Moon

Moon

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Το πείραμα CERN, το bing bang, και άλλες ιστορίες

Από την περασμένη Τετάρτη ο κόσμος ζει στους ρυθμούς του πειράματος CERN. Του πειράματος που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δώσει πληροφορίες για την δημιουργία του σύμπαντος..
Και νάσου ο πανικός ότι μια μαύρη τρύπα θα εξαφανίσει τον κόσμο. Τώρα αν είναι να με φάει η μαύρη τρύπα κανένα πρόβλημα…Όμως καλού κακού θα ετοιμάσω μια λίστα με ονόματα ανεπιθύμητων να τα στείλω στην Γενεύη να τους πάρουν όλους μαζί να τους διασπάσουν μέσα στον επιταχυντή ανδρονίων να τελειώνουμε μια και καλή…
Για να σοβαρευτούμε όμως πρέπει να εξηγήσουμε τι στο καλό είναι αυτό το πείραμα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο : «Λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, οι επιστήμονες του CERN, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας, μηδένισαν τα χρονόμετρά τους και έθεσαν σε λειτουργία το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Μόλις διοχετεύθηκε στον επιταχυντή η πρώτη δέσμη πρωτονίων, οι επιστήμονες κράτησαν την ανάσα τους. Αφού πέρασαν 40 δευτερόλεπτα, μια μικροσκοπική λάμψη φωτός εμφανίστηκε στην οθόνη του υπολογιστή, ο οποίος έδειξε πως η αρχική ακτίνα είχε ήδη διανύσει τα πρώτα 3 από τα 27 χιλιόμετρα του υπόγειου κυκλικού επιταχυντή.

Οι επιστήμονες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και οι σαμπάνιες άνοιξαν! Ο σούπερ Επιταχυντής Αδρονίων λειτούργησε σύμφωνα με το πρόγραμμα και η ακτίνα έκανε το γύρο του επιταχυντή στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, καθοδηγούμενη από τους χειριστές του τεράστιου μηχανήματος. Η έναρξη του πειράματος είχε σε μεγάλο βαθμό δοκιμαστικό χαρακτήρα για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν μπορεί να κάνει η ακτίνα πρωτονίων όλο το γύρο του κυκλικού επιταχυντή. Το πραγματικό πείραμα θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα δύο ακτίνες πρωτονίων με την ταχύτητα σχεδόν του φωτός, από αντίθετες κατευθύνσεις.

«Θα ακολουθήσει μια άλλη ακτίνα σε αντίστροφη φορά. Σε περίπου ένα μήνα, οι δύο ακτίνες θα σταλούν ταυτόχρονα για να γίνει η μεγάλη σύγκρουση», δήλωσε στον Ρ/Σ City 99,5 η διευθύντρια του τομέα Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστίνα Κουρκουμέλη, η οποία απέρριψε όλα τα σενάρια περί καταστροφής, γιατί οι συγκρούσεις των δεσμών θα είναι χαμηλής έντασης.»
(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=51182)

Tην πρώτη ημέρα του πειράματος, που ήταν κατά βάση δοκιμαστικού χαρακτήρα, οι επιστήμονες επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στο να καθοδηγήσουν την πρώτη ακτίνα στο τούνελ, σταματώντας την κατά διαστήματα για να διορθώσουν την πορεία της. 
H προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία και η ακτίνα έκανε το γύρο του επιταχυντή σε λιγότερο από μια ώρα. Xθες, αρχικά στάλθηκε μια ακτίνα προς μια κατεύθυνση (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού) και επρόκειτο να ακολουθήσει μια άλλη μονή ακτίνα σε αντίστροφη φορά. 
Στο άμεσο μέλλον οι δύο ακτίνες θα σταλούν ταυτόχρονα από αντίθετες κατευθύνσεις για να αρχίσουν πλέον οι πολυαναμενόμενες υψηλής ταχύτητας και ενέργειας συγκρούσεις των σωματιδίων. 
Περίπου 9.000 φυσικοί σε όλο τον κόσμο, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα περιμένουν με αγωνία να αναλύσουν τα πρώτα στοιχεία που θα προκύπτουν σιγά - σιγά τους επόμενους μήνες, όσο θα αυξάνεται σταδιακά η ενεργειακή ισχύς των πειραμάτων, μέχρι που η ακτίνα πρωτονίων θα αγγίξει την ταχύτητα του φωτός και θα κάνει το γύρο των 27 χλμ. του τούνελ 11.000 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, αναπτύσσοντας στιγμιαία θερμοκρασίες μέχρι και 100.000 φορές μεγαλύτερες από του Hλιου μας και αναπαράγοντας πιθανότατα τις συνθήκες λίγο μετά το αρχικό «Mπινγκ Mπανγκ». 
Tέσσερις τεράστιοι «ανιχνευτές» θα ανιχνεύουν οτιδήποτε ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει από τις συγκρούσεις αυτές. 

(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12304&subid=2&tag=9525&pubid=3143159)

Αυτά για το πείραμα. Τώρα το άλλο τραγικό ήταν η αυτοκτονία νεαρής Ινδής για το φόβο της για το πείραμα. Εγώ προσωπικά δεν φοβήθηκα. Προσωπικά σκέφτηκα παραφράζοντας το τραγούδι της Άντζελας Δημητρίου «μπήκες μόνο σου στη μαύρη τρύπα»….Γιατί εκεί πέρα θέλω να στείλω πολλούς αλλά βαριέμαι να γράφω για αυτά. Όπως είχα γράψει και σε παλαιότερη μου δημοσίευση κάποιοι έλεγαν ότι τα πέταλα θα τα τινάξουμε μέχρι το 2011-2012 γιατί έτσι λένε οι γραφές των Μάγιας. Τέλοσπαντων. Δεν θέλω να μπω στην αισχατολογική λογική ορισμένων ατόμων. Το πότε θα τελειώσει ο κόσμος δεν είναι κάτι που γνωρίζει κανείς. Άμα όμως συνεχίζουμε να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση και τον πλανήτη είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε προβλήματα πάσης φύσεως. Για αυτό ας αφήσουμε κατά μέρος τις μαύρες τρύπες και ας συγκεντρωθούμε.

ΥΓ ΧΧ γιατί δεν πας παιδί μου και εσύ εθελοντής στο πείραμα να ησυχάσει το κεφάλι μας παρά να κάνεις βλακείες μέσω του facebook??Αφού χρήζεις ψυχιατρικής και επιστημονικής παρακολούθησης πάρε την παρέα σου και άντε στο καλό....Θα ήταν ευχής έργον για την ανθρωπότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: