Moon

Moon

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Το ΔΕΚ αποφάσισε

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με σημερινή απόφαση του αναφέρει ότι σχέση με την υπόθεση Μ. Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.
Το ΔΕΚ εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.


Δεσμευτικές σε όλη την ΕΕ είναι οι αποφάσεις των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαίωσε έτσι Ελληνοκύπριο που διεκδικεί τη γη του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία στο μεταξύ πουλήθηκε σε ζευγάρι Βρετανών.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενδέχεται να ενθαρρύνει πολλούς Ελληνοκυπρίους που διεκδικούν αποζημιώσεις για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν κατά την τουρκική εισβολή, ενώ μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού.
Ο Μελέτης Αποστολίδης αναγκάστηκε το 1974 να εγκαταλείψει τη γη του, η οποία αγοράστηκε στη συνέχεια από ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι έχτισαν εκεί κατοικία. Ο κ. Αποστολίδης είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και ζητώντας την κατεδάφιση του σπιτιού.
Κυπριακό δικαστήριο τον είχε δικαιώσει, ωστόσο δικαστήριο στη Βρετανία είχε αποφανθεί ότι τα πορίσματα των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων και οι νόμοι της ΕΕ δεν είναι εφαρμόσιμοι στα κατεχόμενα.
«Μία απόφαση δικαστηρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναγνωρίζεται και να εφαρμόζεται από τις άλλες κράτη-μέλη (σ.σ. Τη Βρετανία), ακόμα και αν αφορά γη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ακόμη κι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού το έδαφος είναι υπό τουρκική κατοχή, ο κ. Αποστολίδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από δικαστήριο της Βρετανίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/28/1657662.htm
Ευρωπαϊκό δικαστήριο υποστήριξε το δικαίωμα ενός Ελληνοκύπριου να διεκδικήσει τη γη του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία στο μεταξύ είχε πουληθεί σε ζευγάρι Βρετανών.
Ο Μελέτης Αποστολίδης ήταν ένας από τους χιλιάδες Ελληνοκύπριους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την εισβολή του 1974. Η γη του Αποστολίδη πουλήθηκε αργότερα στους Λίντα και Ντέιβιντ Όραμς, ζευγάρι Βρετανών, που έχτισαν πολυτελή κατοικία στο οικόπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Αποστολίδης θεώρησε ότι η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου για κατεδάφιση της βίλας ευσταθεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ακόμη κι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού το έδαφος είναι υπό τουρκική κατοχή, ο Αποστολίδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από δικαστήριο της Βρετανίας.
Η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για εκατοντάδες ακόμη Ελληνοκύπριους που ζητούν να λάβουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στην τουρκική εισβολή.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/04/2009_276977

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον ελληνοκύπριο πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη, δίνοντάς του το δικαίωμα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία του από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
Ο Αποστολίδης, ένας από τους χιλιάδες ελληνοκύπριους, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διεκδικήσει την περιουσία του, η οποία πουλήθηκε από το ψευδοκράτος σε βρετανούς υπηκόους.
Το ζεύγος των Βρετανών, της Λίντας και του Ντέιβιντ Όραμ, που αγόρασαν τη γη τού Αποστολίδη,έχτισαν μια βίλα την οποία τώρα, σύμφωνα με την απόφαση καλούνται να γκρεμίσουν.
Αν και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν έχουν ισχύ στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια και να ζητήσει οικονομική αποζημίωση.
Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανοίγει πλέον το δρόμο για εκατοντάδες ελληνοκυπρίους, να διεκδικήσουν επανορθώσεις.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=39170
Στο μεταξύ ικανοποίηση εξέφρασαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση του ΔΕΚ δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως εάν η Κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη.
Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι με την απόφασή του το ΔΕΚ απέρριψε τις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος.
Στη δήλωσή του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΔΕΚ, «εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, με την απόφασή του για την υπόθεση Οραμς, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην περιουσία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως αν αυτή βρίσκεται στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.»
«Με την απόφασή του, το ΔΕΚ απέρριψε τις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος,» τόνισε, προσθέτοντας «αν υιοθετείτο τέτοια προσέγγιση, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα στερούνταν οποιασδήποτε διεθνούς νομικής δυνατότητας προστασίας των περιουσιών τους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές».
Η απόφαση του ΔΕΚ, συνεχίζει, «επιβεβαιώνει ότι η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία προβλέπει το Πρωτόκολλο 10, δεν εμποδίζει την αρμοδιότητα των κυπριακών δικαστηρίων να αποφασίζουν για περιουσιακά δικαιώματα στα κατεχόμενα.»
«Κατ’επέκταση, η απόφαση δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους μέλους να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αν η Κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη,» επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.
«Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ΔΕΚ, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό, στις απευθείας διαπραγματεύσεις,» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
Αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένωνΗ σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επιτρέπει στους Κυπρίους εκτοπισμένους να υπερασπίσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους, ενώπιον των αστικών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή της σε σχέση με τη σημερινή απόφαση που έλαβε το ΔΕΚ για την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει ότι ''ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να 'αγοράσει' ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης''.
Σημειώνει επίσης ότι ''με τον τρόπο αυτό, οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ενισχύονται εφόσον αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων''.
Η Νομική Υπηρεσία προσθέτει ότι το ΔΕΚ έκρινε ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με τέτοιες περιουσίες και ότι ''με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα των αρχών της Δημοκρατίας για το σύνολο του εδάφους της χώρας''.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147719

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς και πρόσθεσε πως η απόφαση βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Ομάν και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΕΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν η σωστή απόφαση και βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν επηρεάστηκε από οποιαδήποτε πολιτικά κριτήρια ή πολιτικές σκοπιμότητες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ερμηνεύει σωστά το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει δύο βασικά ζητήματα: ότι το Πρωτόκολλο 10 μπορεί να αναστέλλει την εφαρμογή του (ευρωπαϊκού) κεκτημένου στα κατεχόμενα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αποφάσεις κυπριακών Δικαστηρίων που αφορούν τα κατεχόμενα δεν θα εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Παραμένει», συνέχισε, «αυτή η υποχρέωση των κρατών μελών και βεβαίως αναγνωρίζει τόσο τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Δικαστηρίων της και στις κατεχόμενες περιοχές, όπως και το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Κυπρίων πολιτών ως Ευρωπαίων πολιτών και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτό το δικαίωμα».
Πιστεύω, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι η απόφαση του ΔΕΚ «βάζει τα δεδομένα στα σωστά νομικά τους πλαίσια και δίνει τα σωστά μηνύματα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας. Ακριβώς», σημείωσε, «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απεφάνθη την Τρίτη, σε σχέση με την υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.
Το ΔΕΚ εξέδωσε την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147766
Η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς είναι πολύ σημαντική απόφαση με πολλαπλούς αποδέκτες δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν διατυπώνοντας ικανοποίηση και σημειώνοντας πως αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό χώρο σε χώρο δικαίου που σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το ΔΕΚ στην απόφαση του δικαιώνει τον κ. Αποστολίδη και τις θέσεις δικαίου που είχε προβάλει και την απαίτηση του να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του» είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως «με αυτή την απόφαση το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει αναδείξει τον ευρωπαϊκό χώρο ως ένα χώρο δικαίου που σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών».
Η απόφαση του ΔΕΚ «ταυτόχρονα στέλνει πολλαπλά μηνύματα ουσιαστικής σημασίας που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα πολιτών, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως τη δικιά μας η οποία είναι υπό κατοχή και στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες παραβιάζονται καθημερινά από το 1974.
Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια χώρα όπως η Κύπρος που έχει κατοχικά στρατεύματα, εποίκους, και μια κατοχική δύναμη που δεν επιτρέπει στους νομίμους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών να νέμονται την περιουσία τους και να μπορούν να την αξιοποιούν όπως οι ίδιοι θέλουν, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής.
http://www.sigmalive.com/news/politics/147768

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Γρίπη των χοίρων

Μετά την άτυπη πνευμονία και την γρίπη των πτηνών παρουσιάστηκε και η γρίπη των χοίρων στο Μεξικό προκαλώντας πανικό ανά το παγκόσμιο.

Τη διακοπή των εισαγωγών σε χοιρινό κρέας που προέρχεται από το Μεξικό, λόγω των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων αποφάσισαν σήμερα αρκετές χώρες στην Ασία και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ταϊλάνδη, όπως και η Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα τη διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και από τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, το Τέξας, το Κάνσας και την Καλιφόρνια.
Στην Ουκρανία κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παγώνει τις εισαγωγές από το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, λόγω των διαστάσεων που λαμβάνει εξάπλωση του ιού H1N1.
Χθες εξάλλου και η Ρωσία αποφάσισε τη διακοπή των εισαγωγών σε βοδινό κρέας, υπό το φόβο περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=38818

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη πόσο επικίνδυνο είναι το στέλεχος της γρίπης των χοίρων που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και οι τρόποι μετάδοσης.
• Ο όρος γρίπη αναφέρεται σε μια οικογένεια ιών στην οποία περιλαμβάνεται η γρίπη Α, η γρίπη Β και η γρίπη Γ.
• Στα συμπτώματα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι, βήχας και συχνά διάρροια και έμετος. Η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή από το απλό κρύωμα.
• Τα άτομα μεταδίδουν τον ιό προτού ή αφότου νοσήσουν. Ιοί της γρίπης δεν εντοπίζονται μόνο στις βρογχικές εκκρίσεις αλλά και στα κόπρανα.
• Η «περίοδος επώασης» της γρίπης –ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της προσβολής και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων– κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 24 και 48 ωρών, παρότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν αυτό ισχύει για το καινούργιο αυτό στέλεχος της γρίπης H1N1 των χοίρων.
• Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματιδίων του σάλιου και της βλέννας που εκκρίνονται όταν τα άτομα βήχουν και φτερνίζονται σε κοντινή απόσταση. Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εν λόγω σωματίδια είναι ικανά να μεταφέρουν τον ιό μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου.
• Οι ιοί της γρίπης μπορούν να ζήσουν ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες σε ξηρές επιφάνειες. Συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι συχνά τα άτομα μπορούν να προσβληθούν επειδή ακουμπούν σε μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα πληκτρολόγιο, και στη συνέχεια αγγίζουν το πρόσωπό τους.
• Οι ιοί της γρίπης εξελίσσονται ή μεταλλάσσονται διαρκώς. Σε τακτά διαστήματα προκύπτουν νέα στελέχη και για το λόγο αυτό το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να διαμορφώνεται εκ νέου κάθε χρόνο.
• Πιστεύεται ότι οι ιοί της γρίπης εμφανίζονται αρχικά στα ζώα. Μετά από μικρές μεταβολές ή μεταλλαγές του DNA μεταδίδονται ευκολότερα στους ανθρώπους. Ορισμένοι εξ’ αυτών συνοδεύονται με πιο σοβαρά συμπτώματα από τους άλλους.
• Συχνά οι ιοί της γρίπης είναι θανατηφόροι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η γρίπη ευθύνεται για το θάνατο 250.000-500.000 ατόμων ετησίως.
• Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή απευθείας στο θάνατο προκαλώντας πνευμονία ή καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα στις βακτηριδιακές λοιμώξεις επιφέροντας επίσης τον θάνατο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/27/1657246.htm

Στους 103 έχει ανέλθει πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα. Τόνισε πως 400 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα, εξηγώντας πως τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν αναρρώσει. Εκατομμύρια Μεξικανοί παρέμειναν στα σπίτια τους ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν έκανε έκκληση στο λαό για επίδειξη "ηρεμίας" και σεβασμού των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης των χοίρων που ήδη έχει στερήσει τη ζωή από 81 Μεξικανούς. Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε 100.000 δόσεις του αντι-ιϊκού σκευάσματός του Relenza στις μεξικανικές αρχές, προσθέτοντας ότι αναζητεί τρόπους αύξησης της παραγωγής του. Παράλληλα εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι μία γυναίκα που ήρθε στη Βρετανία από τον Καναδά νοσηλεύεται στη βορειοδυτική Αγγλία προληπτικά για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων. "Ενημερωθήκαμε ότι μια επισκέπτρια από το εξωτερικό στην περιοχή του Σαλ (στη βορειοδυτική Αγγλία) υποβάλλεται σε εξετάσεις για πιθανή (μόλυνση από τη) γρίπη των χοίρων", δήλωσε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται βάσει των "αυστηρών μέτρων προφύλαξης" που έχουν ληφθεί. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη χώρα σε "κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης" λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων σε πολίτες της χώρας και ανακοίνωσαν όταν θα διεξάγονται έλεγχοι σε ταξιδιώτες που θα παρουσιάζονται στα σύνορα, προερχόμενοι από χώρες που πλήττονται από τον ιό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο. "Ενόψει της κατάστασης στο Μεξικό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν ότι θα δούμε να εμφανίζονται περισσότερα σοβαρά κρούσματα στις ΗΠΑ και ίσως νεκροί. Πρέπει οι άνθρωποι να προετοιμαστούν γι' αυτή την ιδέα"δήλωσε ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρίτσαρντ Μπέσερ σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ ανήσυχοι και γι' αυτό παίρνουμε πολύ δραστήρια μέτρα". Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να πλησιάζει αρρώστους, να πλένει τα χέρια, να μην πηγαίνει στη δουλειά ή στο σχολείο σε περίπτωση ασθένειας. Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. "Ως τώρα δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στην Ευρώπη, το μοναδικό κρούσμα είναι αυτό στην Ισπανία", δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Τρινιδάδ Χιμένες σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη. "Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε πιθανή εξάπλωση του ιού", επισήμανε η ισπανίδα υπουργός. Το θύμα της γρίπης των χοίρων είναι ένας νέος 23 ετών που επέστρεψε στις 22 Απριλίου από το Μεξικό και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Υποψίες υπάρχουν για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της γρίπης των χοίρων στην Ιταλία μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο μιας γυναίκας χθες Κυριακή στη Βενετία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Η 31χρονη είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου 7 άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η ασθενής, η οποία παρουσιάζει υψηλό πυρετό, τέθηκε σε καραντίνα και τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Επίσης στην Ελβετία, 5 άνθρωποι που επέστρεψαν από το Μεξικό πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων και υποβάλλονται σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ζαν-Λουί Τσίρχερ. Οι πέντε Ελβετοί παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, διευκρίνισε ο ίδιος. Επίσης στη Δανία και τη Σουηδία, περίπου 10 άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Στη Σουηδία, τουλάχιστον 5 άνθρωποι, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στο Μεξικό, υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων, δήλωσε υπεύθυνος του Σουηδικού Ινστιτούτου για τον Έλεγχο των Μολυσματικών Ασθενειών. Στη Δανία τρεις νεαρές γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας που επέστρεψαν πριν από μία εβδομάδα από το Μεξικό και τις ΗΠΑ τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο. Οι νέοι αυτοί παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης. Επίσης ένας άνδρας ηλικίας γύρω στα πενήντα εισήχθη σε νοσοκομείο καθώς παρουσίασε συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή του την Παρασκευή από τις νότιες ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Η διάγνωση τριών από τα τέσσερα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων στη Γαλλία έδειξε ότι είναι αρνητικά στη νόσο. Ένας βρετανός, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έλαβε αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα μετά από την επιστροφή του από το Μεξικό και επειδή εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα γρίπης, δεν έχει μολυνθεί από το στέλεχος H1N1 της γρίπης των χοίρων. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, βγήκαν αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Αρνητικά βγήκαν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα μέλη του πληρώματος μίας πτήσης της British Airways που επέστρεψε από το Μεξικό. Η βρετανική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο επικεφαλής της Τζάστιν Μακράκεν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια κρούσματα της γρίπης να σημειωθούν και στη Βρετανία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις όταν παραπονέθηκαν για ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης επιστρέφοντας από το Μεξικό στις 21 Απριλίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους αναμένονται αργότερα σήμερα. Στο Ισραήλ ένας πολίτης που επέστρεψε από το Μεξικό εισήχθη στο νοσοκομείο όπου έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς υπάρχει υποψία ότι έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοσταθμό. Ωστόσο ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη δείχνουν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό αυτόν. Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία έχουν κινητοποιηθεί αντιμέτωπες με την πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη μια ομάδα νεαρών φοιτητών που πραγματοποίησαν ταξίδι αναψυχής στο Μεξικό. Από την Μπογκοτά ανακοινώθηκε ότι εννέα Κολομβιανοί που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο Μεξικό τέθηκαν σε καραντίνα και εξετάζονται. Σε εξετάσεις υποβάλλονται και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ. Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ Η έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζει από το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να αποφασίσει αν θα αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Μετά τη συνεδρίαση της έκτακτης επιτροπής, ο ΠΟΥ θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή τη στιγμή το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία βρίσκεται στο 3, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6. Εξάλλου, οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν εκτάκτως την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ενώ η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ. "Προσωπικά θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη ουσιώδη ταξίδια στις περιοχές που αναφέρεται ότι είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για να ελαχιστοποιήσω τον προσωπικό κίνδυνο και για να μειώσω τον εν δυνάμει κίνδυνο να διαδώσω τη νόσο σε άλλους ανθρώπους", αναφέρει η επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου σε ηχογραφημένη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. ΕΕ: Συμβούλιο ΥΠΕΞ Οι εξελίξεις σε σχέση με τη γρίπη των χοίρων απασχόλησαν το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης είπε ότι κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο εξετάστηκαν οι δυνατότητες επίσπευσης της ευρωπαϊκής συνεννόησης στο θέμα αυτό, αλλά και της συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας. Μέτρα από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τη βράβευση Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας λόγος ανησυχίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Η χώρα μας διαθέτει και μηχανισμούς και εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και στο παρελθόν». Οι εξελίξεις με την επιδημία της γρίπης των χοίρων και τα ανθρώπινα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Μεξικό και τις νότιες Η.Π.Α, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς. Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σε άλλη συνάντηση στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, όπου συμμετείχαν, εκτός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα «Ελευθ. Βενιζέλος» και το Αεροϋγειονομεικό: Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές. Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά σήμερα. Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με εντολή του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα. Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: "Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339". «Απίθανο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Περιφερειακού Γραφείου Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Παντελιάδης. «Ισχύουν τα ίδια σενάρια, που ισχύουν για τη γρίπη των πτηνών. Στα νοσοκομεία έχουν γίνει ασκήσεις και το προσωπικό γνωρίζει πώς θα κινηθεί και πώς θα μεταφερθούν οι ασθενείς. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είχαμε κρούσματα γρίπης των πτηνών ακόμη και όταν βρίσκαμε ψόφια πουλιά, θεωρώ απίθανο να φτάσει στην Ελλάδα η γρίπη των χοίρων. Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να λάβουν τα μέτρα, που οφείλουν σε τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντελιάδης, ενώ αναφερόμενος στην ετοιμότητα των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας είπε πως «σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος) υπάρχουν θάλαμοι αποσυμπίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών». Προειδοποιεί ο ΠΟΥ Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων, μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει "πολύ πιο επικίνδυνος", προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). "Είναι πολύ πιθανό ο ιός να εξελιχθεί. Όταν οι ιοί εξελίσσονται, είναι προφανές ότι μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνοι για τον πληθυσμό" δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ. Πολλές χώρες έχουν αποθηκευμένες ποσότητες του φαρμάκου Ταμιφλού, το οποίο θεωρείται δραστικό για την ασθένεια αυτή όπως και για το νέο ιό της γρίπης των χοίρων. Ο ΠΟΥ, ο οποίος πρέπει να συντονίζει τις καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μεταξύ των 194 μελών του, διαθέτει αρκετά εκατομμύρια δόσεις Tamiflu, υπενθύμισε ο δρ Φουκούντα. "Σήμερα θα έλεγα ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με παλαιότερα", τόνισε. Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να αποστείλει το αντι-ιικό σκεύασμα Tamiflu σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει σχετικό αίτημα από τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας. Τι ξέρουν οι επιστήμονες-Προφυλάξεις Τα απανωτά θανατηφόρα και μη κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε διάφορες χώρες, με επίκεντρο το Μεξικό, έχουν αρχίσει να σκορπούν διεθνή ανησυχία για την προοπτική μιας επικίνδυνης παγκόσμιας επιδημίας. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό, με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science. Τι είναι η γρίπη των χοίρων; Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται. Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι; Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο. Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το "εργαστήρι" για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους. Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος; Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να "πηδά" από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών. Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη. Υπάρχει θεραπεία; Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας. Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων; Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων. Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα; Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές. Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα; Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία; Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α. Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις; Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

http://www.ana.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=7543902&maindocimg=7542017&service=143


Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα υγείας συνέστησε την Δευτέρα τους ταξιδιώτες να μην μετακινούνται σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την γρίπη των χοίρων.
Η ΕΕ δεν εξέδωσε επίσημη ταξιδιωτική οδηγία, αλλά είπε ότι οι υπουργοί Υγείας της Ένωσης θα συζητήσουν εντός της εβδομάδας τρόπους για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση αργότερα την Δευτέρα.
Η γρίπη των χοίρων έχει στοιχίσει τη ζωή σε 103 άτομα στο Μεξικό, ενώ κρούσματα επιμολυσμού έχουν σημειωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ισπανία είναι η πρώτη που επιβεβαίωσε νωρίτερα την μόλυνση ασθενούς από τον ιό.
"Προσωπικά, θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη απαραίτητα ταξίδια σε περιοχές, που έχουν αναφερθεί ως το επίκεντρο (της κρίσης)", είπε η Επίτροπος Υγείας Ανδρούλλα Βασιλείου σε ηχογραφημένο μήνυμα στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείσα για λεπτομέρειες είπε: "Θα πρέπει να αποφύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό ή τις ΗΠΑ, εκτός και αν είναι πολύ επείγον".
Ειδικοί σε θέματα υγείας από τα 27 κράτη-μέλη αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα για τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γρίπης. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση σε σύσκεψη στο Λουξεμβούργο αργότερα εντός της ημέρας.
Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ πιθανόν θα συναντηθούν την Πέμπτη το απόγευμα.
"Η προεδρία θεωρεί ύψιστης σημασίας να συντονίσει την ανταπόκριση της ΕΕ στο ξέσπασμα (της γρίπης των χοίρων)", είπε η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Τσεχία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso είπε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα: "Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για την κατάσταση. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και πολύ στενά μαζί με τα κράτη-μέλη".
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=12732&pubid=8163104
Κρούσμα της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε και στην Ισπανία. Πρόκειται για έναν άνδρα 23 ετών, ο οποίος επέστρεψε στις 22 Απριλίου από το Μεξικό. Τρεις περιπτώσεις ερευνώνται σε Γαλλία και Βρετανία.

Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος συνέστησε να αποφευχθούν τα ταξίδια στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ για το θέμα θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 στο Μεξικό, με τη χώρα να έχει κυριολεκτικά παραλύσει εξαιτίας του θανατηφόρου ιού. Η πρωτεύουσα θυμίζει έρημη πόλη, με άδειους δρόμους και πλατείες. Οι ελάχιστοι που κυκλοφορούν φορούν μάσκες, ενώ λουκέτο έβαλαν μέχρι και οι εκκλησίες.

Η χώρα ενισχύεται οικονομικά απο τη Παγκόσμια Τράπεζα με 200 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια κατά της εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες έχουν φθάσει τα 20- εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειωθούν και θάνατοι. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για πρόληψη για περιορισμό.

Ο ιός έφθασε και στον Καναδά. Έξι κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στο Μεξικό.

Οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος, προκαλώντας σοβαρότατες ασθένειες.

Προληπτικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη και στην Ελλάδα, και από σήμερα έχει τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός για την ενημέρωση και τον έλεγχο των επιβατών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που προήδρευσε σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι δεν υπαρχει λόγος ανησυχίας και πως "η κατάσταση είναι υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο". Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, υπάρχει επάρκεια των αντιικών φαρμάκων, που όπως φαίνεται καταπολεμούν τον ιό της γρίπης των χοίρων.

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο που διαθέτει ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διάγνωση και τη θεραπεία τυχόν κρουσμάτων ενώ σε δεύτερη φάση, εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει κάλυψη και από άλλα νοσοκομεία.
http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14542&subid=2&tag=11107&pubid=2103725

Ιδιαίτερα ανήσυχες για την εξέλιξη της γρίπης των χοίρων είναι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, εκφράζοντας φόβους για σοβαρότερα κρούσματα, ακόμη και θανάτους.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ρίτσαρντ Μπέσερ ανέφερε πως δεν τον καθησυχάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρότερα κρούσματα στις ΗΠΑ.
«Ενόψει της κατάστασης στο Μεξικό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν ότι θα δούμε να εμφανίζονται περισσότερα σοβαρά κρούσματα στη χώρα και ίσως νεκροί. Πρέπει οι άνθρωποι να προετοιμαστούν γι' αυτό το ενδεχόμενο» πρόσθεσε.
Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να πλησιάζει αρρώστους, να πλένει τα χέρια τους, να μην πηγαίνει στη δουλειά ή στο σχολείο σε περίπτωση ασθένειας.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, όπου έχουν εντοπισθεί ως τώρα 20 κρούσματα χωρίς όμως κανένα θάνατο, κήρυξαν χθες «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ανακοίνωσαν επίσης πως θα ελέγχονται όσοι φθάνουν στα σύνορα και προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιό.
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ονομασία «γρίπη των χοίρων» για τη νόσο που εκδηλώθηκε στο Μεξικό δεν είναι η κατάλληλη, καθώς ο ιός που την προκάλεσε δεν έχει απομονωθεί σε ζώα.
«Στο παρελθόν πολλές επιδημίες γρίπης που προέρχονταν από ζώα είχαν ονομαστεί βάσει της γεωγραφικής τους προέλευσης, για παράδειγμα η ισπανική γρίπη (1918-19) ή η ασιατική γρίπη (1957-58), γι'αυτό θα ήταν λογικό να ονομάζεται η ασθένεια αυτή 'βορειοαμερικανική γρίπη'», εξηγεί ο διεθνής οργανισμός.
Ο ιός αυτός «περιλαμβάνει στα χαρακτηριστικά του συστατικά ιών των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων», επισημαίνει ο ΠΟΥ και κρίνει επείγουσα τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για να διευκρινιστεί κατά πόσον είναι ευάλωτα τα ζώα σε αυτόν τον, όπως τον χαρακτηρίζει, «νέο ιό».
Σημειώνει ακόμη πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη μετάδοσης του ιού μέσω της διατροφής, θεωρώντας ακατάλληλους τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα.
«Αν νοσούσαν ζώα από τον ιό αυτό, η διάδοσή του μπορεί να ήταν αυξημένη και να προκαλούσε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο» προειδοποιεί επίσης ο ΠΟΥ ο οποίος ζητεί ενισχυμένη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εργαστηρίων που έχουν επιφορτιστεί με την επίβλεψη ζωϊκών ασθενειών. Τα εργαστήρια θα πρέπει να θέτουν άμεσα στη διάθεση του δημόσιου τομέα «οποιαδήποτε γενετική αλληλουχία του ιού αυτού αμέσως μόλις την διαπιστώνουν», καταλήγει ο οργανισμός.
Ο ιός αναγνωρίστηκε ότι είναι τύπου Α/Η1Ν1 και πλήτει κυρίως νεαρούς ενήλικες που είναι υγιείς.


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/27/1657107.htm

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στο Μεξικό, όπου περίπου 400 άνθρωποι νοσηλεύονται από τα συνολικά ύποπτα 1.600 κρούσματα, η πρωτεύουσα έχει παραλύσει και η κυβέρνηση έχει ματαιώσει κάθε δημόσια εκδήλωση. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 25 εκατ. δολ. στη χώρα για την προμήθεια εμβολίων και απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα. Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης υπάρξει στον Καναδά. Ύποπτα κρούσματα διερευνώνται σε Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία.
Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Τρινιντάντ Χιμένες διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διαμείνει στο Μεξικό.
"Επιβεβαιώθηκε ότι τα τεστ του ασθενούς της Αλμένσα (νοτιοανατολική Ισπανία)
για γρίπη των χοίρων είναι θετικά", δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη,
ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα το πρωί
περίπου στα είκοσι.
"Ως τώρα δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στην Ευρώπη, το μοναδικό κρούσμα είναι αυτό
στην Ισπανία", δήλωσε η ισπανίδα υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.
Το θύμα της γρίπης των χοίρων είναι ένας νέος 23 ετών που επέστρεψε στις 22
Απριλίου από το Μεξικό και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, είχε
δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας της
Καστίλλης-Λα Μάντσα.
Έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας
Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την
Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των
χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία της Ένωσης.
Η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί "το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα το
απόγευμα της Πέμπτης 30 Απριλίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της τσεχικής
προεδρίας, τη στιγμή που η Ισπανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό του πρώτου
ανθρώπινου κρούσματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η τσεχική προεδρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να προετοιμάσει ειδικές
προτάσεις για ενδεχόμενη λήψη μέτρων" για την αντιμετώπιση του κινδύνου
πανδημίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι "η αποτίμηση της πιθανής απειλής" από τη διάδοση
της γρίπης των χοίρων και "ο συντονισμός των ευρωπαϊκών προσπαθειών", σύμφωνα
με το κείμενο της ανακοίνωσης.
«Στοπ» στις άσκοπες μετακινήσεις
Η επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε σήμερα τους
Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν
πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των
ΗΠΑ.
"Προσωπικά θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη ουσιώδη ταξίδια στις περιοχές που
αναφέρεται ότι είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για να ελαχιστοποιήσω τον
προσωπικό κίνδυνο και για να μειώσω τον εν δυνάμει κίνδυνο να διαδώσω τη νόσο
σε άλλους ανθρώπους", αναφέρει η επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου σε ηχογραφημένη
δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σε επιφυλακή η Νοτιοανατολική Ευρώπη
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές των χωρών της Νοτιοανατολικής
Ευρώπης, για τη γρίπη των χοίρων, που ήδη έχει στερήσει τη ζωή σε 103 άτομα.
Οι υγειονομικές αρχές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και
ενημερώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Στη Ρουμανία, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τα
ταξίδια στο Μεξικό και εάν τελικά ταξιδέψουν εκεί, να λάβουν όλα τα μέτρα
προστασίας (μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας και η αποφυγή δημοσίων χώρων).
Ο σύμβουλος του Ρουμάνου υπουργού Υγείας, δρ. Γκέζα Μόλναρ, δήλωσε πως δεν
υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη Ρουμανία, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα
τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών σε όλη τη χώρα.
Στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα υπάρχουν σημεία ελέγχου των ατόμων που
έχουν πυρετό ή φέρουν άλλα σημάδια, παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων.
Επίσης, όσοι εισέρχονται στη χώρα θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με
την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για το εάν, πρόσφατα, ταξίδεψαν σε
περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των χοίρων.
Στη Σερβία, ο υπουργός Υγείας, κ. Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς, ανακοίνωσε πως όσοι
ταξίδεψαν στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, πρόσφατα, πρέπει να τεθούν σε καθεστώς
παρακολούθησης της υγείας τους για προληπτικούς λόγους.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούνγκ», ο κ.
Μιλοσάβλιεβιτς κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για τη
δική τους προστασία, καθώς και για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών.
Στην Κροατία, ο υπουργός Υγείας, κ. Ντάρκο Μιλίνοβιτς, επισήμανε- μεταξύ
άλλων- ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό στη χώρα και πρόσθεσε πως, ήδη, οι
αρμόδιες αρχές του υπουργείου έχουν επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον
Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα.
Η Κροατία, πρόσθεσε ο υπουργός, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την
προστασία των πολιτών.
Στο μεταξύ, οι αρχές του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ δήλωσαν στο ειδησεογραφικό
πρακτορείο "Hina" της Κροατίας πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα
υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών για το θέμα.
Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, δεν έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα. Ωστόσο, οι αρχές
βρίσκονται σε επαφές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να λάβουν σωστή
ενημέρωση για τη γρίπη των χοίρων και την αντιμετώπισή της, μετέδωσαν τα μέσα
μαζικής ενημέρωσης.
Στη Βουλγαρία, οι υγειονομικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει άμεσος
κίνδυνος από την επιδημία της γρίπης των χοίρων. Μάλιστα, τόνισαν πως η χώρα
αντιμετωπίζει τον ίδιο βαθμό κινδύνου, όπως κάθε άλλη χώρα.
Οι υγειονομικές αρχές λαμβάνουν ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
και παρακολουθούν την κατάσταση.
Στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΙΑ", ο
υπουργός Υγείας, κ. Μπούγιαρ Οσμάνι, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν
ψύχραιμοι, διότι, όπως είπε, "δεν υπάρχει λόγος πανικού", αφού δεν υπήρξε
κανένα κρούσμα στους πολίτες της χώρας.
Ο κ. Οσμάνι διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ
των οποίων ο έλεγχος της κατάστασης της υγείας όσων επισκέφθηκαν πρόσφατα τις ΗΠΑ και ο κτηνιατρικός έλεγχος των κρεάτων που εισάγονται από άλλες χώρες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9464&pubid=8147109

Πάμε ξανά....


Ο Ντερβίς Ερογλου ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ήταν ο μεγάλος νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα που έγιναν στις 19 Απριλίου ημέρα του Πάσχα.Η εκλογή του άλλαξε τα δεδομένα ενώ είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος...Το θέμα είναι πως επηρεάζονται οι συνομιλίες αφού είναι σίγουρο ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι υπέρ της συνομοσπονδίας.



Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 έχει προσδιορισθεί εδώ και καιρό από διπλωματικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ως «εξάμηνο Κυπριακού». Καθώς ο πρώτος κύκλος των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, βαίνει προς ολοκλήρωση, θεωρείτο δεδομένο ότι η διαδικασία θα εισέλθει σε φάση επιτάχυνσης αμέσως μετά. Παράλληλα, καθώς η συνολική αξιολόγηση της Τουρκίας ως προς την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., «περνάει» μέσα από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, την τελωνειακή σύνδεση με την Κύπρο και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Λευκωσία, είναι αναμενόμενη η αύξηση πιέσεων από τρίτα μέρη, προκειμένου να καταγραφεί απτή πρόοδος στο Κυπριακό. Στο, ούτως ή άλλως, πολυσύνθετο αυτό πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί, από την περασμένη Κυριακή, ένας επιπλέον παράγοντας, που, όπως εκτιμούν Αθήνα και Λευκωσία, κάθε άλλο παρά θα διευκολύνει την κατάσταση.
Πρόκειται για την επικράτηση του ακροδεξιού Ντερβίς Ερογλου στις εκλογές που έγιναν στα Κατεχόμενα. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Ερογλου έσπευσε να επαναλάβει τις απόψεις του για «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο νησί», φουντώνοντας τις ανησυχίες για κίνδυνο εκτροπής της διαπραγμάτευσης από την πορεία που έχει μέχρι τώρα χαραχθεί, βασικό στοιχείο της οποίας είναι λύση στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων, τόσο η Αγκυρα, διά του προέδρου Αμπντουλαχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, έσπευσαν να διατυπώσουν την υποστήριξή τους στον κ. Ταλάτ ως επίσημου διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων. Η επίσημη Αγκυρα έσπευσε ουσιαστικά να διαμηνύσει ότι παραμένει «μεγάλος παίκτης» στο Κυπριακό, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στα Κατεχόμενα.
Νέοι συσχετισμοί
Παρά τη στήριξη που έλαβε ο κ. Ταλάτ, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η επικράτηση Ερογλου στις εκλογές διαμορφώνει νέο συσχετισμό δυνάμεων και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα λειτουργεί στη διαπραγμάτευση τόσο ελεύθερα όσο πριν. Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχει εκπρόσωπός του στις διαπραγματεύσεις, συνοδεύοντας τον κ. Ταλάτ. Το ζήτημα αυτό συζήτησαν οι δύο εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην πρώτη μετά τις εκλογές συνάντησή τους, την περασμένη Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η εκπροσώπηση της νέας «κυβέρνησης» των Κατεχόμενων στις συνομιλίες θα γίνει σε επίπεδο «υπουργείου Εξωτερικών».
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό, όταν οι συνομιλίες εισέλθουν σε κρίσιμη φάση, ο κ. Ερογλου να ζητήσει να συμμετέχει και ο ίδιος σε αυτές, υπενθυμίζοντας ότι και ο κ. Ταλάτ είχε πράξει ανάλογα το 2003, όταν μετά την επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα, είχε ζητήσει και είχε επιτύχει τη συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα του Ραούφ Ντενκτάς. Ο ίδιος ο κ. Ερογλου, μετά τη συνάντηση, μίλησε για «πραγματικότητες» τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την πίεσή της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς, όπως ανέφερε, «η καλή θέληση των Τουρκοκυπρίων δεν είναι αρκετή».
Αθήνα και Λευκωσία προσθέτουν ένα ακόμα στοιχείο στον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις: Τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα σε ένα χρόνο και την εκπεφρασμένη επιθυμία του κ. Ερογλου να επικρατήσει και σε αυτές. Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, σταδιακά, να επικρατήσει η εθνικιστική λογική και η πλειοδοσία εθνικισμού, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Οι περιουσίες
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν μία ακόμη παράμετρο της επικράτησης Ερογλου. Οπως αναφέρουν, στην απόφαση των ψηφοφόρων φαίνεται να βάρυναν περισσότερο η αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και η υψηλή ανεργία και ακολούθως οι χειρισμοί στο Κυπριακό. Ετσι, δεν αποκλείεται, εν όψει και των προεδρικών εκλογών και για να δείξει γρήγορα αποτελέσματα στην οικονομία, η κυβέρνηση Ερογλου να προχωρήσει σε εντατική εκποίηση περιουσιών στα Κατεχόμενα, ανατρέποντας έτσι την πραγματικότητα στο περιουσιακό, με βάση την οποία γίνεται αυτή η στιγμή η διαπραγμάτευση. Ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για μαζικές εκχωρήσεις υπηκοότητας στους εποίκους. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της απευθείας διαπραγμάτευσης, είχε παρατηρηθεί ανάσχεση στο ζήτημα αυτό.
Κλειστά χαρτιά από Αθήνα - Λευκωσία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο στα μέσα της εβδομάδας ήταν η ευκαιρία για Αθήνα και Λευκωσία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να συντονίσουν τη στάση τους για το επόμενο διάστημα. Παρά την επαναλαμβανόμενη διατύπωση ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» και ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αφεθούν χωρίς παρεμβάσεις να διαμορφώσουν το πλαίσιο λύσης, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πιέσεις θα υπάρξουν, όπως και παρεμβάσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό ο κ. Καραμανλής έσπευσε να επισημάνει ότι η όποια παρέμβαση τρίτων μερών δεν θα πρέπει να είναι αντιπαραγωγική.
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για λύση, μεταβάλλοντας την πολιτική της για την Κύπρο. Οι κ. Καραμανλής και Χριστόφιας εμφανίσθηκαν σταθεροί στη θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεών της.
Στις δημόσιες δηλώσεις από τη Λευκωσία δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε ενδεχόμενο ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν θέλουν ακόμα να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, υπάρχουν εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει κάποια στιγμή και σχετικά σύντομα, η Αθήνα να τοποθετηθεί με δημόσια σαφή αναφορά και σε αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και σε ενδεχόμενο ειδικής σχέσης, θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την Αγκυρα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_26/04/2009_312337


Αρνητική επίδραση στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «βλέπουν» Αθήνα και Λευκωσία στην επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στα Κατεχόμενα.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε χθες να διαμηνύσει προς τον κ. Ερογλου ότι η Αγκυρα έχει και λόγο και ρόλο στη διαδικασία και ότι δεν σκοπεύει να τα απεμπολήσει. Η δημόσια δήλωσή του ερμηνεύεται ως απάντηση στις δηλώσεις Ερογλου ότι το κόμμα του υποστηρίζει κάθε λύση που αναγνωρίζει «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο νησί» και ότι θεωρεί φυσικό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συνοδεύεται από εκπρόσωπο του κόμματός του, οι οποίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία για κίνδυνο εκτροπής της διαπραγμάτευσης. «Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί ακριβώς όπως προηγουμένως. Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση αδυνατίσει τη διαπραγματευτική θέση του Ταλάτ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα είναι λάθος η νέα κυβέρνηση να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις ή να τις θέσει σε βάση διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν για να «υπενθυμίσουν» ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος «παίκτης», αυτή καθοδηγεί και ρυθμίζει τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι η επίσημη Αγκυρα δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση έναν ανεξέλεγκτο Ερογλου να χαράσσει πολιτική στα Κατεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, παρά το ότι η επικράτησή του στις εκλογές του δίδει έστω και οριακή αυτοδυναμία, αναμένεται να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Λευκωσίας για τις εξελίξεις διατύπωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης κ. Στέφανος Στεφάνου. Οπως δήλωσε, με βάση τις δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, αναμένεται ότι η νίκη του «θα δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».
Το επόμενο διάστημα θα φανεί στην πράξη σε ποιο βαθμό αυτές οι ανησυχίες θα επιβεβαιωθούν. Διπλωματικές πηγές τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν επακριβώς οι επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών στα Κατεχόμενα. Μια βασική παράμετρος των εξελίξεων είναι το πώς θα ισορροπήσουν στη μεταξύ τους σχέση οι κ. Ταλάτ και Ερογλου, πόσο θα αντέξουν να συνυπάρξουν ως δίδυμο εξουσίας με δεδομένο, μάλιστα ότι ο κ. Ερογλου δεν κρύβει την επιθυμία του να επικρατήσει και στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα τον επόμενο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται ανησυχία να εκτραπεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στα Κατεχόμενα σε απόλυτα εθνικιστική λογική, σε πλειοδοσία εθνικισμού, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2010.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στα Κατεχόμενα συζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη χθεσινή τους συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας έγινε προεργασία για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την οικονομία. Ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα των εκλογών στα Κατεχόμενα, παρέπεμψε όμως στις δηλώσεις Στεφάνου.
Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίσθηκε για τις 5 Μαΐου και αναμένεται μέχρι τότε να έχει δοθεί δείγμα γραφής για την τακτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει ο κ. Ερογλου ως προς τη διαπραγμάτευση. Η επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου στις εκλογές συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Από αμερικανικής πλευράς επαναδιατυπώθηκε η υποστήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.




Ο Ντερβίς Ερογλου δεν άντεξε στον πειρασμό και δήλωσε ότι «το κόμμα του υποστηρίζει κάθε λύση που αναγνωρίζει δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες στο Νησί».


Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα εργαστεί για να βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό. Για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι ο στόχος του για 28 έδρες δεν έχει επιτευχθεί επειδή τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν κάποιοι από την Αγκυρα που επηρέασαν ψηφοφόρους.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα στον Ερογλου να μην επιχειρήσει να διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό ή να διαφοροποιήσει τη βάση των διαπραγματεύσεων όπως αυτές διεξάγονται.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, συνεχίζεται ο απόηχος των ''εκλογών'' της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.
Οπως μεταδίδεται, μεταξύ άλλων συζητείται η δήλωση του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς για εξαγορά ψήφων.
Σε νεότερες δηλώσεις του στην ''Σταρ'', ο Σερντάρ είπε ότι δεν περίμενε από τα κόμματα να παραδεχτούν ότι εξαγόρασαν ψήφους.
Καλεί τα κόμματα που ανακοίνωσαν ότι η εξαγορά δεν τα αφορά, αν είχαν προς τούτο προτάσεις.
Καλεί ακόμη τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, τις μη κυβερνηντικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα να αναχαιτίσουν την κατάσταση διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα για όλους.
Η ''Κίπρισλι'' τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμα ''Ο Σερντάρ ίσως οδηγηθεί στις φυλακές'' και γράφει ότι σύμφωνα με το λεγόμενο σύνταγμα του ψευδοκράτους, η εξαγορά ψήφου τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών.
Οπως αναφέρεται, μετά τις «εκλογές» ο Σερντάρ δήλωσε ότι όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό του, εξαγόρασαν ψήφους.
Το σύνολο των κομμάτων διέψευσε ότι είχε παρόμοιες συναλλαγές.
Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Σινασί Μπασαράν ισχυρίζεται ότι στις παραμονές του δημοψηφίσματος του 2004, είχαν διατεθεί κονδύλια για εξαγορά ψήφων.
Σχηματισμός ''κυβέρνησης''Ο νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα Ντερβίς Ερογλου θα αρχίσει από αύριο τις επαφές του με τα ''κοινοβουλευτικά κόμματα'' προκειμένου να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας ψευδοκυβέρνησης και να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ευθύς μόλις λάβει την εντολή, την 1η Μαΐου.
Σήμερα θα συζητήσει τα του σχηματισμού με την ''κοινοβουλευτική ομάδα'' του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Αριθμός αρθρογράφων στον τ/κ Τύπο, γράφει ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμης ''κυβέρνησης'' με 26 μόνο ''βουλευτές'', εγκυμονεί κινδύνους και υποστηρίζει συνεργασία με άλλο κόμμα.

http://www.sigmalive.com/news/politics/147207

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Οταν κάποιοι αποφασίζουν για την μοίρα μας

Ε/κ στρατιώτης εισέβαλε την περασμένη βδομάδα απρόσκλητος σε τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Αγίου Δομετίου την ώρα που αυτό δεν ήταν επανδρωμένο κλέβοντας μια τουρκική σημαία και στρατιωτικές εξαρτήσεις. Το πρωτοφανές επεισόδιο που συνέβει ενώ διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο τουρκικός στρατός επάνδρωσε στην περιοχή Αγίου Δομετίου φυλάκια τα οποία είχαν απαγκιστρωθεί ενώ το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής καταρρακώθηκε βλέποντας σε απόσταση αναπνοής τα τουρκικά στρατεύματα απέναντι τους....Το περιστατικό οδήγησε στην σύλληψη του εθνοφρουρού όμως ενώ αυτός ήταν φυλακισμένος διάφορες οργανώσεις πραγματοποίησαν διαμαρυρία για απελεύθερωση του. Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και οι κατοχικές αρχές προσάθησαν να ρίξουν στα μαλακά την υπόθεση η οποία όμως βγήκε στο φως από τα ΜΜΕ.

Στα στρατιωτικά κρατητήρια με 20 μέρες αυστηρά φυλάκιση κλείστηκε 19χρονος στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο οποίος εισήλθε σε τουρκικό φυλάκιο στην «πράσινη γραμμή» και κατέβασε την τουρκική σημαία, την οποία πήρε ως λάφυρο μαζί με ένα κράνος και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.Ο στρατιώτης υπηρετεί σε φυλάκιο στην περιοχή Λευκωσίας και ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, εγκατέλειψε τη θέση του και πήγε ένοπλος στο τουρκικό φυλάκιο, που απέχει μόλις 50 μέτρα από τις ελληνικές θέσεις. Το φυλάκιο των Τούρκων δεν ήταν επανδρωμένο και έτσι, χωρίς να γίνει αντιληπτός, κατέβασε τη σημαία και πήρε τις στρατιωτικές εξαρτύσεις και επέστρεψε στη θέση του. Ο στρατιώτης παρουσιάστηκε στον αξιωματικό του φυλακίου επιδεικνύοντας την τουρκική σημαία, αναμένοντας προφανώς εύσημα. Ωστόσο, ο αξιωματικός ειδοποίησε το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο έδωσε οδηγίες για σύλληψη του στρατιώτη. Αμέσως υπήρξε επαφή του Γενικού Επιτελείου με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και διευθετήθηκε η επιστροφή της σημαίας και των εξαρτύσεων στις τουρκικές δυνάμεις.Το συμβάν έθεσε σε συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, με επάνδρωση όλων των θέσεων και διπλές σκοπιές, για αποφυγή αντιποίνων. Ο στρατιώτης αναμένεται να προσαχθεί στο Στρατοδικείο, ενώ η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την ενέργειά του, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.Στην περιοχή που συνέβη το επεισόδιο είχε δολοφονηθεί από Τούρκους στρατιώτες, εντός της νεκρής ζώνης, στις 3 Ιουνίου 1996 ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή. Στις 9 Απριλίου 1976 είχε δολοφονηθεί στον Αγιο Κασσιανό ο εθνοφρουρός Μιχάλης Σοφοκλέους. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 νεκρός έπεσε στο Καϊμακλί ο εθνοφρουρός Χριστάκης Γεωργίου. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1983, και πάλι στον Αγιο Κασσιανό, δολοφονήθηκε ο εθνοφρουρός Τρύφωνας Τρύφωνος.Ακολούθησαν στις 28 Μαΐου 1985 η δολοφονία του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Χαραλάμπους στην Αθηαίνου και στις 31 Ιουλίου 1988 η δολοφονία του λοχία Ευαγόρα Ευαγόρου στον Αγιο Κασσιανό. Τέλος, στις 6 Απριλίου 1993 νεκρός από πυρά Τούρκων στο Καϊμακλί ο εθνοφρουρός Αθανάσιος Κλεοβούλου.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=85052

Τα κανάλια ανέφεραν ότι το 1996 στην περιοχή δολοφονήθηκε ο Στέλιος Παναγή. Εκείνο όμως που ξέχασαν είναι ότι το 1996 είχε ξεκινήσει αρκετά στραβά για το κυπριακό.
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση.[1] Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%99%CE%BC%CE%AF%CF%89%CE%BD)
Υπό την προεδρία του Κληρίδη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο όπου συζητάται η ελληνοτουρική κρίση στο Αιγαίο και τα επεισόδια στην Ιμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πιθανή επανάληψη θερμού επεισοδίου λέγοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα και λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους γεγονότα με ψυχραιμία".
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/jan.html

16 Φεβρουαρίου: Η κυπριακή εφημερίδα"Αλήθεια" αποκαλύπτει ότι πέντε ημέρες πριν την ελληνοτουρκική κριση στο Αιγαίο, στις 25 Ιανουαρίου, έγινε "μινι απόβαση" της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τουρκικά αρματαγωγά μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, ημέρα το ξημέρωμα της οποίας βρήκε Ελλαδα και Τουρκία στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης της έντασης
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/feb.html

3 Ιουνίου: Νεκρός από τις σφαίρες των Τουρκων στρατιωτών πέφτει το πρωί ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Καλλής. Είναι ο δέκατος εθνοφρουρός που δολοφονείται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής τα δεκα τελευταία χρόνια κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Ο Καλλής που υπηρετούσε στη γραμμή αντιπαράταξης εισήλθε στην ουδέτερη ζώνη άοπλος, στην περιοχή Αγίου Ανδρέα και δέχθηκε τα πυρά των Τουρκων στρατιωτών. Στον τόπο του επεισοδίου μετέβησαν ο υπουργός Αμυνας της Κυπρου Κώστας Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ν.Βορβολάκος. Αυξημένα μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται στα φυλάκια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/jun.html

11 Αυγούστου: Στις 10 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κληρίδη και τη συμμετοχή υπουργών, αξιωματούχων, της ηγεσίας της αστυνομίας και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετισών Γ.Χατζηκώστας. Για λόγους υψίστης ασφαλείας αποφασίζεται η ματαίωση της αντικατοχικής πορείας. Στη λήψη της απόφασης βάρυνε και η έκκληση που είχε απευθύνει ο γ.γ. του ΟΗΕ ο οποίος είχε ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπουν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια.
Ο Χατζηκώστας ανακοινώνει στους μοτοσικλετιστές την ματαίωση της πορείας και τους καλεί να επιστρέψουν στη Λευκωσία. Με έκδηλη απογοήτευση οι μοτοσυκλετιστές φεύγουν απο το Μακάριο στάδιο και διασπώνται προσπαθωντας να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Στις 12 το μεσημέρι μια ομάδα διαδηλωτών ξεφεύγει από την αστυνομία και τη δύναμη του ΟΗΕ και κατευθύνεται προς την πράσινη γραμμή και καταφέρνουν να περάσουν το συρματόπλεγμα και εισέλθουν στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους ο Τάσος Ισαάκ.
Στα κατεχόμενα δημιουργούνται δυο μέτωπα συγκρούσεων των μοτοσυκλετιστών και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το πρώτο στην περιοχή Αχνας Βρυσούλλων μεταξύ Δεκέλειας και Δερύνειας και το δεύτερο στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία
Στις 4.430 το απόγευμα ο Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνιο δολοφονείται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας από ομάδα πολιτών που κρατούσαν ρόπαλα και τσεκούρια.
Οι τραυματίες από τα επεισόδια στη γραμμή της αντιπαράταξης ανέρχονται στους 41.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κυπρου και της Ελλαδας καταδικάζουν και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του 24χρονου Τάσου Ισαάκ. Ο Κληρίδης χαρακτηρίζει εγκληματική και αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία.
Οι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού και η είδηση της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλουν αναστάτωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ωστόσο χλιαρά τη δολοφονία. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κυπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην κυπριακή αστυνομία της οποίας ευθύνη ήταν να αποτρέψει τους διαδηλωτες να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη αλλά και ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων να εμποδίσουν τους αντιδιαδηλωτες να πλησιάσουν της γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/aug.html

14 Αυγούστου: Σε γενικό πένθος κηδεύεται στις 11 το πρωί ο Τάσος Ισαάκ. Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλαδας συνοδεύουν τον 24χρονο Ελληνοκύπριο στην τελευταία του κατοικία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι η Ελλαδα θα ειναι η ανάδοχος του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.
Μετά την κηδεία μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στα κατεχόμενα να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος. Νέες συγκρούσεις ξεσπουν και οι Τουρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτων.
Στις 2.25 το μεσημέρι δολοφονείται ο 26χρονος Σολομών Σολωμού όταν άοπλος προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευματων κατοχής της Δερύνειας και να την κατεβάσει. Τρία ακόμη άτομα τραυματίζονται σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.
Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο τίθεται σε επιφυλακή ενώ ο Κληρίδης έχει διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του και το απόγευμα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
http://kypros.org/Cyprus/MPA/cyprus/aug.html

Αυτά για να μην ξεχνάμε...Το θέμα όμως που τίθεται είναι το εξής...Μπορεί ο καθένας έτσι επειδή του κατέβηκε να θέτει την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην πράσινη γραμμή σε κίνδυνο..Ζώντας για χρόνια στην πράσινη γραμμή ένα είναι το σίγουρο...Κάτι τέτοια μειώνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων...Δεν ξέρω τι να θυμηθώ και πόσα ψυχολογικά έχω απο τα παιδικά μου χρόνια όταν άκουγα ότι κάποιος στρατιώτης δολοφονήθηκε. Και ακόμα χειρότερα δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον ήχο των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από τα σπίτια μας κάθε 20 Ιουλίου και 15 Νοεμβρίου....Όπως δεν θα ξεχάσω ποτέ μου εκείνη την γροθιά στο στομάχι και το δέος που ένιωσα όταν είδα σε απευθείας μετάδοση του Σολωμού Σολωμού από την τηλεόραση....Και όταν τότε όταν ήμουν παιδί ακόμα έβλεπα τις γυναίκες στον Αγιο Κασσιανό να μπαίνουν στην νεκρή ζώνη και να συλλαμβάνονται απο τους Αττίλες....Για όλα αυτά και για πολλά άλλα βιώματα όπως εκείνο το τεράστιο χέρι στον δρόμο της Αθηαίνου που μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε προς την τουρκοκρατούμενη περιοχή, ή εκείνο τον δρόμο στις Βρυσούλλες προς το μοναστήρι του Αγίου Κενδέα.....Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα......Αν θα ζήσουμε μαζί με τους Τ/κ καλώς...Αν πάλι κάποιοι θέλουν διχοτόμηση οκ....Ομως για όνομα του Θεού....Νεανικές τρέλες γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του εθνοφρουρού είναι κρίμα να μας οδηγήσουν σε ένα νέο θερμό επεισόδιο.....Αν θες να κάνεις αντίσταση ή να δείξεις την διαφωνία σου για κάτι κάντο αλλιώς..Οχι με τρέλες.....

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Οταν η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα




Η μικρή επαρχιακή πόλης της Λ' Ακουιλα στην Ιταλία κτυπήθηκε ανελέητα χθες απο τον εγκέλαδο με αποτέλεμσα ένα μεγάλο μέρος της να καταστραφεί. Ο σεισμός των 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους της πόλης. Πολλοί Ελληνες φοιτητές καθώς και 2 Κύπριες φοιτήτριες βρίσκονταν στην πόλη. Ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς είναι νεκρός ενώ η αδελφή του Διονυσία νοσηλεύεται τραυματισμένη στο νοσοκομείο.
Το χειρότερο σενάριο γίνεται πραγματικότητα δυστυχώς στην περίπτωση του Έλληνα φοιτητή Βασιλή Κουφαλιά που βρισκόταν εγκλωβισμένος στα συντρίμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε κοντά στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης.
Τον 28χρονο αναγνώρισε η φίλη του που πήγε στο νεκροτομείο μαζί με εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας της Ρώμης, ενώ η μητέρα του ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.


Εικόνες Αποκάλυψης στην κεντρική Ιταλία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου -μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες και 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ- που έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουΐλα, στην ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 150 ανθρώπων - ανάμεσά τους και φοιτητές.


Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, καθώς πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο έχουν καταρρεύσει, μεταξύ αυτών και μία φοιτητική εστία. Οι άστεγοι αναμένεται να φθάσουν τις 100 χιλιάδες, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει τη γειτονική χώρα από το 1980, όταν μία σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου τριών χιλιάδων ανθρώπων. Στη Λ' Ακουΐλα είχε σημειωθεί τόσο καταστροφικός σεισμός το 1786.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα και επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή, απ όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου βεβαιώνοντας ότι κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
ΕφιάλτηςΣύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, είκοσι έξι δήμοι μετρούν ήδη τις πληγές τους και περισσότερα από 10 χιλιάδες σπίτια και κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, που αριθμεί περίπου 70 χιλιάδες ανθρώπους.
Για τη «μεγαλύτερη καταστροφή της χιλιετίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας, Γουίντο Μπερτολάσο.
Μηχανικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κατασκευών της Λ' Ακουΐλα εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Το πανεπιστήμιο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τον πρύτανη του Ιδρύματος, και γι αυτόν τον λόγο 27 χιλιάδες φοιτητές θα πρέπει να μεταστεγαστούν.
Ανιση μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων.
«Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την κεντρική Ιταλία σχεδόν κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος σε 15 χιλιάδες κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου, Τζανφράνκο Φίνι.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική Ιταλία. Είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3 και μισή το πρωί (τοπική ώρα), με επίκεντρο περίπου 95 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Για το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
ΜαρτυρίεςΣύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πληγείσα περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ ήδη άρχισαν οι λεηλασίες. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, τα πάντα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους συντριμμιών, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, ενώ μετ εμποδίων διεξάγονται οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές.
Σε κατάσταση σοκ οι περισσότεροι κάτοικοι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται.
Πολλές χώρες προσέφεραν τη βοήθειά τους στην Ιταλία - εκτός από την Ελλάδα, και η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η ΕΕ.
Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα του σεισμού εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑΜάνα θυσιάστηκε για να σώσει το παιδί της
Μία μητέρα που θυσιάστηκε για να σώσει τη 2χρονη κορούλα της πρωταγωνίστησε στη συγκινητικότερη από τις χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίχθηκαν χθες στην περιφέρεια του Αμπρούτσο.
Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων στη συνοικία Σαν Γκρεγκόριο της Λ' Ακουιλα έμειναν άφωνοι αντικρίζοντας μία νεκρή γυναίκα να έχει κάνει ασπίδα το σώμα της για να προστατεύσει την κόρη της από τα χαλάσματα. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.
Στη γειτονική κωμόπολη Φόσα σώθηκε ένα κοριτσάκι 3 χρόνων ρωσικής καταγωγής, αλλά η δίδυμη αδελφή της έχασε τη μάχη μαζί με τρεις συγγενείς. Ενας 20χρονος φοιτητής σώθηκε χάρη στην έμπνευση της αδελφής του να τον πάρει στο κινητό. Αν και εγκλωβισμένος κάτω από ερείπια, κατόρθωσε να φτάσει τη συσκευή και να καθοδηγήσει τους διασώστες του.
Η κατάρρευση του τοπικού νοσοκομείου, το οποίο εκκενώθηκε έως τις 7 το βράδυ, προκάλεσε αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικών παραγόντων. Ο δήμαρχος της κωμόπολης Πράτο ντ' Ανσιντόνια κατήγγειλε για σκάνδαλο τον κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος έδινε συνέντευξη Τύπου. «Δεν είναι δυνατόν μια βασική υποδομή να μην έχει αντισεισμικές προδιαγραφές», τόνισε ο δήμαρχος.
ΧΑΘΗΚΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟΙΤεράστιες καταστροφές σε μνημεία
Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικές εκκλησίες ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν μερικώς από τον σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιταλία.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρώμης, τουλάχιστον τέσσερις ρομανικές και αναγεννησιακές εκκλησίες, ένα κάστρο του 16ου αιώνα, αλλά και δημόσια οικοδομήματα του 3ου αιώνα μ.Χ. επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.
Τμήμα μίας από τις διασημότερες εκκλησίες της κεντρικής Ιταλίας, του κεντρικού κλίτους της Βασιλικής της Σάντα Μαρία ντι Κολεμάτζιο, κατέρρευσε. Χτισμένη σε ρομανικό και γοτθικό ρυθμό, η εκκλησία προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Καταστροφές υπέστη και το καμπαναριό της αναγεννησιακής βασιλικής του Σαν Μπερναντίνο.
Επιπλέον από τον σεισμό επλήγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα οι Θέρμες του Καρακάλλα, ένα επιβλητικό ρωμαϊκό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ.




«Η γη τρέμει ακόμη στη Λ' Ακουιλα», έγραφε ρεπορτάζ της «Corriere» τον Οκτώβριο του 1996. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να ξεκινά και σήμερα. 6,3 Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος, συγκλόνισαν την περιφέρεια του Αμπρούτσο, στην Κεντρική Ιταλία, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες άστεγους και αφανίζοντας ολόκληρες πόλεις.


Σκηνές που θύμιζαν πόλεμο, άνθρωποι σε απόγνωση με βαλίτσες και κουβέρτες στον δρόμο να γίνονται πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη και οικοδομικά τετράγωνα να μοιάζουν με βουνά ερειπίων. Αγνοούμενοι. Σαστισμένοι διασωθέντες να σκάβουν με τα χέρια πλάι στα συνεργεία διάσωσης, που όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις δίνουν την πιο σκληρή μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και την ανάσυρσή τους.
Είκοσι ώρες αφότου ένας δυνατός θόρυβος ακούστηκε και η γη άρχισε το φονικό τρεμούλιασμά της, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 150, οι τραυματίες τους 1.500 και οι φρενήρεις σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταματούσαν να ανακοινώνουν με τρόπο ανατριχιαστικό τη μεταφορά τραυματισμένων στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Πιο δυνατά χτυπήθηκε η μεσαιωνική πόλη της Λ' Ακουιλα, σημερινή πανεπιστημιούπολη, όπου και σημειώθηκαν και οι περισσότερες απώλειες, αλλά συνολικά επλήγησαν 26 πόλεις στην περιφέρεια του Αμπρούτσο και 15 χιλιάδες κτίρια κρίθηκαν ετοιμόρροπα.




Στο μεταξύ έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις Ιταλού ερευνητή ότι προέβλεψε τον σεισμό.


Ο Τζοακίνο Τζουλιάνι λέει σήμερα ότι όλοι όσοι τον αγνόησαν και τον αποκάλεσαν «ανόητο» θα φέρουν το βάρος της τραγωδίας στη συνείδησή τους και θα πρέπει να του ζητήσουν συγγνώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει: «Δεν υπάρχει επιστημονική πρόβλεψη σεισμού».Βασιζόμενος σε συσκευές καταγραφής έκλυσης ραδονίου, ενός ευγενούς ραδιενεργού αερίου, ο Τζουλιάνι, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, υποστηρίζει ότι μπορεί να προβλέψει με πιθανότητα επιτυχίας 80% επερχόμενο σεισμό, 6 έως 24 ώρες νωρίτερα.
Πριν από λίγες εβδομάδες προέβλεψε «κατατροφικό» σεισμό για την περιοχή του Αμπρούτσο, περί τη Λ' Ακουιλα, στις 29 Μαρτίου. Σεισμός έγινε μερικά χιλιόμετρα ΝΑ της Λ' Ακουιλα, στη Σουλμόνα, αλλά ήταν μόνο 4 Ρίχτερ. Ο ερευνητής είχε ανεβάσει την πρόβλεψη στο διαδίκτυο και είχε ενημερώσει τον δήμαρχο, ο οποίος έγινε έξαλλος, γιατί άτομα σε φορτηγάκια γύριζαν την πόλη και ζητούσαν την εκκένωσή της. Μετά το 4άρι, πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Ο Τζουλιάνι κατηγορήθηκε για διασπορά πανικού και εκδόθηκε δικαστική διαταγή εις βάρος του, η οποία τον υποχρέωσε να αποσύρει την ανακοίνωση από το Ιντερνετ. Στις 31 Μαρτίου συγκλήθηκε εκτάκτως η Επιτροπή Αποτίμησης Μεγάλων Κινδύνων μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ότι η σεισμική ακολουθία «είναι απολύτως φυσιολογική σε μια σεισμογενή περιοχή όπως αυτή γύρω από τη Λ'Ακουιλα», που βρισκόταν σε σεισμική έξαρση τους τελευταίους μήνες. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται». Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, έξαλλος, είχε τότε επιτεθεί κατά «των ανόητων που διασκεδάζουν διασπείροντας αβάσιμες φήμες». Χθες, στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Μπερλουσκόνι και οι δύο δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων για τον Τζουλιάνι και επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει επιστημονικά αξιόπιστος τρόπος πρόγνωσης σεισμού.
Ο Τζουλιάνι επανήλθε χθες με συνεντεύξεις του -«αν και ξέρω ότι αύριο μπορεί να είμαι στη φυλακή»- για να πει ότι «είναι ψέμα πως οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν». «Εδώ και τρεις ημέρες βλέπαμε πολύ αυξημένα επίπεδα ραδονίου, που είναι προάγγελοι ισχυρών σεισμών. Ομως δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».
Το διαδίκτυο -σε παρεμβάσεις στα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά πολύ περισσότερο στα blogs και στο facebook- πλημμύρισε από μηνύματα υποστήριξης στον Τζουλιάνι, αλλά και από μομφές κατά των κυβερνώντων για τους χειρισμούς τους. Δεν ήταν όμως μόνο οι πολίτες που αντέδρασαν. Ο Αντόνιο Τζιριτάνο, εκπρόσωπος του ιταλικού συνδικάτου πυροσβεστών, κατήγγειλε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Stampa», ότι ενώ υπήρχαν σημάδια πιθανού σεισμού στην κεντρική χώρα και «κάποιοι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε μια τέτοια πιθανότητα... όλοι εκκώφευσαν». «Στην Ιταλία δεν παρεμβαίνουν ακόμη και όταν τα επείγοντα περιστατικά προαναγγέλλονται», είπε.






