Moon

Moon

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Οδός Λήδρας




Οδός Λήδρας. Ένας δρόμος μια ιστορία. Ένας δρόμος σύμβολο. Πριν απο ένα ακριβώς χρόνο η κυβέρνηση Παπαδόπουλου σε μια νύχτα γκρέμισε το φυλάκιο σύμβολο που δέσποζε της οδού. Ένα χρόνο ακριβώς απο τότε άρχισαν οι διεργασίες για άνοιγμα της ιστορικής οδού. Η Λήδρας είναι ίσως η μοναδική οδός που απο τις  30 Μαΐου 1956 χωρίστηκε. Οι Αγγλοι τοποθέτησαν τα πρώτα συρματοπλέγματα, διαχωρίζοντας την ελληνική και την τουρκική συνοικία της πόλης. Το μέτρο εθεωρείτο «προσωρινό» και η γραμμή αποκλήθηκε «Μέισον - Ντίξον», από τη γραμμή που χώριζε τους Βόρειους από τους Νότιους στον αμερικανικό εμφύλιο.
(http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=1886&-V=analysis)
"Τα συρματοπλέγματα που τοποθέτησαν οι Αγγλοι το 1956 αποσύρθηκαν μετά την υπογραφή των συμφωνιών για την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, το 1959. Ομως, το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας έμελλε να γίνει σύντομα θέατρο νέων αιματηρών συγκρούσεων, κατά τις ταραχές του 1963 που οδήγησαν στην κατάρρευση των συμφωνιών της Ζυρίχης.
Τότε, προ του κινδύνου να εισβάλει η Τουρκία, ο Μακάριος έδωσε τη συγκατάθεσή του να αναλάβουν οι Βρετανοί ειρηνευτικό ρόλο στο νησί. Συγκροτήθηκε μια βρετανική στρατιωτική δύναμη, υπό τον στρατηγό Κλαρκ, που ανέλαβε την ευθύνη για την εσωτερική ασφάλεια. Ο Κλαρκ σχεδίασε με πράσινο μολύβι στο χάρτη τα όρια των δύο περιοχών της Λευκωσίας. Η νεκρή αυτή ζώνη έμεινε στην ιστορία ως η «πράσινη γραμμή»".(http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=1886&-V=analysis). Ο Ταλάτ πήγε στην Άγκυρα και συζήτησε το θέμα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι θετικός για το θέμα.Οψώμεθα...

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: