Moon

Moon

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Προσοχή γιατί εδώ δέρνουν


Μπανανίας εγκώμιον συνέχεια. Στην Κύπρο του 2009 οι δέκα αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορούνταν για τον άγριο ξυλοδαρμό του Μάρκου Παπαγεωργίου και του Γιάννη Νικολάου στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στο σύμπλεγμα των οδών Αρμενίας και Σαπφώς στην Ακρόπολη. Η αθωωτική απόφαση πάρθηκε στις 19 Μαρτίου και πυροδότησε όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις. Η Κυπριακή Αστυνομία που ψάχνει να βρει την ταυτότητα της μετά το φιάσκο της υπόθεσης του Αντώνη Προκοπίου Κίτα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Πολίτες καταδίκασαν την απόφαση του Κακουργιοδικείου η οποία ήταν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε απο πολλούς κυπριακή ζαρτινιέρα ανάλογη με την περίπτωση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στην Θεσαλονίκη.Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το βίντεο που τράβηξε πολίτης δεν έγινε αποδεκτό σαν μαρτυρικό υλικό.Συγγνώμη δηλαδή σε αυτό τον τόπο έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ή να ακούμε για αστυνομία και να θέλουμε να τρέχουμε προς άγνωστη κατεύθυνση.


Τα σχόλια του τύπου....

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε και απάλλαξε σήμερα από κάθε κατηγορία τους δέκα αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν δύο φοιτητές στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στη Λευκωσία.

Την απόφαση του Κακουργιοδικείου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Γιασεμής Γιασεμή.

Η ανάγνωση της απόφασης 158 σελίδων από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου, με επικεφαλής τον κ. Γιασεμή, άρχισε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.30.

Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό ως μαρτυρικό υλικό το βίντεο που κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο απορρίφθηκε ως μαρτυρικό υλικό γιατί «στέρησε το δικαίωμα στους αστυνομικούς της δίκαιης δίκης» αφού η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να ανακρίνει τον παραγωγό της βιντεοταινίας, όπως αποφάνθηκε το Κακουργιοδικείο.

Επίσης η μαρτυρία των ειδικών δεν κρίθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ορθή για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οπτικού υλικού. Οι ειδικοί ανέφεραν οτι ήταν η πρώτη φορά στην οποία προέβεναιν σε κάτι τέτοιο.

Αναφέρεται επίσης ότι ασκήθηκε έμμεση πίεση στους αξιωματικούς της Αστυνομίας για να αναγνωρίσουν από το οπτικό υλικό τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στις Μονάδες τους.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, έφθασε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα του μαρτυρικού υλικού (βίντεο), που δεν έγινε αποδεκτό, στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό μορφή νομικού ερωτήματος.

Το αίτημα του κ. Κληρίδη δεν έκανε αποδεκτό ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να ζητήσει να μάθει το δικαιολογητικό που δεν έγινε αποδεκτό το βίντεο.

Ο κ. Γιασεμή περιορίστηκε να πει ότι απαγγέλει απόφαση, με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να αποχωρήσει από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκεται μόνο ένας από τους παραπονούμενος, ο Γιάννος Νικολάου.
(http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=51624&-V=news&w=)



Kύπρος: Απαλλάχθηκαν αστυνομικοί για κακοποίηση φοιτητών
Από κάθε κατηγορία απάλλαξε τους δέκα αστυνομικούς, που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν δύο φοιτητές, στις 20 Δεκεμβρίου του 2005, στη Λευκωσία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο της πόλης. Την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Γιασεμής Γιασεμή.
Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό, ως μαρτυρικό υλικό, το βίντεο, που κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο δεν ελήφθη υπόψη διότι, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, «στέρησε δικαίωμα στους αστυνομικούς της δίκαιης δίκης», αφού η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να ανακρίνει τον παραγωγό της βιντεοταινίας.
Κατά την ανάγνωση της αποτελούμενης από 158 σελίδες απόφασης, από τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, μπήκε στην αίθουσα του ακροατηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία, προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα του μαρτυρικού υλικού (βίντεο), που δεν έγινε αποδεκτό, στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπό μορφή νομικού ερωτήματος.
Το αίτημα του κ. Κληρίδη δεν έκανε αποδεκτό ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου και ο κ. Κληρίδης ζήτησε την αιτιολογία της απόρριψης του βίντεο. Ο κ. Γιασεμή περιορίστηκε να πει ότι απαγγέλει απόφαση και ο κ. Κληρίδης αποχώρησε από την αίθουσα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η μαρτυρία των ειδικών δεν κρίθηκε ως, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ορθή για τον τρόπο, που χρησιμοποίησαν σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οπτικού υλικού. Οι ειδικοί ανέφεραν, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι ήταν η πρώτη φορά που προέβαιναν σε κάτι τέτοιο.


Αθώοι για την κυπριακή "ζαρντινιέρα

Το Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας αθώωσε και απάλλαξε την Πέμπτη από όλες τις κατηγορίες, δέκα αστυνομικούς οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2005 μετείχαν σε επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού δύο φοιτητών. Το επεισόδιο που συνέβη σε δρόμο της Λευκωσίας είχε κινηματογραφηθεί από περίοικο. Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε αποδεκτό το βίντεο υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα των κατηγορούμενων αστυνομικών σε δίκαιη δίκη επειδή δεν προσήλθε να καταθέσει ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές. Το Δικαστήριο υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί προπηλακίστηκαν από τα ΜΜΕ που πρόβαλαν επανειλημμένως τις σκηνές του ξυλοδαρμού και συνεπώς δεν έγινε σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας. Ως εκ τούτου μετά την εξέλιξη της αυτή και οι δέκα αστυνομικοί που τελούσαν τα τελευταία χρόνια σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, και όπως αναμένεται, με όπλο την απόφαση του Δικαστηρίου θα κινηθούν με αγωγές εναντίον των ΜΜΕ απαιτώντας αποζημιώσεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει την έκπληξη του Νομικού Κόσμου της Κύπρου, που θεωρεί ότι δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη και η απόφαση βρίσκεται σε διάθεση με το περί δικαίου αίσθημα αλλά και με την κοινή λογική. Στο βίντεο που είχε δημοσιοποιηθεί διακρίνονται αστυνομικοί να ξυλοκοπούν τους φοιτητές, Μάρκο Παπαγεωργίου και Γιάννο Ιωάννου, ενώ είναι δεμένοι με χειροπέδες και πεσμένοι στο έδαφος. Ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο εκφράζοντας φόβους για την ζωή του αφού δέχθηκε απειλές. Το βίντεο κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, και δεν έγινε δεκτό ως τεκμήριο.



Έφεση στην Κύπρο κατά της αθώωσης 10 αστυνομικών για κακοποίηση φοιτητών Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ότι η Νομική Υπηρεσία θα εφεσιβάλει την απόφαση του Κακουργιοδικείου για αθώωση των δέκα αστυνομικών, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακοποίησης δύο φοιτητών.
Οι λόγοι της έφεσης θα αφορούν την αυθεντικότητα του βίντεο, την απόρριψη της μαρτυρίας των δύο φοιτητών και των αξιωματικών, που αναγνώρισαν μέσω του βίντεο τους δέκα αστυνομικούς, το θέμα των πιέσεων, που όπως λέχθηκε από το δικαστήριο, ασκήθηκαν από τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη και την καταδίκη των αστυνομικών, η οποία βάσει της απόφασης υπήρξε, λόγω της δημοσιότητας, που δόθηκε στο θέμα.
Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά δήλωσε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σχετική νομοθεσία, που αφορά τον περί αποδείξεως νόμο, χρειάζεται τροποποιήσεις, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται βάσει των πραγματικών γεγονότων και όχι να κωλύεται από νομικές αδυναμίες.
Ο κ. Λουκά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι σεβαστές και οφείλουμε όλοι να τις σεβόμαστε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει εδώ, αφού όπως ανέφερε, υπάρχει και το στάδιο της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης, θέμα, όμως είπε, το οποίο αφορά αποκλειστικά το Γενικό Εισαγγελέα και τους ανακριτές της υπόθεσης.
Την απόφαση του Κακουργιοδικείου θέτει ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο πρόεδρός της, Ιωνάς Νικολάου.
Αφού σημείωσε ότι η κοινή γνώμη δικαιολογημένα νιώθει ότι η δικαιοσύνη δεν εξυπηρετήθηκε, τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της νομοθεσίας και έθεσε προς συζήτηση το δίκαιο της απόδειξης και την επιμέρους εξ ακοής μαρτυρία, καθώς και την αξιολόγηση μαρτυρίας ενώπιον του δικαστηρίου.
Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης για την απόφαση του Κακουργιοδικείου να αθωώσει τους δέκα αστυνομικούς.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως το όλο σκηνικό που εκπέμπει το θέμα της απόφασης και των αντιδράσεων θυμίζει διάλυση των θεσμών και της δικαιοσύνης και αυτό ανησυχεί τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος μέχρι σήμερα ένιωθε ασφάλεια έναντι της δικαιοσύνης.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια Λευκωσίας εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των δύο φοιτητών, αλλά και απλοί πολίτες.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως ''νιώθουμε ευάλωτοι, πονάμε και ντρεπόμαστε για την κατάντια των θεσμών μας''.
Θλίψη Χριστόφια για την υπόθεση αθώωσης των δέκα αστυνομικών
Έκπληξη και θλίψη για την απόφαση του Κακουργιοδικείου, με την οποία αθώωσε τους 10 αστυνομικούς στην υπόθεση του ξυλοδαρμού δύο φοιτητών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του απόψε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιδρά και θεωρεί ότι η απόφαση αποτελεί πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Υπό αυτή την έννοια, είπε, το γεγονός με θλίβει.
Όμως, πρόσθεσε, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι υποχρεωμένος να τονίσω την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του δικαστηρίου και να πω ότι σέβομαι αυτή την ανεξαρτησία.
Διαφωνία με την απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέφρασε ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Σε ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος καλεί την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να λάβουν αμέσως όλα τα νόμιμα και δέοντα μέτρα, ώστε εκείνοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι με βαναυσότητα, όπως αναφέρει, κτυπούσαν τους δύο πολίτες να διωχθούν πειθαρχικά και να υποχρεωθούν σε παραίτηση από το αστυνομικό σώμα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/03/2009_272012
Κρίση θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την απάντησή της με αφορμή την εκτενή αναφορά του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας το οποίο αθώωσε τους 10 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για κακοποίηση των δυο 28χρονων Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου στις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως έδωσε χθες η ίδια η Ηλιάνα Νικολάου, η οποία φέρεται ενοχλημένη από τις εκτενείς αναφορές του Κακουργιοδικείου στο ρόλο που εξασκεί ως θεσμικό όργανο.
Χθες, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ανέφερε στη «Σ» ότι η ανακοίνωση δεν στρέφεται θεσμικά κατά της Δικαιοσύνης, αλλά επικρίνει τις ενέργειες της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, με δήλωσή του ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαΐδης δικαίωσε την Επίτροπο Διοικήσεως.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε τα εξής: «Η Επίτροπος Διοικήσεως δεν υπόκειται ιεραρχικά στη δικαστική εξουσία. Είναι ανεξάρτητος θεσμός με καθοριστικές αρμοδιότητες στην κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εξωδικαστικός θεσμός ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης για τη συνέπειά τους απέναντι στο νόμο και την ανταπόκρισή τους στα δικαιώματα του πολίτη. Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν πάντοτε οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία, και σε καμιά περίπτωση φυσικό πρόσωπο υπό την ιδιότητά της αυτή».Η έρευνα που είχε διενεργηθεί από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στρεφόταν κατά της Αστυνομίας και των ενεργειών ή παραλείψεών της στη διερεύνηση καταγγελιών προσώπων ότι είχαν υποστεί κακοποίηση, ενώ τελούσαν υπό σύλληψη. Σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική σε σχέση με υποθέσεις κακοποίησης πολιτών από την Αστυνομία. Από το Γραφείο της Επιτρόπου έχουν υποβληθεί δεκάδες εκθέσεις για το θέμα αυτό που έχουν επηρεάσει και τη σχετική νομοθεσία.
Στην έκθεση, στα πλαίσια της διαφάνειας που αποτελεί στοιχείο κάθε ενέργειας του Επιτρόπου, γίνεται αναφορά στα πρόσωπα που, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπλέκονταν στη σύλληψη των παραπονουμένων που κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρία για το αντικείμενο της έρευνας, δηλαδή την παραβίαση από την Αστυνομία των κανόνων δικαίου.
Η έκθεση περιορίζεται αυστηρά στη διοικητική της φύση και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε θέματα ποινικής ευθύνης. Καταλήγει η Επίτροπος στη διαπίστωση ότι «υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε όσους αστυνομικούς συμμετείχαν ενεργά στην κακοποίηση των παραπονουμένων, όσο και όσους παρέλειψαν να προστατεύσουν τους παραπονούμενους από τις ενέργειες των συναδέλφων τους, καθώς και σε εκείνους που συγκάλυψαν τα γεγονότα ή παραπλάνησαν τις σχετικές με αυτά έρευνες».
Μέχρι το σημείο αυτό και με τη σημαντική διευκρίνιση της Επιτρόπου ότι «δεν συνιστά δική μου αρμοδιότητα ο καταλογισμός ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έργο αυτό καλείται να επιτελέσει από ποινική πλευρά ο Γενικός Εισαγγελέας και τα όργανα της Δικαιοσύνης και από πειθαρχική πλευρά ο Αρχηγός Αστυνομίας».
Όλα τα συμπεράσματα και εισηγήσεις της Έκθεσης απευθύνονται αποκλειστικά στην Αστυνομία και αφορούν τις αδυναμίες του συστήματος και τον τρόπο αντίδρασής της σε περιπτώσεις παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και εφόσον το σχετικό βίντεο είχε προβληθεί στην Κύπρο και το εξωτερικό κρίθηκε αναγκαία για να καταδειχθεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν και δεν παραμένουν απαθείς, προς καθησυχασμό της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι σε θέματα που προκαλούν την αντίδραση της κοινής γνώμης, ο Επίτροπος έχει δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης.
Ενοχλημένη από τις αναφορές ΔικαστηρίουΗ Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αναφορές του Δικαστηρίου για την έκθεση του Γραφείου της. Όπως και τα σχόλια κατά πόσο η έρευνα του Γραφείου «ολοκληρώθηκε σε μερικές μόνο εβδομάδες» ή κατά πόσο γνώριζε το διορισμό ποινικού ανακριτή κατά τον τρόπο που σημειώνεται στην απόφαση. Όπως είπε, ασφαλώς το γνώριζε και είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα συνέχιζε την έρευνα λόγω του διαφορετικού της αντικειμένου.
Η Επίτροπος Διοικήσεως αποτελεί σύγχρονο θεσμό μια επιπλέον επιλογή στον πολίτη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Έχει σαφώς διακριτό ρόλο από το Δικαστήριο αλλά δεν αποκλείεται σε πολλές περιπτώσεις το αντικείμενο της έρευνας να συμπίπτει, με διαφορετική όμως κατεύθυνση και δικονομικές εγγυήσεις. Η πολλαπλότητα των θεσμών ελέγχου προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύει το νέο πλαίσιο που το ίδιο το κράτος θεσμοθετεί για διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του. Η πραγματικότητα αυτή προσδίδει ενδεχομένως μια διαφορετική διάσταση στην έννοια των επιμέρους αρμοδιοτήτων.Η ανακοίνωση της Επιτρόπου καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η διεύρυνση, κατοχύρωση και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση της εποχής μας. Και όλοι οι θεσμοί που είμαστε επιφορτισμένοι και έχουμε την ευθύνη στο θέμα αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε φαινόμενα όπως αυτά, που δικαίως συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αφού πλήττουν το νομικό και πολιτικό της πολιτισμό, να μην επαναληφθούν στο μέλλον».
Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της δεν στράφηκε κατά της Δικαιοσύνης, αλλά κατά των ενεργειών της Αστυνομίας. Όπως εξήγησε, μια ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο καταλήγει με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως. Εξάλλου, ο δικηγόρος Λουκής Λουκαΐδης δικαίωσε, μιλώντας στη «Σ», απόλυτα την Επίτροπο Διοικήσεως, λέγοντας ότι η δικαστική εξουσία, αλλά και το Γραφείο της Επιτρόπου είναι εντελώς διαφορετικοί θεσμοί και ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλο.
http://www.sigmalive.com/news/local/136799
Δυναμική μορφή προσλαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις από την απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που αθώωσε τους 10 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό των δυο 28χρονων Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου. Χθες, τα ξημερώματα άγνωστοι έριξαν σακούλια με μαύρες μπογές στο κτήριο 2 του Επαρχιακού Δικαστηρίου της πρωτεύουσας με συνέπεια την κινητοποίηση της Αστυνομίας. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ομάδα 100 πολιτών προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της οποίας έκλεισαν το δρόμο για περίπου 10 λεπτά. Η διαμαρτυρία τελικά κατέληξε στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού, όπου οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν. Θα ακολουθήσουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα.Συγκεκριμένα, στη μία χθες τα ξημερώματα ειδικός αστυφύλακας που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εντόπισε ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα να κατευθύνονται προς το χώρο των Δικαστηρίων. Ακολούθως, κλήθηκε στο μέρος περιπολικό με στόχο να προβεί σε έρευνα. Με την άφιξη του περιπολικού τρία - τέσσερα πρόσωπα, που επέβαιναν στα οχήματα και έφεραν προσωπίδες, κατευθύνθηκαν στο κτήριο 2 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.Το πλήρωμα του περιπολικού είδε τα πρόσωπα με τις προσωπίδες να πετούν σακούλια με μπογιές και αμέσως τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους υπόπτους αντιμετώπισαν τη μήνιν των δραστών, αφού ένας από τους αστυνομικούς δέχθηκε στο πρόσωπο σπρέι, ενώ τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αστυνομικών διέφυγαν. Στη συνέχεια, τα μέλη της Αστυνομίας που βρέθηκαν στο χώρο των Δικαστηρίων παρέλαβαν τεκμήρια. Παράλληλα, δυο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.Με βάση μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από την Αστυνομία, ανάμεσα στους δράστες συμπεριλαμβάνονται δυο πρόσωπα ηλικίας 26 και 22 χρονών και τα μέλη της Δύναμης προχώρησαν στη σύλληψη ενός εκ των δυο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το εν λόγω πρόσωπο είναι γνωστό στους κόλπους της Αστυνομίας για τις αντεξουσιαστικές του απόψεις. Παράλληλα, τα μέλη της Αστυνομίας εξασφάλισαν εντάλματα σύλληψης και αναζητούν δυο πρόσωπα. Μιλώντας στη «Σ», ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας Θωμάς Ευθυμίου ανέφερε ότι μετά τη χθεσινή επίθεση με μπογιές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θ' αυξηθούν οι περιπολίες της Αστυνομικής Δύναμης έξω από το χώρο των Δικαστηρίων. Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε, όμως, ότι η άμεση παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο ήταν αυτή που απέτρεψε χειρότερες καταστάσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα ομάδα πολιτών θα βρεθεί έξω από το χώρο Δικαστηρίων για να διαμαρτυρηθεί για δεύτερη συνεχή ημέρα για την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου κρατώντας στα χέρια μπανάνες.Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου, ομάδα 100 πολιτών προέβη σε πορεία διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Μακαρείου και Διγενή Ακρίτα, με αφορμή την αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Εκεί πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση και αφού έκλεισαν για δέκα λεπτά το δρόμο, κατευθύνθηκαν προς τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού και στη συνέχεια αποχώρησαν.Την Παρασκευή η έφεσηΣε μιαν άλλη εξέλιξη, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να καταχωρηθεί η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γενικής Εισαγγελίας κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η έφεση θα βασιστεί στη λανθασμένη εκτίμηση του Κακουργιοδικείου, το οποίο απέρριψε την κασέτα, στην εσφαλμένη αξιολόγηση της μαρτυρίας και στο γεγονός ότι το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε υπόψη του ότι ένας εκ των αθωωθέντων αστυνομικών απολογήθηκε για τη στάση του, ενώ υπήρξε μαρτυρία από τέσσερις εκ των κατηγορουμένων για τη γνησιότητα της κασέτας. Ο Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση Σάββας Μάτσας ανέφερε στη «Σ» ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έκρινε σκόπιμη την κατάθεση του παραγωγού ενώπιον του Δικαστηρίου λόγω του πλούσιου μαρτυρικού υλικού που υπήρχε ενώπιον του Δικαστηρίου.
Κατανοεί, αλλά συστήνει ψυχραιμία ο ΧριστόφιαςΣε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι κατανοεί τα αισθήματα των δυο φοιτητών και των συγγενών τους στην υπόθεση ξυλοδαρμού τους από δέκα αστυνομικούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το διαχωρισμό των εξουσιών του κράτους». Κληθείς στο περιθώριο του συνεδρίου του Κινήματος των Οικολόγων να σχολιάσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις του κόσμου για την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ό,τι είχα να πω το είπα. Δεν είναι απλή η θέση μου όσο και εάν έχω εξωτερικεύσει τα συναισθήματά μου». Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, «θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε ένα δομημένο κράτος με τις εξουσίες να είναι διαχωρισμένες και πρέπει να σεβαστούμε το διαχωρισμό των εξουσιών. Από την άλλη, κατανοώ και τα αισθήματα των κακοποιηθέντων, των συγγενών τους, αλλά και του κόσμου».Κληθείς να σχολιάσει τις ζημιές που έγιναν χθες στο Δικαστήριο Λευκωσίας αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου στην απόφαση του Κακουργιοδικείου στο θέμα της κακοποίησης δύο φοιτητών από δέκα αστυνομικούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι «είναι γεγονός πως η απόφαση του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και όχι αδικαιολόγητα, γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του κυπριακού λαού και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Όμως», συνέχισε, «χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του ασχολήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και τα όσα επακολούθησαν της απόφασης. Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύει ότι δηλώσεις και αντεγκλήσεις σε σχέση με την απόφαση του Κακουργιοδικείου μόνο ζημιά προκαλούν στη Δικαιοσύνη και δεν εισφέρουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να μετατρέψουμε το χώρο των Δικαστηρίων σε τόπο οχλαγωγίας και διαμαρτυριών σε μια δημοκρατική χώρα».