Αυτή είναι και η αιτία που προκάλεσε τον χθεσινό πολύνεκρο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, που συγκλόνισε την πόλη Λ' Ακουιλα, στην Κεντρική Ιταλία, επισημαίνει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Στην Ιταλία υπάρχει μία σεισμική ζώνη κατά μήκος των Απεννίνων, με διεύθυνση Β-ΒΔ-Ν-ΝΑ, όπως ακριβώς και η διεύθυνση της χερσονήσου της Ιταλίας. Στη ζώνη αυτή επικρατούν εφελκυστικές δυνάμεις, που «τραβούν» την ανατολική πλευρά της χώρας προς τα ανατολικά και τη δυτική προς τα δυτικά. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στην περιοχή ρήγματα που δίνουν σεισμούς όπως ο χθεσινός, τονίζει. Οι δυνάμεις αυτές, εξηγεί ο Κ. Παπαζάχος, εμφανίστηκαν καθώς με την πάροδο των αιώνων μειώνονται οι συμπιεστικές δυνάμεις, που έχουν αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βουνών και των οροσειρών. Ετσι δεν υπάρχει η δύναμη που «στηρίζει» ένα βουνό, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρέει υπό το ίδιο του το βάρος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται βαρυτική κατάρρευση, ακριβώς γιατί η κατάρρευση προκαλείται από το βάρος του ίδιου του βουνού.




Ναι υποστηρίζουμε την ενταξιακή της Τουρκίας




Με ένα τουρκικό Evet-Ναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με ομιλία του χθες ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Ομπάμα ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία στα πλαίσια της 2ης Συνάντησης της Συμμαχίας των Πολιτισμών η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τόνισε για άλλη μια φορά μετά την σύνοδο της Πράγας την υποστήριξη του στην Τουρκία. Και είναι φανερό ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως απαραίτητου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πλέον ξεκάθαρος και δεν σηκώνει καμιά αμφισβήτηση.




"Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την
υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε.", είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό"




Η ομιλία του κ. Ομπάμα περιελάμβανε δύο θετικές αναφορές, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Κυπριακό, ενώ απηύθυνε συστάσεις στην Αγκυρα για τον σεβασμό των ανθρώπινων, θρησκευτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων.




Mόνο οι αφελείς εξεπλάγησαν ακούγοντας τον Μπαράκ Ομπάμα να ζητάει με έμφαση την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Η Ουάσιγκτον έχει εξ αρχής μετατραπεί σε ατζέντη της τουρκικής ένταξης όχι από φιλοτουρκισμό, αλλά επειδή μία τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα πάγια συμφέροντά της. Tο ενδιαφέρον της έχει στρατηγικό υπόβαθρο. Δεν έβλεπε ποτέ με καλό μάτι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επειδή τη θεωρεί δυνάμει ανταγωνιστική του δικού της ηγεμονικού ρόλου. Προτιμάει η Ε. Ε. να μην υπερβεί το καθεστώς της διακυβερνητικής συνεργασίας.




Αρχισαν να ζώνουν τα φίδια όσους είχαν ελπίσει ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια θετική αλλαγή ορισμένων τουλάχιστον πτυχών της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας. Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο ως την ακόμη ευρισκόμενη σε εξέλιξη επίσκεψή του στην Τουρκία, οι θέσεις που προβάλλει ο Ομπάμα σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος προκαλούν μικρότερες ή μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Πριν εξετάσουμε όμως τα επιμέρους ζητήματα, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας πρώτα απ όλα στη στρατηγικής σημασίας επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου να αναβαθμίσει θεαματικά την Τουρκία στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και μάλιστα στον πιο κρίσιμο σήμερα τομέα για την Ουάσιγκτον: στην αποκατάσταση των σχέσεων της Αμερικής με τον μουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο φυσικά περιλαμβάνονται ως υποσύνολα οι Αραβες και το Μεσανατολικό, το Ιράν και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του, το Αφγανιστάν μαζί με το ραγδαία αποσταθεροποιούμενο Πακιστάν...




Με μία ανιστόρητη αναφορά, με την οποία αθωώνει την Τουρκία για τη Μικρασιατική καταστροφή, καταλογίζοντας στις τότε «ξένες δυνάμεις», δηλαδή την Ελλάδα, πρόθεση «ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας», χρωμάτισε την ομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Άγκυρα αναζωογόνησε… μια παλιά φιλία, αναβαθμίζοντας πλήρως τη χώρα, με τις αναφορές του για «αιώνες ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου που ενώνουν Τουρκία και Ευρώπη». Επίσης, στην προσπάθειά του να επαναστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν παρέλειψε ακόμη να δώσει ισχυρότερη βάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αναφερόμενος συνεχώς με κολακευτικά σχόλια στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των πολιτικών θεμάτων που επιδίωκε η Άγκυρα να προσκομίσει από τις ΗΠΑ…




Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ, η φιγούρα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους γινόταν, στους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αντικείμενο βιτριολικών επιθέσεων και λοιδορίας. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελευταία φάση της πρώτης, ευρωπαϊκής περιοδείας μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, αντιμετώπισε μια πολύ φιλικότερη κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της τουρκικής πρωτεύουσας μετονόμασε για την ευκαιρία τον παραδοσιακό του μπακλαβά σε... Μπαρακλαβά!




Ο Μπαράκ Ομπάμα εντάσσει την Τουρκία στον πυρήνα της νέας εξωτερικής πολιτικής που εγκαινιάζει με στόχο την προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου. Οι σύμβουλοί του βλέπουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην Τουρκία, το μόνο μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, και το Πακιστάν, τη μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν πως ο τρόπος που θα χειρισθούν την Αγκυρα θα στείλει και τα ανάλογα μηνύματα στο Ισλαμαμπάντ. Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται την Αγκυρα άμεσα και σε τακτικό επίπεδο, για τη διέλευση από το τουρκικό έδαφος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που θα αποσυρθούν από το Ιράκ τους επόμενους 18 μήνες.




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα δύο τεμένη στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, κάνοντας έτσι πράξη αυτό που είπε χθες στην ομιλία του στην Άγκυρα, ότι δηλαδή θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με την Τουρκία και το μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Ομπάμα συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, επισκεπτόμενος δύο τόπους συμβολικούς για το Ισλάμ και για τις σχέσεις του με το χριστιανικό κόσμο.
Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομπάμα περπάτησε για ώρα μέσα στην Αγία Σοφία ακούγοντας με μεγάλη προσοχή την ιστορία αυτής της βασιλικής που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Η τελευταία μετατροπή του οικοδομήματος έλαβε χώρα το 1935 με διάταγμα της λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας: έγινε μουσείο στο οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα μπόρεσε να θαυμάσει τα αρχικά χριστιανικά μωσαϊκά, τα οποία διατηρήθηκαν κατά την οθωμανική περίοδο κάτω από ένα στρώμα σοβά κατόπιν διαταγής του σουλτάνου, και τις μουσουλμανικές καλλιγραφίες.
Από εκεί ο Ομπάμα μετέβη στο Μπλε Τζαμί, που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα κατ' εντολήν του Οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ 1ου. Έχοντας βγάλει τα παπούτσια του και συνοδευόμενος από τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης, θαύμασε τα τιρκουάζ φαγεντιανά στα οποία οφείλει το τέμενος το όνομά του.
Ο Ομπάμα, ο οποίος είναι χριστιανός, χαμογέλασε μαθαίνοντας από το στόμα του μουφτή ότι το δεύτερο όνομά του, το Χουσέιν, είναι γραμμένο στο θόλο του τεμένους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Χουσέιν ήταν το πατρώνυμο ενός από τους εγγονούς του Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως συζητήσει με τους αρχηγούς διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων -μουσουλμανική, ελληνορθόδοξη, αρμενική, συριακή, εβραϊκή- που συνυπάρχουν στην Τουρκία.
Πρόκειται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία με μια συζήτηση με φοιτητές από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια.
Το χέρι που έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μουσουλμανικό κόσμο χαιρετίσθηκε ομόφωνα σήμερα από τον τουρκικό Τύπο, όπως και η επιμονή του στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ, το 2003.
«Ο Ομπάμα κατέκτησε τις καρδιές», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Vatan ενώ η ισλαμο-συντηρητική Zaman εξέφραζε ικανοποίηση για τα «ιστορικά και θερμά μηνύματα» που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ισχυρά μηνύματα που δείχνουν ότι άρχισε μια νέα εποχή», γράφει ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά στη φιλελεύθερη εφημερίδα Milliyet. «Παρουσίασε το όραμα ενός κόσμου που δεν βασίζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ, αλλά επίσης στην ειρήνη, το συμβιβασμό και το διάλογο».
«Στην πολύ καινούρια δημόσια τάξη, οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο πλευρό της Τουρκίας», σχολίασε ο αρθρογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sabah.
«Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα: έντιμος, ευαίσθητος και φιλικός», αποφάνθηκε ο Τσενγκίζ Καντάρ στη φιλελεύθερη εφημερίδα Radikal.




Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία και τη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζητήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μπαράκ Ομπάμα.Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε για το Φανάρι και δεν παρέστη στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τοπικούς θρησκευτικούς παράγοντες της Κωνσταντινούπολης.


Με δηλώσεις του, Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισε "ευγενικό και απλό άνθρωπο". Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για την αναφορά του για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.Ο κ . Βαρθολομαίος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής συνιστά ζήτημα ουσίας και όχι γοήτρου, καθώς είναι απαραίτητη για τη στελέχωση του Πατριαρχείου.Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ.