Moon

Moon

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Το βαπόρι απ' την Περσία


Είναι απορίας άξιον τι άλλο θα ακούσουμε πλέον σε αυτό τον τόπο. Απο την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου και αφού ακόμα δεν κόπασε ο σάλος απο την ομολογία Ολγκάτς ακούμε για το πλοίο απο την Περσία. Το ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία πλοίο "Monchegorsk", αγκυροβόλησε ανοικτά του παλαιού λιμανιού Λεμεσού και πιστεύεται ότι περιέχει επικίνδυνο υλικό, το οποίο θα κατέληγε από το Ιράν στη Συρία και απ' εκεί στα χέρια ανταρτών της Χεζμπολάχ ή της Χαμάς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκθεση με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο MONCHEGORSK, αναφέρει αποψινή ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε δύο επιθεωρήσεις του φορτίου του πλοίου στις 29 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.
Το ρωσικών συμφερόντων, υπό κυπριακή σημαία, πλοίο εξακολουθεί να παραμένει αγκυροβολημένο στο Λιμάνι Λεμεσού, μετά τους ισχυρισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ ότι μεταφέρει οπλισμό στην Χαμάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση είναι εξασέλιδη.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να καταφέρει η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ να λάβει απόφαση για να μην υποχρεωθεί η Λευκωσία να πάρει την τελική απόφαση για το φορτίο του πλοίου.
Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν η Επιτροπή Κυρώσεων και το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχουν σε μια ερμηνεία των τριών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή όπλων από το Ιράν.
Παράδωση εγγράφων εμπειρογνομόνων
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, παρέδωσε σήμερα φάκελο στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν.
Στο φάκελο περιέχονται έγγραφα εμπειρογνώμονων, καθώς και τα αποτελέσματα των δυο ελέγχων, που έγιναν σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία, μετά τις πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομα στρατιωτικό υλικό.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή μέσα στις επόμενες πέντε μέρες και σύμφωνα με τη διαδικασία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση, τότε θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Λεμεσού από τις 30 Ιανουαρίου και είχε ξεκινήσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Μετά την έξοδό του από τη διώρυγα του Σουέζ, οδηγήθηκε στη Λεμεσό από αμερικανικό πολεμικό σκάφος.
Τα ακούσαμε όλα πλέον σε αυτό τον τόπο. Μήπως είναι καιρός και εμείς να αρχίσουμε να πετάμε προς πάσα κατεύθυνση παπούτσια μήπως και συντονιστούν ορισμένοι επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: