Moon

Moon

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ειρήνη θέλουμε αλλα πώς;;;

"Ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είχαν το πολιτικό θάρρος, τη βούληση και τη διορατικότητα να μην αφήσουν συγκρούσεις και τραγωδίες του παρελθόντος να γίνουν εμπόδιο σε προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών μας".
Αυτά έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Ατατουρκ. Όμως σήμερα όντας μεγάλη Τρίτη (χωρίς θέρμανση αφού οι κατάρες ορισμένων στην ΚΕΝ έπιασαν τόπο με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να κάνει ένα μπαμ και να με αφήσει σύξυλη και παγωμένη!!!!) διάβαζα κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Ελευθεροτυπία των Αθηνών.
Το πρώτο άρθρο του Άρη Αμπατζή λέει ότι συνελήφθησαν άτομα όπως : "ο γνωστός ακροδεξιός δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ, ο οποίος είχε γίνει γνωστός με τις μηνύσεις του εναντίον του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και άλλων προσωπικοτήτων. Μεταξύ των δεκατριών είναι και η κόρη του Σελτσούκ Ερένερολ, Ζεβγκί Ερένερολ, εμφανιζόμενη ως «εκπρόσωπος Τύπου» του Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου."
Σύμφωνα με το άρθρο ".... τα σημαντικά ονόματα της ομάδας είχαν τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις στο εν λόγω πατριαρχείο.Στόχος της ομάδας ήταν, αναφέρει ο Τύπος, να προκληθούν συνθήκες χάους που θα οδηγούσαν την Τουρκία σε επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2009.Μεταξύ των «ενεργειών» που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η εν λόγω ομάδα, είναι και η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, πριν από ένα χρόνο."
Το άρθρο τελειώνει με την επισήμανση ότι μάλλον θα επίκειτο μια άλλη δολοφονία την οποία μάλλον η κυβέρνηση Ερντογάν ήθελε να αποφύγει. Σε ένα άλλο σχετικό άρθρο επισημαίνεται ότι "Από το 1922 κρατά η ίδρυση της «Τουρκορθόδοξης Εκκλησίας», από τον παπα-Ευτύμ (Παύλος Καραχισαρίδης), ο οποίος ξεκινώντας από το χώρο της Καππαδοκίας, είχε φτάσει στο σημείο να προσπαθήσει να καταλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Στην πρώτη φάση, η προσπάθεια ήταν παράλληλη με την προσπάθεια «τουρκοποίησης» των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 1923 επιχειρήθηκε να καταληφθεί το Πατριαρχείο στο Φανάρι και να «αυτοχριστεί» ο παπα-Ευτύμ Οικουμενικός Πατριάρχης. Ολα αυτά, με την ανοχή και πολλές φορές την υποστήριξη του τουρκικού κράτους."
Τελικά καταλήφθηκαν 3 ναοί στον Γαλατά της Πόλης, της Παναγίας και του ναού του Χριστού Σωτήρος. Το 1965 καταλήφθηκε και ο ναός του Αγίου Ιωάννη στην ίδια περιοχή. Ο παπά Ευτύπ πέθανε το 1968. Τον διαδέχτηκαν "ο γιός του Τουργκούτ Ερένερολ. Οταν απεβίωσε και ο τελευταίος το 1991, ανέλαβε ο αδελφός του Σελτσούκ. Το 2002 απεβίωσε κι αυτός και η γνωστή στην Τουρκία ως «εκκλησία χωρίς ποίμνιο» είχε πια για επικεφαλής την κόρη του Σελτσούκ Ερένερολ, Σεβγκί".Η τελευταία εκτελούσε χρέη εκπροσώπου τύπου. Στο τρίτο σχετικό άρθρο ο Συμεών Σολταρίδης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν "με σκοπό να αντισταθεί στο βαθύ κράτος, για να γίνει γνωστή η παρακρατική νοοτροπία και τρομοκρατική σκέψη πολλών υψηλόβαθμων στρατιωτικών εν αποστρατεία, μελών των ειδικών τμημάτων εθνικής ασφαλείας και δεκάδων «εθνικόφρονων» πολιτών με παρακρατική δράση".
Το συμπέρασμα απο όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η Τουρκία αιθεροβατεί ανάμεσα στην κοσμικότητα και τον εθνικισμό που της επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ.Το στρατιωτικό παρακράτος με τους όποιος συνεργάτες του έχει βαθιές ρίζες στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της Τουρκίας. Και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να υπάρξει ουσιαστική ρήξη με το παρελθόν. Και η ρήξη με το παρελθόν σχετίζεται και με την ειρηνική επίλυση του κυπριακού αλλά και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και θα επαναλάβω το κλασσικό. Η θεωρία απέχει τελικά πάρα πολύ απο την πράξη......

Δεν υπάρχουν σχόλια: