Moon

Moon

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αγροτικό Ποδόσφαιρο

Το αγροτικό ποδόσφαιρο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το αγροτικό ποδόσφαιρο κάποτε ήταν το φυτώριο, που έβγαζε τα μεγάλα ταλέντα. Από εκεί ξεπετάγονταν οι μεγάλοι άσοι. Από την ΕΠΟΠΛ, την ΠΟΕΛ, την ΠΑΑΟΚ, την ΠΟΑΣΠ, την ΑΠΟΕΣΠ και άλλες ιστορικές αγροτικές ομοσπονδίες.

Όλες αυτές οι ομοσπονδίες στεγάζονται κάτω απο την αιγίδα της ΣΥΝΟΠΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΣΤΟΚ).


Αριθμός Μελών της Ομοσπονδίας
Έχει 12 Ομοσπονδίες μέλη και 261 ενεργά σωματεία
Ομοσπονδία
Ενεργά Σωματεία
ΑΟΚΝΕΛ 25
ΑΠΟΕΣΠ 7
ΕΠΕΛ 20
ΕΠΟΛ 38
ΕΠΟΠΛ 39
ΟΠΝ ΣΕΚ 15
ΠΑΑΟΚ 33
ΠΑΟ 8
ΠΟΑΛ 10
ΠΟΑΣΠ 12
ΠΟΕΛ 41
ΠΟΕΠΑ 14

(http://online.netinfo.com.cy/koa_flat/federations_40.shtm)

1. Η καλλιέργεια γενικά και η διάδοση στην κοινωνία του φιλάθλου πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, και ειδικότερα η εξάπλωση του αθλήματος του Ποδοσφαίρου.
2. Η ηθική και πνευματική εξύψωση των αθλητών και η ανάπτυξη του πνεύματος της ευγενικής άμιλλας και της φιλίας μεταξύ τους.
3. Η οργάνωση, εποπτεία και εκπροσώπηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου που δεν υπάγεται άμεσα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ''ΚΟΠ''.
4. Η οργάνωση και τέλεση πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, όπως προνοείται στο παρόν καταστατικό ή στους οικείους κανονισμούς.
5. Η δια μέσου της Συνομοσπονδίας ένταξη ομάδων στη δύναμη της ΚΟΠ.
6. Η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ομοσπονδιών - Μελών της Συνομοσπονδίας.
7. Η διαφύλαξη των συμφερόντων των Ομοσπονδιών - Μελών της Συνομοσπονδίας.
8. Η καταπολέμηση της κομματικοποίησης στον αθλητισμό και πιο ειδικά στο ποδόσφαιρο της Κύπρου.

Η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΠΟΠΛ), ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1960, για να δραστηριοποιήσει τη νεολαία της αρτισύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, αλλά και για να κρατήσει ψηλό το Εθνικό φρόνημα των Ελλήνων Κυπρίων, όπως αυτό σφυρηλατήθηκε στον 4ετή απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
Τα σωματεία που αποφάσισαν να συνασπισθούν σε Ομοσπονδία κατόπιν πρότασης του εκπροσώπου της Εθνικής Ένωσης Όλυμπος Αγλαντζιάς Νίκου Γρηγορίου ήταν:
- Εθνική Ένωσης Όλυμπος Αγλαντζιάς - Αχιλλέας Καιμακλίου - Πανεθνικός Αγίου Δομετίου - Ελευθέρια Παλλουριώτισσας - Ηρακλής Γερολάκκου - Ολυμπιάδα Νεάπολης - Χαλκάνωρας Ιδαλίου -΄ΕΘΑ Έγκωμης - Κεραυνός Στροβόλου
(http://www.epopl.com/istoriaepopl.html)

Οι υπόλοιπες ομοσπονδίες είναι Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Επαρχίας Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), Ποδοσφαιρική Αθλητική Αγροτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΠΑΑΟΚ), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγροτικών Σωματείων Πάφου (ΠΟΑΣΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: