Moon

Moon

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Η εξάπλωση του ιού και οι αντιδράσεις

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Κύπρο αλλά ο Υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να ανησυχεί λέγοντας ότι η κατάσταση ελέγχεται. Μέχρι χθες ο τελευταίος απολογισμός μιλούσε για 70 κρούσματα της γρίπης Α.....
έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 151 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.Σε 70 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα.Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν να στηριχτούν στις κρατικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης και όταν τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα κατά δεκάδες, στα κρατικά νοσοκομεία επικρατεί σύγχυση, εντάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών.

Το υπουργείο Υγείας αγωνίζεται να απεγκλωβίσει τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, που έχουν εγκλωβιστεί στην αυξημένη προσέλευση πολιτών. Αυτά, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν ήδη τα 70 μέσα σε διάστημα 13 ημερών.Η νέα γρίπη ήταν η αιτία έντονων διαμαρτυριών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, με το προσωπικό να μην αποδέχεται την εγκατάσταση λυόμενου εξωτερικού ιατρείου για τα ύποπτα περιστατικά στους εξωτερικούς χώρους του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.Σε ό,τι αφορά στα αντι-ιικά φάρμακα και τη διάθεση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκος Νουρής χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των πολιτών και κυρίως όσων προτίθενται να ταξιδέψουν.Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως ακόμα και να κατέχει κάποιος αντι-ιικά φάρμακα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εάν δεν έχει πρώτα τη διάγνωση για τη γρίπη από κάποιο γιατρό.

Ο υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνει ακόμα ότι δεν υπάρχει λόγος περιττής ανησυχίας και καλεί τον κόσμο να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.Συμπτώματα» Πυρετός» Αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας ή μύτη που τρέχει» Πονόλαιμος» Σωματικοί (κυρίως μυϊκοί) πόνοι» Πονοκέφαλος» Ρίγος» Κόπωση» Έμετος ή διάρροια (έχουν αναφερθεί σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις του νέου αυτού είδους γρίπης).» Τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης είναι παρόμοια με τα συνήθη συμπτώματα της εποχιακής γρίπηςΜέτρα προφύλαξης
Αποφεύγετε στενή επαφή με άτομα που νοσούν. Εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό, αποφύγετε και πάλι την επαφή με άλλα άτομα ώστε να αποτρέψετε τη μετάδοσή του.

Σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί με τον ιό, καλύτερα να απέχετε από την εργασία, το σχολείο και άλλες εργασίες, ώστε να αποτρέψετε τη μετάδοση του ιού και σε άλλα άτομα.
Αποφεύγετε τα πλήθη ή τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Πάντοτε καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πετάξτε το χαρτομάντιλο σε καλάθι αχρήστων μετά τη χρήση του.
Το πλύσιμο των χεριών, θα σας προστατεύσει από βακτήρια.

Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας διότι τα βακτήρια συχνά εξαπλώνονται όταν κάποιο άτομο αγγίξει κάτι το οποίο είναι μολυσμένο με βακτήρια και στη συνέχεια αγγίξει τα δικά του μάτια, μύτη ή στόμα.Ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκή Ενωσης Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων (ECTAA) Ακης Κελεπέσιης θεωρεί ότι είναι αχρείαστο να μετρούνται καθημερινά πόσα κρούσματα υπάρχουν στην Κύπρο ή παγκόσμια.Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κελεπέσιης αναφέρει ότι ''σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό'' και διερωτάται ''αν αντιλαμβανόμαστε ότι το κακό που κάνουμε στην οικονομία και στην Κύπρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Γρίπης Α''.''Σκοτώνουμε μόνοι μας τον τουρισμό της Κύπρου, σύντομα θα κλείσουμε εστιατόρια, Night Clubs, discos. Σε λίγο θα δημιουργούμε στρατιές ανέργων και ένα κόσμο φοβισμένο, που δεν θα βγαίνει από το σπίτι του'', είπε.Εξέφρασε την ευχή όπως γίνει σύντομα αντιληπτό πού οδηγούνται τα πράγματα.''Γίνομαι'', ανέφερε, ''μάρτυρας καθημερινά τις τελευταίες μέρες, της υπερβολικής προβολής, της κινδυνολογίας και μερικές φορές της παραπληροφόρησης, σχετικά με τη Γρίπη Α''.Οπως ανέφερε, ''ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία για την Γρίπη Α, γιατί απλά φοβάται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο, ίσως να υπάρξει μετάλλαξη του ιού, με αποτέλεσμα να γίνει επικίνδυνος, όχι γιατί είναι σήμερα ή γιατί είναι θανατηφόρος, ή γιατί θέλει να πανικοβάλει τον κόσμο''.
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=58389&-V=ikypros&w=

Δεν υπάρχουν σχόλια: