένη διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο σπίτι. Ο δήμαρχος του Αγίου Δομετίου, Ανδρέας Χατζηλοΐζου, ο οποίος επισκέφθηκε την οικία της κ. Λάμπρου ανέφερε ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεγάλη τραγωδία αν το βλήμα έπεφτε στο σχολείο του Αγίου Δομετίου που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, και την ώρα εκείνη έσφυζε από παιδιά. Δεν είναι, τόνισε, η πρώτη φορά που τέθηκαν στην Κυβέρνηση και στα Ηνωμένα Έθνη οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των κατοίκων για την ασφάλεια της περιοχής. Το συμβάν είναι το πρώτο αυτής της μορφής, που συνέβη από το 1974, αν και στο παρελθόν σημειώθηκαν επεισόδια με ρίψεις πυροβολισμών και αντικειμένων από τα κατεχόμενα.Έκαναν άσκησηΑπό τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς διαπιστώθηκε ότι το βλήμα που έπληξε την οροφή του σπιτιού της κ Λάμπρου ήταν όντως εκπαιδευτικό βλήμα, όλμου 81 χιλιοστών, τουρκικής προέλευσης και προήλθε από τα κατεχόμενα.
Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα από τις εξής ενδείξεις:
Η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει το συγκεκριμένο τύπο βλήματος
Η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει πεδίο βολής στην περιοχή, και
Η γωνία πτώσεως του βλήματος κατέδειξε ότι το βλήμα προήλθε από βόρεια κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, το βλήμα φαίνεται να προήλθε από τα κατεχόμενα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση των κατοχικών ενόπλων δυνάμεων, πίσω από το ύψωμα της Σχολής Γρηγορίου. Το βεληνεκές του βλήματος μπορεί να φτάσει μέχρι και 4-5 χιλιόμετρα όμως αυτό εξαρτάται από την προωθητική του γόμωση.
Το βλήμα παραλήφθηκε από τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας και μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Αρχηγείου για περαιτέρω έρευνες.
Τα εκπαιδευτικά βλήματα έχουν την συμπεριφορά κανονικού βλήματος αλλά δεν περιέχουν εκρηκτική ύλη, η οποία χρησιμεύει ώστε το βλήμα να εκραγεί και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και θανάτους στις περιπτώσεις πολεμικών συρράξεων. Ο κρότος και ο καπνός, που βγάζει είναι υποβοηθητικά στοιχεία για να αντιλαμβάνονται οι ασκούμενοι το σημείο πρόσκρουσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να υπήρξε κακός υπολογισμός και έτσι το βλήμα πέρασε στις ελεύθερες περιοχές.Μόνιμος κίνδυνοςΤο χθεσινό συμβάν πέραν της αναστάτωσης που δημιούργησε προβλημάτισε σοβαρά τις αρχές ασφαλείας για την επικινδυνότητα της λειτουργίας πεδίου βολής των κατοχικών στρατευμάτων σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή. Έγιναν διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το βλήμα ξέφυγε από την πορεία του και από τα κατεχόμενα χτύπησε στόχο στις ελεύθερες περιοχές.Το βλήμα προκάλεσε ζημιές, όχι όμως ιδιαίτερα μεγάλες, στο σπίτι που έπεσε, ενώ για όσο χρόνο διεξάγονταν οι έρευνες, ο δρόμος που οδηγεί στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου είχε αποκλειστεί.
Ατυχές περιστατικόΑπολογία ΤαλάτΛύπη εξέφρασε ο Ταλάτ για το συμβάν, και μάλιστα ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να διαβιβάσει τις απολογίες του στους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ. Όπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας «τέτοια συμβάντα δημιουργούν ένταση που πρέπει να αποφεύγεται». Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα του κατοχικού στρατού επί του οποίου δεν έχει δικαιοδοσία ο Ταλάτ.
Επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν μας φτάνουν τα βλήματα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας τώρα άρχισαν να πέφτουν στις στέγες των σπιτιών της πράσινης γραμμής βλήματα απο τα κατεχόμενα..Αν είναι δυνατό. Σε περίοδο συνομιλιών βλήματα να σφυρίζουν πάνω απο τα κεφάλια μας απειλώντας ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε πλέον. Οι κατοχικές δυνάμεις έκαναν άσκηση και υπέπεσαν σε λάθος υπολογισμούς με αποτέλεσμα το βλήμα να καταλήξει στην στέγη του σπιτιού στον Άγιο Δομέτιο..Ευτυχώς οι ένοικοι απουσιάζαν...Αν το βλήμα έπεφτε ας πούμε στον δρόμο, σε αυτοκίνητο ή ακόμα και στην αυλή παρακείμενου σχολείου τι θα γινόταν...Και οκ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε το θέμα στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον δεύτερο να απολογείται...Το σπίτι ποιός θα το επιδιορθώσει... Φαντάζομαι οι ένοικοι....Βλήματα παντού λοιπόν και ο θεός να μας φυλάει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: