Moon

Moon

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Το "ψευδοκράτος" του Κοσόβου

Χθές μέσα στην παραζάλη των εκλογών στην Κύπρο είχαμε και ένα άλλο σημαντικό γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την χώρα μας. Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του. ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του από τη Σερβία κήρυξε ομόφωνα σε πανηγυρική συνεδρίαση του κοινοβουλίου του χθες το απόγευμα το Κόσοβο. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, που συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς στην Πρίστινα, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου και της Μόσχας.Τη διακήρυξη ανεξαρτησίας, την οποία διάβασε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, υπερψήφισαν και οι 109 παρόντες βουλευτές, καθώς οι 11 βουλευτές της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου απείχαν. Η σημαία του νέου κράτους έχει μπλε χρώμα: απεικονίζει το χάρτη του Κοσόβου σε χρυσό χρώμα και έξι αστέρια που συμβολίζουν τις έξι εθνότητες που κατοικούν στην περιοχή.
Εντονη ήταν η αντίδραση του Βελιγραδίου, που επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Σε διάγγελμά του ο Σέρβος πρωθυπουργός επρόκειτο να καταγγείλει τη «μονομερή ανακήρυξη ψευδοκράτους στο έδαφος της Σερβίας». Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ακυρώσει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας....
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ των χωρών τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο αναμένεται να γνωστοποιήσουν σήμερα στους ομολόγους τους στην Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.(http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/18/1477048.htm)
Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο; Σημαίνει ότι μετά αυτή την πράξη αναγνώρισης ακολουθούν και άλλες όπως αυτή του ψευδοκράτους της λεγόμενης "ΤΔΒΚ".Αν σκεφτούμε ότι απο τις 27 χώρες της Ε.Ε. δεν θα το αναγνωρίσουν Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ισπανία. Η Ισπανία επειδή μετά θα θέλουν αναγνώριση και οι Βάσκοι. Κατά τα άλλα ακόμα και η σημαία του νέου κράτους έχει μπλέ φόντο με 6 αστέρια που συμβολίζουν τις 6 εθνότητες που ζουν στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές μοιάζει με αυτή της Ε.Ε.Και μετά απο αυτό όλοι αναμένουμε. Τι τελικά θα γίνει. Και πως θα αντιδράσει αν αντιδράσει ο νέος πρόεδρος.



2 σχόλια:

pareisaktos είπε...

Φίλη maryma ,πράγματι, είναι κρίσιμο το δίλημμα. Θέλω να προσθέσω κάποιους προβληματισμους.
Είναι δικαίωμα τού κάθε λαού να απόφασίζει και να καθορίζει τις τύχες του. Θεωρείται εθνικό δικαίωμα η αυτοδιάθεση. Ωστόσο, η μαζική μετακίνηση κάποιας (ομοεθνούς)ομάδας πληθυσμού σε μια περιοχή τους εξασφαλίζει και το δικαιώμα να ανακηρύσσουν την περιοχή και ανεξάρτητη;Τότε οι έποικοι στην Κύπρο έχουν δικαίωμα να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Ωραία, τότε πώς καθορίζεται ότι μια εθνότητα έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση; Φαντάζομαι όταν διαμένει εκεί για πολλές δεκαετίες. Οπότε δικαίωμα στην ανεξαρτησία έχουν όχι μόνο οι Κοσσοβάροι, αλλά και οι Βάσκοι και πολλές άλλες εθνότητες σε όλη την Ευρώπη,όπως επίσης και οι μουσουλμάνοι στην Θράκη. Εφόσον, βέβαια, αλλάξει το καθεστώς με το οποίο βρίσκονται στην Ελλάδα. Να το μεταβάλουν από θρησκευτική σε εθνική μειονότητα.
Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει ασάφεια,δισημίες, μη καθορισμένα όρια, δυο μέτρα -δυο σταθμά. Και αυτά βέβαια έμειναν έτσι εσκεμένα. Για να είναι σε θέση η "υπερδύναμη" να αποφασίζει( ερμηνεύοντας το δεδικασμένο του Κοσόβου) όπως και όποτε της συμφέρει.

Unknown είπε...

Φίλε Άφατε έχεις δίκαιο. Το ότι υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά είναι γνωστό.Και με προηγούμενο το Κόσσοβο σίγουρα και οι έποικοι, και οι Βάσκοι, και οι μουσουλμάνοι της Θράκης θα έχουν δικαίωμα στην ανεξαρτησία. Ήδη η Οσετία θέλει να αποσχιστεί απο την Γεωργία.Και ναι οι υπερδυνάμεις αποφάσισαν για το Κόσσοβο. Το θέμα είναι ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στα Βαλκάνια και δημιουργείται ένα προηγούμενο.