Moon

Moon

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Μπανανίας εγκώμιον

Ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας πριν απο δύο εβδομάδες κατηγόρησε δύο μέλη της ΥΚΑΝ για ανάμειξη στην απόδραση του. Τα δύο μέλη συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Τέθηκαν υπό κράτηση και το όνομα τους διασύρθηκε ποικιλοτρόπως απο τα ΜΜΕ....Και τι δεν ακούσαμε για αυτούς τους δύο. Σήμερα με μια λιτή ανακοίνωση η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας που ήταν να παραιτηθεί αλλά δεν παραιτήθηκε αποφάσισε σε συννενόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα ήρε την διαθεσιμότητα τους...Ουάου με μια απλή ανακοίνωση...Το ότι ας πούμε βασίστηκαν στην μαρτυρία Κίτα και σύναξαν τα πλάσματα δεν μετρά....Το ότι τους διέσυραν πάλι είναι ψιλά πράγματα....Η Μπανανία Κύπρος επιβεβαιώνει το πασιφανές....Πάει κατά βαρβάρων....................

Αποκαλύψεων συνέχεια



Η υπόθεση Ολγκάτς συνεχίζει να απασχολεί Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Νέα τροπή στην υπόθεση έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Νευροκοπίου.




Νέα τροπή στην υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού παντως δίνει και η μαρτυρία του δημάρχου Νευροκοπίου και πρώην αξιωματικού της ΕΥΠ, Βασίλη Γιαννόπουλου, στον City 99,5.
«Είχε έρθει σε επαφή μαζί μου, στο προξενείο της Σμύρνης, όπου ήμουν υπάλληλος και μου ζήτησε να μεθοδεύσω την μεταφορά του στην Ελλάδα για να δικαστεί. Είχε ομολογήσει ότι κατά την τουρκική εισβολή, βρέθηκε κοντά σε Έλληνες και Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους, τους οποίους εκτέλεσε παρουσία και του διοικητή του», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για τον ίδιο, γιατί ήταν ακριβώς αυτά που είπε και σε μένα και δεν επαναλαμβάνονται εύκολα», πρόσθεσε ο κύριος Γιαννόπουλος.
«Η συγκλονιστική ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς επαναφέρει στην επιφάνεια πράξεις ντροπής» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. Απαντώντας σε ερώτηση περί του αν η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για τα ενδεχόμενα ελληνικά θύματα από την εισβολή) σημείωσε πως η Αθήνα «σε αυτή τη φάση, βρίσκεται στο στάδιο της προσεκτικής διερεύνησης των στοιχείων της συγκεκριμένης ομολογίας».
Σε ερώτηση εξάλλου, που παρέπεμπε σε πρόσφατη ομιλία της υπουργού Εξωτερικών στη διάρκεια ημερίδας στις Βρυξέλλες και αφορούσε τη διασύνδεση της Κύπρου με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «εννοείται» ότι ο βαθμός ανταπόκρισης της Τουρκίας στην υποχρέωση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, συγκεκριμένα στην υλοποίηση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας «έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε σχετικά πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής» επί του θέματος.
Δηλώσεις του Βασίλη Γιαννόπουλου, δημάρχου Νευροκοπίου Δράμας και πρώην αξιωματικό της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δημοσιεύει την Τετάρτη και η εφημερίδα «Φιλελέυθερος».
Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είχε συναντήσει τον ηθοποιό στο ελληνικό προξενείο στην Τουρκία: «Είχε έρθει ένας άνδρας, ευσταλής, ψηλός, που με έγγραφα αποδείκνυε ότι υπήρξε αλεξιπτωτιστής καταδρομέας του τουρκικού στρατού, που υπηρέτησε στην Κύπρο. Μάλιστα, τα έγγραφά του τα συνόδευε διάκριση για τις ηρωικές του πράξεις», αναφέρει ο Βασίλης Γιαννόπουλος, που τότε είχε αναλάβει τη σε βάθος έρευνα του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου στην Τουρκία.
Η μαρτυρία αυτή έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του, καθώς ήταν η πιο χαρακτηριστική ομολογία των εγκλημάτων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων: «Ήταν ένας άνθρωπος αναστατωμένος, με εμφανή σημάδια ψυχολογικής κόπωσης, ο οποίος μου εξήγησε ότι βρέθηκε στην Κύπρο κατά την εισβολή, σκότωσε ανθρώπους. Υπό το κράτος των εγκλημάτων που είχε διαπράξει και της εικόνας που είχε "καρφωθεί" στο μυαλό του, όπως μου δήλωσε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ, βασανιζόμενος από τύψεις και Ερινύες για όλα όσα είχε κάνει στους Κυπρίους», διηγείται ο κ. Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο άνδρας του ζήτησε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, προκειμένου «να δικαστεί αυστηρά από τα ελληνικά δικαστήρια και να μπορέσει να ηρεμήσει».
Όλα τα έγγραφα του Τούρκου αλεξιπτωτιστή καταδρομέα αντιγράφηκαν τότε και μπήκαν σε ειδικό φάκελο που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Δρομολογήθηκε μάλιστα και η μεταφορά του Τούρκου στην Ελλάδα, η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
«Είναι πολύ πιθανό το ελληνικό προξενείο να παρακολουθείτο. Ο άνδρας αυτός έκανε το λάθος να έρθει εκεί, με συνέπεια να τον δουν οι τουρκικές αρχές, που προφανώς θα φρόντισαν να τον... εξαφανίσουν», πιθανολογεί ο αξιωματικός.
Σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά, ο κ. Γιαννόπουλος δηλώνει ότι έμεινε εμβρόντητος ακούγοντας αυτήν, την ίδια ιστορία από τα χείλη ενός Τούρκου ηθοποιού και μάλιστα σε... ψυχαγωγική εκπομπή.
«Η ιστορία είναι τόσο ίδια, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αλλά και για τη φυσιογνωμία είμαι πολύ θετικός. Ναι μεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και τον είδα από την τηλεόραση, οπότε δεν είμαι 100% αλλά 80% σίγουρος. Αν τον δω από κοντά, θα τον αναγνωρίσω αμέσως», είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος.
Τη μαρτυρία αυτή, που δεν είχε προηγούμενο για τις ελληνικές αρχές, είχε μεταφέρει τότε ο πράκτορας της ΕΥΠ και στα μέλη της κυπριακής Βουλής, σε συζήτηση για τα θέματα των αγνοουμένων. Πριν από δύο χρόνια, είχε διηγηθεί την ιστορία στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά.






Αλήθεια και όχι σενάριο για ταινία είναι τα όσα είπε ο Ολγκάτς σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέει ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Β.Γιαννόπουλος. Ο κ.Γιαννόπουλος είχε υπηρετήσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, όπου όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ολγκάτς είχε επικοινωνήσει μαζί του αναφέροντάς του τα ίδια εγκλήματα με αυτά που ομολόγησε και δημόσια, ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ ελληνοκύπριους στρατιώτες. Σύμφωνα με όσα λέει ο σημερινός Δήμαρχος Νευροκοπίου, ο Ολγκάτς του είχε ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί, εξαφανίστηκε όμως στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα που έδωσε τότε στον κ.Γιαννόπουλο και αποδείκνυαν ότι πράγματι είχε υπηρετήσει στην Κύπρο και είχε τιμηθεί για τις “ηρωϊκές του πράξεις” είχαν διαβιβαστεί με εμπιστευτικό φάκελλο στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.




Εξάλλου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι απο την στιγμή που όλα αποτελούν ένα σενάριο στο μυαλό του Ολγκάτς τότε δεν θα σχολιάσει το θέμα ενώ έρευνα έχει αρχίσει να διεξάγεται στην Τουρκία για το θέμα.

Οψώμεθα.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κίτα τι έκανες

Κίτα τι έκανες. Μέχρι και στο καρναβάλι της Λεμεσού θα πρωταγωνιστήσει το συγκεκριμένο άτομο. Πλέον έχει καταστεί το πιο πολυσυζητημένο άτομο για το 2009......
Σύμφωνα με άρθρο του Πολίτη : Ο Κίτας εμπνέει
Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωταγωνιστών-καρναβαλιστών, που αδιαλείπτως φιλοτεχνούν και συμμετέχουν στο Καρναβάλι της Λεμεσού, συνέπεσε να έχει την ίδια ...φαεινή ιδέα. Όλοι ήθελαν να αναπαραστήσουν το "φαινόμενο Κίτα". Πώς να τους ήρθε άραγε; Με δυσκολία ο υπεύθυνος πολιτιστικός λειτουργός, τους νουθετούσε πως το Καρναβάλι διακρίνεται για την ποικιλία της θεματογραφίας του. Και σ' ένα θεσμό με ζωή και προοπτική, δεν "κολλάει" η φορτική επανάληψη της βαρετής εικόνας της κοινωνίας μας. Φτάνει πια! "Πόσος Κίτας να παίξει ακόμη"; Οι παραδοσιακοί ...καρναβαλιστές υπάκουσαν κι "ακροβολίστηκαν" σε άλλα θέματα, που έτσι κι αλλιώς φτάνουν σε ομόκεντρη κατάληξη. Άφησαν μόνο την κυρία Μαίρη να εκφράζεται με νόημα, "Σ' αγαπάω ...κοίτα". Οι υπόλοιποι είπαν να "μιλήσουν" για "της φυλακής τα ...μέγαρα", το "καφενείο η Κύπρος" και ως αποκορύφωμα να σύρουν στην παρέλαση τον μεγαλοπρεπέστατο "Γαδούρειον Ίππον". Μια μερίδα καρναβαλιστών αποφάσισε να εκθέσει τους έντιμους τραπεζίτες μας, βγάζοντας με αναπαράσταση το βαθύτερο άχτι της: -"Τραπεζίτης και τραπεζίτες-Η μάσα, της μάσας, ω μάσα". Πόστο στην καρναβαλίστικη γιορτή κέρδισαν οι ιστορίες τηλεοπτικής τρέλας και νεοεμφανιζόμενων προτύπων. Έτσι απ' το καρναβαλίστικο Χ-Factor θα παρελάσουν ηλικιωμένα, αλλά αξεπέραστα ταλέντα, ενώ θα "χορέψει" κι η παραλλαγμένη από ...κότσινη αίγα, σε "Αίγια Φούξια" Αν πάτε στο Καρναβάλι θα ακούσετε και κάποιους να παραπονιούνται δημόσια και κυπριακά "'βάλαν μας χέριν", ενώ οι άλλοι, οι εμπνευσμένοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα επιχειρήσουν ν' αποτραβήξουν με χιούμορ τον ενοχλητικό δάκτυλο από τη συγγραφή των καινούργιων βιβλίων Ιστορίας. Μερικοί τολμηροί αποφάσισαν να ρίξουν τους πολιτικούς μας σ' ένα ...τάσπι. "Ο σκουπιδοτενεκές του κράτους" τιτλοφορούν την ευρείας χρήσεως δημιουργία τους που διασπάται σε μικρότερους κάδους σκουπιδιών με το εμβληματικό "θα" στην όψη. Μετά το φιάσκο των αφαλατώσεων το Καρναβάλι αναλαμβάνει να επανορθώσει. Θα κυκλοφορούν αυτοσχέδιες κινητές μονάδες επί της ασφάλτου. Και οι εμπνευστές τους θα προτείνουν στο έκπληκτο κοινό να πίνει ό,τι νερό ...κατεβάσει η βρύση τους. Δυστυχώς δεν θα ..."καταθέσει" στο Καρναβάλι της Λεμεσού ο Εφραίμ. Μια ομάδα Λεμεσιανών καλλιτεχνών ήθελε να καταπιαστεί με το θέμα του Βατοπεδίου, αλλά αποκλείστηκε από το ισχύον ...άβατον της φιέστας, για θέματα με τα οποία σχολιάζεται η Εκκλησία! Οι καλλιτέχνες δεν το έβαλαν κάτω. Αποφάσισαν να παρελάσουν με πλακάτ "καλλιτέχνες υπό διαμαρτυρία", ώστε να δηλώνουν προβληματισμό κι απογοήτευση για τα στεγανά που απέκλεισαν το "θείο" θέμα τους. Καταλάβατε εν τάχει, τι θα δούμε προσεχώς; Κουρδίστε διάθεση για το λεμεσιανό υπερθέαμα. Γιατί θεωρείται μπανάλ να πείτε πως, "είμαστε για τα καρναβάλια!". Ή, ότι "αυτόν τον καιρό τα είδαμε όλα".
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=849252&-V=columns&-p
Σε νέα φάση μπαίνουν από σήμερα οι έρευνες για την υπόθεση Αλ Καπόνε. Σήμερα οι ποινικοί ανακριτές θα περάσουν την είσοδο των Κεντρικών Φυλακών όπου θα "ξεσκονίσουν" στην κυριολεξία τους πάντες. Η αρχή θα γίνει με τρεις κατάδικους οι οποίοι, για δικούς τους λόγους, ζήτησαν να καταθέσουν για τα όσα γνωρίζουν για τη δράση του Κίτα. Ο ένας είναι ο Ανδρέας Αριστοδήμου που θα μιλήσει, όπως είναι γνωστό, για την πρόθεση του ισοβίτη να ληστέψει τον τοκογλύφο στη Φώτη Πίττα, στις 12 Δεκεμβρίου. Οι άλλοι δύο ζήτησαν να μιλήσουν, για άγνωστες μέχρι στιγμής πτυχές της υπόθεσης. Με ποινικό ανακριτή που επικοινωνήσαμε, αν και γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί, δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της μαρτυρίας τους. "Θα το μάθουμε αύριο", μας είπε χαρακτηριστικά. Πέραν όμως αυτών, θα καταθέσουν και δεσμοφύλακες οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχαν επαφή με τον Κίτα. Από το ξεσκόνισμα των ανακριτών θα περάσει και το Μόνιμο Προσωπικό της Διεύθυνσης. Διέρρευσαν φήμες ότι υπάρχει εμπλοκή κάποιων σε στημένες κούρσες του ιπποδρόμου. Πρωταγωνιστής στα παράνομα στοιχήματα ο Κίτας, αναφέρουν οι φήμες αυτές.Σημαντική στην πορεία των ερευνών θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε. Από το μικροσκόπιο της Εισαγγελίας θα περάσουν τις αμέσως επόμενες μέρες τόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Κίτας επικοινώνησε χθες με την οικογένειά του και ανέφερε ότι είναι αρκετά άρρωστος. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και βρίσκεται κλεισμένος ακόμη στην πτέρυγα 8 των Φυλακών. Τη λεγόμενη "special 8". Δεν υπάρχει περίπτωση μετακίνησής του σε άλλη πτέρυγα λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί, αφού αρκετοί κατάδικοι κινούνται απειλητικά εναντίον του. Σύμφωνα με μέλος της οικογένειάς του, είναι αρκετά αγχωμένος και ανησυχεί για την ασφάλειά τους, μετά τη ρίψη πυροβολισμών κατά της οικίας τους. Έγκυρες πηγές μάς αποκάλυψαν ότι ο Κίτας δεν τρώει σχεδόν καθόλου. Η τροφή του αποτελείται αποκλειστικά από κονσέρβες που παίρνει σφραγισμένες, αφού φοβάται τυχόν δηλητηρίασή του μέσα από τις φυλακές.Αβραάμ και Γιαννακού περιμένουν σήμερα να κληθούν από το δικαστήριο για τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης στην υπόθεση της αδελφής του Κίτα.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/police%20and%20courts/117125
Ακόμη και το ανακριτικό έργο μπορεί να κατευθύνει με τη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Σημερινή» η Χρυστάλλα Κίτα, η μικρότερη αδερφή του ισοβίτη Αντώνη Κίτα. Παρά τις απειλές που δέχεται η οικογένεια Κίτα, η Χρυστάλλα λύνει τη σιωπή της και δίνει απαντήσεις για ό,τι αφορά τον ισοβίτη αδερφό της. Εξηγεί ποιοι και γιατί ήθελαν να τον σκοτώσουν και πως ωρίμασε ο καιρός, ο αδερφός της Αντώνης, να μιλήσει και να καταθέσει όσα ξέρει για άτομα και καταστάσεις. Η ενέργεια της Χρυστάλλας Κίτα, να υπερασπιστεί η ίδια τον αδερφό της και να δώσει απαντήσεις για όλα τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενόχλησε κάποιους που δεν δίστασαν ακόμη και να πυροβολήσουν το πατρικό της, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στα 30 της χρόνια ανοίγει την καρδιά της και περιγράφει το κοινωνικό κόστος που για 15 χρόνια πληρώνει η ίδια και η οικογένειά της. Ξετυλίγει τα δικά της χαρτιά, εξηγώντας πώς επιχειρούν κάποιοι να κουκουλώσουν την παράνομη δράση τους, με το να καταλογίζουν στον ισοβίτη ενέργειες και παρανομίες που δεν διέπραξε…
Χρυστάλλα, όπως έχουν τα δεδομένα με την πολύκροτη υπόθεση του αδερφού σου, πότε ήταν η τελευταία φορά που τον είδες και τι είπατε;Τον είδα το περασμένο Σάββατο με άλλα μέλη της οικογένειάς μου και ήταν καλύτερα από την πρώτη φορά που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση λίγο μετά τη σύλληψη-παράδοσή του στην αστυνομία. Τότε, ήταν αρκετά άσχημα με πολλές εκδορές και καταβεβλημένος. Ήταν όσο καλά μπορεί να είναι κάποιος, βιώνοντας όλες αυτές τις καταστάσεις. Μπορώ να πω ότι είχε κάποιες έγνοιες. Δηλαδή; Δηλαδή ότι αποφάσισε να μιλήσει επιτέλους, αλλά φοβάται μήπως γίνει προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να φιμώσουν τα όνειρά του, την οικογένειά του και να κουκουλώσουν καταστάσεις. Όμως αποφάσισε να μιλήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ας μην υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα, όχι άλλοι Αντώνηδες, ας καθαρίσει η κοινωνία».«Δεν έπρεπε να ζήσει» Έχεις πει ότι ο Αντώνης επιτέλους αποφάσισε να μιλήσει. Έχει καταθέσει σωρεία καταστάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σημεία και τέρατα. Σαν αδερφή του δεν θα μπορούσες να τον αμφισβητήσεις. Πιστεύεις, όμως, ότι λέει την αλήθεια ή μήπως είναι αναγκασμένος να το κάνει, εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς;Όσο επικίνδυνο να είναι αυτήν τη στιγμή και για μένα την ίδια, και επειδή γνωρίζω καταστάσεις, θεωρώ ότι ο Αντώνης λέει την αλήθεια. Παρόλο που διάφοροι προσπαθούν να κουκουλώσουν καταστάσεις, να γλιτώσουν πρόσωπα, για τα οποία ο Αντώνης λέει την αλήθεια. Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τον Αντώνη και όταν έκριναν ότι πλέον τους ήταν άχρηστος, θεώρησαν ότι έπρεπε να τον βγάλουν από τη μέση. Αυτό έγινε στη Στασικράτους, αυτή ήταν η ιστορία και έστησαν την υπόθεση. Εκείνη την ημέρα παρουσιάστηκαν στο επεισόδιο άτομα και κυριολεκτικά ήθελαν να τους οδηγήσει ο Κίτας κάπου, ενώ ο Κίτας γι' αυτούς δεν έπρεπε να ζήσει.Θα επιβεβαίωνες ότι, στη Στασικράτους, ο Κίτας φορούσε αλεξίσφαιρη στολή και τραυματίστηκε από τις σφαίρες όταν σήκωσε τα χέρια να παραδοθεί;Γνωρίζω σίγουρα ότι στο πάνω μέρος του σώματος φορούσε αλεξίσφαιρο. Το γεγονός ότι δεν έχει αποκαλύψει στους ανακριτές πού βρίσκεται το αλεξίσφαιρο αυτό, όπως και κάποια άλλα στοιχεία, είναι από τα χαρτιά που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει για την ώρα να παραμείνουν κλειστά. Ιατροδικαστική έκθεση καθιστά αναξιόπιστη τη μαρτυρία Κίτα, καθώς διαπιστώνεται ότι σφαίρα που βρέθηκε κάτω από τη μασχάλη του, την τοποθέτησε ο ίδιος.Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τη σφαίρα τού την έδωσαν δεσμοφύλακες και την πέρασαν με δικό τους τρόπο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να ελέγξουν αν αυτή η σφαίρα προερχόταν από υπηρεσιακό όπλο. Από την άλλη, ποιοι δεσμοφύλακες θα διακινδύνευαν τη θέση τους μετά από όσα ακούστηκαν; Κανένας δεν μπορεί να περάσει οτιδήποτε στην πτέρυγα αυτή, καθώς τα πάντα περνούν από διπλό έλεγχο, ειδικά μεταλλικά αντικείμενα και εξαρτησιογόνες ουσίες. Θεωρώ ότι με όσα διαρρέουν και στον Τύπο, συμφωνούν και οι καταθέσεις ότι κατέβηκε από το αυτοκίνητο και είπε παραδίνομαι και οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν πυρ εναντίον του. Και αποδεικνύεται ότι είχε ψηλά τα χέρια. Υπάρχουν ουλές στην κοιλιακή χώρα και πανομοιότυπο τραύμα στη μασχάλη. Τα είδα και είναι όμοια. Έχει και το τραύμα στο πόδι από σφαίρα. Στη Στασικράτους, μάλιστα, που ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν, φορούσαν κουκούλα και οι τρεις -Μενοίκου, Χριστοδούλου και ο αδερφός μου- όταν συγκεκριμένος αστυνομικός φώναξε: «Eννά σε φάμε ρε Αντώνη».
Θα έδινα τα πάντα για τον αδερφό μου….Όταν άκουσα ότι ήταν περικυκλωμένος στο Ζύγι, πραγματικά ήμουν έτοιμη να βάλω το δικό μου σώμα μπροστά. Δεν θα ξεπουλούσα ποτέ την αξιοπρέπειά μου. Θεωρώ ότι είμαι ειλικρινής. Φοβηθήκατε πραγματικά για τη ζωή του Αντώνη στις 2 Ιανουαρίου;Ναι. Μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι εκατοντάδες αστυνομικοί τον περικύκλωσαν με το χέρι στη σκανδάλη. Όταν προσεγγίσαμε την περιοχή, ήρθαν ένοπλοι και μας έκαναν έρευνα, ενώ διερωτώντο αν ήμασταν υπό σύλληψη, την ώρα που οι ίδιοι μας κάλεσαν. Το μόνο που ζητούσαμε ήταν να μην τον σκοτώσουν.Τι γνωρίζεις για το DNA του αδερφού σου που, όπως έχει λεχθεί, εντοπίστηκε σε αρκετά οχήματα της ΥΚΑΝ; Φαίνεται ότι συγκεκριμένα μέλη της Αστυνομίας ήταν σε επαφή μαζί του ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του από τη Στασικράτους. Τα άτομα αυτά κατονομάζονται στην κατάθεση του αδερφού μου. Ήταν μετά το επεισόδιο, όταν ήρθε σε επικοινωνία με άτομο, που του ανέφερε ότι δεν ήταν στημένη η κατάσταση, αλλά κάποιος που ήταν εκτός καθήκοντος φοβήθηκε και εξαπέλυσε πυρ και μάλιστα δεν υπήρχε πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ακούστηκε, μάλιστα, ότι έφθασαν στα χέρια του Αντώνη καταθέσεις άλλων και τις διάβασε. Αυτό είναι αδύνατο στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, όπου δεν έχει καμία επαφή με το Μενοίκου. Δεν μπορούσε να μάθει τι λέγονται στις καταθέσεις, εκτός κι αν αμφισβητούνται, πλέον, οι ίδιοι οι ανακριτές. Όσον αφορά στο DNA, ερχόταν σε επαφή με μέλη της Αστυνομίας, ένα εκ των οποίων προθυμοποιήθηκε να τον φυγαδεύσει όταν ήταν περικυκλωμένος στον Άγιο Θεόδωρο. Όταν εμείς περάσαμε να πάμε στον αστυνομικό σταθμό Κιτίου, ο Αντώνης μάς είδε, ήταν κρυμμένος μόνο λίγα μέτρα από τον κύριο δρόμο. Όταν σκοτείνιασε, συνεννοήθηκε με τον συγκεκριμένο και σταμάτησε κοντά σε πάσσαλο, όπου δεν υπήρχε καν ηλεκτρισμός· του είπε 'αν είσαι εδώ έλα μέσα' και πήγε στο αυτοκίνητο, το οποίο περιγράφει συγκεκριμένα και δεν μπορεί να διαψευσθεί.
Θα του έστηναν ενέδραΓιατί να ήθελε ο συγκεκριμένος αστυνομικός να τον φυγαδεύσει;Το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να τον φυγαδεύσει από εκεί και να τον οδηγήσει κάπου αλλού όπου υπήρχαν άλλοι συνάδελφοί του με σκοπό να τον σκοτώσουν, έτσι ώστε να μη συλληφθεί ποτέ και να ομολογήσει όσα αυτήν τη στιγμή αναφέρει. Όταν τον μετέφερε στο Κίτι, τον είδε πολίτης και φοβήθηκε, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, ξαναμίλησε με τον ίδιο αστυνομικό και είχε ανέβει σε ένα δέντρο για να μην κινδυνεύει. Πήγε το μέλος της Αστυνομίας και τον πήρε σε σημείο όπου υπήρχε άλλο όχημα με κουκουλοφόρους συναδέλφους του, εφοδιασμένους με καλάσνικοφ. Τότε ο Αντώνης αντιλήφθηκε ότι σχεδίασαν την εξόντωσή του, όταν στο όχημα που βρισκόταν τού είπε ο αστυνομικός ότι δεν μπορούσε να τον πάρει ο ίδιος και θα τον μετέφεραν άλλοι. Ο Αντώνης τού πρόταξε το όπλο και απειλώντας τον, τον ανάγκασε να τον προχωρήσει σε άλλο σημείο όπου κατέβηκε και κρύφτηκε, βλέποντάς τους να τον αναζητούν μανιωδώς με σκοπό να τον εκτελέσουν. Τότε ήταν που τηλεφώνησε στον ξάδερφό μας στο Παραλίμνι, ο οποίος πήγε και τον παρέλαβε. Του είχε υποδείξει ο Χρίστος να παραδοθεί, διότι η υγεία του έφθασε στο απροχώρητο και δεν είχε άλλην επιλογή. Στο σπίτι του ξαδέλφου μας άνοιξε το κινητό του και είχε βρει δεκάδες αναπάντητες κλήσεις του συγκεκριμένου αστυνομικού και μηνύματα που του έλεγε ότι τον εντόπισαν και θα τον συλλάμβαναν. Και ακολούθησε η έφοδος στο σπίτι όπου ο Αντώνης παραδόθηκε ήρεμα.
Φυλάει άσουςΠοιοι είναι οι λόγοι που ο Αντώνης φυλάει ακόμη άσους στο μανίκι;Έχει κάποια στοιχεία κρυμμένα, τα οποία ενισχύουν τα όσα λέει. Ακόμη και αξιόπιστες μαρτυρίες. Και κάποια άλλα πράγματα τα οποία θα αποκαλύψει την κατάλληλη κατ΄ αυτόν στιγμή και ευελπιστώ ότι θα δοθεί η ευκαιρία όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια και να λάμψει η αλήθεια. Οι φήμες και τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά και κάποια λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Συμμερίζεσαι τις διαδόσεις ότι ο Κίτας είχε παράνομη δράση, όπως λαθρεμπόριο ναρκωτικών, από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εξέτιε την ποινή του;Ένας άνθρωπος ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται στην απομόνωση και σε πτέρυγες υψίστης ασφαλείας, πώς θα μπορούσε να κινεί οποιαδήποτε νήματα; Ένα άτομο που πέρασε τραγικές στιγμές, προσπαθώντας κάποιες φορές να θέσει και τέρμα στη ζωή του, μη αντέχοντας την καταδίκη. Αν δει κάποιος το σώμα του θα αντιληφθεί ότι διέπραξε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει της απομόνωσης. Πώς θα μπορούσε να είναι ο εγκέφαλος σπείρας και όσα του καταλογίζουν; Ο Αντώνης είναι κυριολεκτικά θύμα όλων των περιστάσεων κάποιων επιτήδειων, που εκμεταλλεύθηκαν αδυναμίες του και τον οδήγησαν εδώ που τον οδήγησαν. Εξ όσων γνωρίζω, και πιστέψετε με γνωρίζω, ποτέ δεν ασχολήθηκε με λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά ούτε και σωματεμπόριο όπως τον κατηγόρησαν.
Το κόστος της οικογένειαςΕίσαι καθηγήτρια φιλόλογος και στα 30 σου χρόνια επωμίζεσαι το κοινωνικό κόστος τού να έχεις αδερφό ισοβίτη. Όλη η οικογένεια βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Δεν ήταν εύκολη η κατάσταση τότε για μένα. Όταν ζεις σε τέτοιου είδους προβλήματα, συνειδητοποιείς ότι η κοινωνία είναι αρκετά σκληρή, ότι στη ζωή δεν κερδίζει πάντοτε αυτός που έχει δίκιο και τα τελευταία συμβάντα ομολογώ ότι μας καθιστούν ιδιαίτερα καχύποπτους, σχετικά με το τι θα συμβεί. Παρόλο που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά πάρα πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί και να δυσκολεύουν τις προσπάθειες, ίσως, κάποιων να γλιτώσουν ευθύνες, εντούτοις μας αγχώνει. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, όταν ο Αντώνης συνελήφθη για ένα ειδεχθές έγκλημα, ήσουν έφηβη. Τώρα πια δίνεις τη δική σου μάχη, υπερασπιζόμενη τόσο την οικογένεια όσο και την αθωότητα του αδερφού σου. Η ιστορία πάει αρκετά πίσω, χρόνια πριν. Η οικογένειά μου δεν ήταν εύπορη, ήμασταν πέντε αδέρφια, ο Αντώνης κατατάγηκε από τα 17 του ως εθελοντής στο στρατό και από την αρχή ξεχώριζε. Τότε ήταν που άρχισαν τα λεγόμενα βασανιστήρια στο στρατό και τον βασάνιζαν ιδιαίτερα. Σε σημείο που είχε λιποτακτήσει από το στρατό όταν εγώ ήμουν 4 ετών. Τότε είχαν αρχίσει τα προβλήματα. Είχε μόλις κλείσει τα 18, έγινε μια δίκη στο στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 3 χρόνια. Τότε δεν υπήρχε νόμος που να τοποθετεί τους υπόδικους νεαρούς σε άλλη πτέρυγα των φυλακών. Βρισκόταν στον ίδιο χώρο με δολοφόνους και άλλους εγκληματίες. Ήταν ήσυχο παιδί, ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάποιοι στην κοινή γνώμη. Όταν είχε βγει από τη φυλακή η κοινωνία δεν διαδραμάτισε τον παιδαγωγικό ρόλο που θα έπρεπε, ούτε στις φυλακές είχε πάρει τα εφόδια που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Η κατρακύλα ξεκίνησε από τότε. Συγκεκριμένοι κύκλοι της νύκτας εκμεταλλεύθηκαν τις όποιες αδυναμίες του και τον χρησιμοποίησαν ως πιόνι τους, τη στιγμή που όλοι τού έκλειναν τις πόρτες.Είχε, όμως, παραδεχθεί τη διάπραξη των πιο φρικιαστικών δολοφονιών στην Κύπρο;Τον ανάγκασαν. Αποτελούσε μέρος, ή πιόνι γνωστής φατρίας, ένας νεαρός στην ηλικία τότε των 26· ακόμη και σήμερα αρκετοί παρασύρονται σε τέτοια ηλικία. Αρχικά τον είχαν συλλάβει για συγκεκριμένες ληστείες, τις οποίες έκανε κατόπιν παρότρυνσης ανθρώπων της νύκτας. Μετά και την περιθωριοποίησή του από την κοινωνία, οι γυναίκες, ίσως και το εύκολο χρήμα, τον δελέασαν να κάνει παρανομίες. Ο Αντώνης γνώριζε για τις δολοφονίες διότι βρισκόταν σε κύκλους που γνώριζε τις όποιες ενέργειες. Γνώριζε, προέβαλε το άλλοθι τότε, κατέθεσε τόσο η οικογένεια όσο και η αλλοδαπή σύζυγος, χωρίς ποτέ να γίνουμε πιστευτοί. Και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης δεν μπορούσαμε να βάλουμε έναν ισχυρό δικηγόρο και τα πράγματα οδηγήθηκαν στην καταδίκη του αδερφού μου. Παρόλο που είχε συνεργαστεί με την Αστυνομία και τους ομολόγησε ότι έγιναν φρικτές δολοφονίες -είχαν αρχίσει οι έρευνες για τις γυναίκες-, έλαβαν χώραν εκείνες οι τραγικές εξελίξεις που ακόμη μας σημαδεύουν, και ήταν μια φάση που άρχισαν να χορηγούν και στον Αντώνη φάρμακα, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Του χορηγούσαν φάρμακα διότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και ο ιατροδικαστής κατέθετε ότι ήταν σε θέση να μαρτυρήσει και να υπογράψει οτιδήποτε. Βρέθηκε τότε υπογεγραμμένη θεληματική κατάθεση από τον αδερφό μου και μάρτυρας κατηγορίας.
Στην ισορροπία μιας τρίχαςΟι απειλές έγιναν μέρος της ζωής σας. Τόσο πριν όσο και τώρα που αναβίωσε η όλη κατάσταση της υπόθεσης του αδερφού σου. Φοβάσαι το αύριο;Πάρα πολύ. Θα έλεγα ότι ζω κυριολεκτικά στην ισορροπία μιας τρίχας και δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνω σε μια βδομάδα. Ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, που κάποια κοπέλα προγραμματίζει στη ζωή της. Οι απειλές υπήρχαν από τότε που ο Αντώνης μίλησε για τις δολοφονίες των γυναικών. Είπε ότι τις διέπραξαν συγκεκριμένα άτομα. Από τότε, ήμουν ένας από τους στόχους των απειλών κατά της οικογένειάς μου, πολλές φορές διαπίστωνα να με παρακολουθούν συγκεκριμένα άτομα. Ασχολούμουν με τον αθλητισμό, έκανα προπονήσεις, είχα διαπιστώσει αρκετές φορές να με παρακολουθούν, προσπάθησα να το μοιραστώ με την οικογένειά μου που αρχικά δεν το επιβεβαίωναν, διότι ήθελαν να με προστατεύσουν. Τώρα που μεγάλωσα, τόσο ο αδερφός μου όσο και ο πατέρας μου επιβεβαιώνουν ότι όντως κάποιοι απειλούσαν για τη δική μου ζωή, με σκοπό να φιμώσουν τον αδερφό μου.
«Αιδώς Κύπριοι»Μπαινοβγαίνοντας στις φυλακές, ήταν κάτι που σε έκανε να αντιμετωπίσεις τη ζωή με διαφορετικό φακό;Το κεφάλαιο φυλακές είναι τεράστιο και ανεξάντλητο, τουλάχιστο στη δική μου ψυχή. Ήμουν πολύ μικρή όταν ο Αντώνης εξέτιε ποινές φυλάκισης. Μας υπέβαλαν τότε σε σωματικές έρευνες, μας κατέβαζαν ακόμη και τα εσώρουχα. Αντιλαμβάνεσαι όταν σε μικρή ηλικία σε αναγκάζουν να περάσεις από τέτοια δοκιμασία, τι πιστεύεις πλέον για τη ζωή, τι νιώθεις και τι καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Και βέβαια τι ελπίζεις. Ήταν αρκετά δύσκολο για μένα. Δεν είμαι σκληρός άνθρωπος. Είμαι πληγωμένη κι αγανακτισμένη από τη ζωή. Επέλεξα το δύσκολο δρόμο, να δώσω δηλαδή τη μάχη μου, να αποδείξω στην κοινωνία ότι λανθασμένα μας καταδίκασαν. Πολλές φορές ήθελα να φωνάξω «αιδώς Κύπριοι». Μας έκαναν εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους, αυτοί οι οποίοι τα βρήκαν εύκολα και με ιδιαίτερη άνεση μάς κατηγοριοποίησαν. Προσπάθησα, όμως, να κατανοήσω και την άλλη πλευρά. Πιστεύεις, πραγματικά, ότι ο Αντώνης καταδικάστηκε δις ισόβια για εγκλήματα που δεν διέπραξε;Ναι. Το λέω, το πιστεύω και το υποστηρίζω με κάθε δύναμη που έχω. Προσέγγισα, στην πορεία, πάρα πολλούς δικηγόρους, οι οποίοι γνώριζαν κάποια γεγονότα και αρνούνταν να ασχοληθούν με την υπόθεση, διότι δεν ήθελαν να διατρέξουν κίνδυνο οι ίδιοι ή η οικογένειά τους. Την καταδικαστική απόφαση του αδερφού μου την έμαθα στο λεωφορείο από το ραδιόφωνο. Είχα συγκλονιστεί. Πίστευα περισσότερο στη δικαιοσύνη. Δεκαπέντε χρόνια μετά;15 χρόνια μετά, προσπαθήσαμε όλη η οικογένεια να ορθοποδήσουμε. Επιλέξαμε συνειδητά να ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο. Είπαμε ότι, όσο δύσκολο και να είναι, δεν θα αφεθούμε και δεν θα ενδώσουμε σε ό,τι η κοινωνία μάς αναγκάζει να κάνουμε. Η κοινωνία μάς έβαλε στο περιθώριο.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/police%20and%20courts/117175

Ολγκάτς όπως λέμε Σπίλμπεργκ!!!

Ο Αττίλα Ολγκάτς, ο άνθρωπος που έκανε την Κύπρο να παραμιλά με την ομολογία του ότι σκότωσε 10 Ε/κ κατά την διάρκεια της εισβολής, είπε ότι όλα είναι αποκύημα της φαντασίας τους και ότι γράφει ένα σενάριο παρόμοιο με την ταινία "Σώζοντας τον στρατιώτη Ράιαν" του Στήβερν Σπίλμπεργκ. Ναι οκ!!Ούτε ο Κίτας δεν θα έφτιαχνε ένα τόσσσο αρρωστημένο σενάριο. Έλα γιε μου τι άλλο θα ακούσω...Και αφού έμπλεξε σενάριο και πραγματικότητα ζήτησε συγγνώμη που προκάλεσε τόσο πανικό. Ακόμα και στο κοράνι ορκίστηκε στο Σίγμα....Ναι οκ.....Για αυτή την ιστορία έχω να πω τα εξής. Είναι φανερό ότι ο Τούρκος ηθοποιός δεν ήταν και άγιος στην εισβολή.....Όπως όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες έτσι και αυτός σκότωσε Ε/κ μέσα στον παραλογισμό του μίσους εκείνων των ημερών. Η Τουρκία που θέλει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία τον ανάγκασε να σωπάσει λέγοντας όλες αυτές τις βλακείες...Ο άνθρωπος έκανε το προφανές. Παραδέχθηκε για πρώτη φορά αυτό που τόσα χρόνια έκρυβαν. Ότι η Τουρκία (κύριε Υπουργέ Παιδείας άκουσε το) δεν έκανε "ειρηνευτική επιχείρηση" αλλά εισβολή. Και ότι στην εισβολή διαπράχθηκαν φρικαλέα εγκλήματα και αθώοι πλήρωσαν με την ζωή τους τον παραλογισμό του μίσους....Δεύτερον ο Τούρκος ηθοποιός παραδέχθηκε ότι ο Τουρκικός στρατός σκότωνε αιχμαλώτους. Πράγμα που διαψεύδει τον πατέρα Ντενκτάς που είπε ότι οι Ε/κ αγνοουμένοι πέθαναν στα πεδία των μαχών. Τρίτο επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα των αγνοουμένων και την ανάγκη να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού στην ΔΕΑ. Τέταρτο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία και το ψευδοκράτους να επιτρέψουν εκταφές λειψάνων σε στρατόπεδα και στρατιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι θαμμένοι Ε/κ. Πέμπτο Μήπως είναι καιρός να πάει η Τουρκία στο ΕΔΑΔ και να λογοδοτήσει επιτέλους.....
Εκτο έχουν περάσει 45 χρόνια απο το 1963-1964 και 35 απο το 1974. Είναι καιρός επιτέλους οι συγγενείς των αγνοουμένων να μάθουν που βρίσκονται οι δικοί τους.Έβδομο Μήπως το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί και στις συνομιλίες(αλλά να μου πείτε τώρα θα γίνει της Γάζας με το περιουσιακό με αυτό θα ασχοληθούμε)....Και όγδοο Πρέπει η Τουρκία να ξεκαθαρίσει επιτέλους την στάση της για το συγκεκριμένο θέμα...Να δώσει επιτέλους σαφείς απαντήσεις. Και ο Ολγκάτς να λογοδοτήσει στη ΔΕΑ...Ο Τ/κ Τύπος σήμερα ανέφερε ένα όνομα. Διοικητής του Ολγκάτς ήταν κάποιος Συνταγματάρχης Μουσταφά Κατιρτζίογλου. Αυτός που βρίσκεται γιατί δεν μιλά. Και γιατί ο Χιλμί Οζέν Τ/κ ηθοποιός βγήκε και είπε ότι ο Ολγκάτς καθάριζε πατάτες...Να υπενθυμίσω τις μαρτυρίες του Μεχμέτ Μερτζάν, του Κώστα Γιάννακα πέρσι στον Πολίτη;; Όλα αυτά ήταν αποκύημα της φαντασίας τους;;Δεν νομίζω. Όπως ο Μερτζάν μίλησε και είπε πολλά έτσι και ο Ολγκάτς πρέπει να δώσει λόγο για το τι συνέβει τότε...Τουλάχιστον να ξέρουμε τι στο καλό έγινε...Και επιτέλους αυτή η τόσο θλιβερή ιστορία να γραφεί σωστά.........Κύριε Ολγκάτς μιλήστε ανοικτά...Γιατί οι οικογένειες των Ε/κ αγνοουμένων περιμένουν μια απάντηση....Τουλάχιστον για να αναπαυθούν επιτέλους όλοι αυτοί οι αδικοσκοτωμένοι εν ειρήνη..........

Τα γυρίζει τώρα ο Αττίλας
Ο Τούρκος ηθοποιός, που ομολόγησε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής του '74 σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους, υποστηρίζει ότι όσα είπε ήταν... σενάριο ταινίας!
Απεγνωσμένη προσπάθεια να διαψεύσει εαυτόν και να απαλλάξει τον τουρκικό στρατό από την ενοχή της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974 στην Κύπρο, καταβάλλει τώρα ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος ομολόγησε σε κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης ότι υπακούοντας τότε σε διαταγές ανωτέρων του, σκότωσε δέκα Ελληνοκυπρίους, μεταξύ των οποίων και έναν αιχμάλωτο πολέμου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8777&pubid=2272784

Τα «μαζεύει» τώρα o Τούρκος ηθοποιός

Με πρωτοσέλιδα χτυπήματα φιλοξενούν οι τουρκικές εφημερίδες την επιχείρηση ανάκλησης της ομολογίας του ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους -ένας εκ των οποίων αιχμάλωτος- κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον ισχυρισμό πως όσα δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal Türk και την εφημερίδα «Radikal» αποτελούσαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.«Εκανα λάθος, ζητάω συγγνώμη», δηλώνει ο κ. Ολγκάτς στη «Hürriyet» για να εξηγήσει πως πρόθεσή του ήταν να κινηματογραφήσει μια ταινία εφάμιλλη της «Διάσωσης του στρατιώτη Ράιαν». «Εξήγησα σαν να αποτελούσε πραγματικότητα το σενάριο που είχα διαμορφώσει στο μυαλό μου, ήμουν περίεργος για το ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου, ήθελα να σοκάρω», λέει ο ίδιος και πιστεύει πως αιτία των «δεινών» που υφίσταται τώρα είναι οι υποκριτικές ικανότητες που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του. Δεν περίμενε ωστόσο αυτή την εξέλιξη. «Μοναδικό μου λάθος», σημειώνει, «ήταν ότι έκανα τις ίδιες δηλώσεις και στην εφημερίδα “Radikal”, δεν θα έπρεπε να το είχα τραβήξει τόσο». Ο ίδιος επιμένει πως αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά τη συνέντευξη, θα καταλάβει το τι εννοεί. Ο τηλεοπτικός σταθμός ωστόσο αρνείται μέχρι στιγμής να διανείμει το βίντεο, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα.Τους νέους ισχυρισμούς του Ολγκάτς επιβεβαιώνει και ο Χιλμί Οζέν (σύμβουλος του Ντενκτάς και διευθυντής το 1974 του κρατικού θεάτρου του τουρκοκυπριακού τομέα) στη «Milliyet», όπου αναφέρει ότι τα καθήκοντα του νεαρού τότε ηθοποιού κατά τη διάρκεια της εισβολής περιορίζονταν στο να καθαρίζει πατάτες.Ως προσπάθεια να κοροϊδέψει τον κόσμο χαρακτηρίζει η αρθρογράφος της «Radikal» Νουρ Τσιντάι τα όσα δήλωσε ο Αττίλα Ολγκάτς περί σεναρίου.Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Taraf» σχολιάζει πως, μολονότι υπεκφεύγει εκ των υστέρων ο κ. Ολγκάτς ότι σκότωσε τον Ελληνοκύπριο αιχμάλωτο, στα αρχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να βρίσκεται το όνομα αυτού που έδωσε την εντολή.Στην ιστοσελίδα της «Hürriyet» η πρώην σύζυγός του, ηθοποιός-τραγουδίστρια Νουρχάν Νταμτζίογλου, δήλωσε πως δεν τον κατάλαβε ποτέ στα 10 χρόνια του έγγαμου βίου τους. «Δεν γελοιοποίησε μόνο τον εαυτό του αλλά πλήγωσε και το τουρκικό έθνος», αναφέρει η ίδια, ενώ θεωρεί ότι «θέλει να κάνει διαφήμιση μετά από 60 χρόνια». Οι βετεράνοι πολεμιστές αντέδρασαν έντονα στα λεγόμενα του Αττίλα Ολγκάτς και δήλωσαν πως όχι μόνο δεν έστρεψαν όπλα στους αιχμαλώτους αλλά δεν τους είχαν καν κακομεταχειριστεί, επειδή -όπως λένε- πήγαν για να διαφυλάξουν την ειρήνη.Ο Αττίλα Ολγκάτς παίζει στο γνωστό εθνικιστικό σίριαλ «Κοιλάδα των λύκων» στο οποίο είχε εμφανιστεί και ο Ραούφ Ντενκτάς πριν από λίγα χρόνια για να ενσαρκώσει τον εαυτό του.«Απαίτηση δικαίωσης»«Η συγκλονιστική ομολογία του Τούρκου Αττίλα Ολγκάτς, εκτός από τα συναισθήματα θλίψης, οργής, πόνου και θυμού που γέννησε στην Κύπρο και την Ελλάδα, θέτει στην ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να απαιτήσει δικαίωση για τους πολίτες που δολοφονήθηκαν στην Κύπρο από τον εισβολέα», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού για τις εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων το 1974. «Τα επιχειρήματα της Τουρκίας, που τα άρθρωνε ξεδιάντροπα 35 χρόνια σε όλα τα επίπεδα, τινάχθηκαν στον αέρα», δήλωσε.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72031

Αδέξια προσπάθεια να ανασκευάσει την ομολογία-σοκ για τους αγνοουμένους
«Ήταν σενάριο», λέει τώρα ο Αττίλας
Να διασκεδάσει τον σάλο που προκληθηκε από την ομολογία του ότι είχε «εκτελέσει» δέκα Ελληνοκυπρίους κατά την εισβολή του '74 επεχείρησε με νεες δηλώσεις του ο Τούρκος ηθοποιός, Ατίλα Ολγκάτς.Την ίδια ώρα μπαράζ δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου εμφανίζουν τον Ολγκατς ως «μη μάχιμο στρατιώτη που δεν κράτησε ποτέ όπλο».Στην «απολογία» του στην εφημερίδα Χουριέτ ο ηθοποιός ισχυρίζεται ότι στην πολύκροτη συνέντευξη του περιέγραφε απλώς το σενάριο μιας ταινίας για να μετρήσει τις αντιδράσεις του κοινού. «Το λάθος μου ήταν ότι έδωσα συνέχεια στο θέμα, δίχως να αποκαλύψω από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας και όχι πραγματικότητα», είπε ο Ολγκάτς και ζητάει συγνώμη επειδή χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ για την προβολή του σεναρίου που όπως λέει έχει γράψει ο ίδιος. «Ήθελα να γυρίσω μια ταινία όπως ο στρατιώτης Ryan και εργαζόμουν εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτό. Ανέφερα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής το σενάριο αυτό. Ήμουν περίεργος να δω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Σκοπός μου ήταν να προκαλέσω σοκ», είπε στη Χουριέτ ο ηθοποιός, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται ακόμη πιο προκλητικός δηλώνοντας ότι θα επιθυμούσε να οδηγηθεί το θέμα σε διεθνές δικαστήριο: «Ας γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό θα με χαροποιήσει, διότι θα αποκαλυφθεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό. Κανένας Τούρκος στρατιώτης που έχει πάει στην περιοχή αυτή δεν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο σε κανέναν ελληνοκύπριο, ειδικά αιχμάλωτο. Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και ούτε το πιστεύω. Το μόνο μου λάθος ήταν ανέφερα το σενάριο όχι στο σύνολό του, αλλά με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιώντας και την ηθοποιία μου».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4498494

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Αποκαλύψεις που σοκάρουν



Ο εικονιζόμενος στις φωτογραφίες είναι ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς. Ο Ολγκάτς μέχρι χθες μας ήταν άγνωστος.. Έγινε όμως γνωστός εξαιτίας της ομολογίας του σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Σταρ. Ο Ολγκάτς είπε ότι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σκότωσε 10 Ε/κ. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση σε διεθνή, τουρκικά, τ/κ και ε/κ ΜΜΕ.
''Σκότωσα δέκα άτομα'', δήλωσε γνωστός Τούρκος ηθοποιός, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όπου πολέμησε, καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. ''Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης'', είπε ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς. Μιλώντας σε εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Star, ο ηθοποιός είπε ότι καθώς ξεκινούσε η εισβολή του 1974, είχε μόνο μία μέρα για να απολυθεί, αλλά μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση, έφυγε από τη Μερσίνα για την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε: ''Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε''. Ο Ολγκάτς συνέχισε λέγοντας: ''Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Οταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα''. Ο ηθοποιός είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτή και είπε: ''Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πώς είναι''.
(Πηγή ΚΥΠΕ)
Μάχη – ««Σκότωσα 10 άτομα το 1974 στην Κύπρο!»» - Ομολογία Σοκ από τούρκο ηθοποιό για εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων.
Πολίτης– «Ομολογία Αττίλα για 10 εκτελέσεις» - Ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς άνοιξε το στόμα και την καρδιά του.
Σημερινή – «Σκότωσα 10 Ελληνοκύπριους εν ψυχρώ» - Ιδού όλη η τουρκική κτηνωδία του 1974.
Cyprus Weekly -«Shock revelations»-Turkish actor confesses to killing ten during invasion.
(Πηγή Offsite)
Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στο θέμα με τις εφημερίδες «Αφρίκα», «Γιενί Ντουζέν» και «Κίπρισλι» αναφέρονται στις αποκαλύψεις του τούρκου ηθοποιού. Η «Κίπρισλι» έχει τίτλο «Σκότωσα 10 άτομα στην Κύπρο».
(Πηγή ΚΥΠΕ)
Ο Τούρκος ηθοποιός μετά απο 35 χρόνια παραδέχθηκε ότι σκότωσε 10 άτομα. Αλήθεια ο Υπουργός Παιδείας να το ακούσει αυτό αφού θέλει να αλλάξει την ιστορία...Πράγμα που μας αποδεικνύει ότι το 1974 δεν έγινε "ειρηνευτική επιχείρηση" αλλά βάρβαρη τουρκική εισβολή. Αυτό κάποιοι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχει Θεός

Αυτά τα λόγια είπε ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ όταν μεταφέρθηκε για κράτηση στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου. Ο υποδιοικητής είπε τα εξής : "«Αν και δεν είμαι εντελώς καλά, θέλω να πάω στα αστυνομικά κρατητήρια για το υπόλοιπο της κράτησής μου».
Ερωτηθείς για την υπόθεση Κίτα και τη σύλληψή του ως υπόπτου, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ενώ βημάτιζε προς το περιπολικό της Αστυνομίας με τη φράση «Υπάρχει Θεός».
Θεός υπάρχει. Όμως σε αυτή την χαοτική υπόθεση τίθεται θέμα κουκουλώματος της. Μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου των τελούντων υπο κράτηση μελών της ΥΚΑΝ ότι γίνεται προσπάθεια για κουκούλωμα. Το γιατί το ξέρουν όλοι οι κρατούντες. Μιλάμε για ένα μαχαίρι που θα φθάσει στο κόκκαλο. Πόσο καιρό θα το ακούμε αυτό. Έχουμε ηρωοποιήσει ένα ισοβίτη και ξεχάσαμε ότι αυτός ο άνθρωπος απήγαγε, βίασε, σκότωσε, κομμάτιασε και έθαψε στον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη δύο γυναίκες. Μιλάμε ακόμα για ένα άτομο που εξασφάλισε άγνωστο πως τις καταθέσεις των αστυνομικών, τους αριθμούς τους, τα ονόματα τα στοιχεία τους κλπ......Δηλαδή τι προσπαθούν να κάνουν;;;;Και τα έγγραφα που βγήκαν στην δημοσιότητα γιατί διαψεύδονται.......Τι προσπαθούν να αποδείξουν;;;Κάτι πάει λάθος σε αυτή την ιστορία.Ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ότι πρέπει να προστατευθούν άτομα. Θεός υπάρχει. Κράτος που να αναλάβει τις ευθύνες του υπάρχει;;;

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ανιστόρητοι

«Οι δικοινοτικές συγκρούσεις, που προκλήθηκαν από εξτρεμιστικές, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στην τραγωδία του 1974». Αυτή η φράση στο μήνυμα του Υπουργού Παιδείας Αντρέα Δημητρίου για την ονομαστική γιορτή του εθνάρχη Μακαρίου πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων.Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πολλά πολιτικά κόμματα αντέδρασαν όμως υπουργός εμμένει στην θέση του. Παρόλα αυτά, ο κ. Δημητρίου εμμένει στις αρχικές του θέσεις, αφού υποστηρίζει ότι το μήνυμα αναφέρεται σε όλη την πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου στην κυπριακή ιστορία. Τονίζει δε: «ας μην αφήσουμε παρερμηνείες του ξεκάθαρου νοήματος του μηνύματος για τον Εθνάρχη Μακάριο, να φορτίσουν το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο. Όπως εξηγεί, η αναφορά σε εξτρεμιστικές οργανώσεις αφορά οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ Β’ και η ΤΜΤ, που με τη δράση τους προσπάθησαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.Σε ό,τι αφορά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64, υποστηρίζει πως: «είναι ιστορική πραγματικότητα ότι προκλήθηκαν από τη δράση της τρομοκρατικής σοβινιστικής τουρκοκυπριακής Οργάνωσης ΤΜΤ και εξτρεμιστικών, σοβινιστικών κύκλων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι έπεσαν στις παγίδες που έστησαν ξένοι σε βάρος της Κύπρου».
(http://www.sigmalive.com/simerini/politics/112114)
Απο την μια η "ειρηνευτική επιχείρηση" του 1974 απο την άλλη αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας, τώρα αυτό ας μας πουν όλοι ειδήμονες και μη ποιά είναι η πραγματική ιστορία να την υιοθετήσουμε να ησυχάσουμε......Γιατί προσωπικά εγώ είμαι σε σύγχυση.

Έχουμε ξεφύγει

Ποιός να μας το λέγε ότι το 2009 θα ζούσαμε τόοσο μεγάλες στιγμές.....Ναι οι αποκαλύψεις γύρω απο την υπόθεση Αντώνη Προκοπίου Κίτα συνεχίζονται και επικρατεί ένα μπάχαλο. Να μου το θυμηθείτε αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο πρώτος που θα ρίξει κυβέρνηση απο την φυλακή...Πραγματικά όμως...Ο Αλ Καπόνε εμπλέκει τον υποδιοικητή της ΥΚΑΝ και ένα λοχία της υπηρεσίας στην υπόθεση απόδρασης του απο το Απολλώνειο. Ο ίδιος κατέθεσε ότι γνωρίζει ποιός τον πυροβόλησε ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νύχτα της απόδρασης ο ίδιος φορούσε αλεξίσφαιρο.....Μετά την το ίντερνετ και το δωμάτιο με θέα τώρα ήλθε αυτό.....Και μέσα σε όλο το μπάχαλο που δημιουργήθηκε ένας άλλος ισοβίτης ο Ανδρέας Αριστοδήμου άλλως Γιουρούκης(αυτός που υποδήθηκε τον Μακάριο σε παιδική ηλικία) ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση Κίτα.....Κανένας άλλος ισοβίτης ή βαρυποινίτης δεν θέλει να καταθέσει.......'Ελεος...Και μέσα σε όλα αυτά το Σάββατο πριν και μετά το Ομόνοια- ΑΠΟΕΛ έγινε ο χαμός....47 τραυματίες 28 πολίτες και 19 αστυνομικοί με τον αρχηγό της αστυνομίας να δηλώνει μάλλον έγιναν σοβαρά επεισόδια και θα διαταχθεί έρευνα.Όσο για τους ανεγκέφαλους νεαρούς που είχαν διακριτικά συγκεκριμένης ομάδας και επιτέθηκαν σε Τ/Κ τι να πεις;;; Μέσα σε όλο το μπάχαλο κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι Αστυνομία επιτέθηκε στους Ομονοιάτες γιατί ήθελε να εκδικηθεί για την υπόθεση Κίτα.Ναι και εγώ είμαι αρειανή.......Τι ζούμε πλέον σε αυτό τον τόπο. Το θέατρο του παραλόγου. Η ομολογία ενός ισοβίτη με ένα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο γίνεται αποδεκτή, και συλλαμβάνονται δύο στελέχη της ΥΚΑΝ...Οι άμεσα εμπλεκόμενοι τηρούν σιγή ιχθύος...Αλήθεια θυμίστε με γιατί παραιτήθηκε ο Χρυσοστομίδης;;; Κάποιοι άλλοι δεν έπρεπε να παραιτηθούν;;; Τα φαινόμενα δείχνουν ότι πολλοί γνώριζαν για την υπόθεση Κίτα λίγοι όμως μίλησαν. Κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν και το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο...Το θέμα είναι που και σε ποιό κόκκαλο. Γιατί αν οι δύο που είναι υπο κράτηση φορτωθούν το βάρος αυτής της υπόθεσης τότε έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα.......Δεν είμαι δικαστής να κρίνω αν οι δύο που τελούν υπό σύλληψη είναι αθώοι ή ένοχοι αν και πιστεύω ότι είναι εξιλαστήρια θύματα. Το θέμα είναι ότι η υπόθεση βρομά. Και αμφιβάλλω αν η αλήθεια βρεθεί. Για αυτό σας λέω έχουμε ξεφύγει....

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Μετά απο εσένα το χάος

Κύπρος 2009. 5 Ιανουαρίου 2009. Ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας άλλως Αλ Καπόνε συλλαμβάνεται στο Παραλίμνι. Είχε προηγηθεί η δραπέτευση του στις 12 Δεκεμβρίου 2008 απο το Απολλώνειο νοσοκομείο και μετά η διαφυγή του στην Στασικράτους. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε πως ο ισοβίτης κατάφερε να ξεφύγει. 14 Ιανουαρίου 2009. Δύο στελέχη της ΥΚΑΝ συλλαμβάνονται ως ύποπτοι για ανάμειξη στην υπόθεση Κίτα. Ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ καταρρέει την ώρα της ανάκρισης ενώ ο λοχίας μεταφέρεται την επομένη 15 Ιανουαρίου στο δικαστήριο. 100 περίπου μέλη της ΥΚΑΝ του συμπαραστέκονται στο δικαστήριο. Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας εκδίδει ανακοίνωση αλληλεγγύης. Στις 15 Ιανουαρίου ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της αστυνομίας επισκέπτονται τον υποδιοικητή της ΥΚΑΝ στο νοσοκομείο. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενέργεια των μελών της ΥΚΑΝ ο αρχηγός εκδίδει εγκύκλιο. 16 Ιανουαρίου εκδίδεται τελικά ένταλμα σύλληψης του υποδιοικητή της ΥΚΑΝ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα ΜΜΕ ξεσαλώνουν με αποκαλύψεις. Γενικός ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Προτού ακόμα τα δύο μέλη της ΥΚΑΝ δικαστούν ως ένοχοι κάποιοι βιάστηκαν να εκδώσουν την ετυμηγορία τους. Αλλά να μου πείτε πότε ο οποισδήποτε ήταν σοβαρός σε αυτό τον τόπο για να είναι και τώρα σοβαρός. Όταν η σύλληψη των δύο μελών της ΥΚΑΝ στηρίχθηκε στην μαρτυρία του Κίτα.
"Η μαρτυρία του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, είναι ο οδηγός και η πυξίδα των ποινικών ανακριτών που διερευνούν την υπόθεση απόδρασής του από το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα χαράματα της 12ης Δεκεμβρίου 2008. Αυτό φάνηκε περίτρανα χθες οπότε οι ανακριτές, χωρίς να έχουν στα χέρια τους οποιαδήποτε άλλη ενισχυτική μαρτυρία, πέτυχαν την οκταήμερη προφυλάκιση του λοχία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Γιάννου Γιαννακού. Ωστόσο, κλειδί στην πορεία των ερευνών και στη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης θα είναι τα αποτελέσματα του γενετικού υλικού που θα ληφθούν από το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Κίτα και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ισοβίτη με τον ύποπτο λοχία. Να σημειωθεί ότι για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση είναι απαραίτητη η ενίσχυση της μαρτυρίας". (http://www.sigmalive.com/news/local/111485)
Όλοι θέλουν να υπάρξει κάθαρση.Όμως προσωπικά φοβάμαι ότι τα δύο άτομα θα είναι τα εξιλαστήρια θύματα σε μια υπόθεση που οι ρίζες της είναι πολύ πιο βαθιές απο ότι νομίζουμε. Το γιατί και το πως δραπέτευσε ο ισοβίτης είναι σημαντικό. Απο την άλλη όμως και στο παρελθόν παρουσιάστηκαν κρούσαματα σήψης στην αστυνομία. Το θέμα είναι να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Και να μην θυματοποιούνται κάποιοι απλά επειδή κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να καταδικαστεί και να τιμωρηθεί. Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. Ας δούμε που θα σταματήσει αυτό το χάος που δημιούργησε μια απόδραση. Μετά τον Κίτα το χάος. Και εμείς ψάχνουμε ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Παραβιάσεων εγκώμιον




Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Δύο νησιά στο Αιγαίο που υπο κανονικές συνθήκες θα μας ήταν άγνωστα. Τον τελευταίο όμως καιρό και τα δύο έγιναν γνωστά εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και των πτήσεων των τουρκικών μαχητικών. Οι Τούρκοι σε μια έκρηξη προκλητικότητας διεκδικούν την κυριότητα του εναερίου χώρου. Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές σε σημείο που κάποιοι μιλούν για προκλητικότητα που ξεπέρασε ακόμα και τιν κρίση στις βραχονησίδες των Ιμίων το 1996.
Το Αγαθονήσι είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου, που βρίσκεται νότια της Σάμου.
Ανήκει στο Νομό Δωδεκανήσου, η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. το δε μήκος ακτών του 30,8 χλμ. με ασφαλή όρμο στους βόρειους ανέμους. Υπάρχουν δύο οικισμοί: το Μεγάλο και Μικρό Αγαθονήσι με 158 κατοίκους (απογραφή 2001) που αποτελούν και την ομώνυμη κοινότητα υπαγόμενη στην επαρχία Καλύμνου. Το νησί διατηρεί συγκοινωνιακή σύνδεση με την άγονη δωδεκανησιακή γραμμή ή με τοπικά δρομολόγια από Λέρο και Κάλυμνο καθώς επίσης και από το Πυθαγόρειο Σάμου. Στο Αγαθονήσι υπάγονται και οι μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα. Εκκλησιαστικά υπάγεται δια της Πατριαρχικής εξαρχίας της Πάτμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Η τουριστική του ανάπτυξη πολύ αργή, περισσότερο λόγω της δυσκολίας και του υψηλού κόστους της μεταφοράς δομικών υλικών. Μόλις το 1980 προμηθεύτηκε το νησί με ηλεκτρογεννήτρια. Τακτικές είναι οι επισκέψεις ιστιοφόρων σκαφών και θαλαμηγών, ενώ το χειμώνα περιπολούντων σκαφών. Σημαντική η αλιεία.
Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που απαντάται πλούσια στο νησί.
Το Φαρμακονήσι (Νήσος Φαρμακούσα και Φαρμάκω) είναι ένα μικρό ελληνικό νησί του νότιου Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Οι Κώες θρυλούν πως ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί, πάνω στο οποίο υπάρχει η βάση αρχαίου ναού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η απόσταση από τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι 5,5 ν.μ.. Βόρειά του, στα 9,5 ν.μ., βρίσκεται το Αγαθονήσι. Είναι άνυδρο και βραχώδες, ενώ η χλωρίδα του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς επίσης και η πανίδα του. Το μόνο που αφθονεί στο νησί είναι οι αγροαρουραίοι και τα χταπόδια στην θάλασσα γύρω του. Έχει έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι (απογραφή 2001). Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Λέρου του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται 12 ν.μ. ΒΑ της Λέρου.
(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9)
Αγιος Ευστράτιος Νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου με 376 κατοίκους (απογραφή 2001). Διοικητικά ανήκει στο Επαρχείο Λήμνου και μαζί με την Λήμνο και τη Λέσβο συγκροτούν τον Νομό Λέσβου.
Χρύση, Αλόνησος, Νέαι, Ιερά είναι μερικές από τις ονομασίες που του έχουν αποδοθεί. Οι γεωγραφικές του συντεταγμένες είναι 39°27′N 24°58′E / 39.45, 24.967
. Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους. Από την προς Β. Λήμνο απέχει 18 ναυτικά μίλια, από την προς Ν. Σκύρο 38, από την προς ΝΑ. Λέσβο 42,από τα προς Δ. Ερημόνησα 32 και από την προς ΒΔ. άκρη της Χαλκιδικής (Ακράθωνα) 48 περίπου ναυτικά μίλια.Το νησί έχει σχήμα άνισου τριγώνου με την υποτείνουσα προς τη Δύση και εμβαδόν 49,6 τετραγ. χιλιόμετρα.Η γεωλογική σύστασή του είναι ηφαιστιογενής.Το έδαφός του είναι λοφώδες και δεξιά και αριστερά της κορυφογραμμής που διασχίζει από Β. προς Ν. το νησί σχηματίζονται λόφοι που προχωρούν προς τη θάλασσα με γκρεμούς πιο απότομους κατά την ανατολική πλευρά του νησιού.Οι υψηλότερες κορυφές είναι το Σημάδι (298μ.).ο Άγιος Αλέξης και ο Προφήτης Ηλίας. Ανάμεσα στους λόφους της δυτικής πλευράς σχηματίζονται μικρές κοιλάδες που τελειώνουν σε γραφικές αμμουδερές ακρογιαλιές.Μεγαλύτερη απ' όλες είναι η κοιλάδα όπου βρίσκεται και το μοναδικό χωριό. Στη ΒΑ πλευρά του νησιού απλώνεται μια επικλινής πεδινή ζώνη μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Επίγεια τρεχούμενα ή στάσιμα νερά δεν υπάρχουν, μόνο υπόγεια.Η μεγαλύτερη πηγή είναι στη Μεγάλη Παναγιά ανατολικά του χωριού απ΄όπου γίνεται και η ύδρευση των κατοίκων. Το κλίμα κατατάσσεται στα ημίυγρα με μέτριες βροχές και σπάνια χιόνια.
Οι σεισμοί του 1968 έγιναν η αιτία για να καταστραφεί ο γραφικός οικισμός με ανεμόμυλους στην κορυφή του μικρού λοφίσκου όπου οι κάτοικοι ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αιγαίου είχαν χτίσει τις κατοικίες τους. Ο σημερινός οικισμός που χτίστηκε στην περίοδο της δικτατορίας του 1967 είναι απλωμένος στην κοιλάδα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και αντιμετωπίζουν συχνά, ιδίως το χειμώνα προβλήματα στην επικοινωνία με τα άλλα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά τον 20ό αιώνα και σε περιόδους πολιτικής κρίσης, ιδίως στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά 1936-1940, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για τους αριστερούς και όχι μόνο.Σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο νησί αυτό, όπως οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Τάσος Λειβαδίτης και ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης.
Γκρίζες ζώνες Η έκφραση Γκρίζες Ζώνες είναι μονομερής όρος της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επί εγειρομένων αμφισβητήσεων κυριαρχίας της Ελλάδος που καμμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, αλλά και καμία νομική υπόσταση. Τούτο έχει ως συνέπεια να θεωρείται δίκαια εκ μέρους της Ελλάδας ως μια σοβαρή κίνηση επεκτατισμού απο μέρους της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα υπάρχοντα σύνορα στο Αιγαίο, απορρέουν απο τις διεθνείς συνθήκες και αρχές, τις οποίες η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί, αντί συστηματικά να δείχνει έλλειψη σεβασμού πρός αυτές. Για αυτές τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, κατά την τουρκική εξωτερική πολιτική, η κυριότητα τους δεν είναι ξεκάθαρη. Αν και ο όρος δεν έχει βρεί ανταπόκριση σε κάποιον επίσημο διεθνή οργανισμό, χρησιμοποιείται συχνά από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την αιτιολόγηση ή περιγραφή διεκδικήσεων της χώρας αυτής σε ελληνικές παραμεθόριες περιοχές.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 90', οι τουρκικές αρχές έθεσαν αρκετές βραχονησίδες και νησίδες καθώς και τις μεταξύ αυτών θαλάσσιες περιοχές υπό τις γκρίζες ζώνες που θεωρούν προέκταση του εδάφους τους. Και οι δύο χώρες επικαλούνται χάρτες δικούς τους και άλλων χωρών καθώς και συνθήκες, για να αποδείξουν η μεν Ελλάδα το αβάσιμο της αμφισβήτησης, η δε Τουρκία την νομιμότητα της απαίτησής της. Η Ελλάδα σήμερα αξιώνει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 10 Ναυτικά Μίλια. Έχει όμως το δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο μέχρι και στα 12 Ναυτικά Μίλια.
Ένας βασικός παράγοντας για την αστάθεια στο Αιγαίο είναι το τουρκικό casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα αξιώσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 Ναυτικά Μίλια που είναι δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο.
Το 1982 ψηφίστηκε η Διεθνείς Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που περιελάμβανε την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ΝΜ. Μετά την υπερψήφιση της σύμβασης από την διεθνή κοινότητα, η Τουρκία δήλωσε πως θεωρεί αιτία πολέμου την εν λόγο επέκταση αν την υιοθετούσε η Ελλάδα. Έκτοτε είναι πάγια θέση της Τουρκίας.
Το θέμα πήρε διαστάσεις στις 8 Ιουνίου 1995, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την Τουρκική Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την αξίωση της Ελλάδας να υιοθετήσει τον νόμο του Διεθνές Δικαίου.
Το 2001 υπήρξε μία αιφνιδιαστική πρόταση ενός πρώην αρχηγού του Τουρκικού Ναυτικού, που δήλωνε πως επίκειτε κατάργηση της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου, είδηση η οποία διαψεύστηκε από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουσεϊν Κιβρίκογλου. Η Τουρκική Στρατιά Αιγαίου καταργήθηκε στις 30 Αυγούστου του 2006[1], και συγχωνεύτηκε στην 4η Τουρκική Στρατιά.
Το 2002 η Τουρκία δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μη επίθεση εναντίων της Ελλάδας, δέσμευση που δεν έχει δοθεί και στην Ελλάδα, προκαλώντας σύγχυση στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.
Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου πελάγους αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής. Η διαμάχη ανάγεται στο 1973, όταν η Τουρκική Κυβέρνηση παραχώρησε άδεια διεξαγωγής ερευνών για πετρέλαιο σε υποθαλάσσιες περιοχές κοντά σε ελληνικά νησιά. Το 1974 και το 1976 πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο Αιγαίο από τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος. Η Ελλάδα αντέδρασε, θεώρησε τη διαμάχη νομική και ζήτησε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ούτε τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 ούτε τη Σύμβασητων Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι οποίες ορίζουν την υφαλοκρηπίδα και τρόπους οριοθέτησής της. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πάντως έχει δεχτεί ότι τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα αποτελούν διεθνές εθιμικό δίκαιο και τα άρθρα 1-3 της Συνθήκης του 1958 ισχύουν για όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το αν την έχουν κυρώσει.
Λόγω της τουρκικής άρνησης να επιλύσει το θέμα με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, η εκκρεμότητα συνεχίστηκε ως το Μάρτιο του 1987, οπότε η κρίση έφθασε στα όρια ένοπλης αντιπαράθεσης, όταν το τουρκικό πλοίο Σισμίκ-1, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει έρευνες έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη ελληνικών νησιών. Η κρίση εκτονώθηκε με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών (του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ), οπότε η Ελλάδα επαναδιατύπωσε τη θέση της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, στην οποία εμμένει μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα έγκειται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε δύο συγκεκριμένα σημεία, δηλαδή αφενός στη θαλάσσια προέκταση της συνοριακής γραμμής στη Θράκη και αφετέρου στα πλησίον της Τουρκικής ακτής ευρισκόμενα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στη Δωδεκάνησο. Δεν αφορά σαφώς σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου όπως όψιμα ισχυρίζεται η Τουρκία, η οποία άλλωστε είχε παραχωρήσει άδειες διεξαγωγής πετρελαϊκών ερευνών σε τουρκικές επιχειρήσεις μόνο για τα δύο προαναφερόμενα σημεία.
Επιπλέον, όπως σαφώς προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική νομολογία (Σύμβαση της Γενεύης 1958, Σύμβαση 1982 Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, Απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας 1969) τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας, παρά τους περί του αντιθέτου νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας. (Η Τουρκία πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση του 1982, οπότε δε δεσμεύεται από αυτήν).
Ως προς την επίλυση της διαφοράς, η Τουρκία επικαλείται την αρχή της ευθυδικίας (equity), χωρίς να μπορεί να τη στηρίξει σε κριτήρια ασφαλή και συγκεκριμένα. Σύμφωνα με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο (συμβατικό και εθιμικό), στο πλαίσιο του οποίου ο κανόνας της μέσης γραμμής αποτελεί την επικρατούσα αρχή του Δικαίου της οριοθέτησης. Αυτό άλλωστε βεβαιώνεται και από τη διεθνή πρακτική.
Επιπλέον, κατά την διεθνή πρακτική, οι «ειδικές περιστάσεις» (εγγύτητα ορισμένων ελληνικών νήσων στα τουρκικά παράλια) που αυθαίρετα επικαλείται η Τουρκική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, δεν αποτελούν παρά εξαίρεση του κανόνα εφαρμογής της μέσης γραμμής. Κατά συνέπεια, οι απόψεις αυτές δεν δύνανται να δικαιολογήσουν μετάθεση της μέσης γραμμής από το Ανατολικό στο Κεντρικό Αιγαίο, αλλά ούτε και να θέσουν εν αμφιβόλω την εφαρμογή του διεθνούς συμβατικού και εθιμικού κανόνα, ότι τα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.
Η ανατροπή των διεθνών συνθηκών με τις οποίες καθορίζονται τα σύνορα στο Αιγαίο (Λοζάνη 1923, ιταλοτουρκική συμφωνία 1932, Παρισίων 1947) είναι η κεντρική επιδίωξη της Αγκυρας, η οποία επιμένει να αμφισβητεί το status quo στα Δωδεκάνησα, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες στον αέρα και στη θάλασσα.Η μουδιασμένη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας έχει να κάνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, με το φόβο κλιμάκωσης της έντασης, απειλής θερμού επεισοδίου και επίσημου τουρκικού αιτήματος επανερμηνείας των διεθνών συμφωνιών.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απάντηση στα ελληνικά διαβήματα για τις επιθετικές ενέργειες της τουρκικής αεροπορίας πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Η Αγκυρα θέτει ανοιχτά θέμα ελληνικότητας στα συγκεκριμένα νησιά, επειδή δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες με τις οποίες παραχωρήθηκαν. Εξάλλου, η Αγκυρα αμφισβητεί το ιταλοτουρκικό πρωτόκολλο του 1932, με το επιχείρημα ότι η διαπραγμάτευσή του έγινε στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης πολιτικής κατάστασης της εποχής πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί εδώ και μήνες να αποσιωπήσει την επανεμφάνιση της στρατηγικής των “γκρίζων ζωνών” στο προσκήνιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και η πραγματική ανησυχία του Πενταγώνου για κυοφορία ανεξέλεγκτων καταστάσεων ανάγκασαν την ελληνική διπλωματία να αντιδράσει.Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε καλέσει για συζήτηση τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κ. Φ. Ξύδα, στον οποίο μεταφέρθηκε η βούληση για ύφεση και βελτίωση της ατμόσφαιρας, με αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν ένταση.Η μέρα της πρόσκλησης δεν ήταν τυχαία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είχε μεταβεί στο Αγαθονήσι για τον αγιασμό των υδάτων, γεγονός που εξόργισε το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, όπως καταδείχθηκε από το μπαράζ προκλητικών ενεργειών που ακολούθησαν από την τουρκική αεροπορία και το ναυτικό. Το απόγευμα της επόμενης μέρας έγιναν τα ελληνικά διαβήματα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο -σύμφωνα με πολλές ενδείξεις- ελέγχεται πλήρως από το κεμαλικό σύστημα, κατόπιν συμφωνίας εσωτερικών ισορροπιών με την κυβέρνηση Ερντογάν.Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, προκειμένου να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι οι συνθήκες με βάση τις οποίες ρυθμίστηκε το εδαφικό καθεστώς δεν είναι σήμερα ισχυρές και πρέπει να επανεξεταστούν. Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι συμφωνίες που αφορούν σύνορα και εδαφικά καθεστώτα διέπονται από την αρχή της σταθερότητας, είναι διαρκείς και αμετάβλητες. Παρ’ όλα αυτά, η Αγκυρα επιμένει ότι οι νομικές διαδικασίες για την ιταλοτουρκική συμφωνία της 28ης Δεκεμβρίου 1932 δεν είχαν ολοκληρωθεί και ότι η συμφωνία δεν κατετέθη στην Κοινωνία των Εθνών. Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι η συμφωνία αυτή ήταν συμπληρωματική της συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου του 1932, η οποία είχε εγκριθεί και από τα δύο μέρη και είχε κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών.Επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι επίσης ότι η Τουρκία στην περίοδο 1932-1947 και αργότερα, μέχρι την κρίση των Υμίων το 1996, ποτέ δεν αμφισβήτησε την ισχύ των συμφωνιών αυτών, ενώ το 1950 είχε αποδεχθεί τη ναυτική οροθέτηση της περιοχής με την περιφερειακή συμφωνία για την αεροναυσιπλοΐα, η οποία υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη και προβλέπει ότι η συνοριακή γραμμή του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης συμπίπτει με τα δυτικά τουρκικά σύνορα στην περιοχή. Επισημαίνεται επίσης από την ελληνική διπλωματία ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τίτλους κυριαρχίας, όπως αυτοί προβλέπονται μόνο σε διεθνείς συνθήκες και όχι βάσει εξωνομικών κριτηρίων, όπως αυτό της απόστασης (χωρίς καμιά νομική αναφορά) το οποίο επικαλείται η τουρκική διπλωματία.
Αδιέξοδη διαδικασίαΗ επιμονή της Αγκυρας στη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” καθιστά αδιέξοδο και το διάλογο που διεξάγεται σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα ζητήματα του Αιγαίου.Για την ελληνική πλευρά τα πράγματα είναι σαφή: Το νομικό καθεστώς των νησιών είναι σαφώς προσδιορισμένο και δεν υπάρχει καμιά νομική αβεβαιότητα γι’ αυτό. Επιπλέον, όλα τα νησιά, κατοικημένα ή όχι, ανεξάρτητα από το πώς ορίζονται (νησίδες, βραχονησίδες, βράχοι κ.λπ. - οι ονομασίες αυτές έχουν μόνο γεωγραφικό και όχι νομικό περιεχόμενο) και ανεξαρτήτως του μεγέθους τους τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης τόσο από τη Συνθήκη της Λοζάνης, το 1923, όσο και από τη Συνθήκη του Παρισιού, το 1947. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως κενό όσον αφορά το νομικό καθεστώς των νησιών σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου. Αυτή η απάντηση που μονότονα δίνει η ελληνική διπλωματία, δεν καλύπτει την Αγκυρα, η οποία με κάθε τρόπο υπενθυμίζει ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 130 περίπου νησιά και νησίδες, με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν προσδιορίζουν ελληνική κυριαρχία ονομαστικά σε αυτές τις περιπτώσεις.Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι μετά την “ουδετεροποίηση” των Υμίων έρχεται η σειρά των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, επί των οποίων εδώ και μήνες γίνονται συνεχείς υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά ακόμη και στα εκατό μέτρα, ενώ σημειώνονται αναχαιτίσεις ελληνικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο τους και παρενοχλήσεις ελληνικών ακταιωρών στα χωρικά τους ύδατα.Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον κρατά σταθερά ίσες αποστάσεις, όπως καταδείχθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντανιέλ Σπέκχαρντ με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Σπέκχαρντ φέρεται από αμερικανικές πηγές να υπέδειξε “αυτοσυγκράτηση” και δεν αναφερόταν μόνο στην τουρκική πλευρά...
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=69368

Η δημιουργία, μέσω απειλής θερμού επεισοδίου, τετελεσμένων στο Αιγαίο και η απόλυτη εξαφάνιση από τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όλων όσων αφορούν στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι αποτελεί τον βασικό στόχο του νέου δόγματος που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο η Αγκυρα.
Με αιχμή του δόρατος πότε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, πότε της αμφισβήτησης του δικαιώματος των νησιών για πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα (σε ζώνες όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ), η Τουρκία επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, χωρίς να διστάζει να εκβιάζει την πρόκληση θερμού επεισοδίου που θα επιφέρει νέου τύπου παρεμβάσεις, όπως του 1996 στα Ιμια με τον Ρ. Χόλμπρουκ.
Οι επιθετικές - πολεμικές ενέργειες με στόχο το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής των γκρίζων ζωνών (βλ. «Εθνος της Κυριακης» 4/1/09) και αποσκοπούν στο να αμφισβητήσουν αρχικώς την ελληνική κυριαρχία επί των δύο νησιών και την απενεργοποίηση επομένως όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία επί των δύο νησιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία προβάλλει τους ισχυρισμούς περί παραβίασης των «τουρκικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» στην περιοχή των δύο νησιών, θεωρώντας ότι αυτά δεν ανήκουν στην Ελλάδα, επομένως μετατοπίζεται σημαντικά προς τα δυτικά η μέση γραμμή (εις βάρος της Ελλάδας) που θα καθορίσει τα όρια των εναέριων χώρων και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή.
Υπολογίζοντας ότι η Τουρκία ποτέ δεν απέσυρε τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστον 150 νησιά δεν ανήκουν νόμιμα στην Ελλάδα (αποφεύγοντας να υποστηρίξει συστηματικά ότι ανήκουν στην ίδια, καθώς η Συνθήκη της Λοζάνης ρητά αναφέρει ότι περιέρχονται στην Τουρκία όσα νησιά είναι εντός των τριών μιλίων από τις ακτές της), εκτιμάται ότι η Αγκυρα θα διεκδικήσει την εξαίρεση όλων αυτών των νησιών και βραχονησίδων (που δεν αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες) από την οποιαδήποτε προσπάθεια χάραξης και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών.
Απέναντι στην απόλυτα ξεκάθαρη αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων επί της ελληνικής κυριαρχίας, η ελληνική κυβέρνηση, αμήχανη και σιωπηλή (παρά τα παραδοσιακά και τετριμμένα ρητορικά μηνύματα και προειδοποιήσεις), θεωρεί ότι με την πολιτική κατευνασμού και αγκιστρωμένη σε παραλλαγές της πολιτικής του 1999 θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τα χειρότερα.
Η Τουρκία διανύει περίοδο όπου επιβεβαιώνεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της, με ενεργή παρουσία στον Καύκασο, τον ισλαμικό και στον αραβικό κόσμο (τη διευκολύνει και η εκλογή της στο ΣΑ του ΟΗΕ).
Το κατεστημένο της Τουρκίας αλλά και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δεν καίγονται για μεταρρυθμίσεις που δεν εξυπηρετούν τα άμεσα συμφέροντά τους. Ετσι όλοι οι πόλοι εξουσίας της Τουρκίας θεωρούν ότι η χώρα τους όχι μόνο δικαιούται να ενταχθεί αλά καρτ στην ΕΕ, αλλά κυρίως ότι η ίδια η Ενωση έχει δομική και νομοτελειακή υποχρέωση, εφόσον θέλει να αναδειχτεί σε παγκόσμια δύναμη, να αποδεχτεί άνευ όρων τη μεγάλη μουσουλμανική χώρα στους κόλπους της.
Με την απομάκρυνση της προοπτικής ένταξης, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, δεν υπάρχει εκείνος ο μηχανισμός που (όλοι πίστεψαν ότι δημιουργήθηκε μετά το Ελσίνκι) θα υποχρεώσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την αναθεωρητική πολιτική της που στόχο κυρίως έχει το Αιγαίο και την Κύπρο.
Καθώς η προοπτική της ειδικής σχέσης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και δεν αποκλείεται να είναι τελικά προτιμότερη και για το ίδιο το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, η Αγκυρα δεν επιθυμεί σε ένα τελικό παζάρι με το Παρίσι και το Βερολίνο να έχει, εκτός των άλλων, και τα βαρίδια των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
Η κλιμάκωση της πολιτικής διεκδικήσεων στο Αιγαίο στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα γίνει ανεκτή η έγερση τέτοιων εμποδίων στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας.
Αιφνιδιασμένη η Αθήνα απλώς... περιμένει
Στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα έχει επιλέξει τη... διακριτική διπλωματική παρενόχληση της Αγκυρας. Ετσι, επί σειρά ετών, καταγράφεται στα κοινοτικά κείμενα ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και υποβαθμίζονται σε γενικόλογες και χωρίς φυσικά δεσμευτικό χαρακτήρα αναφορές για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και μη χρήση ή απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις.
Ακόμη και οι συστηματικές, επιθετικές πολεμικού τύπου επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο ελληνικό έδαφος, που μάλιστα δεν είναι κάποια ακατοίκητα βράχια, αλλά κατοικημένα νησιά, συχνότατα αποσιωπήθηκαν τους τελευταίους μήνες, σε κάθε περίπτωση όμως δεν καταγράφηκαν σε κανένα κοινοτικό κείμενο.
Ετσι και με ευθύνη της Ελλάδας δίνεται η εντύπωση της συνήθους ρουτίνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να επιτρέπει τα χαμόγελα, τους ασπασμούς και τις φιλοφρονήσεις στις διμερείς συναντήσεις, αλλά απλώς παγιώνει και νομιμοποιεί τη διεκδικητική πολιτική της άλλης πλευράς...
Η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει στον πειρασμό της πολιτικής του... 24ώρου (και της καθημερινής αγωνίας για αποφυγή θερμού επεισοδίου), δείχνοντας ότι δεν έχει σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.
Καθώς το 2009 θα δοθεί η πραγματική μάχη που θα κριθεί ποια πορεία θα πάρει η σχέση ΕΕ - Τουρκίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να εμφανιστεί εκουσίως αφοπλισμένη από διπλωματικά επιχειρήματα, ώστε, εάν απαιτηθεί, να μπορέσει να επανασυνδέσει τα ζητήματα του Αιγαίου και το Κυπριακό, με την προοπτική της ειδικής σχέσης.
Ο στόχοςΗ Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ελληνική στάση, επιχειρεί μόνο και με την απειλή πρόκλησης θερμού επεισοδίου να πετύχει μέσω της διπλωματίας όσα θα της απέφερε το ίδιο το θερμό επεισόδιο.
Συγχρόνως, όμως, είναι απολύτως σαφές ότι το θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή ακόμη και από απρόοπτο ή προσχεδιασμένο γεγονός (ας μη λησμονείται η περίπτωση των Ιμίων, με την προσάραξη στη βραχονησίδα σκάφους με τουρκική σημαία, ούτε φυσικά η θυσία του πιλότου Κ. Ηλιάκη, νοτίως της Καρπάθου).
Εξάλλου, πέραν των προγραμματισμένων ασκήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό Αιγαίο (όπου η Αθήνα... ευγενικά παραχώρησε και περιοχές του πεδίου βολής Ανδρου), πηγή εντάσεων θα αποτελέσει και η επανεμφάνιση στο Αιγαίο του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους Malene Ostervold, το οποίο, υλοποιώντας τη συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, άρχισε τις σεισμικές έρευνες από 31 Δεκεμβρίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, υποστηρίζουν ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι η ορθή, δεν έχει αποκομίσει οφέλη ή πλεονεκτήματα η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί και ότι μελετώνται και εξετάζονται όλες οι τουρκικές κινήσεις. Επισημαίνεται, μάλιστα, η σημασία της πραγματοποίησης τελικά της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Noble Archer, με τη συμμετοχή και ΝΑΤΟϊκού AWACS που περιέλαβε στον σχεδιασμό και τον Αϊ-Στράτη, αποτρέποντας την επιβολή τετελεσμένων από την Τουρκία και εντός του ΝΑΤΟ.
ΠροκλήσειςΗ πραγματοποίηση της άσκησης ήταν πράγματι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αλλά υπενθυμίζεται ότι απλώς απαιτήθηκαν προσπάθειες δύο χρόνων (και άγνωστα ανταλλάγματα προς τη Συμμαχία), προκειμένου η Συμμαχία να συμφωνήσει για την πραγματοποίηση άσκησης στο έδαφος κράτους-μέλους, για το οποίο έθετε βέτο άλλο κράτος-μέλος.
Η παρούσα, πάντως, προκλητικότητα και κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών δεν μπορεί και θα ήταν λάθος να αποδοθεί αποκλειστικά στην... ενόχληση του τουρκικού κατεστημένου για την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν στην Αθήνα.
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί εδώ και αρκετούς μήνες και είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δραματική διάσταση που έχει πάρει η αντιπαράθεση του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ και του Τ. Ερντογάν (που βλέπει και τη μείωση των ποσοστών του κόμματός του, εν όψει των δημοτικών εκλογών της άνοιξης), με μεγάλο τμήμα του στρατιωτικού κατεστημένου, με αφορμή την υπόθεση της Εργκενεκόν, η πολιτική έναντι της Ελλάδας αποδεικνύεται απολύτως... σταθερή.
Αφήνουν τους Τούρκους να καταγγέλλουν... εμάς για παραβιάσεις
Μάλλον αδικαιολόγητη είναι η έκπληξη που εκφράζεται στην Αθήνα από τις ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ το τελευταίο τετραήμερο που σπεύδει να κατηγορήσει την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και για παρενοχλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών.
Οι δύο ανακοινώσεις, που δικαιολογημένα προκαλούν αγανάκτηση, απλώς αναδεικνύουν τη σιωπή που έχει επιβληθεί στο ζήτημα αυτό όπου καθημερινά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, σε δημοσιοποιημένα δημόσια έγγραφα, καταγράφει και προβάλλει τις υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και τις υποτιθέμενες παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2008, εκδόθηκαν 382 ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (και ακολούθησαν τα σχετικά διαβήματα) που επιχειρούν να αντιστρέψουν την εικόνα και χαρακτηρίζουν ως παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών στον «διεθνή εναέριο χώρο» την προσπάθεια των ελληνικών να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν, καθώς οι διελεύσεις αυτές γίνονται όχι μόνο στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου και με παράνομη είσοδο στο FIR Αθηνών, αλλά και εντός της ζώνης των 6 ν.μ. στις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» (οπότε δεν υφίσταται καν ελληνικός εναέριος χώρος).
Το 2008 εκδόθηκαν 7 ανακοινώσεις που καταλογίζουν στην Ελλάδα παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου κυρίως από ελικόπτερα, ενώ η όγδοη ανακοίνωση που εξεδόθη την Πρωτοχρονιά και χαρακτήριζε την πτήση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα στο Φαρμακονήσι ως παραβίαση του «τουρκικού εναέριου χώρου πάνω από το νησί» αποσύρθηκε ύστερα από μία ημέρα, καθώς υπερέβαινε ακόμη και τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας για βήμα βήμα αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Στη χρονιά που πέρασε εκδόθηκαν και 55 ανακοινώσεις για παραβίαση των «τουρκικών χωρικών υδάτων», με τις περισσότερες καταγγελίες να αφορούν στην περιοχή των Ιμίων.
Εχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετές από τις ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αφορούν υποτιθέμενα παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων είτε πέριξ του Αγαθονησίου (ανακοίνωση αρ. 43 της 14ης Σεπτεμβρίου 2008) ή στην ευρύτερη περιοχή των δύο νησιών (με σημείο αναφοράς τα τουρκικά χωρικά ύδατα της περιοχής των Διδύμων, απέναντι σχεδόν από το Αγαθονήσι).
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν με διαβήματα έχουν απορριφθεί οι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί αυτοί ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς και εάν υπάρχει έστω και μια δημοσιοποιημένη διεθνώς τοποθέτηση-ανακοίνωση ελληνικής κυβερνητικής αρχής που να προβάλει την ελληνική θέση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8452&pubid=2172828

Προσπάθεια της Τουρκίας και ειδικότερα του λεγόμενου στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Ανατολικό Αιγαίο βλέπουν πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, η οποία χθες εκδηλώθηκε με νέες, σχεδόν επιθετικού χαρακτήρα διαδοχικές υπερπτήσεις, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η τουρκική πλευρά επιδεικνύει σπουδή να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων στην περιοχή εν όψει και της ανάληψης καθηκόντων από τον νέο αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ενημέρωση για τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έλαβε χθες ο αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ.Γράψα. Παράλληλα στην Αθήνα εξετάζεται με μεγάλη προσοχή το γεγονός ότι η τουρκική δραστηριότητα φεύγει από τη λογική των γκρίζων ζωνών και εκδηλώνεται βάσει δεδηλωμένης αντίληψης που θέλει να χαρακτηρίζει τουρκικές ζώνες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. Χθες εξάλλου το τουρκικό επιτελείο εξέδωσε ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών δυτικά(!) της Λέσβου και νότια της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου, καθώς και για συνεχείς παραβιάσεις «τουρκικών χωρικών υδάτων» στην περιοχή των Ιμίων. Η χθεσινή δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας περιελάμβανε την πτήση τεσσάρων τουρκικών Φάντομ επάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, σε πολύ χαμηλό ύψος μεταξύ 700 και 400 ποδών. Τα μαχητικά είχαν εισέλθει στο FΙR Αθηνών λίγο μετά τις 15.00 από τον εναέριο χώρο νοτίως της Σάμου και κινήθηκαν νοτίως με προορισμό τα δύο νησιά. Παρά ταύτα, εκτιμήσεις από τα ανώτατα κλιμάκια του ΓΕΕΘΑ επιμένουν ότι θα πρέπει να αναμένεται μια έστω προσωρινή αποκλιμάκωση, υπό την έννοια ότι η επιθετικές κινήσεις των τελευταίων ημερών ήταν απάντηση των τούρκων στρατηγών στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια στο στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας κατά την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι ανήμερα τα Θεοφάνια. Παρά την εκτίμηση αυτή, πάντως, η επαγρύπνηση είναι αυξημένη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική άσκηση Αcik Deniz για την οποία οι Τούρκοι έχουν ζητήσει τη δέσμευση περιοχών στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο ως τις 15 Ιανουαρίου. Υπό το πρίσμα αυτό στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα επισημαίνουν τον ρόλο της Τουρκίας και τονίζουν τη φαινομενική διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την τακτική που ακολουθείται αφενός έναντι της Ελλάδας και αφετέρου έναντι του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης ανέβασε τους τόνους έναντι της Αγκυρας λέγοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι « η συμπεριφορά των Τούρκων δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας » και συμπληρώνοντας: « Η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με ένα κράτος-μέλος που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ,με ένα κράτος που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση,με ένα κράτος που ο πρωθυπουργός του επιδιώκει να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή ». Μίλησε δε ειδικώς για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας: « Θα περιφρουρήσουν τη σταθερότητα, την ομαλότητα και την εθνική κυριαρχία.Οι έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσειςτόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί ». Σημειωτέον ότι η χθεσινή προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ρωσικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή νοτίως της Ρόδου δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το «Κουζνέτσοφ» παρέμεινε στη βάση του Ακσάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές από την πυρκαϊά που είχε εκδηλωθεί στο πλοίο την προηγούμενη ημέρα έχουν αποκατασταθεί, ενώ δεν τίθεται ούτε και ζήτημα καιρικών συνθηκών. Το ρωσικό πλοίο έχει ζητήσει τη δέσμευση της ίδιας περιοχής για αύριο και μεθαύριο, καθώς και την περιοχή στα νότια της Κρήτης για τις 11 του μηνός.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=249642
Κρίση των Ιμίων ονομάζεται συμβατικά το επεισόδιο που έλαβε χώρα το 1996 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αφορμή τις βραχονησίδες των Ιμίων. Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τα στρατεύματά τους. Προς τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα. Το ατύχημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια και την κόπωση του πληρώματος. Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες. Η κρίση των Ιμίων είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έβαλε τις δύο χώρες σε μία περίοδο έντασης και αμοιβαίας καχυποψίας που συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1990.
Τα Ίμια είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ιταλία με συνθήκη μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα που ακολούθησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε συνθήκη του 1932 ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη. Αργότερα, καθώς όλες οι ιταλικές κτήσεις πέρασαν στην ελληνική κυριότητα, και τα Ίμια ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου –το πλησιέστερο στην περιοχή– διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια.
Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε. Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια.
Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρωϊνό ένα πλήρως εξοπλισμένο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε με ελληνική βοήθεια.
Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία. Το γεγονός στάθηκε αφορμή να τεθεί από την Τουρκία θέμα ιδιοκτησίας των νησιών.Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά στις 25 Ιανουαρίου 1996, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή.
Η κρίση κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες. Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό "Αντωνίου" του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Επίσης, το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.
Στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.Κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενημερώθηκε πρώτα από την Τουρκάλα πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ πως Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα[1].
Ο διπλωμάτης Richard Holbrooke ενημερωμένος από τον αμερικανό πρόεδρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.
κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων. Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη διάφορες διεθνείς συνθήκες.
Η κρίση επίσης κλόνισε την αξιοπιστία της νέας τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ειδικά όταν ο τελευταίος ευχαρίστησε δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην αποκλιμάκωση των γεγονότων.