Moon

Moon

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Άξιος













Ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουντάζερ αλ Ζαϊντι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξε και τα δύο του παπούτσια στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κατά την διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στο Ιράκ. Ο ίδιος συνελήφθει ο Μπους όμως πήρε ένα γερό μάθημα. Τώρα κατα πόσο το κατάλαβε αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Πάντως γενικά τις τελευταίες μέρες όλοι έχουν ξεσαλώσει. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην πανσέληνο της περασμένης βδομάδας ή είναι τυχαίο όμως έχει συμβεί. Μιλάμε ότι έχουμε βγει εκτός ελέγχου.. Εντελώς όμως.
Οι ελπίδες του Μπους να φτιάξει λίγο την εικόνα του, συνυπογράφοντας με τον Ιρακινό πρωθυπουργό τη συμφωνία ασφαλείας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, αποδείχθηκαν φρούδες... Η επίσκεψή του επισκιάστηκε πλήρως από την ιδιότυπη, ατομική πράξη αντίστασης ενός Ιρακινού δημοσιογράφου, που από χθες θεωρείται «ήρωας» στο Ιράκ, για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις που ζητούσαν την απελευθέρωσή του -αφού κρατείται ακόμη κι ανακρίνεται- ενώ ο αραβικός κόσμος φαίνεται να θεωρεί πως το παπούτσι που εκσφενδόνισε ο Αλ Ζαϊντι και το οποίο «παρά τρίχα» δεν χτύπησε στο κεφάλι τον Μπους ήταν το ιδανικό αποχαιρετιστήριο δώρο για τον λαομίσητο Αμερικανό πρόεδρο.
Μάλιστα, φιλανθρωπική οργάνωση της Λιβύης, της οποίας πρόεδρος είναι η κόρη του Μουαμάρ Καντάφι, τίμησε με το βραβείο ανδρείας τον δημοσιογράφο, «επειδή αυτό που έκανε αποτελεί μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο».
Τα λόγια με τα οποία συνόδευσε την πράξη του ο Ιρακινός δημοσιογράφος -στον αραβικό κόσμο το χτύπημα με παπούτσι θεωρείται άκρως απαξιωτικό- αγαλλίασαν τις ψυχές των μουσουλμάνων: «Αυτό είναι το φιλί του αποχαιρετισμού, για σένα, σκύλε. Είναι από τις χήρες, τα ορφανά και όσους σκοτώθηκαν στο Ιράκ».
Χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, ζητώντας την απελευθέρωση του Μουντάζερ αλ Ζαϊντι, ενώ φυσικά τα αντιαμερικανικά συνθήματα πρωταγωνιστούσαν.
Οι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι αλλά και ο τηλεοπτικός σταθμός στον οποίο εργάζεται ζήτησαν την απελευθέρωση του Μουντάζερ αλ Ζαϊντι, επικαλούμενοι τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης «που έχουν υποσχεθεί στον ιρακινό λαό το νέο (ιρακινό) καθεστώς και οι αμερικανικές Αρχές».
Υπό κράτησηΠαρά τις εκδηλώσεις υποστήριξης, ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να κρατείται, ενώ η πράξη του, βάσει κυβερνητικής ανακοίνωσης, χαρακτηρίζεται «επονείδιστη». Οταν ο δημοσιογράφος συνελήφθη και καθώς απομακρυνόταν από μέλη των αμερικανικών και ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας φώναξε: «Είστε υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων Ιρακινών». Παράλληλα, ένας εκ των δικηγόρων του Σαντάμ Χουσεϊν δήλωσε ότι προετοιμάζει ήδη την υπεράσπιση του δημοσιογράφου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 200 συνάδελφοί του διατεθειμένοι να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στον δημοσιογράφο. «Αυτήν τη στιγμή περίπου 200 Ιρακινοί δικηγόροι αλλά και άλλοι (διαφόρων εθνικοτήτων), μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί, εξέφρασαν την επιθυμία να υπερασπιστούν δωρεάν τον δημοσιογράφο», δήλωσε ο δικηγόρος Χαλίλ Ντουλάιμι.
Με την αιφνιδιαστική περιοδεία του σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιδίωξε, το τελευταίο διήμερο, να προσθέσει κάποιες αισιόδοξες, τελικές πινελιές στους δύο πολέμους που σφράγισαν την οκταετία του και τους οποίους θα κληροδοτήσει σε 35 ημέρες στον διάδοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. «Το Αφγανιστάν είναι χώρα δραματικά διαφορετική από εκείνη που ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Πραγματοποιούμε ελπιδοφόρα βήματα προόδου», δήλωσε ο Μπους στους Αμερικανούς στρατιώτες, αεροπόρους και πεζοναύτες που είχαν συγκεντρωθεί στη μεγάλη αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε –προφανώς, για λόγους ασφαλείας– προτού ακόμη ανατείλει ο ήλιος, σε κλειστό χώρο στάθμευσης αεροπλάνων.
Στη συνέχεια, ο Μπους μετέβη στην Καμπούλ και συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, στον οποίο δήλωσε, ενώπιον δημοσιογράφων: «Μπορείτε να βασίζεστε στις ΗΠΑ. Οπως υπολογίζατε σ’ αυτή την κυβέρνηση, έτσι ακριβώς μπορείτε να υπολογίζετε και στην επόμενη». Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί ότι θα τερματίσει το συντομότερο δυνατόν τον πόλεμο στο Ιράκ ώστε να στραφεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν.
Την προηγουμένη, ο απερχόμενος, Αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη Βαγδάτη, για να τονίσει τη βελτίωση της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας και να χαιρετίσει την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΗΠΑ – Ιράκ, η οποία προβλέπει αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι το 2011. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει τεθεί αποφασιστικά σε τροχιά νίκης», δήλωσε ο Μπους, εγκαταλείποντας την ιρακινή πρωτεύουσα.
Στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, όμως, εκείνο που κυριαρχεί είναι οι αντιδράσεις για το επεισοδιακό «αντίο» που επεφύλασσε στον πρόεδρο Μπους ο νεαρός, Ιρακινός δημοσιογράφος Μουντάζερ αλ Ζεϊντί, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Κυριακή μαζί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί. Ο σιίτης δημοσιογράφος πέταξε στον Μπους τα παπούτσια του (εξαιρετικά προσβλητική, στα μάτια των Αράβων, χειρονομία), κραυγάζοντας: «Αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο φιλί, σκυλί! Από τις χήρες, τα ορφανά και όσους σκότωσες στο Ιράκ»!
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες έκανε λόγο για «εκστατικές» αντιδράσεις απλών ανθρώπων σε διάφορες αραβικές χώρες. Στη μεγάλη σιιτική περιοχή της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτι, χιλιάδες οπαδοί του ριζοσπάστη, αντιαμερικανού ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας την αποφυλάκιση του Ζεϊντί. Στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, διαδηλωτές πέταξαν παπούτσια εναντίον διερχόμενης αμερικανικής περιπόλου. Ο Αμπντέλ Μπάρι Ατουάν, εκδότης της, ισχυρής επιρροής, αραβόφωνης εφημερίδας του Λονδίνου «Αλ Κουντς αλ Αράμπι», έγραψε ότι το επεισόδιο ήταν «το πρέπον αντίο σε έναν εγκληματία πολέμου».
Ο 29χρονος Αλ Ζεϊντί απήχθη από Ιρακινούς ενόπλους τον Νοέμβριο 2006 και απελευθερώθηκε τρεις ημέρες αργότερα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Εργάζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μπαγκντάντια, με εδρα το Κάιρο, το οποίο ζήτησε την απελευθέρωσή του, χαρακτηρίζοντάς τον Ιρακινό «πατριώτη». Χθες, ο εκ των συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν, Χαλίλ Ντουλάιμι, ο οποίος εδρεύει στο Αμμάν της Ιορδανίας, δήλωσε ότι προετοιμάζει ήδη την υπεράσπιση του Μουντάζερ και ότι άλλοι 200 συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Αμερικανών, προσφέρονται να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στο υπερασπιστικό του έργο.
Στο μεταξύ, 18 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στο Ιράκ σε σειρά ενόπλων επιθέσεων. Στο χειρότερο επεισόδιο βίας, επτά μέλη μιας οικογένειας αρχαίας θρησκευτικής αίρεσης σφαγιάστηκαν στο σπίτι τους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: