Moon

Moon

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αμερικανικές εκλογές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές και ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία να δει τι μέλλει γενέσθαι.
Με την πιο ακριβή πολιτική διαφήμιση στην αμερικανική ιστορία «χτυπά» ο Ομπάμα.
Με την πιο ακριβή, μεμονωμένη, πολιτική διαφήμιση στην αμερικανική ιστορία «χτυπά» το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στον τηλεοπτικό «αέρα» έναντι του Τζον Μακέιν.
Η πολιτική διαφήμιση, η οποία κοστίζει κατά πληροφορίες 6 εκατομμύρια δολάρια, είναι διάρκειας 30 λεπτών και θα μεταδοθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα CBS, NBC και Fox.
Είναι η πρώτη φορά από το 1992 -όταν ο ανεξάρτητος Ρος Πέροτ αγόρασε μία σειρά 30λεπτών σποτ- που ένας υποψήφιος πρόεδρος στις ΗΠΑ επιλέγει να χρησιμοποιήσει αυτό τη μορφή πολιτικής διαφήμισης.
Αυτού του τύπου η πολιτική διαφήμιση δεν χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες εξαιτίας του τεράστιου κόστους.
Η 30λεπτη διαφήμιση έρχεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του Μπαράκ Ομπάμα στον τηλεοπτικό αέρα, τονίζει το BBC. «Με τους όρους των μίντια πρόκειται για νίκη κατά κράτος» αναφέρει ο Έβαν Τρέισι της Campaign Media Analysis Group.
Το ρεκόρ στη χρηματοδότηση της πολιτικής εκστρατείας του Ομπάμα -έχει συγκεντρώσει σχεδόν 660 εκατ. δολάρια, διπλάσιο ποσό από αυτό του Μακέιν- χρησιμοποιείται τώρα για να... «πλημμυρίσουν» με πολιτική διαφήμιση πολιτείες-κλειδιά στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου.
Το συνολικό ποσό που διέθεσε στη διαφήμιση μόνο για τον μήνα Οκτώβριο ενδέχεται να φθάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της εκστρατείας του Τζον Μακέιν, ο οποίος περιορίστηκε στα 84 εκατ. δολάρια γιατί διάλεξε την επιλογή της κρατικής χρηματοδότησης.
(http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952170&lngDtrID=245)

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια :"Ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα (Barack Hussein Obama) είναι Αφροαμερικανός πολιτικός, γερουσιαστής του Ιλινόις και ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Η κυριότερη αντίπαλός του στην κούρσα για το χρίσμα ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Ο Ομπάμα προηγήθηκε σε αριθμό εκλεκτόρων στις προκριματικές εκλογές του 2008, και έλαβε το χρίσμα στην Εθνική Συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών, στις 27 Αυγούστου του 2008.Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας τα πέρασε στη Χονολουλού, ενώ από τα 6 του ως και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του. Απόφοιτος του Κολεγίου της Κολούμπια και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1997 ως το 2004 υπηρέτησε στη Γερουσία του Ιλινόις. Η προσπάθειά του να εκλεγεί βουλευτής το 2000 απέτυχε και τρία χρόνια μετά ανακοίνωσε ότι θα διεκδικούσε το αξίωμα του γερουσιαστή.
Την επόμενη χρονιά, ενώ ήταν ήδη βουλευτής του Ιλινόις, απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2004. Το Νοέμβριο του 2004 εξελέγη μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ με 70% των ψήφων. Ως μέλος της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την 109η συνεδρίαση του Κογκρέσου, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στα συμβατικά όπλα και πραγματοποίησε επίσημα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κατά το επόμενο (110ο) Κογκρέσο, ο Ομπάμα προώθησε νομοθεσία για τα λόμπι στις ΗΠΑ και την εκλογική απάτη, όπως επίσης για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εναντίον της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008. Έχει δώσει έμφαση στο να τερματίσει τον Πόλεμο στο Ιράκ ενώ παράλληλα να διατηρηθεί η ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Αμερικής, όπως επίσης να φροντίσει για την ανεξάρτητη ενέργεια και την καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παντρεύτηκε το 1992 και έχει 2 κόρες. Είναι συγγραφέας δύο ευπώλητων βιβλίων. Το ένα από αυτά είναι απομνημονεύματα της παιδικής του ηλικίας και τιτλοφορείται Dreams from My Father και το άλλο λέγεται The Audacity of Hope, στο οποίο παραθέτει την προσωπική του άποψη για την αμερικανική πολιτική σκηνή.
(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA_%CE%9F%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1)

Ο Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μπαράκ Ομπάμα
Ουάσιγκτον: Σταθερό προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη. Ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν με 49% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, έχοντας αυξήσει κατά μία μονάδα το προβάδισμά του από την Τρίτη. Η έρευνα έχει ποσοστό σφάλματος ±2,9%. «Οι καθημερινοί αριθμοί παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι από χθες, με μόνο μια μικρή βελτίωση για τον Ομπάμα» σχολίασε ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι. «Η κούρσα έχει 'παγώσει' προς το παρόν» εκτίμησε. Ο γερουσιαστής του Ιλινόι διατηρεί σημαντικό προβάδισμα μεταξύ αρκετών κρίσιμων ομάδων ψηφοφόρων: 15% μεταξύ των ανεξάρτητων, 10% μεταξύ των γυναικών, 8% μεταξύ των καθολικών και 5% μεταξύ των πολιτών άνω των 65 ετών. Ομπάμα και Μακέιν είναι ισόπαλοι μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, ενώ υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων πήρε ένα μικρό προβάδισμα, 2%, μεταξύ των εργατών του μπλε κολάρου. «Ο Ομπάμα μένει σταθερός» σημείωσε ο Ζόγκμπι, σημειώνοντας πως διατηρεί το προβάδισμα, από 2 έως 12 μονάδες, καθημερινά από την αρχή της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, προ τριών εβδομάδων. Ο Μακέιν δεν έχει καταφέρει να ανέβει πάνω από το 45%, ενώ ο Ομπάμα έφθασε στην «οροφή» του, το 52%, πριν μία εβδομάδα. Περίπου 2% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια εκπλήξεων. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ έχει ποσοστό 2%, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο φιλελεύθερος Μπομπ Μπαρ 1%. Το ποσοστό διαφοράς 5% είναι ακριβώς εκείνο που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τότε κυβερνήτης του Τέξας, έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών Αλ Γκορ το 2000. Ο Γκορ έκλεισε την ψαλίδα σε ελάχιστο χρόνο και απέσπασε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, όμως ο Μπους κέρδισε το Εκλεκτορικό Σώμα και την προεδρία μετά την αμφιλεγόμενη επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα. Το 2004, έξι ημέρες πριν τις εκλογές ο Μπους προηγείτο του Τζον Κέρυ με 3%.
(http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=337&id=586676)

Ο Ομπάμα απεύθηνε και μήνυμα προς τους Έλληνες της Ομογένειας για την 28η Οκτωβρίου.
«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει την ηρωική συνεισφορά του Ελληνικού λαού στη μάχη κατά του φασισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σε μήνυμά του στους εορτασμούς της Ομογένειας του Σικάγο για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην «ισχυρή φιλία» του ιδίου και του υποψηφίου για την αντιπροεδρία, Τζο Μπάιντεν, με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, κάνοντας ειδική μνεία στη «μεγάλη και ζωντανή ελληνική κοινότητα του Σικάγο», με την οποία, όπως υπογραμμίζει, «εργάστηκα πολύ στενά, υποστηρίζοντας πάντοτε τη συμμετοχή τής ευρύτερης ελληνικής κοινότητας στην αμερικανική πολιτική διαδικασία».
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος υπογραμμίζει το σεβασμό και την εκτίμησή του στους Ελληνοαμερικανούς για την προσφορά τους σε όλες της πτυχές της αμερικανικής ζωής. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές διεθνείς προκλήσεις στον 21ο αιώνα και είναι σημαντικό να μπορεί να βασίζεται στους συμμάχους μας. Γι’ αυτό, θα συνεχίσω να εργάζομαι στενά με τους Ελληνοαμερικανούς και να επαναφέρω την στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα και τους άλλους Ευρωπαίους συμμάχους μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ευχαριστεί τους ομογενείς οι οποίοι τιμούν όλους εκείνους «που πολέμησαν και χάθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».
(http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=4144)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σαζ