http://www.sigmalive.com/news/local/136380

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Πα-ΤΕΡΑΣ

Αρχισε στην Αυστρια η δίκη του παΤΕΡΑ Τέρας που κρατούσε επι 18 χρόνια αιχμάλωτη την κόρη του, την οποία βίαζε και απο την οποία απέκτησε 7 παιδιά.



Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε η δίκη του Γιόζεφ Φριτζλ που κρατούσε κλεισμένη σε ένα υπόγειο για 24 χρόνια την κόρη του και τα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί της, βιάζοντάς την.
Άρχισε στο κακουργιοδικείο του Σανκτ-Πέλτεν, κοντά στη Βιέννη, η δίκη του Γιόζεφ Φριτζλ, ο οποίος επί 24 χρόνια κρατούσε κλεισμένη στο υπόγειο του σπιτιού του την κόρη του Ελίζαμπεθ, την βίαζε και απέκτησε μαζί της επτά παιδιά.
Με συνοδεία έξι αστυνομικών ο 73χρονος Φριτζλ έφτασε στο δικαστήριο κρύβοντας το πρόσωπό του πίσω από ένα μπλε φάκελο. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της αυστριακής τηλεόρασης ORF -του μόνο τηλεοπτικού δικτύου στο οποίο δόθηκε άδεια να βρίσκεται στην αίθουσα, στην οποία θα βρεθούν συνολικά 95 δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν τη δίκη.
Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο νόμος για τις δίκες που αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα για να προστατεύονται τα θύματα.
Η κόρη του Φριτζλ Ελίζαμπεθ δεν θα παραστεί στη δίκη, αλλά έδωσε κατάθεση -διάρκειας 11 ωρών- που θα προβληθεί στο δικαστήριο.
Τρεις δικαστές και οκτώ ένορκοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχος ή όχι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της αιχμαλωσίας, του βιασμού, της αιμομιξίας και των απειλών που του έχουν απαγγελθεί.
Ο συνήγορός του Ρούντολφ Μάγερ δήλωσε πως ο πελάτης του θα αρνηθεί την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, απορρίπτοντας την ευθύνη για το θάνατο ενός από τα επτά παιδιά, αμέσως μετά τη γέννησή του το 1996.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 20 Μαρτίου.

(http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/03/2009_271236)

Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για το ειδεχθέστερο έγκλημα των τελευταίων ετών, που ξεπερνά ακόμα και την πιο νοσηρή φαντασία, γεννώντας ταυτόχρονα αμείλικτα και αναπάντητα, επί του παρόντος, ερωτήματα.
Ο Γιόζεφ Φριτζλ, ένας ευυπόληπτος πολίτης της μικρής πόλης Αμστέτεν της Κάτω Αυστρίας, οικογενειάρχης υπεράνω πάσης υποψίας, κρατούσε αιχμάλωτη την 42χρονη σήμερα κόρη του Ελίζαμπεθ σ’ ένα ανήλιαγο υπόγειο 60 τετραγωνικών. Με τη δύστυχη κόρη του είχε αποκτήσει επτά παιδιά. Τρία από αυτά, μικροί αιχμάλωτοι 19, 18 και 5 χρόνων, έμεναν με τη μητέρα στο μπουντρούμι από τη στιγμή που γεννήθηκαν και δεν είχαν δει ποτέ το φως του ήλιου, ενώ τρία άλλα παιδιά είχαν υιοθετηθεί από τον Φριτζλ και τη σύζυγό του – που ως φαίνεται δεν είχε ιδέα (!) γιά το δράμα που ελάμβανε χώρα στα υπόγεια του ίδιου της του σπιτιού. Ενα έβδομο παιδί αποκαλύφθηκε ότι απεβίωσε αμέσως μετά τον τοκετό.
Η απίστευτη ιστορία αποκαλύφθηκε στις 26 Απριλίου «παγώνοντας» όχι μόνο την Αυστρία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Φριτζλ, όπως αποκαλύφθηκε, κακοποιούσε σεξουαλικώς την κόρη του Ελίζαμπεθ, από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Οταν το 1984 τον απείλησε ότι θα φύγει –μόλις είχε κλείσει τα 18 χρόνια– ο «πατέρας» αποφασίζει να υλοποιήσει αυτό που επί χρόνια σχεδίαζε. Ναρκώνει το κορίτσι και το μεταφέρει στις υπόγειες εγκαταστάσεις που είχε κατασκευάσει. Καταγγέλλει την εξαφάνισή της στην αστυνομία και μερικές ημέρες αργότερα εμφανίζει επιστολή του κοριτσιού –την οποία έγραψε υπό το κράτος τρόμου και απειλών– στην οποία λέει ότι έγινε μέλος θρησκευτικής αίρεσης και να σταματήσουν οι έρευνες για να την βρουν. Εκεί αρχίζει το δράμα της Ελίζαμπεθ. Ο έξω κόσμος και η μητέρα της την ξεχνούν, πιστεύοντας ότι έχει απομακρυνθεί με τη θέλησή της και το πεδίο είναι ελεύθερο για τον πατέρα βιαστή να κακοποιεί κατ’ εξακολούθησιν τη νεαρή και τελικά να αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά. Ο πατέρας-παππούς και προπάντων τέρας, το παιδί που ξεψύχησε το εξαφάνισε στον αποτεφρωτήρα του σπιτιού. Τα τρία –τα πιο τυχερά...– τα παίρνει στο πάνω διαμέρισμα για να ζήσουν στον επάνω κόσμο. Υποτίθεται ότι η κόρη του είχε γράψει σημείωμα που βρέθηκε στα νεογέννητα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να τα αναθρέψει.
Η αποκάλυψη
Η ώρα μηδέν, της αποκάλυψης, ήλθε όταν η μεγαλύτερη κόρη της Ελίζαμπεθ αρρώστησε βαριά και ο Φριτζλ αναγκάστηκε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν πείστηκαν από τα ψέματα που τους είπε, κάλεσαν την αστυνομία και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.
Οπως αποδείχθηκε, ο Φριτζλ απειλούσε τους αιχμαλώτους του ότι εάν του συνέβαινε τίποτα θα διοχέτευε στο υπόγειο διαμέρισμα δηλητηριώδη αέρια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ενός ενοίκου του σπιτιού, την υπόγεια φυλακή επισκεπτόταν και ένας δεύτερος άνδρας. Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιστολή που είχε επάνω του ο Φριτζλ κατά τη στιγμή της σύλληψης υποδεικνύει ότι ίσως ο πατέρας σχεδίαζε να αφήσει την κόρη του και τα παιδιά της ελεύθερα.
Σήμερα η οικογένεια –εκτός από τον Γιόζεφ Φριτζλ που κρατείται στη φυλακή– βρίσκεται σε απομόνωση σε ψυχιατρική κλινική, προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια και να μάθει να ζει στον «κόσμο του φωτός».
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_04/05/2008_268398

Οι Αυστριακοί παρακολουθούν συγκλονισμένοι την αποκάλυψη λεπτομερειών της ιστορίας μιας 42χρονης γυναίκας που κακοποιούνταν σεξουαλικά και κρατούνταν φυλακισμένη από τον πατέρα της για περισσότερο από 20 χρόνια. Ο 73χρονος πιστεύεται ότι απέκτησε έξι παιδιά με την κόρη του, δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Φραντς Πόλτσερ σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Άμστετεν της ανατολικής Αυστρίας. Ένα έβδομο βρέφος πιστεύεται πως πέθανε λίγο μετά τον τοκετό. Η αστυνομία πιστεύει πως η γυναίκα, η οποία ονομάζεται Ελίζαμπετ Φριτσλ, κρατούνταν φυλακισμένη από τον πατέρα της, τον Γιόζεφ, σ' μια υπόγεια φυλακή κάτω από το οικογενειακό διαμέρισμα στο Άμστετε από το 1984, όταν οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία, η Ελίζαμπετ Φριτσλ δήλωσε ότι κακοποιούνταν από τον πατέρα της από την ηλικία των 11 ετών. Τον Αύγουστο του 1984 την παρέσυρε στο υπόγειο, της έδεσε τα χέρα και την κλείδωσε εκεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν, την κακοποιούσε συνέχεια και την βίαζε, με αποτέλεσμα να γεννηθούν επτά παιδιά, κατέθεσε στην αστυνομία. Αστυνομικοί άνοιξαν την υπόγεια φυλακή όπου κρατούνταν και η οποία προστατευόταν από αρκετές ηλεκτρονικές κλειδαριές που είχε εγκαταστήσει ο Γιόζεφ Φριτζλ. Τα δωμάτια ήταν πολύ μικρά και το ύψος τους ήταν μικρότερο από 1,7 μ.. Υπήρχαν ράντζα, μέρος για να πλένονται και μια συσκευή τηλεόρασης, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων. Τρία από τα έξι παιδιά που επέζησαν ήταν κλειδωμένα στο δωμάτιο μαζί της μέχρι πριν από λίγες μέρες που ο πατέρας της τα άφησε να βγουν και ισχυρίστηκε ότι η μητέρα τους επέστρεψε στο σπίτι. Για δύο από τους γιους της, τον 18χρονο Στεφάν και τον 5χρονο Φελίξ, ήταν η πρώτη φορά που είδαν το φως του ήλιου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η Ελίζαμπετ υποστήριξε πως η μητέρα της δεν γνώριζε ότι ήταν φυλακισμένη. Τρόφιμα και ρούχα για την ίδια και για τα παιδιά της έφερνε μόνον ο Γιόζεφ. Ο "παππούς" είχε πει στις τοπικές αρχές πως τα τρία παιδιά, τα ονόματα των οποίων είναι σύμφωνα με την αστυνομία Λίζα, Μόνικα και Αλεξάντερ, τα είχαν αφήσει στο κατώφλι του σπιτιού του. Πήγαιναν σε τοπικά σχολεία. Ο Γιόζεφ Φριτσλ τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίνεται, αλλά αρνείται να συνεργαστεί, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι αρχές άρχισαν να αναζητούν την Ελίζαμπετ, όταν ένα κορίτσι, η Κέρστιν, 19 χρόνων, που πιστεύεται ότι είναι κόρη της, εισήχθη σε νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα στο Αμστετεν. Ο παππούς είχε πει στις αρχές πως η μητέρα της 19χρονης Κέρστιν την άφησε σ' αυτόν σε πολύ σοβαρή κατάσταση στις 19 Απριλίου. Το κορίτσι, το οποίο πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, είχε ζήσει κι αυτό φυλακισμένο όλη τη ζωή του. Οι αρχές έχουν επίσης μια επιστολή της γυναίκας στην οποία ζητάει να μην την αναζητήσει κανείς επειδή αυτό θα αύξανε τα βάσανα της ίδιας και των παιδιών της, κάτι που καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο μυστηριώδη. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF, οι αρχές πίστεψαν αρχικά πως η γυναίκα είχε γίνει μέλος κάποιας αίρεσης, καθώς στην επιστολή γίνονται υπαινιγμοί για απομόνωση και άρνηση να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Ψυχολόγοι φροντίζουν τη γυναίκα και τα παιδιά, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία αναζητεί το λείψανο του νεκρού βρέφους. Σύμφωνα με τη δήλωση της Ελίζαμπετ Φριτσλ, ο πατέρας της έκαψε το πτώμα. Το μεγαλύτερο κορίτσι παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας.



(http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=771821&nt=103)

Τώρα για πες μου τι κάνουμε??


Κάπως έτσι θα διερωτάται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Τώρα για πες μου τι κάνουμε...Αφού απο ότι φαίνεται τα όργανα τώρα αρχίζουν με την επικράτηση των "τασσικών" στο κόμμα.


«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Νίκη ‘Τασσικών’ στις εκλογές του ΔΗΚΟ» και γράφει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ κατέληξαν σε νίκη της λεγόμενης ‘τασσικής’ πτέρυγας του κόμματος, αφού εξελέγησαν αναπληρωτής Πρόεδρος ο Γιώργος Κολοκασίδης, αντιπρόεδρος ο Νικόλας Παπαδόπουλος και Γενικός Γραμματέας ο βαφτιστικός του Τάσσου, Κυριάκος Κενεβέζος. Πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Μάριος Καρογιάν έσπευσε να απορρίψει τη φιλοσοφία περί ‘τασσικών’ και ‘προεδρικών’.


Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Σε μέγα δίλημμα ο Μάριος» και γράφει ότι μπορεί ο Μάριος Καρογιάν να μην είχε αντίπαλο και να αναδείχθηκε ως κοινά αποδεκτός για την επόμενη τετραετία στην προεδρία του ΔΗΚΟ, όμως η σαρωτική νίκη των τριών λεγομένων ‘απορριπτικών’ θέτει σε αμφισβήτηση την επιλογή της συνέχισης της στήριξης της πολιτικής του Δ. Χριστόφια.


«Το Θάρρος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το ΔΗΚΟ αποφάσισε» γράφει ότι το ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες τη νέα ταυτότητά του. Επανεκλέγηκε στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου ο Γιώργος Κολοκασίδης και Αντιπρόεδρος ο Νικόλας Παπαδόπουλος.


Ο «Πολίτης» υπό από τον τίτλο «Βαριά η ήττα για τον Μ. Καρογιάν» γράφει ότι στροφή προς τη σκληρή παραδοσιακή γραμμή του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό έδειξαν εμπράκτως ότι προτιμούν τα μέλη του κόμματος στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές. Εξέλεξαν στην ηγετική πυραμίδα τους διαφωνούντες με την πολιτική και τους χειρισμούς του Δημήτρη Χριστόφια στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.


«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ανατροπές στο ΔΗΚΟ» γράφει ότι ήττα θεωρείται για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν τα αποτελέσματα της χθεσινής εσωκομματικής αναμέτρησης στο κόμμα. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι στηρίζονταν από τον κ. Καρογιάν, έχασαν τη μάχη για θέση στην κομματική πυραμίδα του κόμματος.


Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το ΔΗΚΟ εξέλεξε την ηγεσία του» γράφει ότι ο δηκοϊκός κόσμος εξέλεξε χθες την ηγεσία του, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες που είχαν τροχιοδρομηθεί για την ανάδειξη του αναπληρωτή Προέδρου, του αντιπροέδρου, του ΓΓ του κόμματος, του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Μάριος Καρογιάν φρόντισε, αναφέρει η «Χ», με δηλώσεις του, να στείλει μήνυμα ενότητας στη βάση του κόμματος.




Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ομόνοια τι τρέχει;;;


Η Ομόνοια Λευκωσίας ηττήθηκε χθες απο τον ΑΠΟΠ/Κινύρα και έμεινε εκτός των ημιτελικών του Κυπέλλου.


Τα σχόλια του τύπου :


Διασυρμός στη Πέγεια 3-0


Ιστορική, μεγάλη αλλά και πανάξια νίκη-πρόκριση 3-0 πέτυχε σήμερα στο Δημοτικό στάδιο της Πέγεια ο ΑΠΟΠ/ Κινύρας απέναντι στην Ομόνοια. Οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Πολυβίου, παρουσιάστηκαν, σοβαροί, πειθαρχημένοι και καλά διαβασμένοι, και ιδού το αποτέλεσμα… Να πετάξει την μεγάλη Ομόνοια στα κρύα του λουτρού και να συνεχίσει αυτός στο θεσμό του Κυπέλλου. Τα τρία τέρματα των γηπεδούχων αντικατοπτρίζoυν πλήρως, την ανωτερότητατους και την εικόνα που παρουσίασαν οι δυο ομάδες στο γήπεδο



Μεγάλη πρόκριση του ΑΠΟΠ επί της Ομόνοιας


Μια μεγάλη νίκη-πρόκριση πήρε σήμερα ο ΑΠΟΠ/Κινύρας επί της Ομόνοιας. Οι "Πεγειώτες" νίκησαν τους "πράσινους" με 3-0.

Μια ιστορική μέρα για τους γηπεδούχους αλλά τραγική για την Ομόνοια. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπήκαν καθόλου στο παιχνίδι και άφησαν την ομάδα της Πέγειας να κυριαρχήσει στο γήπεδο.

Όλα πήγαν στραβά σήμερα για την Ομόνοια γιατί εκτός από την κάκιστη εμφάνιση έχασε και πέναλτυ στο 24΄ και στην αμέσως επόμενη φάση ο Βασκονσέλος έκανε το 1-0. Ο Ράνεμ στο 49΄ μετά από πάσα του Ντούρο έκανε το 2-0 και στο 66΄ ο Μπεντζελούν έκανε με ωραίο σουτ το 3-0.


ΑΠΟΠ: Θέλει να γράψει ιστορία


Ραντεβού με την ιστορία έχει σήμερα ο ΑΠΟΠ/Κινύρας, ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά από την ημέρα της ίδρυσής του την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κύπρου. Με αντίπαλο την Ομόνοια στην Πέγεια μπορεί να μην είναι το φαβορί της πρόκρισης, όπως παραδέχονται οι παράγοντές του, ωστόσο το 0-0 του πρώτου αγώνα στη Λευκωσία τούς δίνει μεγάλες πιθανότητες να κυνηγήσουν το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξασφαλίσει εισιτήριο πρόκρισης.




Στα ημιτελικά του Κυπέλλου ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας

Την πρόκριση του στα ημιτελικά του Κυπέλλου πανηγυρίζει ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας μετά την εκπληκτική με 3-0 επί της Ομόνοιας. Ουσιαστική εμφάνιση από τους γηπεδούχους που εκμεταλλεύτηκαν τα πολλά λάθη των παικτών της Ομόνοιας. Ο Βασκονσέλος στο 25΄ άνοιξε το σκορ και ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο Ντούρο έχασε πέναλτι. Το δεύτερο γκολ για την ομάδα της Πέγειας σημείωσε ο Ράνεμ στο 49΄ και το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Μπεντζελούν στο 69΄ με πανέμορφο πλασέ. Ανόρθοδοξη και σχεδόν ανύπαρκτη η αντίδραση της Ομόνοιας η οποία κατέρρευσε μετά που δέχτηκε το πρώτο γκολ. AΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ: Μπάρτι, Γαλάνης, Γκριμαλντί, Φερέιρα, Βιτάλι, Μπούις, Ευθυμίου, Ράνεμ (55΄ Σφακιανάκης), Μαρσελίνιο, Βαϊσχάιμερ, Βασκονσέλος ΟΜΟΝΟΙΑ: Γιωργαλλίδης, Πάντιτς (61΄ Χριστοφή), Ντικουμάνα, Αλαμπί, Πλετς, Ντούρο (53΄ Κωνσταντίνου), Ζλόγκαρ, Γραμμόζη (46΄ Καϊάφας), Καφού, Οκκάς, Αλωνεύτης




Νοκ-άουτ η Ομόνοια από τον ΑΠΟΠ/Κινύρας!


Απέναντι στο... φάντασμα της Ομόνοιας, η ομάδα της Πέγειας επικράτησε με 3-0 (!) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca Cola, σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα. Σκόρερ των νικητών οι Βασκονσέλος, Ράνεμ και Μπεντζελούν.




Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Επεσε!!


Το ζήσαμε και αυτό. Ο τέως ηγέτης των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς ενώ θα κατέθετε στεφάνι σε μνημείο στα κατεχόμενα χθες έπεσε κάτω και κτύπησε στην μύτη. Το συμβάν μεταδίδεται απο χθές απο τ/κ, τουρκικά αλλά και ε/κ ΜΜΕ. Ο Ραούφ Ντενκτάς παραπάτησε όμως όταν επιβεβαιώθηκε ότι η υγεία του δεν διέτρεχε οποιονδήποτε κίνδυνο κάθισε σε καφενείο κοντά στον χώρο του συμβάντος και κουβέντιασε με τους παρευρισκόμενους.
Ιδού και το βίντεο

Ο πόνος δεν αλλάζει....

Την περασμένη Κυριακή γράφτηκε ο επίλογος μιας απο τις πολλές τραγικές ιστορίες του 1974. 10 άτομα της οικογένειας Λιασή που δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 1974.

Την ημέρα εκείνη στο σπίτι του Ανδρέα Σουππουρή στο Παλαίκυθρο, η οικογένεια Λιασή έχασε οκτώ μέλη. Εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και τα οστά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο, μαζί με άλλα εννιά άτομα.Νεαροί Τουρκοκύπριοι εκτέλεσαν το ζεύγος Ιωάννη και Χριστίνα Μιχαήλ, 77 και 68 ετών, το γιο τους Μιχάλη Μιχαήλ, 42 ετών, την κόρη τους Μαργαρίτα Λιασή, 48 ετών, τις τρεις κόρες της Μαργαρίτας: Ελένη, 25, Χριστίνα, 23 και Ιλιάδα, 18 ετών, καθώς και το μικρό Λουκά Κκάιλο, 2 ετών, εγγονό της Μαργαρίτας.Από την οικογένεια Λιασή επέζησαν ο Γιώργος, 15 χρονών τότε και η Γιαννούλα, 27 ετών, που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, καθώς και ο Παναγιώτης που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά. Ο πατέρας, Λουκάς Λιασή, επέζησε επίσης, εργαζόταν στη Λιβύη αλλά πέθανε πριν από πέντε χρόνια πριν προλάβει να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ήξερε.(http://www.sigmalive.com/simerini/news/social/130785)

Πέρασαν 35 ολόκληρα χρόνια που είστε μακριά μας. Όμως, είστε πάντα στο μυαλό μας, στις καρδιές, στις ψυχές μας. Για εμάς, τα εναπομείναντα παιδιά σου, αγαπημένη μου μάνα και αγαπημένες μας αδελφές, είναι σαν να μην πέρασαν αυτά τα χρόνια", πρόσθεσε ο Γιώργος Λιασή. "Πρώτα σκότωσαν εσάς, παππού και μάνα. Και πριν συνειδητοποιήσουμε τι έγινε, μας έσυραν από δω κι από κει, μέχρι που μας ξάπλωσαν όλους κάτω και άρχισαν αυτό που είχαν στο νου τους. Να μας σκοτώσουν. Ουρλιαχτά, κλάματα, φωνές. Τα σκέπαζαν όλα οι ασταμάτητοι πυροβολισμοί. Οι σφαίρες έπεφταν πάνω μας ανελέητα" συνέχισε προσθέτοντας: "Δεν γλιτώσατε το φριχτό θάνατο. Γλίτωσα εγώ και η Γιαννούλα, μάνα, σοβαρά τραυματισμένοι και οι δυο. Γλίτωσαν ακόμα ο Πέτρος και ο Κώστας του Ανδρέα. Ίσως από τύχη, ίσως γιατί δεν αντιλήφθηκαν οι αιμοσταγείς ότι ζούμε. Ο πατέρας έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια. Πριν 15 μήνες πέθανε και ο Νίκος. Η μη ανεύρεσή σας για τόσα χρόνια τους βάραινε την ψυχή. Έφυγαν από τη ζωή με αυτόν τον καημό"."Κουραστήκατε, αγαπημένες μου αδελφές. Κουράστηκες, μάνα κι εσύ Λουκά. Το ίδιο κι εσείς παππού, γιαγιά και θείε. Ξεκουραστείτε τώρα. Ξεκουραστείτε στην ελεύθερη γη της πατρίδας μας" υπογράμμισε κάνοντας έκκληση "να μην ζήσουμε ποτέ πια πόλεμο. Ας ζήσουμε όλοι ειρηνικά πλέον σε αυτό το βασανισμένο και μαρτυρικό νησί". Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ενώ επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Στην κηδεία παρέστη και ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών, μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Hands Across the divide".

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=857917&-V=archivearticles&-p

Η βαρβαρότητα ήταν ένα απο τα βασικότερα χαρακτηριστικά της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια ήταν μέρος της λεγόμενης ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974. Πρώτα οι κάτοικοι της Κερύνειας ήταν αυτοί που γεύτηκαν τις ειρηνικές διαθέσεις των εισβολέων. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε εγκλωβιστεί μεταξύ Αμμοχώστου και Καρπασίας. Η ιστορία της οικογένειας Λιασή ήταν γνωστή απο το 1974 αφού υπήρχαν οι επιζήσαντες. Επρεπε να περάσουν περισσότερα απο 30 χρόνια για να βρεθούν τα λείψανα αυτών των ατόμων. Προσωπικά πριν απο λίγα χρόνια έβλεπα στην επέτειο της δεύτερης εισβολής ένα ντοκιμαντές που είχε γυριστεί το 1974. Και μιλούσε για τους εγκλωβισμένους στο Παλαίκυθρο. Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ έχουν πάψει να ασχολούνται με αυτές τις επετείους. Το κακό είναι ότι οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι έγινε το 1974. Το χειρότερο όμως είναι ότι γίνεται προσπάθεια για αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας. Ηθελα να ήξερα τι θα γράφει στο 1974. Μια καλή μέρα του Ιουλίου, οι Τούρκοι είπαν να κάνουν μια επίσκεψη στην Κερύνεια. Και απλά έμειναν. Μαζί με την Αϊσέ που ξεκίνησε να έλθει διακοπές....Αλήθεια ο Υπουργός Παιδείας όταν έλθει η ώρα να γραφτεί η ιστορία του 1974, η ιστορία της οικογένειας Λιασή και όλων εκείνων που βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν βιάσθηκαν κατά το 1974 τι θα θέλει να γράψει...Μια ειρηνευτική επιχείρηση που ξέφυγε απο τον έλεγχο. Όπως εύστοχα είχα γράψει και ο Θανάσης Φωτίου με αφορμή την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς κατά την πενταήμερη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο σημειώθηκαν κάποια έκτροπα......Που καταντήσαμε...Ο πόνος δεν αλλάζει. Και αυτό ας το γνωρίζουν καλά οι ειδικοί που θα αλλάξουν την ιστορία.

Και μέσα σε όλα αυτά χθες ο Πολίτης δημοσίευσε την μαρτυρία Τ/κ για τάφο Ε/κ στον Αγιο Ιλαρίωνα. Τα λείψανα συνολικά 17 Ε/Κ αγνοουμένων πιστεύεται ότι είναι θαμμένα σε πηγάδι (τώρα ξερόλακκο) που βρίσκεται στον Άγιο Ιλαρίωνα στα κατεχόμενα. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από μαρτυρία που έδωσε στην εφημερίδα μας Τουρκοκύπριος, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού κατά το οποίο δέκα άτομα (τέσσερις εκ των οποίων ήσαν Τουρκοκύπριοι) απήγαγαν τις μέρες της τουρκικής εισβολής του 1974 δεκαεπτά συνολικά Ελληνοκύπριους από σπίτια στην περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας και στη συνέχεια, αφού τους εκτέλεσαν, τους έριξαν σε πηγάδι που βρίσκεται πλησίον του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.Ήρθαν από ΚερύνειαΣύμφωνα με τη μαρτυρία του Τουρκοκυπρίου, μια ομάδα δέκα ατόμων (με επικεφαλής Τούρκο αξιωματικό), που ενεργούσε στο πλαίσιο της προέλασης του κατοχικού στρατού, απήγαγε λίγες μέρες μετά την 1η εισβολή 17 Ελληνοκύπριους από σπίτια στη Λευκωσία. Επρόκειτο για 16 Ελληνοκύπριους αμάχους κι έναν μόνο ο οποίος φορούσε στρατιωτικά ρούχα (όλοι άρρενες). Οι 16 Ε/Κ είχαν έλθει στη Λευκωσία από την Κερύνεια, την οποία και εγκατέλειψαν λόγω της εισβολής των δυνάμεων του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Τ/Κ, η ομάδα των δέκα συνέλαβε τους 17 Ε/Κ. "Τους κτυπούσαν με τα όπλα και με κλοτσιές" μας ανέφερε ο Τουρκοκύπριος και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, αφού τους φόρτωσαν σε όχημα τούς μετέφεραν σε άλλο σημείο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. "Τα πτώματα των 17 Ελληνοκυπρίων τα έριξαν σε ξεροπήγαδο που βρίσκεται κοντά στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Στη συγκεκριμένη περιοχή από εκείνη την περίοδο αλλά και τα επόμενα χρόνια υπήρχε στρατόπεδο του τουρκικού στρατού", συνεχίζει την αφήγηση του. "Σε όσους, Τούρκους και Τ/Κ, υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη στρατιωτική ζώνη ήταν ευρέως γνωστό ότι το πηγάδι αποτελούσε τον τάφο για 17 άτομα", σημειώνει ο Τ/Κ, ο οποίος προσθέτει ότι το στόμιο του πηγαδιού έκλεισε σε μεταγενέστερη φάση από μεγάλες πέτρες που είτε υποχώρησαν, είτε τοποθετήθηκαν εσκεμμένα για να κλείσει ο ομαδικός τάφος. "Εδώ και χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει φύγει από την περιοχή η οποία αποτελεί μια από τις πιο προβεβλημένες τώρα τουριστικές ατραξιόν του βορρά. Φαντάζεστε ότι έρχονται τουρίστες και βγάζουν φωτογραφίες το κάστρο και κάτω από τα πόδια τους υπάρχουν οστά Ε/Κ αγνοουμένων; Είναι κάτι παραπάνω από τραγικό", συμπληρώνει.Ζουν ανάμεσά μας
Η δραματική μαρτυρία του Τ/Κ (γι ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το όνομά του) συμπληρώνεται και από τα όσα έχει να πει για τους εκτελεστές των 17 Ε/Κ. "Οι δυο από τους τέσσερις Τ/Κ διαμένουν σήμερα στην Κερύνεια και ο ένας στη Λευκωσία. Ζουν ανάμεσά μας, τους γνωρίζουμε και το χειρότερο... κάποιοι από αυτούς πηγαινοέρχονται στις ελεύθερες περιοχές σήμερα" τονίζει.Για την ταυτότητα των 17 δολοφονηθέντων, ο Τ/Κ δεν είχε οποιαδήποτε στοιχεία παρά μόνο ότι η ομάδα των δέκα συνέλαβε αρχικά τον έναν με τα στρατιωτικά ρούχα, στη συνέχεια έπιασαν ακόμα πέντε Ε/Κ και μετά από σπίτια περισυνέλεξαν άλλους εννέα.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=857906&-V=archivearticles

Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε ποτέ να ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις. Η ιστορία αποτελεί την καταγραφή των γεγονότων.Ολα αυτά συνέβησαν το 1974. Το πρόβλημα όμως είναι οτι δεν πρέπει ποτέ να συμβούν ξανά...Για το καλό όλων μας.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κάποιος να μαζέψει τα σπασμένα....

Η ιστορία με την αναθεώρηση της ιστορίας συνεχίζεται προκαλώντας τριγμούς στην συγκυβέρνηση. Την περασμένη Κυριακή ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά μίλησε για το κυπριακό. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Παιδείας Αντρέα Δημητρίου.

Αναφορικά με το ερώτημα του Υπουργού Παιδείας, κατά πόσον οι τοποθετήσεις του κ. Βαρνάβα απηχούν και τις απόψεις της ΕΔΕΚ, ο Γ. Ομήρου είπε πως «ασφαλώς οι δηλώσεις των βουλευτών του Κινήματος απηχούν τις απόψεις του Κινήματος. Διαφορετικά, τι είδους βουλευτές είναι», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως «ο κάθε βουλευτής έχει το δικό του τόνο και το δικό του χρωματισμό σε μια τοποθέτηση. Δεν είμαστε της λογικής της απόλυτης ομοιομορφίας».Αλλά, η αντιπαράθεση της ΕΔΕΚ με τον Αντρέα Δημητρίου επεκτάθηκε και στον επιμνημόσυνο λόγο του Επιτίμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς συγκεκριμένες αναφορές της ομιλίας του ιστορικού ηγέτη του Κινήματος προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Παιδείας.«Υπήρξαν κάποιες ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σε ό,τι αφορά τον επιμνημόσυνο λόγο του Επιτίμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Μαχαιρά. Φαίνεται ότι ο Υπουργός δεν γνώριζε επακριβώς το τι ελέχθη σ’ αυτό τον επιμνημόσυνο λόγο. Έθιξε μιαν αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από ορισμένους για τα γεγονότα του ‘63 - ‘64 διά στόματος του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θαν, ότι επρόκειτο πράγματι περί μιας προσπάθειας της Τουρκίας να καταστρέψει το νεοσύστατο τότε κυπριακό κράτος. Συνεπώς, προς τι η αντίδραση του Υπουργού; Υπάρχει διαφωνία επί αυτού του θέματος;», σημείωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε παραινέσεις ή υποδείξεις προς το πρόσωπο του κ. Λυσσαρίδη. Είναι μια φυσιογνωμία πανελλήνια και παγκόσμιας εμβέλειας και η ιστορική του διαδρομή καταδεικνύει ότι έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού μας. Άρα λοιπόν», συνέχισε, «οι υποδείξεις είναι και αχρείαστες και άτοπες». Ο κ. Ομήρου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η ΕΔΕΚ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να σέβεται τον πολιτισμό, την ιστορία, τις εθνικές και τις πολιτιστικές μας ρίζες».
Οξείες αιχμές ΛυσσαρίδηΕπί του θέματος τοποθετήθηκε χθες, με γραπτή δήλωσή του, και ο ίδιος ο Βάσος Λυσσαρίδης, απαντώντας στα εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας σχόλια.«Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως ο εξοχότατος Υπουργός συγκαταλέγει τον εαυτό του» στους «νεοφιλόσοφους του πολιτικού μαζοχισμού», «που με ακαδημαϊκή ψευδοακεραιότητα του παραλόγου επιρρίπτουν την ευθύνη και στη δική μας πλευρά για τις καλούμενες δικοινοτικές ταραχές».Ο κ. Λυσσαρίδης διευκρινίζει, επίσης, πως δεν στόχευε ούτε στοχεύει να εμπλακεί σε διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, ιδιαίτερα «αναφορικά με το δικό του και το δικό μας παρελθόν και τις τοποθετήσεις μας στις κρίσιμες ώρες της κυπριακής ιστορίας». Πρόσθεσε, δε, με νόημα, πως «είναι γεγονός ότι σε δίσεκτα χρόνια ίσως βρεθήκαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα, για να επισημάνει πως «πίστευα πάντα πως οι άνθρωποι αλλάζουν και ήμουν πάντα πρόθυμος να αναγνωρίσω την αλλαγή όταν υπάρχει».Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στο Μαχαιρά, ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνει πως αναφέρθηκε στα γεγονότα των καλουμένων δικοινοτικών ταραχών, τις οποίες ο τότε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ου Θαν χαρακτήρισε ως μη δικοινοτικές, αλλά υλοποίηση των πάγιων στόχων της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός προγεφυρώματος, σημειώνονταςπως, μετά την ομολογία του Υπουργού Παιδείας, εγείρεται «το τρομερό ερώτημα, εάν αυτή είναι η επίσημη πολιτική». «Ελπίζω πως όχι», πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, σημειώνοντας πως αναμένει γι’ αυτό το θέμα την απάντηση της Κυβέρνησης.

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129959)

Και όλα αυτά εν μέσω των διαρροών των εγγράφων της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.Τα έγγραφα διέρρευσαν στα ΜΜΕ και προβλήθηκαν και απο τα τουρκικά ΜΜΕ γεγονός που προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης.
Το έγγραφο έκτασης 35 σελίδων, με το οποίο ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωνε με κάθε λεπτομέρεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα στις απευθείας συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις θέσεις των δύο πλευρών στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης/Κατανομής Εξουσιών, διέρρευσε αυτούσιο στην εφημερίδα «Σημερινή», που προχώρησε σε άμεση δημοσιοποίησή του.
Εγκυρες πληροφορίες φέρουν τον κ. Χριστόφια να είναι έξω φρενών με τη διαρροή. Αλλωστε και ο ίδιος δήλωσε δημόσια ενοχλημένος «τα μάλα» για την ανευθυνότητα του συγκεκριμένου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου που διέρρευσε το έγγραφο.
Πηγές του Προεδρικού αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξαναμοιράσει έγγραφα στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε γενική αναδόμηση του Σώματος. Πάντως, από την ανάγνωση του εγγράφου επιβεβαιώνονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε κεφαλαιώδη ζητήματα.
Στο κρίσιμο υποκεφάλαιο της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης, ενώ στην ενότητα Σχέση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με τις πολιτείες, όπου επίσης είναι χαώδες το χάσμα, καταγράφονται μόλις τρία σημεία σύγκλισης και έξι σημεία διαφωνίας.
Με βάση το έγγραφο, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει στην ουσία λύση συνομοσπονδίας επί τη βάσει δύο ισχυρών κυρίαρχων κρατών με μια ασθενή κεντρική κυβέρνηση, αποψιλωμένη από θεμελιώδεις εξουσίες. Επιπρόσθετα, φαίνεται να επιδιώκει να διασφαλίσει τη δυνατότητα παρέμβασης των συνιστώντων κρατιδίων στις λειτουργίες της κεντρικής κυβέρνησης.
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2558787)

Η διαρροή έγγραφων από την τελευταία συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου, έχει ενοχλήσει έντονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπως ανέφερε ο ίδιος, αναχωρώντας το πρωί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής.
Ερωτηθείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέπεμψε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, η οποία όπως είπε, είναι και δήλωση του ιδίου του Προέδρου. «κατ’ αρχήν ήταν και δική μου δήλωση», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα τις οποίες σκέψεις του. «Ασφαλώς με έχει ενοχλήσει πολύ, διότι είναι θέμα υπευθυνότητας κατά την άποψη μου», δήλωσε. «Επιφυλάσσομαι να συζητήσω αυτό το θέμα με τα μέλη του Εθνικού συμβουλίου, έχοντας πολύ έντονες ευαισθησίες επί του θέματος».

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129323)
Θλίψη, απογοήτευση αλλά και τον έντονο προβληματισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης για την διαρροή εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέφρασε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Εκφράζουμε τη θλίψη, την απογοήτευση αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας, γιατί έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου όχι απλώς διέρρευσαν αλλά παραδόθηκαν αυτούσια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό συνιστά ανεύθυνη και απαράδεκτη συμπεριφορά από μέλος ή μέλη του Εθνικούς Συμβουλίου, που παραβιάζει ξεκάθαρη δέσμευση που έχει αναληφθεί από όλους για εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η δέσμευση για εχεμύθεια είχε ανανεωθεί με ένα ξεκάθαρο τρόπο σε πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τέτοιες συμπεριφορές ναρκοθετούν τη λειτουργία και το ρόλο του ιδίου του Εθνικού Συμβουλίου».
«Πολύ περισσότερο, όμως», σημείωσε «ναρκοθετούν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
«Λύση», διευκρίνισε ο κ. Στεφάνου, «που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

(http://www.sigmalive.com/news/politics/129163)