Moon

Moon

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Οταν τα ΜΜΕ ανακάλυψαν τους Ουιγούρους

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για γενοκτονία στην επαρχία Ξινγιάνγκ
Σωτηρία Μπαρόλα, 11 Ιουλίου 2009, 17:22
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας αυξάνονται απέναντι στους χειρισμούς της Κίνας για την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ξινγιάνγκ. Ο Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μποϋκοτάρουν όλα τα κινεζικά προϊόντα και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για γενοκτονία μετά τα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ενώ η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πλέον υπό έλεγχο, ο Ερντογάν απορεί πως οι κινεζικές αρχές μπορούν να είναι απλά θεατές των γεγονότων.

Οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 184 από 156 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά το World Uighur Congress μιλά για πάνω από 800.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης έθεσε στο Πεκίνο το ερώτημα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε τον άμεσο εντοπισμό των ενόχων.

Η κινεζική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

http://www.tritiopsi.gr/?p=5653

Για «σχεδόν γενοκτονία» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας, με πρωταγωνιστές -ως θύματα αλλά και ως θύτες- τους ομοεθνείς τους Ουιγούρους. «Σαν μεγάλη χώρα που είναι, η Κίνα οφείλει να βρει και να τιμωρήσει τους δράστες αυτού του μακελειού και των δολοφονιών», δήλωσε και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποδεικνύοντας ότι η Άγκυρα έχει «μπολιάσει» την εξωτερική της πολιτική με τις ιδέες του παντουρκισμού.


ανησυχιες << Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κίνα εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος συνομίλησε πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο, να υπάρξει κοινή παρέμβαση προς το Πεκίνο, διαμέσου της Ισλαμικής Διάσκεψης, προκειμένου να ζητηθεί προστασία του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ξινγιάνγκ.

Στο μεταξύ, το επίσημο πρακτορείο Ξινχούα έδωσε νεότερο απολογισμό από τις ταραχές. Σύμφωνα με αυτόν, έχασαν τη ζωή τους 184 άνθρωποι, από τους οποίους οι 137 ανήκαν στη φυλή των Χαν -επιρρίπτοντας έτσι σαφώς τη βασική ευθύνη στους Ουιγούρους. Πάντως, πηγές των τελευταίων κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους νεκρούς, που ίσως ξεπερνούν κατά πολύ τους χίλιους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9464&pubid=12541153
Λέγεται ότι, δεκαοχτώ χρόνια μετά τοΝ θάνατο του προφήτη Μωάμεθ, ο τρίτος χαλίφης της αυτοκρατορίας των Rashidun, Uthman Ibn Affan, έστειλε αντιπροσώπους στον Κινέζο αυτοκράτορα Γκαοτζόνγκ (Gaozong) για να τον μυήσουν στο Ισλάμ.

Ο αυτοκράτορας, παρ' ότι αρνήθηκε να ασπαστεί τη νέα θρησκεία, διέταξε την κατασκευή ενός μεγαλόπρεπου τζαμιού στην Καντόνα ως ένδειξη σεβασμού προς τα ισλαμικά διδάγματα. Στο πέρασμα των αιώνων, το -σουνιτικό- Ισλάμ βρήκε ανταπόκριση και παγιώθηκε σε πληθυσμούς της κινεζικής επικράτειας και, παρά τις περιόδους καταστολής του, π.χ. κατά την γενικά αντιθρησκευτική Πολιτιστική Επανάσταση, σήμερα επισήμως αριθμεί άνω των 20 εκατομμυρίων πιστούς, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, αποτελεί το βασικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας των 10 μουσουλμανικών μειονοτήτων της Κίνας, οι πιο πολυάριθμες από τις οποίες είναι οι Χουέι (Hui), φυλετικά όμοιοι με την κινεζική Χαν (Han) πλειονότητα και με μόνη διαφορά τη μουσουλμανική τους πίστη, και οι Ουιγούροι (Uyghur), τουρκικό φύλο που κατοικεί στην Σιντζιάνγκ (Xinjiang), στα δυτικά σύνορα της Κίνας, και που είναι γνωστοί στη Δύση για την αυτονομιστική τους δράση. Οι δύο αυτές μειονότητες αποτελούν και τα αντιπροσωπευτικά άκρα ενός ευρέος φάσματος μουσουλμανικής λατρείας στην Κίνα.

Οι θρησκευτικές πρακτικές και παραδόσεις των Χουέι έχουν εμπλουτίσει το Ισλάμ σε τέτοιο βαθμό, που πλέον γίνεται λόγος για ένα ξεχωριστό «Ισλάμ με κινεζικά χαρακτηριστικά» (Islam with Chinese characteristics), κατ' αναλογίαν του όρου «κομμουνισμός/σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» (communism/socialism with Chinese characteristics). Λόγω της εγκατάστασής τους στην κεντρική Κίνα και της συνακόλουθης απομόνωσης από τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, οι Χουέι διατήρησαν και επέκτειναν κάποιες αρχικές παραδόσεις του Ισλάμ που πλέον έχουν εκλείψει από τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, όπως την αναγνώριση γυναικών νομομαθών και την ίδρυση τεμενών αποκλειστικά για γυναίκες (nusi).

Παράλληλα, οι αρχές του Κορανίου και της Σαρίας εμπλουτίστηκαν από βαθιά ριζωμένες στον κινεζικό πολιτισμό φιλοσοφίες, όπως ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός, καθώς και από την εξισωτική ρητορική του κομμουνισμού: Με την έναρξη της μεταρρυθμιστικής περιόδου της Κίνας (1978), ο θεσμός των nusi, τεμένη που όχι μόνο υποδέχονται αλλά και διοικούνται αποκλειστικά από γυναίκες, επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Κίνα, του 2009 άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες γυναίκες ιμάμηδες (ahong). Το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, υπάγονται σε κρατικό έλεγχο, αν όχι χειραγώγηση, μέσω των αντίστοιχων ημι-κρατικών θρησκευτικών συνδέσμων (association), π.χ. του Ισλαμικού Συνδέσμου της Κίνας (Islamic Association of China), συνέβαλε στον μετασχηματισμό και την εξάπλωση αυτού του ιδιάζοντος Ισλάμ.

Ουιγούροι , η συγκρουσιακή εκδοχή


Στην άλλη άκρη του φάσματος, οι Ουιγούροι, που κατοικούν στη Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, δεν έχουν ενσωματωθεί όπως οι Χουέι και συχνά προκαλούν αυτονομιστικά κινήματα. Προκειμένου να αποφύγει διεθνοποίηση του ζητήματος της Σιντζιάνγκ ανάλογη του Θιβέτ, η διεθνής στρατηγική της Κίνας έχει δύο σκέλη: Πρώτον, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έσπευσε να συνάψει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τα νεοσύστατα κράτη της Κεντρικής Ασίας, έτσι ώστε να αποθαρρύνει ουιγουρικές φιλοδοξίες για απόσχιση.

Το 1996, η Κίνα, σε συνεργασία με τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, εγκαθίδρυσε τον μηχανισμό ασφαλείας Shanghai Five, όπου τα εν λόγω κράτη διαβουλεύονταν για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας στα σύνορά τους. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Shanghai Five μετονομάστηκε σε Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organisation, SCO), με νέο μέλος το Ουζμπεκιστάν και παρατηρητές την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και τη Μογγολία.

Η δράση του SCO επεκτάθηκε και σε οικονομικά ζητήματα, αλλά ο θεμέλιος λίθος εξακολουθεί να είναι η από κοινού δράση κατά αποσχιστικών κινημάτων και η διασυνοριακή συνεργασία για την έκδοση τρομοκρατών στη χώρα καταγωγής τους. Παρομοίως, το Πεκίνο προσέφερε οικονομική αρωγή ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μετα-Ταλιμπανικό Αφγανιστάν. Ως αντάλλαγμα, ο πρόεδρος Hamid Karzai υποσχέθηκε την απέλαση των μουσουλμάνων με κινεζική υπηκοότητα.

Το δεύτερο σκέλος της κινέζικης στρατηγικής αφορά στον στιγματισμό των Ουιγούρων αυτονομιστών ως τρομοκρατών στη διεθνή κοινή γνώμη. Κατά καιρούς, το Πεκίνο είχε συνδέσει ουιγουρικές ισλαμικές οργανώσεις με τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα, την Jemaah Islamiya, την Jamaat-i Islami και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (μετονομασθέν σε Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν το 2001). Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Κίνα συστρατεύτηκε με τις ΗΠΑ στον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» και κατόρθωσε να συμπεριλάβει το έως τότε άγνωστο Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (East Turkestan Islamic Movement) στη λίστα των παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, άρχισε να κοινοποιεί στα διεθνή μέσα τις εκάστοτε τρομοκρατικές ενέργειες στη Σιντζιάνγκ, με παράδειγμα τις βομβιστικές επιθέσεις στην κομητεία Κούτσα (Kuqa) κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Μηδαμινές οι πιθανότητες απόσχισης


Οι περισσότεροι Δυτικοί μελετητές συμφωνούν ότι οι πιθανότητες απόσχισης της Σιντζιάνγκ είναι μηδαμινές. Η Κίνα έχει κατορθώσει να απομονώσει τους Ουιγούρους διεθνώς, ενώ η κρατική εκμετάλλευση των πετρελαϊκών και φυσικών πόρων της Σιντζιάνγκ, η συνακόλουθη οικονομική της ενσωμάτωση στον κινεζικό κορμό και η αθρόα μετανάστευση Χαν Κινέζων στην περιοχή (πλέον 40% του πληθυσμού) έχουν περαιτέρω περιορίσει την τυπικά κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτονομία του τοπικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, η προοπτική παρόμοιας με τους Χουέι ενσωμάτωσης των Ουιγούρων στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι φαντάζει εξίσου απίθανη.

Και στις δύο μουσουλμανικές μειονότητες το Ισλάμ αποτελεί την καρδιά της εθνικής τους ταυτότητας: για τους Χουέι είναι το μόνο που τους διαφοροποιεί από τους Χαν, για τους Ουιγούρους είναι το στοιχείο που τους ενώνει με τους πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Και αν οι μεν το εμπλούτισαν, συμφιλιώνοντας τις ισλαμικές παραδόσεις με την εξίσου σημαντική παραδοσιακή κινεζική πολιτιστική κληρονομιά τους, οι Ουιγούροι, με ιστορία και πολιτιστική παράδοση εντελώς διαφορετική από την κυρίως Κίνα, δύσκολα θα δεχτούν, πόσο μάλλον θα προκαλέσουν οικειοθελώς, παρόμοια αλλοίωση.

Οι ενέργειες αυτές της Κίνας κατά της διεθνοποίησης του ουιγουρικού αγώνα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη δραστηριοποίηση της ουιγουρικής διασποράς, εχουν αποφέρει καρπούς. Ακόμη και η Τουρκία, όπου έχει βρει καταφύγιο μεγάλος αριθμός Ουιγούρων μεταναστών, και που είχε αναλάβει στο παρελθόν τον ρόλο του προστάτη των μουσουλμάνων της Κίνας, μετά την υπογραφή οικονομικής συμφωνίας με το Πεκίνο, το 2000, συμφώνησε να επεκτείνει τη συνεργασία τους και στην καταπολέμηση αποσχιστικών κινημάτων.

Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, παρά τις σποραδικές διαμαρτυρίες για καταπίεση των Κινέζων μουσουλμάνων, δεν διακινδυνεύει τους σημαντικότατους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο υποστηρίζοντας οικονομικά ή ηθικά τους μουσουλμάνους της Σιντζιάνγκ. Το αντίθετο: στην πρώτη του επίσκεψη σε μη μεσανατολική χώρα, το 2006, ο βασιλιάς Abdullah bin Abdul-Aziz επαναβεβαίωσε τη θέση του υπέρ της Μίας-Κίνας (One-China policy). Η μόνη εμπλοκή του Ριάντ στην περιοχή εντοπίζεται στην παροχή αναπτυξιακού δανείου για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης Άκσου (Aksu).

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=474982

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Λευκωσίας Πρωτάθλημα ΚΟΕΠ

Της απέδωσαν το τίτλο της «Βασίλισσας» του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, και κάθε χρόνο με την ποδοσφαιρική παρουσία της, καταφέρνει να τους δικαιώνει, και μάλιστα με ….μαθηματική ακρίβεια!!!

Μιλάμε για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Λευκωσίας, η οποία για ακόμα μια χρονιά, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών της Κ.Ο.Ε.Π., και μάλιστα με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.
Και το λέμε αυτό, αφού στον μεγάλο Τελικό, μετά από μια φανταστική απόδοση, ειδικά στην ημίωρη παράταση, κατάφερε ..με ένα γκολ του Βαρνάβα Θεοδώρου στο 102ο λεπτό!!!, να λυγίσει την οργανωμένη και πολύ ισχυρή ομάδα της MARFIN-ΛΑΪΚΗ Λεμεσού, αποτέλεσμα το οποίο την οδήγησε στην δίκαια και επάξια κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως για να φθάσουν στον μεγάλο τελικό του Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών της Κ.Ο.Ε.Π., η μεν Super-Πωταθλήτρια ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, απέκλεισε την ομώνυμη ομάδα της Τράπεζας Κύπρου Πάφου με σκορ 5-1, ενώ η ομάδα της MARFIN-ΛΑΪΚΗ Λεμεσού απέκλεισε τον ΔΗΜΟ Αραδίππου με 2-1.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τον μεγάλο Τελικό στον οποίο οι φίλοι του ποδοσφαίρου, έζησαν από κοντά όλες αυτές τις συγκινήσεις που προσφέρει ιδιαίτερα το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, διαιτήτευσε ο κ. Παναγιώτης Γερασίμου, από τους πλέον καταξιωμένους διαιτητές της Κυπριακής Διαιτησίας, ο οποίος μόλις πρόσφατα έχει "αφυπηρετήσει" από την Διαιτησία.
Είναι για τον λόγο αυτό που πριν την έναρξη του αγώνα, μέσα από μια σεμνή και γεμάτη συγκίνηση τελετή, τίμησαν με αναμνηστικές πλακέτες τον διεθνή διαιτητή, για την πολύχρονη υπηρεσία του στην Κυπριακή διαιτησία.
Από πλευράς της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Λάρνακας τον κ. Γερασίμου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα ο Πρόεδρος της κ. Ανδρέας Ματσάγγος, από πλευράς της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Γιάννης Πίπης και από πλευράς της MARFIN-ΛΑΪΚΗ ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Νίκος Πέτρου.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα από πλευράς της Σούπερ Πρωταθλήτριας ομάδας της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Λευκωσίας κ. Στέλιος Τσιοπανής, φανερά ικανοποιημένος από την φετινή επιτυχία τους δήλωσε:
"Ήταν για μας μια πέρα για πέρα μεγάλη επιτυχία, γιατί καταφέραμε για ακόμα μια χρονιά να δικαιώσουμε 100% όσους εκείνους που μας απέδωσαν τον τίτλο της <Βασίλισσας> του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πιστεύω πως δίκαια κατακτήσαμε και αυτό το Τρόπαιο, γιατί όλοι μαζί πειθαρχημένοι, με σωστό προγραμματισμό, δουλέψαμε σκληρά και την χρονιά αυτή, και αποδείξαμε ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα, και αυτό το οφείλουμε στον Προπονητή μας κ. Ξάνθο Σάββα που εδώ και 4 συνεχόμενα χρόνια καταφέρνει να μας οδηγεί σε όλες αυτές τις επιτυχίες.
Θέλω ταυτόχρονα να ευχαριστήσω επίσης όλους τους συμποδοσφαιριστές μου για την αθλητοπρέπεια και την αγωνιστική πειθαρχία που επέδειξαν, καθώς επίσης την Διοίκηση της ομάδας η οποία βρισκόταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή".

http://www.kerkida.net/print.php?pageaction=ker&modid=ShowArticle&artid=22579&catid=26
http://www.kerkida.net/modules/ws_mod_ker_01/article_detail/showphotogallery.php?pageid=22579&lang=gr

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Λιμνίτης πότε θα ανοίξει

Ολοι έσπευσαν να χαιρετίσουν την συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Γιατί όμως πανηγυρίζουμε;
Ακόμα δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τη Συμφωνία Λιμνίτη, αλλά με βάση τα όσα δημόσια ανακοινώθηκαν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποενοχοποιήσαμε περαιτέρω την Τουρκία για τις ευθύνες της στην κυπριακή τραγωδία, νομιμοποιώντας την παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο και νομιμοποιώντας την παροχή προς αυτόν διευκολύνσεων. Ταυτόχρονα αποδεχθήκαμε και την παρουσία και διακίνηση εποίκων, αφού συμφωνήσαμε μεταξύ άλλων:1. Στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας-καυσίμων (Το ίδιο αποτέλεσμα είναι).2. Στη διακίνηση προμηθειών μη στρατιωτικής φύσης (μέχρι τώρα διεξαγόταν παράνομα διά θαλάσσης) μέσα από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.3. Στη διακίνηση εποίκων και Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την προστασία των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που υπό κανονικές συνθήκες αυτά τα ΑΤΟΜΑ θα υπέκειντο σε σύλληψη από τις κυπριακές Αρχές.Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία (γνωστή) Χριστόφια που «κυπριοποιεί» τον κατοχικό στρατό. Η πρώτη έγινε με τη Συμφωνία να συζητούμε στρατιωτικά θέματα που έχουν να κάμουν με τον παράνομο κατοχικό στρατό, με τον Ταλάτ και όχι με τον ίδιο τον κατοχικό στρατό διαμέσου των ΗΕ. Αποενοχοποιήσαμε περαιτέρω την Τουρκία για την ευθύνη της για την παρουσία του κατοχικού στρατού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποδεχθήκαμε ότι βρίσκεται εδώ με «πρόσκληση» του Ταλάτ και ελέγχεται από τον ίδιο, και όχι το Γ' Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας. Κοροϊδεύουμε και τους ξένους, σε βάρος μας, στους οποίους απευθυνόμαστε για βοήθεια για την αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων. Κατά τα άλλα τίποτα δεν επιδιώκει ο Χριστόφιας που να μας ενοχλεί.
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/politics/167722

Η εξάπλωση του ιού και οι αντιδράσεις

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Κύπρο αλλά ο Υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να ανησυχεί λέγοντας ότι η κατάσταση ελέγχεται. Μέχρι χθες ο τελευταίος απολογισμός μιλούσε για 70 κρούσματα της γρίπης Α.....
έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 151 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.Σε 70 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα.Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν να στηριχτούν στις κρατικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης και όταν τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα κατά δεκάδες, στα κρατικά νοσοκομεία επικρατεί σύγχυση, εντάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών.

Το υπουργείο Υγείας αγωνίζεται να απεγκλωβίσει τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, που έχουν εγκλωβιστεί στην αυξημένη προσέλευση πολιτών. Αυτά, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν ήδη τα 70 μέσα σε διάστημα 13 ημερών.Η νέα γρίπη ήταν η αιτία έντονων διαμαρτυριών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, με το προσωπικό να μην αποδέχεται την εγκατάσταση λυόμενου εξωτερικού ιατρείου για τα ύποπτα περιστατικά στους εξωτερικούς χώρους του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.Σε ό,τι αφορά στα αντι-ιικά φάρμακα και τη διάθεση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκος Νουρής χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των πολιτών και κυρίως όσων προτίθενται να ταξιδέψουν.Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως ακόμα και να κατέχει κάποιος αντι-ιικά φάρμακα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εάν δεν έχει πρώτα τη διάγνωση για τη γρίπη από κάποιο γιατρό.

Ο υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνει ακόμα ότι δεν υπάρχει λόγος περιττής ανησυχίας και καλεί τον κόσμο να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.Συμπτώματα» Πυρετός» Αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας ή μύτη που τρέχει» Πονόλαιμος» Σωματικοί (κυρίως μυϊκοί) πόνοι» Πονοκέφαλος» Ρίγος» Κόπωση» Έμετος ή διάρροια (έχουν αναφερθεί σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις του νέου αυτού είδους γρίπης).» Τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης είναι παρόμοια με τα συνήθη συμπτώματα της εποχιακής γρίπηςΜέτρα προφύλαξης
Αποφεύγετε στενή επαφή με άτομα που νοσούν. Εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό, αποφύγετε και πάλι την επαφή με άλλα άτομα ώστε να αποτρέψετε τη μετάδοσή του.

Σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί με τον ιό, καλύτερα να απέχετε από την εργασία, το σχολείο και άλλες εργασίες, ώστε να αποτρέψετε τη μετάδοση του ιού και σε άλλα άτομα.
Αποφεύγετε τα πλήθη ή τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Πάντοτε καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πετάξτε το χαρτομάντιλο σε καλάθι αχρήστων μετά τη χρήση του.
Το πλύσιμο των χεριών, θα σας προστατεύσει από βακτήρια.

Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας διότι τα βακτήρια συχνά εξαπλώνονται όταν κάποιο άτομο αγγίξει κάτι το οποίο είναι μολυσμένο με βακτήρια και στη συνέχεια αγγίξει τα δικά του μάτια, μύτη ή στόμα.Ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκή Ενωσης Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων (ECTAA) Ακης Κελεπέσιης θεωρεί ότι είναι αχρείαστο να μετρούνται καθημερινά πόσα κρούσματα υπάρχουν στην Κύπρο ή παγκόσμια.Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κελεπέσιης αναφέρει ότι ''σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό'' και διερωτάται ''αν αντιλαμβανόμαστε ότι το κακό που κάνουμε στην οικονομία και στην Κύπρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Γρίπης Α''.''Σκοτώνουμε μόνοι μας τον τουρισμό της Κύπρου, σύντομα θα κλείσουμε εστιατόρια, Night Clubs, discos. Σε λίγο θα δημιουργούμε στρατιές ανέργων και ένα κόσμο φοβισμένο, που δεν θα βγαίνει από το σπίτι του'', είπε.Εξέφρασε την ευχή όπως γίνει σύντομα αντιληπτό πού οδηγούνται τα πράγματα.''Γίνομαι'', ανέφερε, ''μάρτυρας καθημερινά τις τελευταίες μέρες, της υπερβολικής προβολής, της κινδυνολογίας και μερικές φορές της παραπληροφόρησης, σχετικά με τη Γρίπη Α''.Οπως ανέφερε, ''ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία για την Γρίπη Α, γιατί απλά φοβάται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο, ίσως να υπάρξει μετάλλαξη του ιού, με αποτέλεσμα να γίνει επικίνδυνος, όχι γιατί είναι σήμερα ή γιατί είναι θανατηφόρος, ή γιατί θέλει να πανικοβάλει τον κόσμο''.
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=58389&-V=ikypros&w=